Autors Tēma: Ieteikumi peoniju audzēšanā  (Lasīts 9670 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Daiquiri

Ieteikumi peoniju audzēšanā
« : 2024. gada 30. jūnijs, 10:31:23 »
Kā izaudzēt krāšņas peonijas?
Tas ir jautājums uz kuru, manuprāt, nav vienas pareizas atbildes. Tas ir tāpat, kā apgalvot, ka no Pārdaugavas uz Etnogrāfisko brīvdabas muzeju var aizbraukt tikai pa Akmens tiltu un Brīvības ielu. Bet ir taču vēl citi tilti un ielas, pa kurām nokļūt līdz mērķim - mēs katrs izvēlēsimies sev ērtāko, svarīgi lai mēs visi braucam uz vienu mērķi. Mūsu Peoniju klubiņa gadījumā - mērķis ir izaudzēt krāšņas un bagātīgi ziedošas peonijas.
Dalīsimies ar savu pieredzi, ja iespējams, mēģināsim pamatot - kāpēc es daru tā!
Lai izdodas! :go_go:
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 30. jūnijs, 11:03:23 no Daiquiri »

Atslēdzies tuk

Atb: Ieteikumi peoniju audzēšanā
« Atbilde #1 : 2024. gada 30. jūnijs, 10:42:06 »
Pēc noziedēšanas ar ko jūs mēslojat, ja mēslojat?

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2024. gada 30. jūnijs, 10:45:35 »
   Tas būtu patiešām noderīgi. Viens svarīgs periods taču drīz sāksies, nav jau tā, ka nozied, nolauz sēklu čemurus un aizmirsti?
   Man arī ir tikai parastās laucinieces -sarkanā agrā, rozā, baltās un gaiši rozīga. Skrajā sen pirkta, spītīgi nezied. Vienai vienīgajai dāvinātajai zinu nosaukumu -Bridal Shower, bet neteiktu, ka būtu ārkārtīgi atšķirīga no vecajām baltajām, bet ir augumā lielāka.
   Zeme ir Jūrmalas smiltis un ar kaut kādu speciālu ielabošanu nenodarbojos

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #3 : 2024. gada 30. jūnijs, 11:02:13 »
Jūlija sākumā, kad peonijas ir noziedējušas, tās nepieciešams pabarot. Es izmantoju ūdenī šķīstošo mēslojumu monokālija fosfātu - 2kg uz eirokubu (t.i.20g uz 10l ūdens). Nolaistu bagātīgi - kādus 2-3 spaiņus uz krūma, tiek arī taciņām.

Atgādinājums - jāizvēlas tāds mēslojums, kura sastāvā ir mazāk slāpekļa, tāpēc šoreiz veikalu plauktos atrodamais šķīstošais mēslojums peonijām nederēs!!!

« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 02. jūlijs, 11:08:32 no Daiquiri »

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #4 : 2024. gada 30. jūnijs, 11:18:12 »
Vai peoniju mēslošanā pēc ziedēšanas var izmantot kristalonu? Jā - tikai tādu, kura sastāvā ir maz slāpekļa, piemēram, oranžo.
20g uz 10l ūdens

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #5 : 2024. gada 30. jūnijs, 11:34:04 »
Tiem, kas nevēlas izmantot ūdenī šķīstošu mēslojumu, bet gan kaut ko pabārstīt un ierušināt zem peoniju krūma, es varu ieteikt kālija magnēziju (īpaši tajos gadījumos, ja jūsu dārza augsnē esošais fosfora daudzums ir ļoti liels). Kālija magnēziju (patentkāliju) es izmantoju zemenēm pēc ražās novākšanas.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #6 : 2024. gada 30. jūnijs, 12:46:06 »
Tikko biju ielīdusi FB - kāda "dāmīte" tur iesaka "... peonijas pēc ziedēšanas nogriezt ..."
Slima suņa murgi!!! :fubar: :fubar: :fubar:
Peoniju lapas jāsaudzē cik ilgi vien var, zaļais lapojums baro pašu peoniju, uzkrāj spēku nākamajam gadam. Kad griežam peoniju ziedus, tad arī nenogriežam visus, bet tikai kādu trešdaļu (es šovasar, braucot uz Osokina-Āboliņa koncertu, gan nocirpu visu 'Eliza Lundy', bet tas ir izņēmums  :m: ).

Par peoniju ziedkopu un sēklaizmetņu nogriešanu - es laužu, ja patrenējas, tad ar abām rokām laužot izdodas ļoti labi. Ja griežam ar nazi vai šķērēm - neaizmirstam par asmeņu dezinficēšanu pēc katra krūma apstrādes! Un neaizmirstam no lapu žāklēm salasīt tajās iekritušās peoniju ziedlapiņas - tas ir puves avots.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #7 : 2024. gada 30. jūnijs, 12:57:48 »
Tikko biju ielīdusi FB - kāda "dāmīte" tur iesaka "... peonijas pēc ziedēšanas nogriezt ..."
Slima suņa murgi!!! :fubar: :fubar: :fubar:
Peoniju lapas jāsaudzē cik ilgi vien var, zaļais lapojums baro pašu peoniju, uzkrāj spēku nākamajam gadam.
Jā, to man vēl māte mācīja, ka nedrīkst visu nogriezt, ka lapas peonijai vajadzīgas, lai barotos un spēku uzkrātu. Kaut nebija nekāda speciāliste tieši peoniju audzēšanā. Bet mums bija tumšsarkana, balta, rozā un viegli rozīga - ābeļzieds peonijas. Skaistas.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 30. jūnijs, 13:05:23 no kvadra »

