Autors Tēma: Pensijas 2.līmenis  (Lasīts 4002 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Spārka

Atb: Pensijas 2.līmenis
« Atbilde #15 : 2026. gada 20. aprīlis, 09:47:43 »
To visu parāda vienā piegājienā - Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru ar 2. līmeņa uzkrājumu.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #16 : 2026. gada 20. aprīlis, 09:59:32 »

To visu parāda vienā piegājienā - Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru ar 2. līmeņa uzkrājumu.

Kur Tu skaties? atver Latvija.lv izvēlies #10 un dabūsi izziņu ar un bez 2. līmeni!

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #17 : 2026. gada 20. aprīlis, 10:01:27 »
Es jau par to runāju.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #18 : 2026. gada 20. aprīlis, 10:04:58 »
Es jau par to runāju.

bet vai tad tai izziņā nav:

1. Pensijas apmers = (sakuma kapitals + indeksetais pensiju 1. limeņa kapitals ) /G /12 = EUR xxxx (šis ir tikai ar 1. līmeni)

2. Prognozejamais vecuma pensijas apmers ar 2. limeni uzkrato kapitalu = (sakuma kapitals + indeksetais
pensiju 1. limeņa kapitals + 2. limeņa uzkrajuma kapitals uz 20.04.2026.)/G /12 = EUR zzzz (šis ir ar 2. līmeni)

PS. Banku kalkulatoros var redzēt cik būs arī ar 3. līmeni  :talking:

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #19 : 2026. gada 20. aprīlis, 10:15:04 »
Jā, ir ar un bez, un 2.līmeņa uzkrājuma kopsumma.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #20 : 2026. gada 20. aprīlis, 10:15:42 »
 :yes:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #21 : 2026. gada 20. aprīlis, 11:33:36 »
Man aizdomas, ka bankas cenšas daudzmaz "atkratīties" no tā 2. līmeņa sakarā ar pašreizējo neizdevīgo ņemšanos ar akcijām kurai galu vēl neredz... A tā, neizņēmāt laicīgi, tagad pensijā piga, paši vien vainīgi, nekunkstiet...  :mrgr:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #22 : 2026. gada 06. maijs, 21:40:55 »
Un parakstu vākšana var sākties...
Vispār esmu palaidusi garām, kādi bija tie igauņu argumenti, kādēļ tieši šobrīd bija jāsāk tā pensiju 2.līmeņa izņemšana? Igauņiem taču ekonomiski iet labāk kā mums, tāpat lietuviešiem. Kādēļ igauņi to pensiju "akmeni" vispār sāka kustināt?

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2026. gada 06. maijs, 21:54:49 »
Un parakstu vākšana var sākties...
Vispār esmu palaidusi garām, kādi bija tie igauņu argumenti, kādēļ tieši šobrīd bija jāsāk tā pensiju 2.līmeņa izņemšana? Igauņiem taču ekonomiski iet labāk kā mums, tāpat lietuviešiem. Kādēļ igauņi to pensiju "akmeni" vispār sāka kustināt?

Mums skaidrs - vēlēšanas tuvojas, visi grib būt tautas draugi

Atslēdzies reno

« Atbilde #24 : 2026. gada 06. maijs, 22:18:52 »
gan igauņi gan lietuvieši brīdina, ka nevajag, ka kļūda bijusi. Bet mūsējie tik dragā
Notērējot pvn ienesīs, tas gan

Atslēdzies tuk

« Atbilde #25 : 2026. gada 06. maijs, 23:10:06 »

Mums skaidrs - vēlēšanas tuvojas, visi grib būt tautas draugi

Tas skaidrs, bet jautāju kādēļ igauņi uzsāka to pensiju izņemšanas akciju. Vēlēšanas jau nav pirmo reizi, kādēļ tad iepriekšējās tas nebija aktuāli...
Kā citas valstis pat nezinu, tur arī eksistē tāds 2. līmenis, vai tas veidojums vien mūsējām raksturīgs?

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #26 : 2026. gada 06. maijs, 23:54:40 »
man sanāk ka man 2. līmeņa summa izlāpstosies 83 gadu vecumā un sastāda tikai 11% no prognozētās pensijas.
tā ka nekas traks nebūtu šamo izvilkt :D
makroekonomiski gan tas ir kaitīgi

Atslēdzies Trix

« Atbilde #27 : 2026. gada 07. maijs, 09:01:45 »
Prastā tauta, protams, IR stulba. Un līdz ar pensijas 2. līmeņa izņemšanu viņiem vajag iedot parakstīt dokumentu, ka viņi atsakās no papildu pabalstiem izņemtajā apjomā. Te lai formulē juristi - tu nevari izņemt 2. līmeni un nākamajā dienā stāvēt rindā pēc sociālajiem pabalstiem. Tikai jāņem vērā to, ka ir pabalsti, kas pienākas neatkarīgi no pensijas lieluma utt. Precīzi nezinu un nemeklēšu. Bet individuālās cēloņsekas vajag iebakstīt acīs tieši - paņēmi tagad, nebūs vēlāk.

Tās raudas par šīs naudas "notrallināšanu" ir tādas mazliet divkosīgas, sak', nabagi notrallinās. Bet ko dara "augšas"
Ar xxxBaltic, puķpodiem ielās, zelta pāli, 4000 VIP zālēs un visādiem citādiem projektiem, kur naudas izšķērdēšanu un izzagšanu neredz tikai tas, kas ir akls vai daļā?

Senči teica "Labāk zīle rokā nekā mednis kokā". Tie, kas no sirds tic, ka viņu 2. līmenis pēkšņi sāks nest peļņu, nevis tikai saruks, taču var neizņemt.
Te gan man negribot atausa atmiņā Banka Baltija.

Ja palasa, kas aģitē pret izņemšanu (tas taču jums nav vajadzīgs, var dzīvot tāpat!) - tie, kas negrauž alkšņu mizas, kam tāpat pietiek. Un te es nedomāju tādu Gerkenu, kas puslīdz godīgi turēja veikalus.

Es arī izņemšu. Lai salabotu zobus un sakārtotu dažas lietas, kuras man palīdzēs vecumdienās nepārvākties uz kartona kasti zem tilta.

Un uz esošās nodokļu naudas izšķērdēšanas fona vēl viena ekonomiska problēma vairs nav problēma, bet rutīna. Toties man būs zobi, kas citādi nebūs nekad, jo tad, kad man tas 2. līmenis pienāks, jau būs par vēlu - gan maniem zobiem, gan 2. līmenim, kurš izrādīsies izbeidzies, nepieejams, atcelts, neienesis peļņu, un beigās vēl radījis bankām zaudējumus, kas man būs jāsedz.

Būs ekonomiskas problēmas? Ja augšas dzīvo pēc principa "pēc manis kaut ūdens plūdi" un rada vienu ekonomisku problēmu pēc otras, tad kāda velna pēc man jābūt tam, kurš metīsies ar krūti uz ambrazūru?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #28 : 2026. gada 07. maijs, 09:40:40 »
Tiešām, 2.līmenis ir tikai neliela daļa pensijas. Ja būs tāda iespēja, es arī izņemšu. Šodien no šīs naudas čupiņas vienuviet būtu lielāka jēga, nekā no nelielas piešprices pie pensijas nākamos 20 vai cik tur tos gadus. Kuru vēl inflācija būs paplucinājusi. Nezinu gan, cik man tur skaitās, bet, lai cik arī nebūtu, pielietojums atradīsies.
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 07. maijs, 09:47:36 no kvadra »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #29 : 2026. gada 07. maijs, 09:41:39 »

Tas skaidrs, bet jautāju kādēļ igauņi uzsāka to pensiju izņemšanas akciju. Vēlēšanas jau nav pirmo reizi, kādēļ tad iepriekšējās tas nebija aktuāli...
Kā citas valstis pat nezinu, tur arī eksistē tāds 2. līmenis, vai tas veidojums vien mūsējām raksturīgs?

Kopilots pateica šādi:  Igaunija atļāva 2. pensiju līmeņa izņemšanu (2021.g.), jo:

- sabiedrība bija neapmierināta ar sistēmas rezultātiem,
- valdība vēlējās paplašināt finanšu brīvību,
- reforma atbilda konkrētai ideoloģiskai izvēlei,
- īstermiņā tā deva ekonomisku impulsu.

Vienlaikus vēlāk paši Igaunijas politiķi un ekonomisti atzina, ka tas pasliktinās daļas iedzīvotāju nākotnes pensijas un palielinās nabadzības risku vecumdienās
Pēc 2019. gada Riigikogu vēlēšanām tika izveidota valdība (Centre Party + EKRE + Isamaa), kas vēl iepriekš bija solījusi pensiju sistēmas liberalizāciju.

Lietuva uzsāka II pensiju līmeņa izņemšanu, lai mazinātu piespiedu uzkrāšanas nepopularitāti, palielinātu individuālo finanšu elastību un politiski reaģētu uz Igaunijas precedentu, vienlaikus mēģinot amortizēt riskus ar pārejas periodu un valsts pensijas korekcijām.

Tagad Latvijas kārta :)  Es teiktu tā, ka tādas reformas pensiju sistēmā būs atbilde uz demogrāfiskiem un ekonomiskiem izaicinājumiem :talking: 
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 07. maijs, 09:50:25 no daddy »