Autors Tēma: Ziedi  (Lasīts 4504 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: Ziedi
« Atbilde #15 : 2024. gada 03. septembris, 16:39:54 »
Kāds sakars ziediem ar padomju tradīcijām? [..] Tas nozīmē, ka mūsu kapu kopas, kas grimst ziedos un vainagos, arī ir tikai un vienīgi padomju tradīcija?

Sakara nekāda. Tikai tik, cik padomju laikos šī tradīcija joprojām bija dzīva. Tad jau Jāņi arī ir padomju svētki, jo cik vien varēja, tos svinēja arī padomju laikos.
Čikāgas Piecīšiem arī dziesmā ir "...un sētmalē trīs astras kapu svētkiem zied...". Šie tak nekādi nepopularizēja padomju tradīcijas, ne?

Tradīcija par ziedu nešanu skolotājam man patīk. Kas grib, lai nes arī dežurantei vai pavārei – nav liegts. Protams, pušķis skapja izmērā ir pārspīlēti, bet saprātīgā daudzumā ziedi ir svinīgi. Tad jau kāzās arī 'priekš kam' vajag puķes līgavai dāvināt? Tāpat novītīs. Puķes. Līgava arī, protams, ar laiku.

Kur skolotāji liek? Daļa ziedu klasēs, daļa mājās, daļa vecākiem utt. Man tuvos rados skolotāja – daļu ziedu atveda mums. Jā, arī ar visām noskumušajām, vannā peldināmajām rozēm. Man bērnībā patika – tāds skaistums bieži mājās negadījās.

Patīk arī tas, ka skola sākas 1. septembrī. Nevis kaut kad augusta vidū, tipa trešajā pirmdienā kurš nu datums sanāks.
Man tas svinīgums vairāk velk paralēles nevis ar padomju laiku, bet ar krietni agrāku laiku, kad Valdemārs un pārējie cirtās, lai latviešu lauku bērniem būtu pieejamas skolas (lai arī tolaik ne 1. septembrī, bet pēc lauku darbu beigšanas sākās mācības).
Un rokas nost no 3 mēnešiem vasaras brīvlaika! :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #16 : 2024. gada 03. septembris, 17:09:31 »

Un rokas nost no 3 mēnešiem vasaras brīvlaika! :D

:yes:
Tieši tā! Tāpat jau ielikuši bērnus cietumā uz gariem 12 gadiem, un tad vēl grib atņemt vasaru, vienīgo laiku, kad vēl var dzīvot.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #17 : 2024. gada 05. septembris, 08:23:40 »
Varētu satilpināt 11 gados, ja nebūtu 3 mēneši brīvs. Diez, kas un kad to ieviesa

Atslēdzies Trix

« Atbilde #18 : 2024. gada 05. septembris, 09:03:41 »
Varētu satilpināt 11 gados, ja nebūtu 3 mēneši brīvs. Diez, kas un kad to ieviesa

Kādreiz bija 11 gadi ar 3 mēnešiem brīviem vasarā un vēl septembri kolhozā, kartupeļus lasot, un izglītība bija kvalitatīvāka. Tad pieviesa visādas projektu nedēļas, kristīgo mācību un tamlīdzīgu sviestu, un programma izstiepās bezjēgā. Pirmās klases pirmais pusgads vispār ir bērnudārza atgremojums. Ja izspiestu ūdeni no skolas programmas, ar 11 gadiem pietiktu līdz acīm, nevis sēž skolas solā divdesmitgadīgi bārdaini tēviņi un pieaugušas sievietes. Turklāt ar kompetencēm, nevis ar zināšanām.

Kas un kad ieviesa? Uzvārdu neatceros, laiku arī – tad mani skola neinteresēja. Kaut kad 80. gadu beigās vai 90. sākumā ieviesa sagatavošanas klasi no 6 gadiem, ko vēlāk pārsauca par 1. klasi, un pamatskola no 8 gadiem kļuva par 9 gadiem.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #19 : 2024. gada 05. septembris, 10:53:31 »
Padomju laikos krieviem vispār bija tikai 10 klases...  12 ir pārmērība - 19-20 gadīgus ērzeļus skolas solā noturēt... BET - katrs skolnieks ienes naudu sistēmai, grāmatas, darba burtnīcas...

Ar ziediem manējā mocījās - pašai alerģija, kaķis (kamēr bija) vai nu saēdās un vēma, vai apgāza visu un sarīkoja plūdiņus... ja ziedu pilna vanna, man nebija kur pakaļu nomazgāt... kautkā pēdējos gados vairs nenes mājās... 

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #20 : 2024. gada 05. septembris, 12:04:16 »
jebkurš puiks, ejot uz skolu 1.septembrī katru gadu ir juties tizli, ka māte liek stiept ziedus un dot skolotājai. (Laukos džeki pa ceļam uz skolu puķes govij izbaroja). Kaut kā ar kauna jūtām vienmēr tas process ir nodarīts un tad gadu ir miers (nu jā, vēl tā skolotāju diena, bet no tās kaut kā pa burzmu varēja izvairīties). Tā kā zviedriem ir pareiza pieeja.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #21 : 2024. gada 05. septembris, 12:13:32 »
taisnība. tas bija ar sakostiem zobiem, tāpēc, ka "tā vajag"...nebija man siltu jūtu pret skolotājiem...
varbūt tāpēc dabūju skolotāju "uz kakla" :D ...lai gan ir arī sliktākas profesijas sievām - piemēram psihologs :D :D

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2024. gada 05. septembris, 16:27:33 »
...un tā izaug cirvīgi vīreļi, kas nevar sievai puķi uzdāvināt. Jo neņems tak rokā tos pretīgos lakstus...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2024. gada 05. septembris, 17:08:26 »
...un tā izaug cirvīgi vīreļi, kas nevar sievai puķi uzdāvināt. Jo neņems tak rokā tos pretīgos lakstus...

:smile:  bāž lakstus somā vai iepirkumu maisiņā :D  ...nē, šitam JAU esmu pāri (pieaudzis?)
bet ar lakstiem neaizraujos - 8. marts, dzimene, kādu rozīti atnesu  :flowers: ...tāpat meitām, mazmeitām, lai sajūtas "īpašākas" :) [size=78%] [/size]

Atslēdzies Camma

« Atbilde #24 : 2024. gada 05. septembris, 17:13:25 »
Mantojumā bija palikusi čupa vāžu-vāzīšu, viena par otru briesmīgāka.
Otrpusis metās glābt to ''bagatību'', kad ieraudzīja mani ar ķeseli uz miskasti slājam. Nostājos kobras pozā un uzšņācu, ka pati vāzi nopirkšu KAD šamais sataisīsies man kādu puķi uzdāvināt. Pie tā arī palikām - nav vāzīšu  :rofl: , ir kaķīši.
Visus sakost!

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #25 : 2024. gada 05. septembris, 18:23:34 »

Tas esot radies tajos laikos, kad skolas bija 6dienās, bet citi darbaļaudis nestrādāja 6dienās. Atceros, vecākiem brīvs, man uz skolu. Tā kompensēja skolotajiem  to 6 dienu ar 3 brīvajiem mēnešiem. Padomju laikā laba atlieka, tāpat kā padomju laika ilgais dekrēts bijušajās psrs valstīs.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #26 : 2024. gada 05. septembris, 18:42:24 »
Man liekas, ka visi darbaļaudis ļoti ilgi strādāja sestdienās
Nez, kā bija Latvijas laikā? kad sākās un beidzās skola?

Atradu -tur visumā datumi izskaidroti
https://sandraveinberga.com/2024/09/04/specigaka-padomju-tradicija-latvija-1-septembris-un-ziedi-skolotajiem/
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 05. septembris, 18:49:41 no reno »

Atslēdzies Trix

« Atbilde #27 : 2024. gada 05. septembris, 21:33:36 »
Ā, pareizi, sestdienās bija gan stundas. Nu tās četras piecas stundas uz politinformācijas un PSKP vēstures rēķina var arī izmest, nepagarinot mācību gadu.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #28 : 2024. gada 05. septembris, 22:51:38 »
Tagad ir izmests tik daudz kas  :mrgr:

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #29 : 2024. gada 06. septembris, 12:50:25 »
Es labprāt gribētu garākas citas brīvdienas citos gadalaikos, jo skolotājiem ceļojumiem paliek tikai vasaras un tas nav forši.
Cik par to ierunājas, tik noklust.
Esmu pamanījusi, ka visvairāk protestē vecāki.
Vēl gan jau baidās, ka tad skolotāju vēl mazāk, jo ir daudzi, kam šī ir vienīgā motivācija darbam skolā.