Autors Tēma: Slikts cilvēks  (Lasīts 7054 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Luīze

Re: Slikts cilveeks
« Atbilde #30 : 2014. gada 15. decembris, 10:48:39 »
Visas meitenes, kuras neprotās ir sliktās  @-draiskulis)

Neprotās ko?

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #31 : 2014. gada 15. decembris, 17:07:07 »
Emīlij, nu vienkāršoti  es domāju tā: tajā laikā kad cilvēks dara sliktu lietu, viņš ir slikts, kad labu - labs. Tāpēc es teicu par laika skalu.

Mums taču nav nekādu grūtību skaidri un nepārprotami sadalīt tevis nosauktos informatīvos vārdus divās grupās.

Bet tajā brīdi, kad mēs sakām : "cukurdūkulļīt, mans labiņais, kāpēc tu iemeti Anniņas somu peļķē, tā ir slikta rīcība, bet tu taču esi labs!" mēs kaut kā neraidām pietiekoši skaidru signālu, ka konkrētais bērns ir pastrādājis cūcību. Ir kaut kāda abstraktā sliktā rīcība, atnāca diez no kurienes... uz mani neattiecas, es esmu labs... 

Un bērni paši reizēm tā arī saka - kašķīgais, kauslīgais Jānis aizgāja, šodien ciemos atnācis labais Jānis. Tā ir smalka nianšu lieta, un varbūt ir reizes kad īsi un skaidri jāpasaka  - tu esi riktīgs draņķis ŠODIEN, kāpēc to izdarīji? Un citreiz atkal - tu taču esi normāls, labs puika, kāpēc  ŠODIEN šitās ziepes savārīji?

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #32 : 2014. gada 15. decembris, 17:33:46 »
Mana pārliecība ir tāda, ka sliktu cilvēku nav.
Katram cilvēkam ir motīvs, iekšējā pārliecība, kāpēc viņš rīkojas tā vai citādi, un, jā, tās var būt ārkārtīgi...neizturami atšķirīgas no mūsējām :)

Bet cilvēku pastrādātās draņķības es nosacīti iedalu divos veidos: tās, kuras ceļas no izglītības, audzināšanas un rakstura trūkuma, un tās, kuras ir ideālisma diktētas. Par pirmajām nav daudz, ko teikt - visi mēs kaut kādos aspektos esam/bijām/būsim mazi un dumji. Sastrādajam sūdus, saskaramies ar sekām, veidojam nosacījuma refleksus sūdus netaisīt. Tas normāli. Bet tās otra veida draņķības - ar tām nav tik vienkārši. Visnežēlīgākās un absurdākās lietas cilvēki nesastrādā vis savu kaislību vai dumjības, bet gan tieši ideālisma dēļ. Visa veida " svētie kari" - politiski, reliģiski, etniski- ir ideālisma motivēti. Viscēlākie un " tīrākie" cilvēki ir arī visnežēlīgākie. Dižas idejas [it kā]attaisno visu.
To var labi redzēt interneta komentāros - kad cilvēki sāk apcerēt zvērīgos sodus, kuri būtu jāsaņem pedofiliem, izvarotājiem, politiķiem vai atšķirīgu uzskatu pārstāvjiem.

Ko ar šito iesākt? Kā jums liekas?

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #33 : 2014. gada 15. decembris, 17:55:26 »
Bet tajā brīdi, kad mēs sakām : "cukurdūkulļīt, mans labiņais, kāpēc tu iemeti Anniņas somu peļķē, tā ir slikta rīcība, bet tu taču esi labs!" mēs kaut kā neraidām pietiekoši skaidru signālu, ka konkrētais bērns ir pastrādājis cūcību. Ir kaut kāda abstraktā sliktā rīcība, atnāca diez no kurienes... uz mani neattiecas, es esmu labs... 

nē, TĀ mēs nesakām. Jēzus marija... cukurdūkulīt... vajg tak izdomāt.