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #8 : 2024. gada 30. jūnijs, 17:20:40 »
Bet noziedējušos ziedus drīkst nogriezt? Cik tālu? Tikai ziedkopu? Nobirušās ziedlapas vajag salasīt?
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #9 : 2024. gada 30. jūnijs, 18:05:40 »
Bet noziedējušos ziedus drīkst nogriezt? Cik tālu? Tikai ziedkopu? Nobirušās ziedlapas vajag salasīt?
Lai ātrāk, pielikumā bilde no žurnāla "Mans Dārzs" - ko par šo jautājumu raksta mūsu peoniju Guru - Aldonis Vēriņš.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #10 : 2024. gada 30. jūnijs, 19:41:42 »
Un pašu stublāju kad griež? Rudenī pirms ziemas?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #11 : 2024. gada 30. jūnijs, 20:50:43 »

Un pašu stublāju kad griež? Rudenī pirms ziemas?

Nezinu, vai tas tiešām ir "Madaru" saimnieka peoniju selekcionāra Edgara Bites viedoklis, bet Delfos raksta tā:
"Kolekciju dārza "Madaras" saimnieks Edgars Bite norāda, ka var lapas griezt gan rudenī, gan pavasarī. "Nav tā strikti iekalts, kad jāgriež lapas – rudenī vai pavasarī," uzsver audzētājs, kurš citu reizi nogriež rudenī, bet dažreiz kādu peoniju atstāj negrieztu līdz pat pavasarim. Kā norāda audzētājs, pavasarī nokritušās lapas piesedz saknes."

Savukārt LA.LV var izlasīt: "Rudenī pēc pirmajām spēcīgajām salnām ieteicams peoniju ceram nogriezt visus ziednešus līdz pašai zemei, – tematiskajā avīzē “Peonijas visam mūžam” raksta puķkopis Aldonis Vēriņš. Viņš nepievienojas teorijai, ka peoniju lakstus rudenī negriež, jo tie ziemā aiztur sniegu, tā veicinot peoniju salcietību. Lapu nogriešanai rudenī ir vairākas priekšrocības: ziedneši ar asām dārza šķērēm nogriežami viegli, bet pavasarī izkaltušos stublājus nogriezt grūti, un nereti gadās izraut kādu ziednesi ar visu sakni. Rudenī tiek izgrieztas arī visas puves skartās lapas. Peoniju lapas nekompostē, bet no dārza aizvāc. Pēc lapu nogriešanas, ja vien ir pieejami labi lapkoku pelni, apgrieztā cera vietu ieteicams apkaisīt ar tiem – būs ne vien labs kaļķošanas materiāls, bet arī pelēkās puves apkarotājs."

Es esmu "oldschooliste" un pēc salnām nogriežu visas lapas praktiski līdz zemei (izņemot ITOH peonijas, kam atstāju kādus 10-15cm kātus virs zemes). Pamatojums - peonijas slimo (piemēram, šobrīd jāsāk vērot vai uz lapām nav pamanāmi peoniju rūsas plankumi, sporas ir lapu apakšpusē). Ja lapas rudenī netiek nogrieztas, tad slimību jaunie iedīgļi nonāk uz augsnes un ievērojami palielinās iespēja, ka nākamajā gadā slimības izpausme būs daudz agresīvāka un bīstamāka.
Kaut kā tā.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #12 : 2024. gada 30. jūnijs, 21:44:07 »
Paldies, tad jau esmu visu pareizi darījusi līdz šim.  :clap:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2024. gada 01. jūlijs, 08:48:14 »
No manas [neprofesionālās] pieredzes – labāk griezt rudenī, jo tad var smuki nogriezt līdz zemei (nu, vai kā sanāk) – saņem visu, šņak un nost. Ja atstāj līdz pavasarim, tad man katrreiz sanāk griezt, kad jau sāk līst jaunie dzinumi – un tad vai nu pa vienam lakstam, vai ļoti augstu, lai neskartu jaunos. Jo lien viņi agri. Un pērnie laksti slapjā pļockā izklājušies pa dobi – daudz lielāka ņemšanās.
Ir puķes, kam pērnie laksti sakalst un var noraut/nolauzt, bet peonijām laksti ir diezgan sīksti un nevar aplauzt.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Albus Dumbledore

« Atbilde #14 : 2024. gada 01. jūlijs, 09:25:39 »
Tiem, kas nevēlas izmantot ūdenī šķīstošu mēslojumu, bet gan kaut ko pabārstīt un ierušināt zem peoniju krūma, es varu ieteikt kālija magnēziju (īpaši tajos gadījumos, ja jūsu dārza augsnē esošais fosfora daudzums ir ļoti liels). Kālija magnēziju (patentkāliju) es izmantoju zemenēm pēc ražās novākšanas.

Kālija magnēzijs esot arī labs rozēm rudenī un kartupeļiem ziedēšanas laikā. Kartupeļi būšot miltaini.
Vislētāk, ko esmu pamanījusi, ir pakavs.lv (tā nav reklāma un man ar viņiem nav nekāda saistība  :) 

Pirms Jāņiem pasūtīju un trīs dienu laikā saņēmu. Man tur vajadzēja podus ūdensrozēm, tāpēc riskēju sūtīt.