Uz telefoniem un aprocēm (tipa viedpulksteņi) pat neskaties, pilnīgas muļķības – pārbaudīts viss, kas ir gājis garām, rezultātā lai iet vien garām. Ar tiem var gan nervus pazaudēt, gan iebraukt auzās, kad reāli ir pāri 160, bet viedpulkstenis vairāk par 110 nespēj atrast.
Ir labi tie tonometri, kas liekami uz augšdelma (uz bicepsa), automātiskie (ieliec dažas AAA baterijas un aizmirsti uz pāris gadiem. Uzliec aproci ar velcro, šis pats uzpumpē, pats nolasa, parāda un vēl saglabā atmiņā pēdējos 10 rādījumus), pērkami aptiekā. Cenas nezinu, kad es pirku, bija ap ~100 eirām (bet varbūt latiem, sen tas bija), pirms dažiem gadiem paskatījos aptiekā – līdzīgs bija ap 130 eirām. Tagad skatos interneta aptiekā – no 40–100+. Komentēt nevaru kāpēc tā, iespējams, es no augstākā plaukta profesionālāko sagribēju. Kad es pirku, tad man silti ieteica pašus lētākos neņemt tieši (ne)precizitātes dēļ.
Par ražotāju - labākie esot Omron, galvu ķīlā nelikšu, ko dzirdēju, to stāstu tālāk. Ja paskatās cenas – dažādi ap ~50, Omron – pāri 80. Un vispār Omron nav plašā piedāvājumā. Vai cena par Omron vārdu vai par kvalitāti, nezinu. Un vai tagad ir citi labāki, vai citi ir tāpēc, ka lētāki, arī nezinu.
Lai gan, var sūtīt no Temu – arī ir OK, esmu vienu nopirkusi, rāda precīzi.
Pašam sev pumpēt ar rokas bumbieri es nemēģinātu, nemāku uz dzirdi uzķert kad ir "tas moments", droši vien piešautos, bet neredzu jēgu (mans uz augšdelma liekamais ir precīzāks nekā ģimenes ārstes pa roku galam uzpumpētais). Vienkāršāk un paškontrolei pietiekami precīzi ir automātiskie. Otrkārt, kad tu pumpē, tā ir kustība un slodze. Normāli spiedienu mēra miera stāvoklī (pēc ~5 min. būšanas mierā, nevis tūlīt pēc uzkāpšanas pa kāpnēm, ja vien neinteresē specifiski slodzes spiediens).
Pērkot jāpievērš uzmanība aproces (manšetes) izmēram – es tagad neatceros, vai skaitījās "no–līdz cm", vai "S", "M", "L", "XL", bet jāpaskatās, jo tie, kas ir lielie, parasti ir par lielu, ja vien cilvēks nav pie 200 kg. Nevar normāli aiztaisīt, 3x jātin ap roku, un šim pietrūkst "ezīša" vieta. Izmēri bicepsa apkārtmēru un paskaties, ko pērc. Tās aproces gan var nomainīt, pieslēguma vieta visiem vienāda (ķīnietim arī, starp citu), bet vai Tev to vajag, ja var paņemt uzreiz to, ko vajag.
Vai ir kaut kādi citi smalki parametri, man grūti teikt. Visi automātiskie ir pēc viena principa – nospied pogu, kompresors uzpumpē, ja viņš jūt, ka ir vairāk nekā pirmajā pumpējienā, viņš uzpumpē savu maksimumu, pagaidi, kamēr izpūšas, paskaties uz ekrānu.
Ā, vēl ir mērīšanas augšējā robeža – līdz 200 un līdz 250 (varbūt vairāk, bet neesmu pārliecināta, ka tas ir plašam patērētāju lokam, jo ar tādu spiedienu feldšer's ķer pie sirdes un stiepj uz krankenhausu. Parasti cilvēkam paškontrolei pietiek līdz 200. Ja zini, ka Tev mēdz būt virs 200, ir vērts paņemt ar lielāku mērītspēju, ja ne savādāk, tad "redzu ciparu, saprotu situāciju", nevis "oi, atdūrās, un man tagad ir 202 vai 250???"