Mēs sakām - tā ir briesmīga rīcība, Jānīt. Anniņas mammai tagad būs jāpērk jaunas grāmatas, un to mēs atvilksim no Tavas kabatasnaudas.

un nē - riktīgs draņķis šodien - bērns nedzirdēs to "šodien". dzirdēs tikai - tu esi riktīgs draņķis. un - ja jau draņķis, tad negaidiet no manis neko, būšu ar draņķis. hā hahā.

Kaut patiesībā Anniņa varbūt pirms tam Jānītim cepuri upē iemeta, un varbūt Jānīts nav ne draņķis, ne draņķīgi rīkojas... vnk izdara to, ko savā taisnība sizpratnē izdomā...

ja jau par audzināšanu.

Pluto

• Viesi
« Atbilde #34 : 2014. gada 15. decembris, 19:44:44 »

Pirms sodīt - noskaidro rīcības iemeslu, un bez bļaušanas, jo tā vai nu iebaidīs, vai tieši otrādi - liks sastāstīt fufeli.
Sodot nevis vienkārši uzliec sodu, bet izskaidro kapēc tā nav pareizi. Nesaprata ar pirmo reizi? Varbūt problēma nevis bērna uztverē bet Tavā skaidrojuma versijā? Velreiz un savādāk skaidro. Kamēr sapratīs.
Kā jau Emīlija patica, nav zvanīts ka arī tobrīd bērna rīcība nav attaisnojama - neārdoties un mierīgi uzklausi viņu.

Cilvēki nav tikai labi, vai tikai ļauni, bet ja kāds uzmeta, jeb jūtu ka viņam ir radikāli savādāks viedoklis manējam, un tas viedoklis kaut kādā veidā man tiek uzspiests, vai kā citādi ietekmē manu dzīvi - es ar to cilvēku kontaktos vienkārši vairs neielaidīšos.
Ne Ādolfs, ne Josifs, nebija neko labi cilvēki, bet viņiem bija labas īpašības arī (tas nekas ka pa tām nav nekur rakstīts). Bet vai kāds būtu gatavs viņos meklēt labās īpašības, ja šodien būtu tāda iespēja?  :smoker:

Atslēdzies Broms

« Atbilde #35 : 2014. gada 15. decembris, 19:51:42 »
Tu esi labsirdīgs, naivs un izpalīdzīgs - tas ir labi, tas dzīvē ļoti noderēs. Citiem.

(c) no čivinātavas

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #36 : 2014. gada 16. decembris, 00:00:53 »
Emīlij, "cukurdūkulītis" ir tikai figurāls pārspīlējums, bet tas labi raksturo intonāciju, kādā daži vecāki runā ar un par  saviem lolojumiem...

Teorētiski ņemot, tavam tekstam vajadzētu nostrādāt, ir skaidrojums, ir sekas sliktai rīcībai. Praktiski ...

Tālāk jau stāsts par motīviem sliktai rīcībai, kāpēc tā darīja.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #37 : 2014. gada 16. decembris, 07:03:41 »
Pūka, tavs figurālais pārspīlējums ir metams tajā pašā katliņā, kur blieziens bērnam ar pannu - tu esi slikts. divi grāvji, bez smazdeņu piepūles.

ābeces patiesības jau nu nav tās, par kurām nu būtu diskusijas jāizvērš

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #38 : 2014. gada 16. decembris, 10:14:23 »
Emīlij, mana runāšana te ir kā pret sienu. Tu taču redzi , ka mans viedoklis ir ļoti tuvu tavējam , bet par visu vari gribi stāvēt man pretī!  Vai nevarēja saprast, ka es rakstu vienkāršoti un drusku sabiezinot krāsas, lai doma labāk nolasās virtuālajā vidē?

Bet varbūt maldos, nav tuvu, es te pieminēju nianses , un viens no maniem mīlākajiem teicieniem ir "Dievs ir detaļās" (Ludwig Mies van der Rohe)