Autors Tēma: Gandrīz aptauja  (Lasīts 6422 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pifs

Atb: Gandrīz aptauja
« Atbilde #30 : 2025. gada 16. maijs, 10:05:01 »
Turpinu prātuļot. Vai nav tā, ka jūtu cilvēks saprot prāta cilvēka domu gājienu, bet prāta cilvēks netver jūtu cilvēka domu gājienu?

Man šķiet muļķības. Izprast otra cilvēka emocionālo stāvokli, just līdz dēvē par empātiju. Un empātija, nenoliedzami var piemist gan jūtu, gan prāta cilvēkiem. Atsevišķs stāsts ir par narcisiem u.c. sociopatiem.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #31 : 2025. gada 16. maijs, 11:12:48 »
Turpinu prātuļot. Vai nav tā, ka jūtu cilvēks saprot prāta cilvēka domu gājienu, bet prāta cilvēks netver jūtu cilvēka domu gājienu?

Varbūt varētu tomēr definēt kas, tavuprāt, skaitās prāta, kas jūtu cilvēki...  :?:  Prātīgiem cilvēkiem taču arī ir jūtas, mīl, nīst, cieš, skumst... Un negribētos arī domāt, ka tie jūtu būtu prātā apdalīti...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #32 : 2025. gada 16. maijs, 11:23:58 »

Varbūt varētu tomēr definēt kas, tavuprāt, skaitās prāta, kas jūtu cilvēki...  :?:  Prātīgiem ci⁷lvēkiem taču arī ir jūtas, mīl, nīst, cieš, skumst... Un negribētos arī domāt, ka tie jūtu būtu prātā apdalīti...
Prāta cilvēkiem ir jūtas. Jūtu - prāts. Definēt nespēšu. Tāpat kā nespēju nodefinēt, kas ir mīlestība.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #33 : 2025. gada 16. maijs, 11:29:07 »
Prāta cilvēkiem ir jūtas. Jūtu - prāts. Definēt nespēšu. Tāpat kā nespēju nodefinēt, kas ir mīlestība.

Nu lūk, jūtu cilvēkiem patīk visu sarežģīt vai korekti runājot - "tvert dziļāk" :big_hug: [size=78%]. [/size]
Man kā prāta cilvēkam, lai noformulētu mīlestības jēdzienu, pilnīgi pietiktu ar googlē atrodamo "Mīlestība ir dziļas, uz cilvēka iekšējo pasauli vērstas un noturīgas jūtas, kas rodas pret kādu citu cilvēku, cilvēku grupu vai personai nozīmīgu parādību."

Pieslēdzies reno

« Atbilde #34 : 2025. gada 16. maijs, 11:50:52 »
 Un jūtu cilvēks var vaimanāt, kā viņu neviens nesaprot. Prāta cilvēks saprot gan, bet parasti nesaprot, kāpēc nevar pieslēgt prātu

Man piem. bieži liekas, ka to izmanto kā aizbildinājumu

Atslēdzies tuk

« Atbilde #35 : 2025. gada 16. maijs, 11:53:43 »

Tad vēl jo vairāk neizprotu to tavu vēlmi pretnostatīt...  :?:  Par ko tieši tēma, kas ir tas, kas tevi tajā interesē, intereses subjekts?
Varbūt tomēr mini kādu piemēru, situāciju, lai var saprast to pretnostatījumu...  :?:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2025. gada 16. maijs, 11:56:57 »
Un jūtu cilvēks var vaimanāt, kā viņu neviens nesaprot. Prāta cilvēks saprot gan, bet parasti nesaprot, kāpēc nevar pieslēgt prātu

Man piem. bieži liekas, ka to izmanto kā aizbildinājumu

Jā, ar to bieži tiek manipulēts... Bet dzīvē ir redzēts, cik racionāli prot savīt intrigu tie trauZlie un jūtu pārņemtie lai panāktu sev vēlamo rezultātu...

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #37 : 2025. gada 16. maijs, 12:02:43 »

Tad vēl jo vairāk neizprotu to tavu vēlmi pretnostatīt...  :?:  Par ko tieši tēma, kas ir tas, kas tevi tajā interesē, intereses subjekts?
Varbūt tomēr mini kādu piemēru, situāciju, lai var saprast to pretnostatījumu...  :?:
Intereses subjekts - kas jums dominē? Prāts vai jūtas.
P.s. Jā, cilvēki dažādi. Nav balts un melns.
P.p.s. šī ir pļāpu sadaļa.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #38 : 2025. gada 16. maijs, 12:10:21 »
Būtu kam jādominē??? Kāpēc?  :?:  Jau iepriekš minēju, pārsvarā jau cilvēkiem ir līdzsvars... kādā konkrētā brīdī varbūt jūtas, citā situācijā prāts, bet kopumā tas jau izlīdzinās...
Ja tāda krasa polaritāte, varbūt vērts apmeklēt kādu terapiju sava psihiskā stāvokļa harmonizēšanai.  :?:

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #39 : 2025. gada 16. maijs, 12:16:08 »
Būtu kam jādominē??? Kāpēc?  :?:  Jau iepriekš minēju, pārsvarā jau cilvēkiem ir līdzsvars... kādā konkrētā brīdī varbūt jūtas, citā situācijā prāts, bet kopumā tas jau izlīdzinās...
Ja tāda krasa polaritāte, varbūt vērts apmeklēt kādu terapiju sava psihiskā stāvokļa harmonizēšanai.  :?:

Pēc atbildēm jau vispār var puslīdz noteikt, kas dominē  :)

Un jā, ja kāds ir savādāks, tad - šņik, pie terapeita.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #40 : 2025. gada 16. maijs, 12:21:29 »
Intereses subjekts - kas jums dominē? Prāts vai jūtas.
P.s. Jā, cilvēki dažādi. Nav balts un melns.
P.p.s. šī ir pļāpu sadaļa.

Man pēc Amālijas tēmām vienmēr paliek tāda "uzmetiena" sajūta. Es tā tā baigi nopietni iedziļinos, bet tad - hopā - šī ir tikai pļāpa :smej:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #41 : 2025. gada 16. maijs, 12:21:52 »
Gandrīz tests:

Kad jāpieņem svarīgs lēmums, Tu:

A) Izsver plusus un mīnusus, analizē faktus.

B) Klausies, ko sirds saka, un domā, kā tas ietekmēs citus.

Konflikta laikā Tu:

A) Paliec mierīgs/a un meklē racionālu risinājumu.

B) Tevi aizskar, ja kāds ir nelaipns vai netaisnīgs.

Tavs ideālais darba stils:

A) Skaidri mērķi, struktūra, loģika.

B) Cilvēki, jēga, emocionāls piepildījums.

Filmas, kas Tevi vairāk aizrauj:

A) Gudri sižeti, piemēram, detektīvi vai politiskie trilleri.

B) Spēcīgas drāmas, kur emocionālais pārdzīvojums ir centrā.

Tu biežāk uzticies:

A) Savam prātam.

B) Savai intuīcijai vai "iekšējai sajūtai".

Kompliments, ko Tu novērtētu vairāk:

A) "Tu esi ļoti gudrs/a un loģisks/a."

B) "Tu esi saprotošs/a un sirsnīgs/a."

Kad kāds dalās savās problēmās, Tu:

A) Meklē risinājumu.

B) Klausies un mēģini just līdzi.

Tavs dienasgrāmatas stils (ja tāda ir):

A) Notikumi, idejas, domas.

B) Sajūtas, pārdzīvojumi, attiecību nianses.

Tavs sapņu galvenais dzīves virziens:

A) Sasniegumi, skaidrība, intelektuāla izaugsme.

B) Harmonija, attiecības, emocionāla piepildītība.

Ja kāds apšauba Tavus uzskatus:

A) Tu diskutē, argumentē.

B) Tu apvainojies vai jūties nesaprasts/a.

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #42 : 2025. gada 16. maijs, 12:31:16 »

Man pēc Amālijas tēmām vienmēr paliek tāda "uzmetiena" sajūta. Es tā tā baigi nopietni iedziļinos, bet tad - hopā - šī ir tikai pļāpa :smej:
Pļāpu sadaļa. Tas nenozīmē, ka tikai pļāpa. Bet zinātnisks traktējums točna nav. Vieglas pārdomas. Jo man šķita, ka jautājums nevainīgi viegls. Prāts vai jūtas. Viss.
Es parasti uzdodu tādu jautājumu, par kuru tieši tajā brīdī aizdomājos. Ja kāds grib, var rakt dziļi. Diskutēt, pierādīt. Paldies par to. Tam jautājumi ir domāti.
Bija mums pasniedzējs, viņam uzvārds bija Avas :sarcasm:
Bieži no atbildēm gūstu labumu. Bieži, atbildot un diskutējot, nāk skaidrība.

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #43 : 2025. gada 16. maijs, 12:32:25 »
Spārka, ir gan A, gan B. Bet B vairāk. Kas jau nu gan bija skaidrs :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #44 : 2025. gada 16. maijs, 12:37:01 »
Ja tēmas autore nespēj ne formulēt, ne minēt piemērus, mēģināšu uzrakstīt, kā nu es tos minētos jūtu, prāta cilvēkus saprotu.
Piemērs.
Jūtu - noklīdis suņuks. Ak, manī tāds žēlums, kāds viņam skarbs liktenis, viņš ir tik burvīgs, kāds mīļumiņš, droši vien izsalcis, nav kas viņu mīl, rūpējas... ņemu sev uz mājām, mīlēšu, apčubināšu, mana sirds asiņo. Bet, ne man līdzekļu viņu uzturēt, ne laika pastaigām, īres dzīvoklī nedrīkst... Nu necilvēki, kuri nesaprot manas cēlās rūpes.
Prāta - noklīdis suņuks, žēl, tāds mīļums, skarbi, utt... Ko darīt? Es nespēšu viņu aprūpēt, īres līgums neļauj, naudas, laika nav. Zvanu, vedu uz patversmi vai meklēju kādu citu kurš spēs parūpēties.

Secinājums.
Jūtu - vispirms dara un tad domā.
Prāta - vispirms domā, tad dara.