Autors Tēma: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!  (Lasīts 21622 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Daiquiri

Atb: Laipni lūdzam Peoniju klubiņā!
« Atbilde #135 : 2024. gada 02. jūlijs, 09:46:35 »

Man vakar, beidzot, normāli nolija lietus, tagad vajadzētu samēslot peonijas
Pie mums nolija divreiz - sestdien ap pusdienlaiku (tāds viegls vasaras pusstundnieks) un vakar. Es samēsloju sestdien vakarpusē. Šodien it kā lietu nesola, arī saule necepina, plānoju nomiglot pret rūsu un puvēm - pēdējais laiks, jo arī FB dāmas liek bildes ar plankumainām un nobrūnējušām lapām - smuko bilžu sezona noslēgusies.

Un vēl  - ir noticis tas, par ko peoniju kolekcionāri ar 25 un vairāk gadu pieredzi mūs brīdināja pirms gadiem pieciem - atļaušos iekopēt kādu šorīt FB lasītu komentāru: " ...Vakar secināju, ka gandrīz visas manas peonijas inficētas ar mozaīku. Pagājušajā gadā tikai vienai bija aizdomīgas lapas. Visas pirku vai nu lielveikalos vai nu šeit, FB. Paraudāju un nolēmu, ka mēģināšu ar šo vīrusu sadzīvot. Neceļas roka izrakt visas. Bet vistrakākais, ka pasūtīju vēl 5 vai 6. Kur lai es tās lieku tagad? ..."
Skumji ...
:cry: :cry: :cry:

P.S.
Tām meitenēm, kas ar peoniju audzēšanu pagaidām ir uz "Jūs", pievienoju bildi un saiti uz APS lapu
https://americanpeonysociety.org/learn/diseases-and-pests/
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 02. jūlijs, 15:27:31 no Daiquiri »

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #136 : 2024. gada 02. jūlijs, 13:34:26 »
Es jau kādu laiku lasīju citu pieredzes un nodomāju, tas ir neizbēgami. Šovasar aizbraucu pabaudīt Ziemeļblāzmas parku un tur sastādītās peonijas un biju neizpratnē, visām raibas lapas!!! :(

Atslēdzies Coral sunset

« Atbilde #137 : 2024. gada 03. jūlijs, 10:10:16 »
Sveikas, peoniju mīļotājas!

Nāku no Cāļa un gribu pievienoties jūsu klubiņam, ļoti patīk peonijas!

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #138 : 2024. gada 03. jūlijs, 10:28:44 »
Kapec visi jaunie tikai peoniju mīļotāji  :?: 

Atslēdzies Coral sunset

« Atbilde #139 : 2024. gada 03. jūlijs, 11:12:50 »
Pie mums nolija divreiz - sestdien ap pusdienlaiku (tāds viegls vasaras pusstundnieks) un vakar. Es samēsloju sestdien vakarpusē. Šodien it kā lietu nesola, arī saule necepina, plānoju nomiglot pret rūsu un puvēm - pēdējais laiks, jo arī FB dāmas liek bildes ar plankumainām un nobrūnējušām lapām - smuko bilžu sezona noslēgusies.

Ar ko miglo peonijas?

Atslēdzies Traips

« Atbilde #140 : 2024. gada 03. jūlijs, 19:27:58 »
Kapec visi jaunie tikai peoniju mīļotāji  :?:
Cālis aizveras 19.07., līdz tam vēl dzīvojam tur, iespējams, ka 20.07. te būs iebrukums, bet varbūt nē, kur nu kurais pārvācas

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #141 : 2024. gada 03. jūlijs, 19:59:50 »
Ar ko miglo peonijas?
Atbildēt uz šo jautājumu ir vēl sarežģītāk ne kā pastāstīt par peoniju mēslošanu pēc ziedēšanas - ja izvēlēta piemērota vieta un pareiza agrotehnika, tad, visticamākais, nekāda miglošana nebūs vajadzīga. Viss sākas ar vietas izvēli un rūpīgu stādāmās bedres izrakšanu un sagatavošanu. Tad jāsaprot, kādu peoniju audzēšanas veidu jūs izvēlaties - ar bioloģiskiem augu aizsardzības līdzekļiem vai ar ķīmiju. Taču stingri jāievēro, ka izmantojot trihodermīnu, nedrīkst lietot ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, jo pēdējie iznīcinās arī trihodermas sēnes preparātus. Ja ar ķīmiju, tad kādu - vai tādu, kas paredzēta piemājas dārzkopībai, vai arī ar prof, kuras iegādei un izmantošanai nepieciešama 2. klases AAL lietotāja apliecība. Kā pēdējais - jāsaprot kāpēc jūs vēlaties izmantot konkrēti tieši šo AAL.

Par patreizējo situāciju - vairāku peoniju audzētāju dārzos, spriežot pēc ierakstiem FB, šobrīd pamanāmi augi, kuriem ir peoniju rūsa un peoniju brūnā plankumainība jeb peoniju tumšais pelējums. Gadiem pārbaudīts un ļoti efektīvs pretsēnīšu slimību preperāts ir Bordo šķīdums, tikai jāievēro tā pagatavošanas noteikumi.  Obligāti jānomiglo ne tikai lapu augšpuse, bet arī lapu apakšas, kur ir slimības ierosinātāja sporas. Bordo šķīdums nav sistēmas preperāts, bet gan kontakta preperāts, tāpēc iedarbojas tikai tur, kur tas nokļūst uz auga (kā plāksteris).

Aldonis Vēriņš savās publikācijās rakstīja, ka viņš peonijas 4 reizes sezonā migloja ar Switch 62,5 WG. Tas ir ļoti ļoti efektīvs preparāts pret pelēko puvi (Botrytis), bet marķējuma lapā nav rorādes par tā efektivitāti cīņai ar peoniju rūsu. Pieejami arī citi ne mazāk efektīvi plaša spektra fungicīdi, kas efektīvi arī pret rūsu. Vairāk info var sameklēt, piemēram, https://agrimatco.lv/produkti/augu-aizsardziba
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 04. jūlijs, 00:26:55 no Daiquiri »

Atslēdzies Coral sunset

« Atbilde #142 : 2024. gada 04. jūlijs, 14:58:14 »
Paldies par tik plašo atbildi!
Atzīšos, ka man ir visai tumša bilde par dārzniecības lietām kopumā, jo tikai šogad tiku pie zemes gabala. Bet es esmu apņēmības pilna!  Mans mērķis ir nenobeigt jau esošās peonijas un jauniegādātās arī  :)   Domāju, ka ar smago ķīmiju nenodarbošos, bet Bordo šķīdumu gan pamēģināšu. Lielie stādi izskatās zaļi un veseli, bet divi maziņie, tādi nedaudz jocīgi izskatās.

Vēl es gribēju pajautāt par šo, tas taču neattiecas uz mēslojumiem, es domāju trihodermīns un piemēram, kristalons?
Taču stingri jāievēro, ka izmantojot trihodermīnu, nedrīkst lietot ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, jo pēdējie iznīcinās arī trihodermas sēnes preparātus.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #143 : 2024. gada 04. jūlijs, 19:49:01 »
1) ... tikai šogad tiku pie zemes gabala ...
2) ...Domāju, ka ar smago ķīmiju nenodarbošos ...
3) ...trihodermīns un piemēram, kristalons ...
Sveika,
Atvaino, ka, citējot Tevi, saraustīju rakstīto 3 jautājumos - man tā ērtāk:
1) apsveicu - jo Tavā zemes gabalā vēl nekas nav "sačakarēts", tagad tik jāpacenšas to pašai turpmāko pāris gadu laikā neizdarīt, tāpēc iesaku skatīties bioloģiskās lauksaimniecības virzienā un ielabot augsni, lai nav jādomā par vajadzību pēc ķīmijas;
2) "smagā ķīmija" - ne velti to pārdod pietiekoši lielos tilpumos un tās iegādei un izmantošanai vajag AAL 2. klases apliecību - labāk par to aizmirst;
3) trihodermīns – tā ir trihodermas sēne, kas parazitē uz kaitīgajiem fitopatogēniem. Un vēl, kas ir svarīgi - labvēlīgie augsnes mikroorganismi dzīvo un vairojas sakņu tuvumā piegādājot augiem barības vielas. Tikai jāievēro - jābūt vismaz +10-15 grādiem, lai kaut kas pozitīvs notiktu. Kristalons - tas ir ūdenī šķīstošs kompleksais minerālmēslojums, kas atšķiras pēc sastāva (lai mums ērtāk - dažādās krāsās). Kristalonu ļoti efektīvi miglot pa lapām - tas ir ļoti ekonomiski, var arī laistīt (vajadzēs vairāk). Vai var jaukt kopā vienā bundulī miglošanai šķidro trihodermīnu un kristalonu - domāju, ka nē.

