Autors Tēma: No Volanda līdz Kašpirovskim  (Lasīts 24 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

No Volanda līdz Kašpirovskim
« : 2026. gada 03. oktobris, 20:09:00 »
Pēc ziņas par Kašpirovska nāvi iedomājos par paralēli ar Bulgakova "Meistara un Margaritas" Volanda melnās maģijas seansu.

Bulgakovs bija interesējies par spiritismu, Maskavā tolaik darbojās visdažādākie iluzionisti, hipnotizētāji un brīnumdari. Viens no iespējamiem Volanda seansa iedvesmas avotiem bija iluzionists Nikolajs Ornaldo, kura repertuārā bija gan triki, gan ārstniecības solījumi.

Bulgakova romānā seansa reklāma ir: "Melnās maģijas seanss ar tās pilnīgu atmaskošanu!" Un atmaskošanas laikā publika saņem naudu birstam no griestiem, sievietes tiek pie Parīzes tērpiem. Finālā maskavieši parāda savu emm... dabu, raksturu.

1989. gads. Kašpirovskis televizorā, miljoniem skatītāju, kolektīva hipnoze vai suģestija, solījumi par iedarbību uz veselību no attāluma. Te vairs nav vajadzīga varietē skatuve, pietiek ar televizoru.
Kašpirovskis nebija nejaušs šarlatāns. Viņam bija ārsta izglītība, viņš bija strādājis psihiatrijā un pārzināja hipnozes metodes. Taču no medicīniski atzītas suģestijas līdz apgalvojumiem par attālinātu slimību ārstēšanu ir visai liels attālums.

Un tomēr - kas kopīgs šiem abiem seansiem?

Pirmkārt, publika. Cilvēki nāk ne tikai skatīties, bet arī cerēt. Varbūt uz veselību, varbūt uz kaut ko tādu, ko ikdienas dzīve nespēj piedāvāt.

Otrkārt, autoritāte. Volandam ir profesora tituls un noslēpumainība, Kašpirovskim - ārsta statuss un televizora ekrāns. Abos gadījumos skatītājam tiek piedāvāts cilvēks, kurš it kā zina kaut ko vairāk par pārējiem.

Treškārt, kolektīvā pieredze. Kad daudzi cilvēki vienlaikus piedalās vienā notikumā, individuālā kritiskā distance var kļūt mazāk svarīga. Seanss kļūst par sabiedrisku rituālu.

Un kā pēdējais - atmaskošana. Bulgakova Volands sola atmaskot melno maģiju, bet beigās atmaskota tiek pati publika. Kašpirovska gadījumā savukārt sabiedrība ilgi diskutēja, kur beidzas medicīna un sākas ticība brīnumam.

Padomju cilvēks tika audzināts zinātniskā materiālisma garā, bet tas netraucēja viņam pulcēties pie televizora, lai piedalītos attālinātā dziednieciskā seansā. Tāpat kā Bulgakova Maskavas publika, kura dzīvoja ateistiskā valstī, izrādījās ļoti uzņēmīga pret pārdabisko.

Tehnoloģijas mainās. No spiritiskā galdiņa uz varietē skatuvi, no tās - uz televizoru. Varbūt kādreiz būs arī seanss caur mākslīgo intelektu. Bet cilvēka vēlme saņemt brīnumu, vēlams bez īpašas piepūles, ir diezgan stabila.

Kašpirovska fenomens ir interesants ne tik daudz jautājumā "vai viņš tiešām prata dziedināt?", bet gan - kāpēc miljoniem cilvēku gribēja viņam noticēt?

Atslēdzies Amālija

Atb: No Volanda līdz Kašpirovskim
« Atbilde #1 : 2026. gada 03. oktobris, 20:27:00 »
Kāpēc gribēja noticēt? TV taču nemelos!!!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2026. gada 03. oktobris, 20:42:43 »
Mana vecmāmiņa, kura krieviski nejēdza vairāk par "spasiba", tātad ne pārāk labi saprata ko viņš tur runāja, sēdēja pie televizora un skatījās Kašpirovski. Kādu mēnesi vēlāk atklājām, ka viņai aug mati - celiņā un viscaur uz galvas spurains biezu matu ezītis. Un ne aplūzuši iepriekšējie, bize kāda bija, tāda palika. Auga jauni.
Domā, ko gribi, kāda pašiedvesma to izraisīja.

Bet jo sūdīgāka cilvēkam dzīve, jo izmisīgāka ķeršanās pie cerības salmiņa.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #3 : 2026. gada 03. oktobris, 20:50:29 »
Cilvèki visos laikos ir gribèjuši  kam ticèt.
Kašpirovska laikos kà jaunais speciàlists nonàcu krievu rùpnìcà RER. Kašpirovska seansus skatìjàs kolektìvi. Man "ļàva" nepiedalìties, jo biju stàvoklì, bet redzèju, ka bija kolèği, kuri tiešàm izturèjàs kà nohipnotizèti. Tàtad laikam jau kaut kàda suğestija bija :confused:

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #4 : 2026. gada 03. oktobris, 21:19:34 »
Kašpirovskis bija pirmais, vismaz man zinàmais pirmais, varas atļautais dziednieks. Tàpèc tik daudz sekotàju, kà teiktu tagad. Es biju pie Elejas Veronikas - nu absolùtàs muļķìbas! Bet varbùt kàdam palìdzèja.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #5 : 2026. gada 03. oktobris, 21:25:12 »
Tas viss no suģestējamības pakāpes, man šķiet.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2026. gada 03. oktobris, 23:03:12 »
Es biju pie Elejas Veronikas - nu absolùtàs muļķìbas! Bet varbùt kàdam palìdzèja.

Cik sen? Pēdējos pārdesmit gadus ir tikai vecie lauri, diagnosticēt vēl jā, bet ārstēt – nu, ne īpaši. Aroganci pat nepieminēšu.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #7 : 2026. gada 03. oktobris, 23:57:35 »
Tie bija gadi ar Glasnostj, un vispār mazliet pavērās priekškars uz daudz ko līdz tam aizliegto, neatļauto, varas neakceptēto. Cilvēki tiecas pēc jaunā, bet līdz ar foršām lietām saņēma arī daudz drazas.

Es arī “sēdēju” pie Kašpirovska  :mrgr: