Autors Tēma: Asinsspiediena mērītājs  (Lasīts 2406 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Asinsspiediena mērītājs
« : 2026. gada 02. augusts, 16:17:43 »
Sāku domāt, ka manos gados būt pilnīgā neziņā par savu asinsspiedienu ir tā kā bik nepiedienīgi. Kaut kādai nojēgai vajadzētu būt vismaz par tendencēm, vai tas taisās par augstu vai par zemu.
Tad nu attiecīgs jautājums no medicīnas vairāk par mani saprotošajiem - kādu nopirkt, lai vienkārši lietojams,  +/- pareizi rāda un nav dārgs? Šodien šķiet, ka asinsspiedienu mēra katrs elektroniskais gludeklis, kas visu par tavu veselību zina, bet, piemēram, šoferu medkomisijā man mērīja ar klasisko spiediena aproci. Kāpēc kačāt pumpīti, ja it kā ir lērums bezkontakta alternatīvu?

Atslēdzies Spārka

Atb: Asinsspiediena mērītājs
« Atbilde #1 : 2026. gada 02. augusts, 16:36:34 »
Kontakts ar roku joprojām ir vajadzīgs. Tie elektroniskie aparāti arī darbojas ar piepūšamu aproci – tikai pumpēšanu izdara paši. Savukārt visādi "bezkontakta" brīnumi ar telefonu vai pulksteni pagaidām nav pietiekami precīzi, lai uz tiem paļautos.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2026. gada 02. augusts, 16:54:51 »
Ņem uzticamu zīmolu - Omron vai Microlife, arī Beurer.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2026. gada 02. augusts, 17:12:25 »
Uz telefoniem un aprocēm (tipa viedpulksteņi) pat neskaties, pilnīgas muļķības – pārbaudīts viss, kas ir gājis garām, rezultātā lai iet vien garām. Ar tiem var gan nervus pazaudēt, gan iebraukt auzās, kad reāli ir pāri 160, bet viedpulkstenis vairāk par 110 nespēj atrast.

Ir labi tie tonometri, kas liekami uz augšdelma (uz bicepsa), automātiskie (ieliec dažas AAA baterijas un aizmirsti uz pāris gadiem. Uzliec aproci ar velcro, šis pats uzpumpē, pats nolasa, parāda un vēl saglabā atmiņā pēdējos 10 rādījumus), pērkami aptiekā. Cenas nezinu, kad es pirku, bija ap ~100 eirām (bet varbūt latiem, sen tas bija), pirms dažiem gadiem paskatījos aptiekā – līdzīgs bija ap 130 eirām. Tagad skatos interneta aptiekā – no 40–100+. Komentēt nevaru kāpēc tā, iespējams, es no augstākā plaukta profesionālāko sagribēju. Kad es pirku, tad man silti ieteica pašus lētākos neņemt tieši (ne)precizitātes dēļ.

Par ražotāju - labākie esot Omron, galvu ķīlā nelikšu, ko dzirdēju, to stāstu tālāk. Ja paskatās cenas – dažādi ap ~50, Omron – pāri 80. Un vispār Omron nav plašā piedāvājumā. Vai cena par Omron vārdu vai par kvalitāti, nezinu. Un vai tagad ir citi labāki, vai citi ir tāpēc, ka lētāki, arī nezinu.
Lai gan, var sūtīt no Temu – arī ir OK, esmu vienu nopirkusi, rāda precīzi.

Pašam sev pumpēt ar rokas bumbieri es nemēģinātu, nemāku uz dzirdi uzķert kad ir "tas moments", droši vien piešautos, bet neredzu jēgu (mans uz augšdelma liekamais ir precīzāks nekā ģimenes ārstes pa roku galam uzpumpētais). Vienkāršāk un paškontrolei pietiekami precīzi ir automātiskie. Otrkārt, kad tu pumpē, tā ir kustība un slodze. Normāli spiedienu mēra miera stāvoklī (pēc ~5 min. būšanas mierā, nevis tūlīt pēc uzkāpšanas pa kāpnēm, ja vien neinteresē specifiski slodzes spiediens).

Pērkot jāpievērš uzmanība aproces (manšetes) izmēram – es tagad neatceros, vai skaitījās "no–līdz cm", vai "S", "M", "L", "XL", bet jāpaskatās, jo tie, kas ir lielie, parasti ir par lielu, ja vien cilvēks nav pie 200 kg. Nevar normāli aiztaisīt, 3x jātin ap roku, un šim pietrūkst "ezīša" vieta. Izmēri bicepsa apkārtmēru un paskaties, ko pērc. Tās aproces gan var nomainīt, pieslēguma vieta visiem vienāda (ķīnietim arī, starp citu), bet vai Tev to vajag, ja var paņemt uzreiz to, ko vajag.

Vai ir kaut kādi citi smalki parametri, man grūti teikt. Visi automātiskie ir pēc viena principa – nospied pogu, kompresors uzpumpē, ja viņš jūt, ka ir vairāk nekā pirmajā pumpējienā, viņš uzpumpē savu maksimumu, pagaidi, kamēr izpūšas, paskaties uz ekrānu.

Ā, vēl ir mērīšanas augšējā robeža – līdz 200 un līdz 250 (varbūt vairāk, bet neesmu pārliecināta, ka tas ir plašam patērētāju lokam, jo ar tādu spiedienu feldšer's ķer pie sirdes un stiepj uz krankenhausu. Parasti cilvēkam paškontrolei pietiek līdz 200. Ja zini, ka Tev mēdz būt virs 200, ir vērts paņemt ar lielāku mērītspēju, ja ne savādāk, tad "redzu ciparu, saprotu situāciju", nevis "oi, atdūrās, un man tagad ir 202 vai 250???"
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2026. gada 02. augusts, 17:20:38 »
P.S. Ja šad tad ej uz aptieku un Tev ir sava iecienōtā aptieka, tad jau būsi ievērojusi, kurš/-a farmaceits ir ar pieredzi un smadzenēm. Mierīgi vari pajautāt padomu, – ja nav galīga maita, pateiks. Vismaz mūsu pa pusei laukos, kur mēs viena otru pat pēc sejas zinām, tām dāmām, ko esmu ievērojusi, droši varu jautāt, muļķības neieteiks "lai tikai notirgotu".

Manējais vēl mēra pulsu (noderīgi) un parāda, ja ir aritmija (nav būtiski).

Zinu, ka mēdz būt datumu iestatīšana utml. papildfīčas. Šim visam es tā īsti jēgu neredzu, ja vien neveic ilgtermiņā monitoringu, bet arī tad man pārskatāmāk ir, ja es mērījumus sarakstu sev tabulā.

« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 02. augusts, 17:44:13 no Trix »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #5 : 2026. gada 02. augusts, 17:58:07 »
Paldies!
"Savas" aptiekas un aptieķnieces man nav, esmu tajās pārāk reta viešņa, tāpēc arī attiecīgi neko no medicīnas nejēdzu. Bet padomu jau tāpat var pajautāt, neba tāpēc uzreiz jāpērk.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2026. gada 02. augusts, 18:17:01 »
Apskatījos -man ir Nissei. Spiediens un pulss. Cena, šķiet, ka bija ap 40. Dažreiz izmēru, kad jūtos "jocīgi". Ja būtu nopietnas problēmas, tad varbūt Omrons uzticamāks, manējais diez vai 250 fiksē
Vislabāk pakonsultēties aptiekā

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #7 : 2026. gada 02. augusts, 18:37:34 »
Man ir microlife. Spiediens, pulss, aritmija. Kur redz aritmiju, nezinu. Pirku pirms 2 gadiem. Kādi 30-40 eiro. Esmu apmierināta.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #8 : 2026. gada 02. augusts, 20:27:42 »
Omroni 2 gab. Nu mēra, aritmiju un tuvu ģībiensm a rī rāda (krītošs vilvēciņš), svatīgi lsj ir ir adapteris, ar bačām ilgi  neizvilksi...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2026. gada 02. augusts, 20:38:46 »
Bet aprocj vajag pareizu  nan mantotajam vajadzēja piepirkt, citādi bija 20mm kļūda

Atslēdzies Minne

« Atbilde #10 : 2026. gada 02. augusts, 22:37:28 »
Man ir Hartmann, ar krāsu iedaļu (zaļais spektrs - labi, sarkanais - slikti), plus aritmijas rādītājs.
2 cilvēku rādītāji tiek saglabāti atmiņā.  Manžete arī apjomīgākam augšdelmam. Vrb kkādus 50€ maksāja.

Ja Tev vnk kontrolei palaikam, nevajag nekādu super duper. Aptiekā zinās ieteikt

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2026. gada 02. augusts, 23:53:46 »
Man jautājums, kur jūs tos tonometrus nesat kalibrēt? Man mammai sen pirkts Omrons, pa cik vairs neatceros. Ik pa pāris gadiem jānes kalibrēt, bet neesmu nekur nesusi, tagad domāju kur nest, gan jau tie rādījumi sen kā neprecīzi. :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2026. gada 03. augusts, 09:12:27 »
Nekur. Kāpēc? 151/86 vai 149/85 nu nemaz nav būtiski. Tas nav zinātnisks pētījums.
Neviens tonometrs arī pēc 10 vai 20 gadiem nerādīs 110/60 tā vietā, lai rādītu 190/100. Līdz ar to neredzu jēgu tādai smalkmehānikai.

Atslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2026. gada 03. augusts, 09:38:45 »
Man jau arī liekas, ka tie mājas mērījumi ir vairāk augsts/zems noteikšanai, nevis kaut kādiem detalizētiem rādījumiem

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2026. gada 03. augusts, 09:49:10 »
Man jautājums, kur jūs tos tonometrus nesat kalibrēt? Man mammai sen pirkts Omrons, pa cik vairs neatceros. Ik pa pāris gadiem jānes kalibrēt, bet neesmu nekur nesusi, tagad domāju kur nest, gan jau tie rādījumi sen kā neprecīzi. :?:

Man bija bažas, ka rāda nepareizi - kļūda ~20mm, kā rakstīju. Aizejot pie ārsta - kā kosmonautam - 120/80... mājās 135-140/90-95... man bija svarīgi katru dienu mērīt, lai saprastu kā zāles strādā...

Vecais kaukādā kantorītī (aiz Cita Santehnika) pa 10 eur pamērīja, jā ir kļūda. Ieteica manžeti nomainīt. Tā arī izdarīju. Šķiet tagad ir "precīzi" :)

Var pasaukt ciemos kādu, kas māk ar ar ausīm pamērīt, vai aiziet pie ārsta un paņemt savu aparātu līdzi. Tā es izdarīju ar jauno manžeti!!  :talking: