Autors Tēma: papīra puķes un sombrero -padomjlaiku Jāņi  (Lasīts 2557 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Atb: papīra puķes un sombrero -padomjlaiku Jāņi
« Atbilde #15 : 2026. gada 26. jūnijs, 15:56:34 »
tikai tas, kas to laiku nav pieredzējis, var nesaprast, kādas tautai bija metodes, lai vienkārši izdzīvotu, nevis ietu opozīcijā visur un vienmēr. Varbūt vajadzēja, nezinu, bet brīvības dziņa bija dziļi apspiesta ar lielu resursu. Tas varēja vainagoties ar atkal un atkal jaunu izsūtījumu vilni. Mazās nācijas savu brīvību tur cieši sevī iekšā un māna pāridarītājus, jo tā ir spēle par izdzīvošanu. Var jau tagad baurēt, ka viss bija slikti, par maz cīnījās, bet padomājot plašāk, tā aina nav tik dadaiski krāsojama.
Bet es nerunāšu tālāk par politiku šeit, ja gribas, bļaustaties bez manis, čau.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #16 : 2026. gada 26. jūnijs, 16:15:14 »
Jēz' vai't  tev kāds pārmet ka par maz cīnījies padomijā???  :rat:  Tak ne. Bet apgalvot, ka ar sambrero un kokošņiku komunisti vēlējās padarīt košākas nacionālo svētu tradīcijas gan ir... vismaz naivi. Pārņemt savā kontrolē, tas gan...

Atslēdzies reno

« Atbilde #17 : 2026. gada 26. jūnijs, 16:59:25 »
Vai man vienai liekas, ka deju lielkoncerti stadionos ir īsta Zkoreja?

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #18 : 2026. gada 26. jūnijs, 17:03:58 »
Vai man vienai liekas, ka deju lielkoncerti stadionos ir īsta Zkoreja?
Kāpēc?

Atslēdzies reno

« Atbilde #19 : 2026. gada 26. jūnijs, 17:33:11 »
raksti un figūras iestudētas un beigās izveido uzrakstu Slava Kpss
Bet es saprotu, ka deju kolektīvi ir ļoti ļoti populāri un galīgi ne visi grib dziedāt koros. Katrā skolā un miestā var izveidot  deju grupu, bet ne kori

Atslēdzies tuk

« Atbilde #20 : 2026. gada 26. jūnijs, 17:42:34 »
Visas tās dejas jau ir iestudējumi, neviens taču tā nedejoja senatnē... Mākslīgs veidojums a'la latviešu tautas deja. Ja kā mūzika izmantota tautasdziesma vai tās apdare, tad deju raksti pilnīgi jauns veidojums un dejas autora mākslinieciska izpausme.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #21 : 2026. gada 27. jūnijs, 08:49:34 »
es to pieņemtu par veidu, kā izrādīt tautastērpus. Tiesa, es neesmu pētījis, kura gada dziesmusvētkos tika ieviests šī masveida deju sadaļa. Ja tas bija padomju laikā, tas daudz ko izskaidro. Parādīt nacionālo, parādīt daudzskaitlību, to, ka mēs esam, izmantojot tolaik atļautus paņēmienus. Bet tas tikai minējums, varbūt, ka horeogrāfiskās pūļa dejas bija vēl pirms WWII.
Vai to vajag tagad? It depends.. Tagad visi iebilst par pilnīgi visu. Vajag vai nevajag, objektīvi vai subjektīvi. Es domāju, ka ir nepieciešamas kaut kādas transformācijas līdzi laikam, taču kā panākt masveidīgu iesaisti - to nevaru pateikt. Vēl jau variants, ka dejotāji iznīkst pamazām paši - paliek aizvien kuslāki jaunieši, kas izvēlas nekustēties un ātri mirt, varbūt drīz vairs nebūs, kas dejo. Otrs moments - drīz neviens negribēs nakšņot tajos apstākļos, kā tas darīts līdz šim.

MHO - tuk un reno, jūs cenšaties bliezt melns/balts kategorijās.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #22 : 2026. gada 27. jūnijs, 08:53:30 »
Cik pazīstu dejotājus, visi sajūsmā. Padsmitnieki, pusmūžā, penZionāri.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #23 : 2026. gada 27. jūnijs, 10:58:31 »
Pāris pasākumos pirmās brīvvalsts laikā tika priekštatītas skatuves tautas dejas.
Bet. Nevajag aizmirst, ka viss ko tautai atļāva, bija ar kompartijas atļauju. Pat sarakstīji dziesmu, nekur pirms atļaujas ar to neuzstāsies, kompartijas darboņi izķidās tekstu tīdz pēdējai vīlītei. Un padlaikos tie dejotāju tautastērpi arī bija šķībi greizi atbilstoši. Tagad dejotājus vērtējot viens no kritērijiem ir tautastērpu "pareizība", nekādas tur kreppapīra puķes ar lentēm... vienkārši brīnos, cik ātri viss aizmirstas... kompartija neakceptēs; fig pa skatuvi pavirpuļosi un vēl obligāti repertuārā iekļaujamās citu draudzīgo psrs-a republiku tautu dejas, kā nu bez tā...
Tā skatuves tautas deja padlaikos uzplauka tādēļ, ka kompartija to atļāva nevis kā pretošanās kustība.
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 27. jūnijs, 11:10:14 no tuk »

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #24 : 2026. gada 27. jūnijs, 12:24:56 »
Nedejoju un arī ļoti neskatos tos deju koncertus. Bet nespēju iedomāties kā vēl var uzvest deju koncertus, ja ne bez "ZKorejas"/padomijas elementiem. Nebūtu šīs striktās rindas, nebūtu krāšņie simbolu zīmējumi. Būtu tāds haotisks raibs kaut kur skrejošs skrejošs pūlis.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #25 : 2026. gada 27. jūnijs, 12:40:03 »
Midsomerā slaktē par ciemata suņu sacensībās. Mums pat lielos dziesmu un deju svētkos nevienu neslaktē.. (sorry, ienāca prātā ārpus konteksta)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #26 : 2026. gada 27. jūnijs, 16:41:46 »
Slaktē vai neslaktē, bet šodien pārsniegts visu laiku foruma skatījumu rekords - uz šo brīdi jau 509! Oho...  :faint: Kas pēkšņi tik populārs forumā?  :?:

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #27 : 2026. gada 27. jūnijs, 18:01:41 »
Liela daļa no tiem ir MI aģenti.  Bet es kaut kad pajautāju google MI par forumiem  un saņēmu tiešām labas atsauksmes par SF. Vecs, stabils. Organizēts. Inteliģents.
Pārbaudiet paši :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #28 : 2026. gada 27. jūnijs, 18:22:05 »
Deju svētki no 1948. gada