Autors Tēma: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?  (Lasīts 4370 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

"Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?
« : 2024. gada 16. novembris, 13:25:28 »
https://jauns.lv/raksts/zinas/629526-romanu-mernieku-laiki-adaptes-vieglaja-valoda

Es pati savulaik izgāju haļavnos kursus (par ES naudu) par tulkošanu vieglajā valodā. Es saprotu, ka vajag vieglajā valodā pārtaisīt visādas brošūras ar info par pabalstiem u. tml., nu bet vai tiešām jāķeras klāt klasikai un jāpārstāsta tā vienkāršos nepaplašinātos teikumos. Nu tad varbūt sākam primitīvisma manierē pārzīmēt arī visādas smalki izzīmētas Džokondas  :sarcasm:   
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Pieslēdzies reno

Atb: "Mērnieku laiki"vieglajā valodā - to tiešām vajag?
« Atbilde #1 : 2024. gada 16. novembris, 14:01:50 »
Nākošais būs 'Mērnieku laiki piecos teikumos"

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #2 : 2024. gada 16. novembris, 14:09:26 »
Nu bija tak mums tēma, kur vajadzēja atpazīt literāros darbus pēc pāris teikumus izteikta satura. I ko, atpazinām. Varbūt tad ar to arī varētu aprobežoties?  :mrgr:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #3 : 2024. gada 16. novembris, 14:18:05 »
Bet, ja nopietni...
Baigi labi jau izklausās tas viss par "iekļaušanu", "pielāgošanu", "adaptāciju" priekš īpašām mērķaudigorijām, atsevišķām (oriģinālo tekstu sagremot nespējīgām) grupām, bet... Kaut kā atgādina visādu diagnožu iekļaušanu vicpārizglītojošo skolu klasēs - vai tiešām "diagnozes" "pievelkas" līdz vispārējam līmenim vai, tieši otrādi, veselie pietuvojas "diagnožu" līmenim - reducējas līdz "taisnstūra izkrāsošanai izvēlētā krāsā" un daiļdarbu lasīšanai "vieglajā valodā"?

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2024. gada 16. novembris, 15:18:07 »
Konkrēti par "Mērnieku laikiem" man diezgan vienalga. Bet – literatūras klasikas būtība ir ne tikai sižetā, bet arī valodā, ritmā, tēlainībā un niansēs. Lasiet "pēc spējām", nav jau brošūras par pensijām.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2024. gada 16. novembris, 15:54:59 »
IMHO problēma jau ir tajā, ka cilvēciņam vidējam principā ir raksturīgi plūst pa vieglāko ceļu. Ja agrāk vismaz skolā tos vidējos piespieda lasīt un domāt normālā līmenī, tad "vieglā valoda" viņus noslidina zemāk. T.i., vienmēr putukrējums sāks smaržot pēc skābiem kāpostiem, bet skābi kāposti pēc putukrējuma – nekad. Vieglā valoda ir ne tikai informācijas pieejamība dzīves apdalītajiem, bet arī slidena taciņa, pa kuru neapdalītie labprātīgi pielīdzinās atpalikušajiem. Jo domāt un lasīt kaut ko vairāk par ēdienkarti ir piepūle, viņi nelasīs pēc spējām, viņi lasīs pa vieglo, kas ir zem spējām, tādējādi tās spējas nolaižot.

Vienmēr būs tie, kuri gribēs domāt un domās, vienmēr būs tie, kuri to nespēs, bet milzīgā masa pa vidu, IMHO, būtu jāceļ, nevis jāļauj viņiem pieslieties garīgi vājākajiem.

