Autors Tēma: kā izmest grāmatas  (Lasīts 2323 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

kā izmest grāmatas
« : 2025. gada 17. decembris, 09:52:54 »
    Mellene bēdājās, ka Sarkandaugavā bibliotēku likvidē un aicina glābt un savākt grāmatas.
    Mums Jūrmalā tas notika pirms gada -2 mazās likvidēja, par Bulduriem bija sevišķi liela bēda. Mana bija tīri egoistiska, maza, slikti apmeklēta un jaunās grāmatas varēja vieglāk dabūt. Diezgan daudz pati esmu atdevusi, pārsvarā angliski. Ar norunu, ka pašas šķiro un paņem, kas interesē, pārējais makulatūras kastē.

Man fiziski riebjas padomju laika izdevumi. Tikai tagad redzu, cik sīkiem burtiņiem nodrukāts vai līdz lapas malai, ar minimālām atstarpēm,  dzeltenais avīžpapīrs. Salīdzināt jau bija ar ko -Latvijas laika izdevumi, nejauši ieklīdušās trimdas grāmatas. Kronis visam -grāmatas par mākslu ar melnbaltām!! ilustrācijām.
      Protams, ka esmu atstājusi daudz ko no klasikas. Kad tā paskatos uz plauktiem -Forsaiti, Busardeli, Nožēlojamie, Lavransa meita, kaut kas no Čehova, no latviešiem Jaunsudrabiņš un Brigadere.
      Vēl viena lieta. Es diez vai ko pārlasīšu, visu laiku kaut kas jauns. Bērni noteikti nē, nav lasījuši tādus Nožēlojamos un nelasīs.. Ja kāds potenciālais mazbērns interesēsies, pats atradīs. Kādreiz nekā cita  nebija, un gluži normāli bija ik pa pāris gadiem kaut ko pārlasīt.
      Bibliotēka jau arī skatās pieprasījumu. Ja kāda grāmata nav ņemta 10-15 gadus, tad lai glabājas depozitārijā. Ja grib kādu bibleni aplaimot ar savām vecajām grāmatām -viņus interesē tikai tās, kas ir skolas obligātajā, tās gan nolasot. 

Atslēdzies Amālija

Atb: kā izmest grāmatas
« Atbilde #1 : 2025. gada 17. decembris, 10:06:20 »
Ne Sarkandaugavas, bet Vecmīlgrāvja.
Labi, ka var paņemt. Piektdien varbūt aizbraukšu. Pavisam noteikti interesē dažas grāmatas. Tikai domāju, ka viss būs paņemts.

Skolas, slimnīcas, bibliotēkas. Mērķtiecīgi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2025. gada 17. decembris, 10:25:27 »
     Katrā vietā es skatītos atsevišķi. Ja par to naudu, ko izklekerēja, katrā mazpilsētā aprīkojot slimnīcu ar super aparatūru, būtu izbūvēti ceļi, tad nebūtu tādas vaimanas. Par to man sava versija. Vispirms saskaitīt, cik ārstu pa šiem gadiem ir sēdējuši un balsojuši saeimā. Ludzā, šķiet, gandrīz uzbūvēja slimnīcu, kurā Vienlaikus !! varētu darboties 2 operāciju zāles.
     Laukos varētu tajā skolas ēkā salikt visu -bibliotēku, pastu, sākumskolu. Kādēļ vienīgā veikala pārdevēja nevarētu būt arī pasta nodaļas darbiniece?  Utt. Bet tās laikam dīvānu utopijas

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #3 : 2025. gada 17. decembris, 11:03:55 »
man arī ir tas ētiskais moments - grāmata bezjēdzīga, lasīta un reizēm pat vairākkārt, bet pārsvarā jau kaut kādi nelasāmi daiļdarbi uz nodzeltējušām lapām. Nevienam tās nevajag un nekad nevajadzēs. Bet mest ārā skaitās grēcīgi. Nu, ir reizes, kad esmu makulatūrai atdevis, bet esmu arī metis ārā. Pēdējā spilgtākā bija UK izveidota "Dārzkopja rokasgrāmata". Tajā bija aprakstīts, kas ir lāpsta - parasti koka kātā piestiprināta izturīga metāla plāksne ar noapaļotu malu un rokturi. Izmanto rakšanai. Nu un vēl simtiem šādu pērļu ar attēliem. Nafig, miskastē iekšā!

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2025. gada 17. decembris, 11:35:41 »
Tas mums kaut kādos laikos iedzīts -grāmata svēta lieta, lasošākā nācija pasaulē utt. Nē, nu ja ir vieta, var jau to visu turēt mājās. Viena daļa īsti komiska  -50. gadi, visi tie nabaga dzejnieki -padomju laimes apdziedātāji, Lācis, Upītis, Brodele. Sakse jau arī tikai ar savā ziedu pasakām puslīdz reabilitējusies. Veselu sarkano stūrīti var noformēt

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #5 : 2025. gada 17. decembris, 11:40:47 »
Es patiesi nevaru grāmatu izmest. Ielieku grāmatu skapjos.
Mammas grāmatas atdevu, pārdevu, Otrajā elpā. Un vienmēr ir kaut kāds pieprasījums. Jā, čakarīgi.
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 17. decembris, 11:51:14 no Amālija »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2025. gada 17. decembris, 11:54:35 »
Mums tā "bibliotēka" diezgan sakarīga veidojusies bez padomijas laimes apdziedātājiem. Ir jau arī kādi štrunti pa vidam ieklīduši vai iedāvināti, piemēram - Ļeņina dzīve, 4.klasē par teicamām sekmēm  :mrgr:  Bet mums ir krāsnis kuras jākurina un pa pāris lapām vien iekuram, tā arī tās liekās noderīgi beidz savu mūžu...

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2025. gada 17. decembris, 11:54:37 »
Man Rīgas laiki leģendārajā šķūnītī stāv. Un kaudzēm visāda dīvainas vārdnīcas

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2025. gada 17. decembris, 12:09:09 »
Rīgas laiki un Avoti man arī vēl bēniņos stāv, Inostrannajas ļiteraturas un Karogi jau nokurināti...
Ar to ārā mešanu arī tā... savulaik priecājos bēniņos atrodot vecās Zeltenes un Atpūtas, kas zin...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #9 : 2025. gada 17. decembris, 12:53:26 »
vot man stāv vecās Latvijas konversācijas vārdnīcas - burtnīcas, praktiski pilns komplekts, kāda viena vai divas iztrūkst. Tās gan žēl izmest, bet nevienam tāpat nevajag. Varētu atdot, ja zinātu, kam noderētu, bet nav kam, tā tā kaudze stāv jau gadus 20 neizkustināta.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #10 : 2025. gada 17. decembris, 13:55:26 »

Vienīgais ko ārkārtīgi grūti nākas izmest - tā ir maize. Man gan iespēja sakaltēt un prom uz laukiem vistām. Visu pārējo nevajadzīgo metu prom - miskastē. Kam vairot putekļu ērcītes?!  Ne tikai padomjlaiku,bet arī kaut kādas sadāvinātās sieviešu lubenes par saldo mīlestību.
Bet klasika ir un paliek klasika. Tie paši Busardeli. Tām netraucē pat nodzeltējušās lapas.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #11 : 2025. gada 17. decembris, 14:07:48 »
jā, maizi vienīgi sapelējušu jāizmet.. Pārējo - kotletēs..

Atslēdzies KatT

« Atbilde #12 : 2026. gada 12. marts, 14:30:20 »
You can try to give some away or donate them, but if you simply want more order and space at home, sometimes some storage solutions help. You can also take a look at https://kelsa.lv/lv/ there are some useful things there for such situations. :P

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2026. gada 12. marts, 15:43:25 »
Kā tad, metāla plaukti ir tieši tas, ko vēlos redzēt savā istabā :mrgr:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2026. gada 13. marts, 11:02:23 »
ja par tēmu - tad man laukos ir "reaktors" - 200l barrels ar iegrieztiem caurumiem. Izveidots pēc 2010. kad vajadzēja dēla biznesa īstermiņa pavadzīmes iznīcināt...papīrs BAIGI sūdīgi deg. Tur arī nelabās grāmatas aiziet... piem PSKP vēsture, vai Bradisa tabulas (kad atklāju, ka 3-šā rindā ieslēpušās) ;)