Autors Tēma: Šūšanas piedzīvojumi  (Lasīts 2734 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Šūšanas piedzīvojumi
« : 2026. gada 26. februāris, 12:10:19 »
Tēma radās, reno aktivitāšu inspirēta.
Man padomju laikā, kad bija mana jaunība, muterīte šuva. Viņa bija pašmācības ceļā iemācījusies un viņai bija Singer un Tula. Bērnībā jaciņas, utt, tad es daudz nesapratu. Bet tad man nāca 15 -16 gadi, vajadzēja štātes uz disenēm. Uj, kas tik man nebija.. Bikses dažādas (ar tolaik modīgajām faltēm), baikas, t.sk. batikotas. Galvenā štelle jau bija bikses - kā daddy pareizi atzīmēja. Arī īsā jaka, par ko pārtapa vecais fātera vilnas mētelis..
Es varu izteikt visdziļāko pateicību muterītei, jo viņa mani pataisīja par cilvēku laikā, kad tas bija tik ļoti svarīgi. Protams, tolaik visiem vajadzēja "firmu".. Man tās bija maz, bet tagad saprotu, ka man tolaik bija daudz vērtīgāki apģērbi, kādus tagad nevaru iegūt nekur..

Atslēdzies Trix

Atb: Šūšanas piedzīvojumi
« Atbilde #1 : 2026. gada 26. februāris, 12:35:52 »
Par to firmu interesanti. Manā galā bija būtiskāks stils. Protams, Adidas botas ar 3 strīpiņām un jaunas - oooo. Un Rifle džinsi par 120 ir krutāki var Excel vaquero par 80, (kaut arī riflenēm rāvējslēdzēji uz dibenkabatām skrāpēja rokas).

Bet banānenes šuva visi, kas mācēja. Labs šuvums nebija atšķirams no pirktajām. Slēpošanas cepurītes (tās plakani sašūtās ar uzrakstiem) arī vecmāmiņa varēja uzadīt ne sliktāk. Galvenais - pareizās krāsas, ne pūkaina dzija un stingrs adījums.

Es arī šuvu pati. No kādu 8 gadu vecuma. Noskatījos no mammas. Ap 12 jau sanāca tīri kvalitatīvi. Sarežģītākās vietas man parādīja, bet vispār "tev vajag, šuj pati". Bikses (banānenes, "džinsi" ar kabatām), svārki (trīskrāsainie - 3 vienādās daļās joslas, katra nākamā josla mazliet savilkta/iekrokota, plata josta. Lai josta neburzās, iekšā iešūtas to puscausrpīdīgo plastmasas mapju strēmeles. Trakākie šuva sarkanbaltsarkanus, tikai sarkano ņēma tīri sarkano un joslas vienā platumā. Bet zarna mazliet raustījās.). Skolas formu vidusskolā drīkstējām ne oficiālo, tikai krāsai bija jābūt pareizajai - uzšuvu sev sarafānu ar stilīgu kakla izgriezumu un kabatām, kur ziloni varēja iebāzt (t.i., no pusdiengalda sperto rupjmaizi, lai pēdējās stundās vēders nekauc).

Kombinezons - bikses +augša. Visādas blūzītes uz urrā. Bija iespēja aizņemties Burdas paskatīties, no tām interesantākās piegrieztnes paņēmu, uzlaboju, un rezultāts bija labāks par oriģinālu (zinu, jo citas šuva precīzi pēc piegrieztnes 😆). Pāršuvu visas vecās lupatas, grūtākais - normālu krāsu atrast.

Bet jā, kam bija šujmašīna un prasme, tie (un viņu bērni) staigāja stilīgi.
Es gan vienus svārkus arī ar rokām uzšuvu, kad šujmašīna nebija pieejama... 😃
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 26. februāris, 12:44:52 no Trix »
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2026. gada 26. februāris, 13:07:07 »
Man kaunīgi jāatzīstas, ka mums ilgu laiku bija šuvēja. Modeļus stilīgus gan izdomājām pašas (ar mammu) un no Burdām. Mājās sāku kaut ko šūt, kad ieguvām šujmašīnu, Čaika laikam. Man liekas, ka tajā laikā mācības un pēc tam darbs aizņēma tik daudz laika, ka nekādai dižai šūšanai nekas neatlika.
Abas ar mammu adījām, jo bija blata pieeja gublāna  dzijai visās krāsās, tagad šķiet, ka ne visai legāla. Tajos laikos jau visu "dabūja".
Par mēteļiem no flaneļa segām -man sirds skaudībā sažmiedzās, ko ieraudzīju vienai paziņai māksliniecei  -sega mētelim bija balta ar kamieļkrāsas ornamentu. Nomirt, cik stilīgi. Bet ilgi jau tas skaistums nekalpoja, jo ātri novēlās. Ko tik neizdomāja. Vējjaka no izpletņu zīda -labāku nevar iedomāties, samurdzīt varēja mazā kamoliņā. Batikošanas bums man gāja secen, nepatika. Adīja un šuva no visādiem neiedomājamiem materiāliem. Frizūras pat frizētavā nostiprināja ar alu.

Kā tā šuvēja vispār varēja pastrādāt -Grišķenes strādnieku māja -kocene, ieeja caur virtuvi, maza istabiņa. Sausā ateja gaitenī. Un tur dzīvoja 4 cilvēki, pie tam dēls un meita. Bet šuva nevainojami.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2026. gada 26. februāris, 14:31:34 »
Dzijas un adījumus no fabrikām iznesa zem brunčiem starp kājām. Tāāādos apjomos, ka nebrīnos par psrs sabrukumu.
Draudzene džemperus un dziju nesa. Pārsvarā defektīvos adījumus, ko pēc tam varēja pāršūt. Teica - visas nes, kauns nenest.

"Pareizie" visos laikos bijuši nabagi. No tīrās sirdsapziņas paēdis nebūsi. Bet tā jau cita tēma.

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2026. gada 26. februāris, 14:42:16 »
Vienas tādas nesējas pieķēra un pat laikam iesēdināja. Mamma baigi stilīgo kleitu noadīja -gaiši melna (?) ar tādu sirmu pūciņu

Atslēdzies daddy

« Atbilde #5 : 2026. gada 26. februāris, 15:31:15 »
Mamma bija mājražotāja uz adījumiem. Cik tur normu-cepurītes noadīja, un tad 2. maiņa cepures, džemperi i pašam, i sašam...
kur dziju dabūja, hvz, pirka? ;) 

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2026. gada 26. februāris, 15:40:05 »
Mums darbmācības skolotāja bija noadījusies no viena gala līdz otram. Visādas kleitas rakstu rakstiem. Bet es tikai vienai kleitai krāsu atceros – tāda purva dzeltenzaļpelēkā, kas man bērnībā šķita briesmīga.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #7 : 2026. gada 26. februāris, 15:47:58 »
mums maziņiem skolā arī lika adīt!  :f-palm:  es kaukādā iedvesmaz brīdī tur kautko 3cm garu biju noadījis... a vajadzēja ~6cm...  tad nu staipīju, kamēr bija 6cm. savu trijnieku dabūju un laimīgs :)  ... a pīnītes pīt   :faint:  ar 3 diegiem nekas, bet ar 5 es vnk sēju mezgliņus :d :D ... nebiju labākais skolnieks šai disciplīnā

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #8 : 2026. gada 26. februāris, 15:57:15 »
Mamma prata šūt un šuva, bet...nebija nekas tur stilīgs vai modīgs. Varbūt tāpēc, ka šuva "ar rezervi", lai  uzšūtais der arī nākamā gadā. Bet viņa man vispār nebija no tām stilīgajām mammām. Par tām brendu drēbēm - mana draudzene, lai arī šuvēja, kura šuj ļoti labi un ar stilu viss kārtībā, tomēr labprātāk pērk gatavos apģērbus. Baigā ņemšanās esot.
Par Trix pieminētajamiem "pareizajiem" nabagiem: tad, lūk mani vecāki tieši tādi arī bija. Un stingri bija pieteikts, ka ar savu vari darīt ko gribi, bet nedod Dievs, valsts mantai klāt ķerties. Tagad lasu/klausos kā agrāk ko tik nesuši, ko tik slēpuši un tas tā normāli bijis. Tāpēc nebrīnos, ka tik daudzi grib atpakaļ padomijā. Bet tā jau tiešām atkal cita tēma.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2026. gada 26. februāris, 16:05:51 »
Oi, es nesen izārdīju savas skolā adītās zekes.  :rofl: :rofl: :rofl:
Kādu dziju man vecmāmiņa iedeva, no tādas adīju (nu ļooti viduvēja kvalitāte). Šķības, protams, (interesanti, kā es TIK šķibas varēju uzadīt!), viena lielāka, otra mazāka...

Bet tā sāpe, kamēr tās zeķes uzadīju... Pat neatceros, cik ilgi mocījos. Vecmāmiņa pateica, ka manā vietā neadīs, jo tik šķībi viņa nemākot...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2026. gada 26. februāris, 16:16:55 »
Zeķes un visu citu iemācījos adīt, kad bērni bija mazi. "Skolas" zeķēm papēžus adīja tante, jo mamma nebija adītāja. Šūt arī iemācījos pēc pirmā bērna dzimšanas, līdz tam pie šuvējas. Ziemas mēteli esmu šuvusi, n-tās siltās jakas. Bija arī radošais periods, kad šuvu sev praktiski visu. Tagad vairs tikai kādu atirušu vīli pielaboju :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2026. gada 26. februāris, 16:35:24 »

Oi, es nesen izārdīju savas skolā adītās zekes.  :rofl: :rofl: :rofl:
Kādu dziju man vecmāmiņa iedeva, no tādas adīju (nu ļooti viduvēja kvalitāte). Šķības, protams, (interesanti, kā es TIK šķibas varēju uzadīt!), viena lielāka, otra mazāka...

Bet tā sāpe, kamēr tās zeķes uzadīju... Pat neatceros, cik ilgi mocījos. Vecmāmiņa pateica, ka manā vietā neadīs, jo tik šķībi viņa nemākot...

Tev kautkādas rožpēdiņas, ja zeķes tik ilgi turās... man vilnas zeķes ilgāk par gadu neiet - caurumi pēdās un papēžos.
Mamma, kamēr bija  :cry:   adīja iekšā kaprona diegu, tās zeķes gāja 2 gadi :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2026. gada 26. februāris, 16:45:25 »
Mamma bija mājražotāja uz adījumiem. Cik tur normu-cepurītes noadīja, un tad 2. maiņa cepures, džemperi i pašam, i sašam...
kur dziju dabūja, hvz, pirka? ;)
Mums rados ari bija mājražotāja un nodeva darbus Daiļradē, tur arī izsniedza dziju adīšanai.Kad nodeva saadīto, tad taču izstrādājumus nosvēra, nekāds pašam un sašam tur nu nekādi nesanāca...
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 26. februāris, 17:56:35 no tuk »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #13 : 2026. gada 26. februāris, 16:53:37 »
mans pēdējais LIELŠUVUMS - makšķernieku cimdi (dūraiņi) no aitādas.
man bija, bet vienu autoavārijā (jau sen) pakakāju :(  no atlikušā nošpikoju, uzzīmēju, izgriezu un cienmāte ar rokām sašuva 2 pārus.

silti un labi!!!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2026. gada 26. februāris, 17:22:10 »
Tev kautkādas rožpēdiņas, ja zeķes tik ilgi turās...

...skapī, m
aisā ar uzrakstu "varbūt noderēs"..., :rofl:    jo izmērs bija kaut kāda paliela bērna pēdas lielumā. Tak slinkums adīt pilnā izmērā!

Citādi nelīdz nekāds kaprona diegs, cauras ir pēc pāris mēnešiem (puikām un vīram... man ilgāk). Tiesa, kaprona redeles labi palīdz ievērt jaunu dziju pa vecajām vietām - i smuki, i caurumi ciet, un nav tas šķērsais kantainais lāpījums.

Un tad, kad galīgi "čau", tad kātiņi tiek atstāti, kas lietojams, tas izārdīts (pēdas vidus, reizēm virsa, ja laba dzija, bet tad jāsien gabaliņi), un iet vaļā kārtējais pāris... Man te vilnas zeķes tiek patērētas ātri.