Autors Tēma: par DNS  (Lasīts 5204 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies olgucis

par DNS
« : 2025. gada 01. jūnijs, 13:59:05 »
 Gribās padalīties pēdējās nedēļas izspaidos. Principā, viss sākās februārī, kad feisbukā uzķēros uz Eligen reklāmas rakstu par gēnu analīzi. Lieta tāda, ka manā dzimtā pa tēva līniju ir kāds dzimtas noslēpums. Savā laikā (190 gadu atpakaļ) mūsu vecvecvecvectēvu muižkungs atveda no mums nezināmām siltām zemēm un viņa pienākums bija vīna darīšanas. Te viņš tika pie sava uzvārda un kādiem septiņiem vīrieškārtas pēcnācējiem. Vienvārdsakot, es sapratu, ka man ir laimīga iespēja atrisināt šo dzimtas noslēpumu. Būtu taču netaisnīgi nolikt karoti tā arī neuzzinot no kura gala tavs sākums.
Vienvārd sakot, februārī iespļāvu trauciņā, samaksāju naudu un sāku gaidīt. Gāja laiks, sāku jau šaubīties, par Eligen godprātību vai arī šamie ir atklājuši mans radurakstos kaut ko Tādu, ko nespēj rakstiski noformulēt. Līdz beidzot, pagājušā nedēļā pienāk vēsts – varu iepazīties ar saviem radiem!
Veru vaļā savu “kabinetu” un esmu uz pakaļas. Man piedāvā mammuča gēnu analīzi. Bet kas attiecās uz manis kāroto fātera ģimenes noslēpumu -nulle. Paskaidro – man nav nepieciešamās Y-Hromosomas!! Kārl! Izlikt tādu naudu, par neko! Izrādās, to var veikt tikai sākot no vīrieša gala.  Pasaule ir netaisnīga.
Nu ko man dos mammuča gēnu līnija ja par to esmu droša - šamie visu mūžu pa mežiem, protams, ar nevainojamu reputāciju. Veru vaļā mammuča analīzi un palieku ar atvērtu muti. Ak, Kungs! Tāda sajūta, ka savā laikā pasaulē bija pamatīga migrācija, un tautu staigāšana kuras lielceļš vilkās gar mana mammuča mežamāju. Tāds rosols! Iedomājos, kāds no maniem priekštečiem miermīlīgi vāc sēnes un citas dabas veltes un te garām iet kāds no analīzes piesauktā, gāž šamo gar zemi un iespaido fiziski, tādā veidā sabojājot manu genofondu! Nekas šai pasaulē nav noslēpjams. Nu labi, nemaz tik daudz to piejaukumu nebija.
Bet ko lai dara ar to fātera pēcteču līniju, kur lai es viņiem rauju Y-Hromosomu. Vienīgā un pēdējā iespēja māsas puika. Jāmēģina, šo pierunāt iespļaut traukā, es pat ar mieru viņam to spļāvienu apmaksāt. Faktiski, viņš pašreiz ir vienīgais uz šīs pasaules, kas var to noslēpumu atklāt. Zvanu. Gari (jūs jau zināt, ka īsi es neprotu ;o)).) izklāstu problēmu,  par atbildību ģimenes vēstures izzināšanā. Jams, uzklausa un tad saka: vispār, es gadus četrus atpakaļ esmu savus gēnus pārbaudījis. Un pēc pusstundas, es saņemu visus fātera pēctečus! Nu moins!!! Vāks.
Ko lai saka, ģimenes noslēpums atklāts un rezultāts man ļoti patīk. Kas gan to būtu domājis.

Atslēdzies Pifs

Atb: par DNS
« Atbilde #1 : 2025. gada 01. jūnijs, 17:21:43 »
Manējie senči te pat pa Baltiju vien grozījušies.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2025. gada 01. jūnijs, 17:35:12 »
Olguc  -nu atklāj, no kurienes tas vecvecvec- :) !

Pieslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2025. gada 01. jūnijs, 17:37:06 »
Mums augustā būs kaut kas līdzīgs saietam -vectēva mājām 100. Man arī liekas, ka ir viena mīkla pa vīriešu līniju atklājama. Varbūt kādu brālēnu vai viņu puiku izdosies sakūdīt

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #4 : 2025. gada 01. jūnijs, 21:23:10 »
Oi, Olguc, Tev tak dzimtas romāns varētu sanākt - pati uzrakstītu, pati ilustrētu  :smile:  vai arī kaut ko piefantazē klāt, un būs daiļliteratūra  :b:

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #5 : 2025. gada 01. jūnijs, 21:59:20 »
Vai, Saulīt, tur pat nekas nav jāpiefantazē. Izrādās, ka manos gēnos ir 1522 neandertāliešu gēnu mutācijas un tas esot vairāk par 97% no visu Eligens klientu iesniegto materiālu rezultātiem. Jūtos gandrīz, ka svaigi no koka nokāpusi ;o))) Ir atšifrēti 2095 muterītes radu, pat bailes to ģenealoģisko koku veidot, ko es ar to krūmāju iesākšu ? Par 9% tatāru nebrīnos, šamie 13 gadsimtā bija līdz Kijevai tikuši ( nu tie tatāru -mongoļu sīrojumi).
Nu, un tas ciltstēvs, deļ kura visa jezga, teikšu tā ;o))... no Balkānu reģiona.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #6 : 2025. gada 04. jūnijs, 13:43:34 »
es šad tad padomāju, varbūt man arī vajag tos gēnus pētīt, bet tad saprotu, ka nedz manu dzīvi, nedz manu pašsajūtu tas nekādā veidā nevar uzlabot, līdz ar ko man ir vienalga un pieturos pie līdz šim kultivētajām leģendām par savu senču izcelsmi

Pieslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2025. gada 04. jūnijs, 18:54:34 »
Man liekas, ka neviens ar to nemeklē ne pašsajūtas, kur nu vēl dzīves uzlabošanos. Pētnieciska ziņkārība -vismaz tas būtu man. Izskaidrojums, kur vieniem tīriem -it kā- latviešiem tie stingrie deguni un melnie, biezie mati. Manu skaisto mammu viena žīdu kundze esot par vedeklu noskatījusi. Bijusi vienkārši satriekta, kad viņai teikuši, bet kā, jūs taču parasti savā starpā precaties. Ģimenē viņiem daži bērni ar maigām sejām un mīlīgu deguntiņu  -kā manai meitai, bet daļa ar tiem deguniem, kas uz vecumdienām kļūst īsti kaulaini. Es esmu tēva dzimtā, nekādas līdzības...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2025. gada 04. jūnijs, 23:20:05 »
Kas tikai Latvijai pāri nav staigājis un gēnus atstājis... Ja paskatītos uz manu bijušo vīru, tad no latvieša viņa izskatā ne grama. Tāds melnīgsnējs džeks ar skanīgu latviešu vārdu un uzvārdu  :mrgr:

Nezinu, varbūt, kad pensijā aiziešu un darīt man nebūs ko (pašlaik gan grūti iedomāties tādu situāciju  :mrgr: ), aiz garlaicības paspļaudīšos pētniecības nolūkos. Pašlaik trūkst motivācijas.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2025. gada 06. jūnijs, 15:39:29 »
Mums no mana tēva puses ir tādi slaidi, blondi, zilacaini brīnumi rados ik pa laikam. Iespējams, kādas zviedru laiku pirmās nakts tiesības...  :?:  Spļauts nekas nav. No mammas puses ir igauņu/somu asinis, tas tā vairāk zināms. Nu jāsaka kā Bobim, ko tas diži dzīvē mainīs...
Nu, ja nu zinās ka neardantālieši, tad nesen lasīju ka ātrāk visādas atkarības piemetas... nu tad bērnus aktīvāk biedēt vai kā... tāpat jau tas viss krustu šķērsu pārrunāts un nu jau lieli, paši var lemt kā dzīvot. Kas ir, tas ir. Un varbūt viņos dominē tēva gēni, ne manējie... :?:
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 06. jūnijs, 15:46:32 no tuk »

Atslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2025. gada 06. jūnijs, 17:41:12 »
Kamēr tas neskar smagas iedzimtas patoloģijas, tamēr tas ir tikai ziņkārības apmierināšanas vērts. Diemžēl vēl ir daudz smagu slimību, kuru saknes gēnos nav vēl atrastas.

Toties ir skaidri zināms, ka negausīga rīšana un dažu vājību kultivēšana saīsina laimīgas aktīvas dzīves laiku, bet vienalga cilvēki attaisno sevi ar ''man jau TĀĀĀĀDI gēni''.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2025. gada 06. jūnijs, 18:49:42 »
Un ko darīs ja atklās ka gēnos kāda smaga kaite paredzēta, aizliegs radīt pēcnācējus? Diezvai. Ir kas pat ja atklāj grūtniecības sākumā kādu patoloģiju, tāpat to saglabā un dzemdē... Tāpat ja zina ka rados alcheimers vai demence, gēnos tātad ir un ko... nu ne ko. Tāpat vēzis un vēl viskas, nu piestaigā uz pārbaudēm biežāk, bet tāpat tas iespēju pārmantot neatceļ...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2025. gada 06. jūnijs, 19:31:41 »
Aizliegt jau neaizliedz. bet, ja iespējamība liela, varbūt tomēr padomā...Smaga situācija

Atslēdzies Camma

« Atbilde #13 : 2025. gada 17. jūnijs, 13:47:24 »
Tuk, ir vesela virkne slimību, no kurām var pasargāt pēcnācējus. Nez vai kāds vēlas sev bērnus ar smagām slimībām. Pie mākslīgās apaugļošanas noteikti kontrolē hromosomu skaitu un sastāvu - var izvairīties no hemofīlijas, Dauna sindroma.

Neviens nav atcēlis grūtniecības pārtraukšanu, ja konstatē smagas patoloģijas. Piespiest nevar, tomēr vecāki var izvēlēties, vai visu mūžu kopt smagu invalīdu, vai mēģināt ieņemt mazuli bez acīmredzamas un zināmas dabas kļūdas, paņemt bērnu no bērnunama.

Ļoti atbalstu ģenētisko konsultāciju. Starp citu, tikai neliela daļa sākušos grūtniecību turpinās ilgāk par dažām nedēļām. Sievietes saka, ka ir ''aizķeršanās'', bet īstenībā apaugļošanās ir notikusi, tikai ģenētisku un attīstības kļūdu dēļ olšūna abortējas. Daba cīnās ar savām kļūdām. Līdz šīm nav zināms, vai liela daļa pāru, kuri netiek pie mazuļa, nav ar gēniem, kuri savstarpēju kombināciju rezultātā dod dzīvotnespējīgus embrijus.
Gadās taču, ka nomainot partneri, veiksmīga grūtniecība iestājas uz viens-divi.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2025. gada 17. jūnijs, 14:58:20 »
Nezināju ka ar to spļaušanas testu atsūta arī prognozētās slimības, domāju vien "tautas staigāšanu" un krustošanos...  :?:  Tad jau var noderēt kādam tāds tests...