Ja es tagad (ar smadzeņu puskapacitāti) labprāt atsvaidzinātu kas tad īsti notika "Karā un mierā" īsā atstāstā, tad normālā situācijā labprāt izlasītu no līdz, jo tieši tā – literatūra ir ne tikai saturs, bet arī autora valoda.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #6 : 2024. gada 16. novembris, 16:31:41 »

Atslēdzies Raimonds1

« Atbilde #7 : 2024. gada 16. novembris, 19:25:39 »
https://www.delfi.lv/kultura/2094270/books/18923169/marti-larni-ceturtais-skriemelis

Marti Larni 'Ceturtais skriemelis' tur ir citāts, kurā tādas saīsinātās grāmatas nosauktas par briketēm.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2024. gada 18. novembris, 11:59:59 »
Angļiem jau sen veseli kopotie raksti ar adaptētajiem romāniem

Tomēr nožēlojami kaut kā

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2024. gada 18. novembris, 12:07:33 »
Hm. Iedomājos, kā varētu izskatīties alkohola plaukts ''adaptētajā'' variantā - ļerga, ļerga, susla, ļerga. Un nekādi jums tur vsopi, kognaki un domi periņjoni. Vienkāršajā variantā var arī pastrebties purva rāvu no peļķes.

Tāpat jau puspasaulei latiņu nolaiduši līdz komiksu grāmatelēm.
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2024. gada 18. novembris, 12:21:48 »
Starp citu, kā jūs rīkojaties, ja tekstā daiļliteratūrā sastopat kādu nezināmu vārdu, vienalga kādā valodā (es lasu vairākās)?
Atceros, Zaļo un Balto grāmatu lielā mērā lasīju intuitīvi, jo nebija pieejams internets ar vārdnīcām, šo to pajautāju vecākiem, vecvecākiem. Svešvārdu vārdnīcu esmu diezgan padriskājusi pa gadiem.

Ļoti patika lasīt skaidrojumus turpat grāmatā, vislabāk, ja tās pašas lapas apakšā bija skaidrojums. Tracināja kilometru tulkojumi grāmatas beigās, tas pats ''Karš un miers'' varēja būt uz pusi plānāks, ja viss būtu vienā valodā, nevis ar vēstulēm franču valodā un tad vēl ar vēstuļu tulkojumiem.
OK, varbūt tas tā arī bija domāts, ka šīs grāmatas lasītāju inteliģences līmenis ļaus lasīt uzreiz abās valodās.... Par adaptāciju iedomājoties Tolstojam mati saslietos stāvus.
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #11 : 2024. gada 18. novembris, 13:06:11 »
Hmmm. Domāju. Sen neesmu manījusi nevienu parindeni. Agrāk bija, jā, īpaši tulkotajos darbos, kur bija plaši skaidrojumi par šā vārda lietojumu.
Grāmatas beigās skaidrojumus meklēt nepatīk.
Meklēt pa vārdnīcām tomēr nu jau slinkums.

Ja iekļāvumi svešvalodās ir tajās valodās, kuras protu, tad netracina. Ja nesaprotu, tad pie trešā, ceturtā jau uzsit īgnumu. :D
Viss ir subjektīvs. :D

Par "Karu un mieru" – diez vai Tolstojs domāja, ka to lasīs puņķaina Maņa, govis ganīdama. Tolaik literatūra tomēr bija ekskluzīvs pasākums inteliģentiem un aristokrātiem. Un tiem jau franču valoda kā otrā maize. Pārējiem – baznīcas kalenderis un bībelstāsti.
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2024. gada 18. novembris, 13:28:46 »
Man arī nepatīk, ja tulkojumi vai skaidrojumi grāmatas beigās. Ja nu vienīgi ļoti plaši, bet tādi jau parastos romānos nemēdz būt.
Jā, Karš un miers bija tracinošs. Varbūt cien. grāfs spieda uz drukas loksnēm?

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2024. gada 18. novembris, 16:13:51 »
Lāčplēsis komiksos jau padsmit gadus, Tālavas taurētāja komikss ar bija paredzēts, varbūt jau iznācis... tā ja...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #14 : 2024. gada 18. novembris, 16:45:55 »
Kurbada komikss arī ir redzēts :)