Atslēdzies NuclearBaby

« Atbilde #144 : 2024. gada 04. jūlijs, 22:18:46 »
Un vēl  - ir noticis tas, par ko peoniju kolekcionāri ar 25 un vairāk gadu pieredzi mūs brīdināja pirms gadiem pieciem - atļaušos iekopēt kādu šorīt FB lasītu komentāru: " ...Vakar secināju, ka gandrīz visas manas peonijas inficētas ar mozaīku. Pagājušajā gadā tikai vienai bija aizdomīgas lapas. Visas pirku vai nu lielveikalos vai nu šeit, FB. Paraudāju un nolēmu, ka mēģināšu ar šo vīrusu sadzīvot. Neceļas roka izrakt visas. Bet vistrakākais, ka pasūtīju vēl 5 vai 6. Kur lai es tās lieku tagad? ..."
Par to sadzīvošanu patiesībā nav tik viennozīmīgi. Tas pats APS https://americanpeonysociety.org/wp-content/uploads/2019/03/Culture-and-Diseases-of-Peonies-USDA.pdf šeit norāda, ka vīruss ir 'viegla kaite', bet norāda, ka inficētos augus nevajadzētu izmantot pavairošanai.  Tā, ka... Labi, ka vismaz cilvēks saprot, ar ko ir darīšana un citiem savas saknes nedalīs.

Man arī diemžēl diezgan daudz raibu peoniju. Taisos rakt ārā, bet godīgi sakot jau nolaižās rokas. Arī 2 gab. no 2022.gada rudenī PSH stādītajām saknēm ir ar raibām lapām. Bet nu tā kā pagājušajā vasarā uz tām raibumus nemanīju, tad pieņemu, ka pati esmu nepietiekami dezinficējusi nazi rudenī griežot lapas. Tagad, apgriežot pēc ziedēšanas, paranoiski vāru nazi atsevišķi katrai peonijai. Taču lielākā problēma nav izrakšana (par laimi, nav dārgu vai retu šķirņu), bet gan ko gan lai stāda vietā? Visas izplatītākās dārza puķes ir TRV pārnēsātājas. Pagaidām tikai atradu, ka rozēm TRV nemēdz būt. Ko jūs stādiet izrakto peoniju vietā?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #145 : 2024. gada 05. jūlijs, 00:07:29 »
Šovakar man atsūtīja saiti uz kādu videointervijas fragmentu, kas šogad filmēts Minskas peoniju izstādes laikā. Intervija ir krievu valodā, pagaidām tas ir sakarīgākais skaidrojums par peoniju vīrusiem, ko pēdējā gada laikā plašai auditorijai (arī nespeciālistiem) saprotamā formā esmu dzirdējusi

P.S.
Ja Sarunu Foruma Admini saprotamu iemeslu dēļ šo ierakstu uzskatīs par nepieņemamu, lūdzu, izdzēsiet

Atslēdzies Camma

« Atbilde #146 : 2024. gada 05. jūlijs, 08:49:41 »
Kā peoniju vīrusi var tikt ieskaitīti ''saprotamos iemeslos"? Ceru, ka tā nav starpsugu naida kurināšana.  :evil:
Visus sakost!

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #147 : 2024. gada 05. jūlijs, 09:50:14 »
Kā peoniju vīrusi var tikt ieskaitīti ''saprotamos iemeslos"? Ceru, ka tā nav starpsugu naida kurināšana.  :evil:
Tas ir forši, ka tiek sekots ierakstiem!
Mēs miemīlīgas - pojenistes ar puķuzirnistēm nestrīdas :go_go:

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #148 : 2024. gada 05. jūlijs, 10:17:06 »
Noteikti noskatīšos kad būs laiks. Neko rakt ārā netaisos, tas ir tikai mans dārzs, manam mūžam. Neko netirgoju un nevienam nedodu, nemaz nav ko dot, var teikt vispār reti kustinu peonijas. Tāpēc tā nav mana problēma. Par ziedēšanu nesūdzos. Jau ziemā beru uz peonijām pelnus no pirts. Pavasarī trihodermīnu, bordo kā kuru gadu sataisos. Un tad jau kad asni palieli komplekso mēslojumu. Neko vairāk. Katru gadu pa kādam kātam nopūst, izrauju un izmetu un dzīvoju tālāk, dabīgs atbirums, kā ar visu. Krūmi jau vairums saauguši lieli, tas neko neietekmē. Kaut kā tā. Tā kā es vairāk pa gaisiem, man vajag šajā visā vairāk prieka ķert, ne taisīt problēmu. Galu galā esmu pilnīgs amatieris. Summer glow šovasar. Šis gan jauns stāds.

Atslēdzies Taaapati

« Atbilde #149 : 2024. gada 05. jūlijs, 10:19:18 »
 :saule: