Autors Tēma: Ieteikumi peoniju audzēšanā  (Lasīts 9666 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies puuciite

Atb: Ieteikumi peoniju audzēšanā
« Atbilde #15 : 2024. gada 01. jūlijs, 14:53:06 »
Jūlija sākumā, kad peonijas ir noziedējušas, tās nepieciešams pabarot. Es izmantoju ūdenī šķīstošo mēslojumu monokālija fosfātu - 2kg uz eirokubu (t.i.20g uz 10l ūdens). Laistīšu bagātīgi - kādus 2-3 spaiņus uz krūma.

Atgādinājums - jāizvēlas tāds mēslojums, kura sastāvā ir mazāk slāpekļa, tāpēc šoreiz veikalu plauktos atrodamais šķīstošais mēslojums peonijām nederēs!!!
Tā kā neesmu ķīmijas guru, man jautājums par monokālija fosfātu, palīdz uzņemt magniju, bet magnija jau tur nav, tas tad jādod atsevišķi. Vai ir kāds mēslojums, ar kuru magniju var iedot caur lapām?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #16 : 2024. gada 01. jūlijs, 16:48:14 »
Tā kā neesmu ķīmijas guru, man jautājums par monokālija fosfātu, palīdz uzņemt magniju, bet magnija jau tur nav, tas tad jādod atsevišķi. Vai ir kāds mēslojums, ar kuru magniju var iedot caur lapām?
No ūdenī šķīstošajiem, piemēram, magnija sulfāts
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 01. jūlijs, 19:31:39 no Daiquiri »

Atslēdzies puuciite

« Atbilde #17 : 2024. gada 01. jūlijs, 17:12:41 »
piemēram, magnija sulfāts.
peonijām derēs? Skujeņiem šo dodu, bet man bija bail, ka peonijām nesākas puve. Eh, kā tagad noderētu tās ķījijas stundas, kas bija skolā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #18 : 2024. gada 01. jūlijs, 17:15:11 »
Iepriekšējās lapas kālija magnēzijs neder?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #19 : 2024. gada 01. jūlijs, 17:17:52 »
peonijām derēs? Skujeņiem šo dodu, bet man bija bail, ka peonijām nesākas puve. Eh, kā tagad noderētu tās ķījijas stundas, kas bija skolā.
Tikai lēnām un elpojam dziļi:
1) jautājums bija par ūdenī šķīstošiem magniju saturošiem minerālmēsliem, bet nevis par to, vai es tos izmantoju peoniju mēslošanā. Magnija sulfāts ideāli šķīst un ir piemērots pilienveida mēslošanai.
2) ja minerālmēslus lieto nepārsniedzot paredzēto koncentrāciju, tad ne par kādu puvi nevar būt runa. Ja par slāpekli lielā koncentrācijā, kāda ir pavasara mēslojumam, tad pēc Jāņiem tādu nevajadzētu lietot, lai augi paspēj nobriest. Pēc ziedēšanas peonijas ir jāpabaro ar kāliju un fosforu (magnijs - saldajam ēdienam, peonijām es nedodu, esam mēģinājuši ar magnija sulfātu miglot kartupeļus to ziedēšanas laikā)
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 01. jūlijs, 19:44:12 no Daiquiri »

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #20 : 2024. gada 01. jūlijs, 17:19:17 »
Iepriekšējās lapas kālija magnēzijs neder?
Izcils mēslojums, tikai nederēs smidzināšanai.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #21 : 2024. gada 14. jūlijs, 15:41:59 »
Šodien kopā ar sabraukušajiem draugiem izstaigājām daļu peoniju stādījumu - kaut bez ziediem, bet daudzām šķirnēm ir ļoti smuks lapojums.
Izrādās neesmu vairākiem krūmiem pēc ziedēšanas no peoniju lapu žāklēm rūpīgi izlasījusi visas nobirušās ziedlapas - tagad, noņemot nobrūnējušo ziedlapu, var redzēt, ka apakšā puve  :f-palm: Ja nobirst uz zemes, tas vēl pieciešams, bet arī nav labi, bet nobirušās ziedlapas lapu žāķlēs, tā ir 100% labvēlīga vide baktērijām un to izraisītām slimībām (puvēm)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #22 : 2024. gada 14. jūlijs, 22:26:02 »
Kā lai pieklājīgāk pajautā  :fp:  pujenēm der urīnviela, tb karbamīds?? ;)

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #23 : 2024. gada 14. jūlijs, 22:56:13 »
Kā lai pieklājīgāk pajautā  :fp:  pujenēm der urīnviela, tb karbamīds?? ;)

Karbamīds jeb urīnviela ir viskoncentrētākais slāpekļa mēslojums (apt. 46%). Karbamīds labi šķīst ūdenī - var izmantot augu laistīšanai un smidzināšanai. Augļu koku un krūmu smidzināšanu ar karbamīda šķīdumu parasti veic agri pavasarī pirms pumpuru plaukšanas un vēlu rudenī pirms lapu nobiršanas. Ja peonijām vasaras sākumā tiešām ir izteikts slāpekļa deficīts, tad, manuprāt, 0,5-1% karbamīda šķīdumu miglošanai pa lapām vienu reizi varētu izmantot, bet tas tikai ārkārtas gadījumā. Peoniju, tāpat kā daudzu citu augu mēslošanai, slāpekli saturošu mēslojumu pēc Jāņiem cenšas nelietot. Personīgi es visa gada garumā iespēju robežās maksimāli cenšos nelietot mēslojumu, kas satur daudz slāpekļa. Arī it kā peonijām paredzēto 20:20:20 neizmantoju - izmantoju 11:11:22. Jūlijā-augustā ieriešas peoniju nākamā gada ziedpumpuri - vajadzīgs kālijs, fosfors. Ļoti piemērots ir kālijmagnēzijs - to var uzkaisīt ap krūmu un ierušināt zemē. Ideāli, ja tas tiek darīts pirms vai pēc lietus, lai augsne ir mitra.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #24 : 2024. gada 28. jūlijs, 18:42:28 »
Silts, mitrs un lietains laiks veicina peoniju rūsas izplatīšanos. Peoniju lapas paliek sausas, sporas lapu apakšpusē. Vienīgā iespēja - tūlīt pēc peoniju noziedešanas reizi 20 dienās profilaktiski jāmiglo. Es izmantoju Conclude.
Pazīstamam peoniju kolekcionāram, manuprāt, ir ļoti labs video (krievu valodā), iesaku noskatīties.

P.S. Mani īpaši uzrunāja kolekcionāra komentārs video beigu daļā par pēdējā laikā sociālajos tīklos bieži sastopamajiem pilnīgi absurdajiem ieteikumiem peoniju audzēšanā, piemēram, par peoniju lapu nogriešanas un utilizēšanas nepieciešamību rudenī

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #25 : 2024. gada 29. jūlijs, 09:54:36 »
Tuvākās pāris dienas būs īpaši piemērotas ne vien lai apskatītu kā peonijas pārcietušas lietusgāzes, vai kaut kas nav nolauzts un apgāzts, bet arī lai tās nomēslotu - šobrīd ir īstais laiks parūpēties par peoniju ziedēšanu nākamgad - peonijas ir prasīgas pēc papildmēslojuma.

Izmantojam slāpekli nesaturošu mēslojumu (izmantojot rudens mēslojumu, izvēlamies tādu, kur slāpeklis ir ne vairāk kā 5-7%) to viegli uzkaisot ap peoniju krūmu. Augsne šobrīd ļoti mitra, tāpēc ap ļoti lieliem krūmiem var uzkaisīt līdz 50g (divas ēdamkarotes) mēslojuma, jaunākiem krūmiem mazāk. Ideāli, ja uzkaisīto papildmēslojumu var ap krūmu viegli ierušināt augsnē. Pagājušajā rudenī stādītās peonijas es šogad nemēsloju.

Kā jau rakstīju, šai papildmēslošanai ļoti piemērots ir kālija magnēzijs.

Atslēdzies reno

« Atbilde #26 : 2024. gada 29. jūlijs, 10:03:05 »
Man liekas, ka daudziem peonijas šodien ir nevis mitrā augsnē, bet ūdens peļķē

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #27 : 2024. gada 29. jūlijs, 10:31:54 »
Man liekas, ka daudziem peonijas šodien ir nevis mitrā augsnē, bet ūdens peļķē

Kā kurā vietā - ja kājas šodien stieg dubļos, tad to varēs izdarīt rīt vai parīt - svarīgi, lai mājās ir nepieciešamais mēslojums  :smile:

Peonijām ļoti nepatīk "slapjas kājas" - augsts gruntsūdens līmenis un pārlieku mitra vieta ir vieni no būtiskākajiem argumentiem, kāpēc peonijām jāveido speciālas paaugstinātas dobes. Pretējā gadījumā nekas labs nav gaidāms, ir iespēja, ka peonija neizdzīvos.

Vieni no lielākajiem murgiem, kurus esmu lasījusi, ir ieteikumi ļoti mālainā augsnē izrakt (visticamākais ar lāpstu to nevarēs izdarīt, vajadzēs jaudīgu zemes urbi vai par nelielu ekskavatoru) 60 cm dziļu bedri, apakšā iebērt "drenāžai" šķembas, tad auglīgu augsni utt. Par kādu drenāžu un ūdens novadīšanu šeit var runāt - tas ir īsts māla trauks ūdens uzkrāšanai!!!  :f-palm:

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #28 : 2024. gada 07. augusts, 12:40:05 »
Varbūt kādai no čaklajām peoniju audzētājām ir pieredze peoniju audzēšanā podos - stādot podā uz vairākiem gadiem?
Īpaši gribu uzsvērt pēdējo - uz vairākiem gadiem, jo daudzas no mums rudenī podā iestāda kādu ļoti vēlu vai (kā man dažreiz gadās) negaidīti dabūtu pavisam nelielu ilgi kārotas šķirnes saknīti, ierok podu dārzā līdz nākamajam rudenim, un tad rudenī pārstāda paredzētajā vietā iepriekš sagatavotā bedrē.

Varbūt kādai podā aug trīsgadīgas peonijas, un šoruden tiek plānots tās sadalīt un iestādīt pastāvīgā vietā dārzā? Ja tā, varbūt izraktās saknes var nofočēt? Un vēl - ļoti svarīgi - cik lielā podā auga?

Paldies, ja dalīsieties ar pieredzi!  :smile: :smile: :smile:

Ieskatam - video sērija:

Atslēdzies reno

« Atbilde #29 : 2024. gada 27. augusts, 11:08:25 »
Laja jautājums par peonijām.
Man gadiem aug vecās parastās peonijas -baltas un rozā. Visām lapas normāli tumši zaļas, kupli krūmi.
Pagājušogad uzdāvināja vienu "smalku". Sogad gan smalkajai, gan blakus esošajām "parastajām"  tumši sarkanajām, ļoti agrajām, visas lapas brūnas, sakaltušas. Vai ar to smalko atnesta slimība?

Jautājumi:
1. vai brūnās lapas griezt nost un dedzināt, vai atstāt, kā stāv? Aug atsevišķā dobē
2. vecās tagad laikam var rakt un dalīt, ja ir tāda vēlēšanās. Aug vienā vietā jau gadus 15