Autors Tēma: Vecuma pazīmes  (Lasīts 10107 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Leonāra

Atb: Vecuma pazīmes
« Atbilde #15 : 2024. gada 18. septembris, 21:03:29 »
Stāsts jau bij par to, ka reāli tad esi atkarīgs no bērniem vai kaimiņiem, ja pats nespēj elementāras lietas apgūt. Mužīgais- tu jaunāka, izdari ...tur arī sākas tā vecuma nevarība, pat nepūlas saprast.
Darbā arī - kur tad ņems bez kaut vai elementārām datorprasmēm. Es par pamatlietām, ne jau par kādu pārprogrammēšanu vai ko tur Trix min.
Kaut vai samaksāt rēķinus, pārskaitīt naudu.

Cik vieglāk būtu 80gadniecei, ja viņa prastu kaut vai pasūtīt ēdienu no veikala uz mājām, bet lielākā daļa 70+ir padevusies. Nožēlojami liekas, ja padodas 50+.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #16 : 2024. gada 18. septembris, 21:04:00 »
Vecums varētu būt tad, kad patstāvīgi vairs netiec ar savu dzīvi, precīzāk - sadzīvi, pats galā un jālūdz citu palīdzība... Bet nu tā var būt arī pie kādas slimības un nekādā sakarā ar vecumu.  :?:
Varbūt kad zaudē interesi par apkārt, pasaulē notiekošo un egocentrējies... bet arī tā var būt slimības nevis vecuma dēļ.
Manai vecomei savulaik 90 gados bija vienkārši jau apnicis dzīvot, visu laiku skaitīja lūgšanas, lai Dievs viņu beidzot "pieņem", kaut bija gana žiperīga un visādi citādi izdarīga...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #17 : 2024. gada 18. septembris, 21:21:11 »
Negribēt ēst zupu ar dakšiņu kreisajā rokā caur labo padusi, stāvot uz galvas, nav vecuma pazīme.

He, he... Bet varbūt tomēr vērts pamēģināt, lasīts, ka tādi vingrinājumi mēdzot vecuma demenci attālināt, aktivizējot smadzeņu puslodes...  ;)

Atslēdzies Minne

« Atbilde #18 : 2024. gada 18. septembris, 21:25:36 »
Es tomēr uzskatu, ka tiktoks ir sūds  :smoker:

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #19 : 2024. gada 18. septembris, 21:50:06 »
Es tomēr uzskatu, ka tiktoks ir sūds  :smoker:

Āmen!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #20 : 2024. gada 18. septembris, 21:59:30 »
Ir tāds jēdziens kā - vitalitāte. Kad vairs tās vitalitātes nav, tad tas vecums arī ir klāt...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #21 : 2024. gada 18. septembris, 22:24:54 »
Es ne par programmēšanu, bet par Windows regulāro pārinstalēšanu visās viņa reinkarnācijās un sekojošu savu ikdienas programmu piedabūšanu pie strādāšanas, jo visas programmas, pat tas pats words, man ir saiestatītas tā kā to vajag man, nevis kā to ir iedomājies Bils. Un tas ir – atcerēties kur kādus iestatījumus es, darba gaitā atklājot sev neērtības, esmu iebakstījusi, kuri papildu faili ir vajadzīgi, kur tie atrodas un kā tos piedabūt funkcionēt jaunajā versijā. Tas ir vismaz pāris nedēļas līdz mēnesim, kamēr piedabūt datoru strādāt tā kā vajag, un arī tad katram piektajam vissteidzamākajam darbiņam atklājas, ka vajag TO (ko lietoju max. 3x gadā), bet TAS man nestrādā.

Par to 80+ pensionāru laimi pasūtīt ēdienu no veikala. Ņu, ņu. Es nupat par to interesējos, jo ir apmēram tāds gadījums. Ko atradu, ko apskatīju, kas nu vispār te piegādā – minimālā pasūtījuma summa – 20 eiro, tas ir mazēdošam nīkulim pārtika nedēļai, un vēl tad jāpiedomā, ko pasūtīt, lai to summu salasītu. Līdz ar to pasūtāmo preču klāsts ir nožēlojams, jo lielākā daļa preču nedēļu neizturēs (zinām, zinām, maizi saldētavā utt...), plus piegāde 5,99, ja summa ir zem 60 eiro. Sanāk tāds nevājais uzcenojums.

Nē, nu ja pensionārs ēd smalkas špeizes spaiņiem, tad var arī mēģināt pasūtīt.
Par pasūtīšanas ērtumu man viedokļa nav, tā kā tas ir pakalpojums, kurš ir, bet nav derīgs konkrētajam cilvēkam.

Attiecībā uz "pielāgošanos" un "jaunu lietu apgūšanu" es esmu veca jau kopš tiem laikiem, kad parādījās e-veselība, latvija.lv un pārējie. Tur velns kaklu nolauzīs, cik nesaprotami, neloģiski un neērti produkti. Bet vieglāk ir pateikt, ka visi tie tūkstoši lietotāju, kas lamājas, ir veci cirvji, nevis atzīt, ka produkts (par miljoniem no nodokļu maksātāju naudas) ir sūds.

TikToks ir sūds, Āmen. :D Un pat ne tāpēc, ka tur 95% ir stulbības, bet tāpēc, ka tās stulbības atsūc cilvēku laiku un daļa vispār ir kaitnieciskas.

Bet vecums nāk, jā. Izdomāju vienu valodu piemācīties. Nelien galvā, kaut kāds totāls inertums. Jo īstenībā – nafig man to?
Kaut kā pamazām bakstos, bet lēni un mokoši.
Brilles pienāca – jo sīkiem bērniem sīkas skabargas, un bez kārtīgas lupas nekādīgi.
Un vēl visādas izmaiņas pienāk. Tas, ka man ne apģērba stils, ne frizūra nemainās pēdējos 35+ gadus, neizslēdz to, ka ciferblate pakrunkojusies, pūka izretinājusies un zobu platīte klauvē pie stūra...

Man paveca radiniece reiz teica – es kādreiz nevarēju saprast kā tie vecie cilvēki var dzīvot tādos neremontētos dzīvokļos, viss noplucis, netīrs... Bet tagad es saprotu kā ir, kad negribas, kad nav spēka, nav enerģijas.

Ļoti daudz nosaka arī dzīves līmenis. Ja tev ir izdzīvošanas minimums, nekādas saulainās tāles nevilina (ceļojumi, izrādes, moderns apģērbs, apavi, frizūras, veselības aprūpe, veselīgs ēdiens,  utt, utjpr...). Jo nespīd. Un tad nolaižas viss, kas var nolaisties.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #22 : 2024. gada 18. septembris, 22:48:36 »
Nedomāju, ka izdzīvošanas minimums būtu vecuma pazīme...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #23 : 2024. gada 19. septembris, 08:46:14 »
Ir tāds jēdziens kā - vitalitāte. Kad vairs tās vitalitātes nav, tad tas vecums arī ir klāt...

vitalitāti var ievērojami paaugstināt, ja ir kāds ko "grauzt" - dzīvesbiedrs, kaimiņi, pašvaldība, valdība :D

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #24 : 2024. gada 19. septembris, 09:54:05 »

vitalitāti var ievērojami paaugstināt, ja ir kāds ko "grauzt" - dzīvesbiedrs, kaimiņi, pašvaldība, valdība :D

fufelis tā vitalitāte, to nevar izmērīt, tikai subjektīvi noteikt.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #25 : 2024. gada 19. septembris, 10:28:40 »
Daudzko nevar izmērīt un tomēr mēdzam gan saredzēt, gan atpazīt...

Atslēdzies Ēna

« Atbilde #26 : 2024. gada 19. septembris, 11:05:01 »
Vecums ir tad, kad, ja tev kautkas nokrīt un tu pieliecies, lai paceltu, tu mēģini izdomāt ko vēl vajadzēja izdarīt, ja jau esi pieliecies.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #27 : 2024. gada 19. septembris, 11:16:28 »
Nā ni! Tā ir racionāla pieeja resursu patēriņam!
Visus sakost!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #28 : 2024. gada 19. septembris, 11:17:13 »
Vecums ir tad, kad, ja tev kautkas nokrīt un tu pieliecies, lai paceltu, tu mēģini izdomāt ko vēl vajadzēja izdarīt, ja jau esi pieliecies.

es jau labu laiku metos ceļos! - sveiks āķīt, sveika adatiņ...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #29 : 2024. gada 19. septembris, 13:58:18 »
Nedomāju, ka izdzīvošanas minimums būtu vecuma pazīme...

Es tā teicu?
Es teicu, ka vecumam ar miljonu kontā ir citas iespējas un dzīves kvalitāte nekā vecumam ar pāris simtiem.

Nabadzība nospiež, ja nepietiek elementārajām vajadzībām, galu galā te nav Āfrika, kur lai nenosaltu pietiek ar zaru būdiņu zem palmas.
Negatīvā nozīmē uzjautrina visādi salīdzinājumi, cik savā vecumā labi izskatās bagātas aktrises salīdzinājumā ar "babuli parasto" no hruščovkas, kam kosmētikas maksimums ir Niveja un butiku tops ir Kilomax vai baznīcas ziedojumi.

"Ko vēl var izdarīt, kad esi pieliecies" – +100! :D

Vitalitāte ievērojami pazeminās, ja kāds to "grauž" – dzīvesbiedrs, kaimiņi, pašvaldība, valdība... :D :D :D
Es visu atceros, Ričard...