Autors Tēma: “Mūžīgās ķimikālijas”  (Lasīts 7136 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

“Mūžīgās ķimikālijas”
« : 2025. gada 14. oktobris, 14:01:42 »
“Mūžīgās ķimikālijas” (PFAS) — ļoti noturīgas ķīmiskas vielas, kuras praktiski nesadalās vidē un uzkrājas gan apkārtējā vidē, gan organismos.
Tās var radīt nopietnas veselības sekas: ietekmē hormonu sistēmu, veido aknu, nieru bojājumus, iespējamas audzēju, vairogdziedzera, reproduktīvās sistēmas saslimšanas.
Cilvēka organisms PFAS praktiski nespēj pilnībā izvadīt – tās “peld” asinsritē gadiem, līdz daļa pakāpeniski tiek izvadīta.

Kur izmanto “mūžīgās ķimikālijas” (PFAS):

Pārtikas iepakojumos – tauku un ūdens necaurlaidīgie pārklājumi (piemēram, “papīra” glāzītes kafijai, burgeru vai picas kastes, popkorna maisiņi mikroviļņiem).

Virtuves piederumos – nepielīpošās pannas ar Teflon pārklājumu (PTFE ir viens no PFAS).

Apģērbā un tekstilā – ūdeni/traipus atgrūdoši pārklājumi (jakas, apavi, mēbeles, paklāji).

Kosmētikā un higiēnas precēs – ūdensnoturīgās skropstu tušas, lūpu krāsas, dezodoranti.

Ugunsdzēsības putās – īpaši lidostās, poligonos un militārās mācībās; šeit veidojies vislielākais piesārņojums.

Rūpniecībā – metālapstrādē, krāsu un pārklājumu ražošanā, elektronikas detaļās.

Tātad tās ir sastopamas visur, kur vajadzīgs ūdens, tauku un netīrumu atgrūšana vai karstumizturība.
Avots: https://www.makroekonomika.lv/raksti/ka-aizgriezt-muzigo-kimikaliju-kranu

Izlasīju, padomāju. Kā jums -izvairāties vai arī "vienalga viss"?

Atslēdzies Bobs

Atb: “Mūžīgās ķimikālijas”
« Atbilde #1 : 2025. gada 14. oktobris, 14:23:11 »
tad tas jāpadara par dzīvesveidu, lai izvairītos un tāpat nez vai sanāks

Atslēdzies tuk

« Atbilde #2 : 2025. gada 14. oktobris, 14:34:33 »
Cenšos izvairīties, cik nu tas iespējams... Es no tiem, kas allaž lasa visus sastāvus tajos mazajos burtiņos  :mrgr:  Bet gan jau tās mikroplastmasas tāpat riņķo rumpī, kā nu bez tā.  :shock:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2025. gada 14. oktobris, 14:42:11 »
tad tas jāpadara par dzīvesveidu, lai izvairītos un tāpat nez vai sanāks
Teflona pannas var nelietot, ūdensizturīgo kosmētiku var nelietot, kafijas "krūzītes" var nelietot. Maniakāli iespringt uz to, protams, nav vērts.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #4 : 2025. gada 14. oktobris, 14:51:42 »
Teflona pannas var nelietot, ūdensizturīgo kosmētiku var nelietot, kafijas "krūzītes" var nelietot. Maniakāli iespringt uz to, protams, nav vērts.

Tikko iegādājos Chiato piena putotāju. Ir ar kaut kādu pārklājumu :?: , kurš "nepierauj" to pienu. Kāds pārklājums? Nezinu. Tirgotāja mājas lapā nav norādīts. Varbūt teflons? Varbūt nē?

Tad, ka uzzinu kad kāds pazīstams "aizgājis" ar vēzi, nolemju, ka jādzīvo ekoloģiskāk. Realitātē nesanāk.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #5 : 2025. gada 14. oktobris, 14:51:50 »
Kosmētiku nelietoju. Par pārējo neiespringstu. Jo, pirmkārt, nesaprotu, otrkārt, laikam pat nedomāju par to. Gaiss, ko elpojam, ūdens, ko dzeram, pārtikas piedevas u.c.  Akurāt peklē nelienu.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2025. gada 14. oktobris, 14:59:28 »
Bet gan jau tās mikroplastmasas tāpat riņķo rumpī, kā nu bez tā.  :shock:
Ķīmija nav mana stiprā puse, tāpēc bija jāmeklē. "Mikroplastmasa = cietas plastmasas mikrodrupačas.  PFAS = šķīstošas, neredzamas ķimikālijas, kas var cirkulēt asinīs."

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2025. gada 14. oktobris, 15:56:15 »
Tas jā, vienkārši nesen lasīju šausmu stāstus par mikroplasmasām kuras ir visur um arī mūsos...  :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2025. gada 14. oktobris, 21:59:19 »
Kaut kādā brīdī ir jāizvērtē plusi un mīnusi. Protams, kļavu lapas ir labākas par silikona papīru, bet vai tāpēc es plātsmaizi cepšu uz kļavu lapām? (Un vēl atrast vajag... Un saglabāt visu ziemu). Kādreiz cepa arī uz avīzēm vai kasīja no plikas cepešplāts piedegušo apakšu... Kaut kā tas manā uztverē ir turpat kur stāvēt pēc tomātiem četras stundas rindā, un dabūt vienu kilogramu uz galviņu.

Lasu sīkos nesalasāmos burtiņus, vismaz pārtikas produktus mēģinu pirkt bez palmu eļļas un pārējiem ksantāna un akāciju sveķiem. Lai gan – ja izvēle ir ēst ar tiem sūdiem, bet bļodiņu, vai ēst bez sūdiem, bet tējkaroti...

No pārtikas iepakojumiem nekur nedēsies. Mums te nav pārāk daudz iespēju iet ar savu stikla burciņu pēc krējuma. Kādreiz mēģināju pabalstīt vietējos zemniekus, bet kaut kā tā krējuma kvalitāte gadījās nu tāda viduvēja. A krējumu ar vircas smaciņu es neēdīšu gan.

Kosmētiku praktiski nelietoju (ziepes, šampūns, skropstu tuša – viss). Lētajā šampūnā gan jau arī ir viss kas. Mazgāt matus ar rudzu miltirm un skalot nātru novārījumā? Jums daudzām ir tik daudz laika cackāties ar to visu?

Par teflona pannām – nu skaidrs, ka šausmas. A alternatīvas? Pie nožēlojama budžeta... Un ja normālai gatavošanai vajag vismaz trīs pannas vienlaikus? Un vēl dažas mazākas citiem mērķiem?

Citreiz vienkārši ir jāaizver acis, ja vien nav specifiskas nobīdes pa fāzi. Man kopt tādas nobīdes nepietiek resursu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2025. gada 15. oktobris, 11:46:01 »
Normālai gatavošanai trīs pannas vienlaikus... hmm, es tik čakla neesmu, pārsvarā vairumu ikdienas ēdienu cenšos iebāzt cepenē, ar uz pannas ceptiem īpaši neaizraujos...  :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2025. gada 15. oktobris, 13:03:01 »
Kotletes, mērce, kabači (un vispār, piemēram, sēnes mērcei cepu atsevišķi no sīpoliem, citādi viss kopā sulojas pārāk ilgi). Un katls kartupeļiem.
Vai ja kāda specifiskāka mērce, tad arī burkāni un sīpoli cepas atsevišķi.
Ja pankūkas, tad trīs pannas vienlaikus, citādi var nosirmot, pie plīts stāvot, kamēr to visu sacep. Cepeškrāsnī neieliksi...

Neesmu čakla, bet rijīgie jaunieši jābaro. Cepeškrāsns nav panaceja.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2025. gada 15. oktobris, 13:15:49 »
Kāda nu kuram tā ļoģistika un ieradumi, man katrā ziņā tik daudz pannu nevajag...

Atslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2025. gada 15. oktobris, 14:53:42 »
Man ir 3 pannas lietošanā, tad pankūku, mazā čuguna un vok čuguna. Pēdējās 3 gan reti. Ā un vēl viena tērauda, bet tā vairāk sutināšanai
Par mikrošķiedrām -cenšos lietot koka un stikla dēlīšus, tas laikam viss.  Pēc krējuma, piena varētu iet ar stikla traukiem, bet esmu par slinku speciāli uz To veikalu braukt

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2025. gada 15. oktobris, 22:08:33 »
nu un tas dzelzs un dzelzs oksīds un ogleklis no čuguna pannas ir baigi veselīgāks? Dzīvot vispār ir kaitīgi...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2025. gada 16. oktobris, 00:11:37 »
Tas jau sen tiek skandināts, ka cepti ēdieni vispār nav veselīgi, bet nu ja kāds to vien dara kā cep vienlaicīgi n-tajās pannās, tad labāk tomēr to nedarīt uz teflona tipa pārklājumu pannām... bija kāds pētījums, kur visi tie tēmā minētie mošķi sieviešu asinsritē atklājās vairāk kā vīriešu. Vīrieši gar tām pannām grābstās laikam mazāk...