Autors Tēma: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!  (Lasīts 21594 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Daiquiri

Atb: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!
« Atbilde #300 : 2024. gada 28. decembris, 10:56:07 »
Ruuds turpina pārsteigt - ceturtā populārākā šķirne, kas 2024.gadā pārdota mazumtirdzniecībā, ir 1886.gadā izveidotā 'Duchesse de Nemours:clap:
smaržīga!!!
Peoniju kolekcionāli prot novērtēt skaistumu
:smile:

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #301 : 2024. gada 28. decembris, 21:00:59 »
Duchesse ir neatkārtojama, katram peonijumīlim vienkārši ir jābūt.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #302 : 2024. gada 28. decembris, 21:04:22 »
 :saule:

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #303 : 2024. gada 29. decembris, 18:02:41 »
Trešā populārākā peoniju šķirne, kuru Warmerdam peoniju audzētava 2024.gadā pārdeva mazumtirdzniecībā, ir 1932.gadā izveidotā 'Mrs. Franklin D. Roosevelt'
Dārza klasika, izcili eleganta  :smile: , smaržīga!

:clap: :clap: :clap:

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #304 : 2024. gada 30. decembris, 12:52:18 »
otrā populārākā peonija mazumtirdzniecībā šogad Warmerdam audzētavā ir 'Peppermint' (1958.gads).

P.S.
nav manā dārzā  :blushing:
jau gadus četrus-piecus gatavojos pasūtīt, bet ... vienmēr kāda cita šķirne "sagroza galvu" un 'Pepermint' iegāde tiek atlikta uz citu gadu

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #305 : 2024. gada 31. decembris, 11:25:57 »
'Dresden Pink' - 2024.gada populārākā peonija mazumtirdzniecībā Warmerdam peoniju audzētavā  :clap: :clap: :clap:
Smaržīga, perfekti simetriska, spēcīgi kāti, tumši zaļas lapas - ko vēl var vēlēties!
Lieliska izvēle tiem, kam dārzā vēl neaug šī fantastiski skaistā šķirne!  :smile:

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #306 : 2024. gada 31. decembris, 11:53:26 »
'Dresden Pink' - 2024.gada populārākā peonija mazumtirdzniecībā Warmerdam peoniju audzētavā  :clap: :clap: :clap:
Smaržīga, perfekti simetriska, spēcīgi kāti, tumši zaļas lapas - ko vēl var vēlēties!
Lieliska izvēle tiem, kam dārzā vēl neaug šī fantastiski skaistā šķirne!  :smile:
Man tieši rudenī no Warmerdam atnāca šīs šķirnes peonijas sakne, tā ka esmu pielikusi arī savu roku statistikas veidošanā. Jācer, ka attaisnos cerības!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #307 : 2025. gada 01. janvāris, 18:53:26 »
Pirms pāris dienām abas manas bērnības draudzenes (kā sazvērējušās  :rofl: ) mani tirdīja - ko es zinu par peoniju pavairošanu ar lapu spraudeņiem, un vai pati esmu mēģinājusi. Kāpēc tāda interese? - tiktokā un FB klīstot daudz video (ne tikai ķīnieši, bet arī citās valodās runājošie), kur tiek praktiski parādīts, kā no katras nogrieztās peoniju lapas var iegūt trīs pilnvērtīgas peoniju saknes  :alt: . Teicu, ka tiktoku neskatos, un WhatsAppā arī nevien man kaut ko tādu nav sūtījis. Teicu, ka Vēriņš savās grāmatās piemin iespēju veidot virs krūma kasti, pakāpeniski piebērt augsni, un cerēt, ka kaut kas izdosies, bet no katras lapas trīs ...  :alt:

Tas ļoti subjektīvi, iespējams, ka kļūdos, bet, manuprāt, tas ir kārtējais interneta feiks. Pati esmu ar zaļajiem spraudeņiem apsakņojusi hortenzijas un forsitijas, arī flokšus. Ja siltumnīcā kādam supergardam tomātam izaugusi nepamatīta pazare - arī to var apsakņot, bet peonijas, manuprāt, nē. Labvēlīgos apstākļos, iespējams, var panākt, ka peoniju lapu spraudeņiem izaug tievas baltas sūcējsaknītes, bet kas notiks ziemā? Zaļais laksts aizies bojā, bet gumsakne ar pumpuru nebūs paguvusi izveidoties, būs tikai t.s. sūcējsaknes.

Iespējams kļūdos, tāpēc, ļoti priecāšos, ja dalīsieties ar pieredzi un viedokli

Pievienoju video, kas pirmais izlēca ieGooglējot "peoniju pavairošana ar zaļajiem spraudeņiem"  :P

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #308 : 2025. gada 02. janvāris, 10:33:46 »
Laimīgu Jauno gadu! Lai pašām veselība, un lai peonijas labi aug un krāšņi zied!Man Jaunais gads diez cik labi neiesākās - pagājušajā naktī gāza lietus kā no spaiņiem un šorīt skatos, ka viss ir piesalis. Īsti ledū neviena peonija iesalusi nav, bet bet dārzā visur ir ledus laukumiņi, tātad zeme droši vien ir piemirkusi. Vēl ir cerība, ka strauji nepaliks auksts un zeme ātri nesasals, tādējādi ļaujot liekajam mitrumam iesūkties dziļāk. Pagaidām tikai zemes pati virskārta ir mazliet sasalusi.

Par to peoniju lapu spraudeņu apsakņošanu - es īsti neticu, ka mājas apstākļos tas ir iespējams. Par apsakņošanos (un vispār trūkstošo auga daļu reģenerāciju) atbild meristēmu šūnas. Dažiem augiem šīs šūnas ir ļoti čaklas, bet dažiem ne tik ļoti. Par auga reģenerācijas spējām liecina tas, ka ātri ataug pēc apgriešanas (piemēram, pelargonijas, petūnijas, arī hortenzijas, flokši utt.). Peonijām tā nav. Ja ļoti gribās eksperimentēt, droši vien lielāka iespēja panākumam ir ar koraļļiem, kas spēj ataugt arī no neliela saknes gabaliņa.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #309 : 2025. gada 03. janvāris, 10:00:32 »
Laimīgu!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #310 : 2025. gada 04. janvāris, 12:10:24 »
... Labvēlīgos apstākļos, iespējams, var panākt, ka peoniju lapu spraudeņiem izaug tievas baltas sūcējsaknītes, bet kas notiks ziemā? Zaļais laksts aizies bojā, bet gumsakne ar pumpuru nebūs paguvusi izveidoties, būs tikai t.s. sūcējsaknes ...

man vajadzēja pāris vakarus, lai YouTube sameklētu video, kur var redzēt lakstveida peonijas spraudeņa apsakņošanas rezultātu - ir izveidojušās sūcējsaknes. Citos atrastajos video, manuprāt, ir vai nu 100% feiks (piemēram, iesprauž spraudeni dārzā zem krūma, bet kā rezultātu rāda piena pakā vai podā izaugušu augu ar nelielu baltu saknīšu mudžekli, neparādot spraudeņa galu - visticamākais, ka kopā ar lapas galu tika izlauzta vai nogriezta daļa no gumsaknes un iespējamo pumpuru, bet tas jau ir pavisam cits peoniju pavairošanas veids), vai nu tiek nofilmāts jauns krūmiņš, kas it kā izaudzis 3 gados no peoniju lapas spraudeņa. Vairāk kā 95% gadījumos vispār nav nekādas atsauces uz ievietoto video par peoniju lapu spraudeņiem.

arī šajā video (it kā visam jābūt OK, spraudeņiem ir saknītes) komentāros autore atzīst -  izdevās apsakņot, bet ziemā aizgāja bojā ... (pielikumā komentārs)

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #311 : 2025. gada 05. janvāris, 14:21:01 »
Šoruden Joshua solīja, ka attēlā redzamā peonija būs 2025.gada rudens piedāvājumā. Diemžēl tā katalogā netika iekļauta.
Mēģināsim uzminēt - kā sauc attēlā redzamo šķirni? (foto aizņēmos no Adelman Peony Gardens)  :P

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #312 : 2025. gada 05. janvāris, 18:49:08 »
Lūdzu padalieties - kā noteik sakņu pasūtīšana no Miely audzētavas? Visu viņu mājas lapā pieejamo info ar Google Translate palīdzību iztulkoju, bet man netapa skaidrs kā pasūtīt. Ir katalogs, ir cenu lapa, ir sūtīšanas maksas informācija, bet nav info kā pasūtīt. Jau iepriekš pateicos!

Mielis atjaunojis info:
 - interneta veikals peoniju pasūtīšanai tiks atvērts 15.jūnijā;
- šis ir pēdējais gads, kad varēs izvēlēties peonijas no lielā klāsta - sākot ar 2026.gadu pārdošanā būs tikai Mielija izveidotās šķirnes un "dažas īpaši vērtīgas šķirnes" (Google tulkojums :blushing: );
- divas populārākās Mielija izveidotās peoniju šķirnes 'Drolla' un 'Elsa von Brabant' būs pārdošanā 2025. un 2026.gadā

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #313 : 2025. gada 09. janvāris, 17:01:41 »
Tetzlaff ģimenes peoniju audzētava šodien paziņoja par jaunā, 2025.gada kataloga atvēršanu un internetveikala darba atsākšanu janvāra otrajā pusē (skatīt pilikumu).
Peoniju katalogs tiek papildināts, šobrīd tajā ap 500 nosaukumiem

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #314 : 2025. gada 09. janvāris, 22:06:00 »
Tetzlaffam katalogā tik smukas Chiffon Parfait bildes... :in-love:   Būs jāsēž uz pirkstiem, lai nepasūtītu, jo man šī gada limits peoniju iepirkumiem jau ir pārsniegts (un baltajām/ gaiši rozīgajām jau 10gades plāns arī pārsniegts).