Autors Tēma: Vai izdabāt tiem, kas kaut ko neēd/nedzer?  (Lasīts 5352 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kuulaps

Re: Vai izdabāt tiem, kas kaut ko neēd/nedzer?
« Atbilde #15 : 2014. gada 14. decembris, 20:46:28 »
Ja nav iepriekš brīdinājuši, un tā tāda jauna tendence, par kuru aicinot nezināji - tā ir viņu problēma. Varēja paņemt ko līdzi un mēģināt gaļēdājus pārliecināt, ka tā arī var paēst :) Bet vispār vajadzēja ignorēt to "ai, šito es vairs neēdu". Jo izskatās, ka ēdienkarte kļuvusi ļoti ierobežota.

« Atbilde #16 : 2014. gada 14. decembris, 20:48:34 »
Nu šitā uz sitiena paziņot, ka mēs redz šito neēdam, gan nav smuki. Varēja tad paši ar saviem gurķiem, tomātiem padusē ierasties, kaut gan pieļauju, ka jebkurās mājās uz viesībām tomēr kādi uzgriežamie dārzeņi atradīsies. Ja draugu ēšanas īpatnības ir laicīgi zināmas, tad vieglāk. Man, piemēram, ir druška, kurai alerģija (elpvadi iet ciet) no majonēzes, tad es rasolu viņai atsevišķā bļodiņā sajaucu tikai ar krējumu. Nav jau grūti, neko bieži es tādas glaunās viesības nerīkoju, kur riktīgs galds tiek klāts.     
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

ēvele

• Viesi
« Atbilde #17 : 2014. gada 14. decembris, 20:50:09 »
Es arī daudz ko neēdu, bet neuzsveru un neviens jau nepamana, ja pats neko nesaki. Uzlkieku uz šķīvja to, ko ēdu un viss, kko jau vienmēr var atrast un ēšana ciemos nudien nav tas svarīgākais, kaut daudziem tā liekas un tad tik mājas saimnieki streso un uzbāžas ar ēdienu, tas gan kaitina. Uz galda ir, visu paši redz, paņem un ēd.
Ja sanāk kā autorei un ja tie ir draugi, neuztrauktos nemaz - kā ir, tā ir.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #18 : 2014. gada 14. decembris, 21:06:53 »
Var būt dramatizēju, bet....
Kas tie par draugiem, kas šitā izrīkojas? Nu zina taču, ka mājasmātes mums ar gatavošanu pārņemtas un viens no lielākajiem laika patēriņa ziņā ir tieši kuhņas process. Un svētlaime saimniecei garantēta tikai tad, ja viesi rukšķ no pārēšanās.
Bet nē - re kādi MĒS! un kādi JŪS sivēni - ēdat visu, kas pa purnu nedod! Būtībā - viens telefona zvans un problēmas nebūtu.
Draugi? Nūūūū, diez vai....
Visus sakost!

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #19 : 2014. gada 14. decembris, 21:12:24 »
Taa interesanti, ko ta shie beigaas eeda? Vai grauza kaadu burkaanu vai salaatlapu? Un alkohols jau arii nepiesstaav pie tik smalka dziivesveida, taatad ne dzeera, ne piipoja, ne eeda laaga.
sataisīja tomātu, gurķu salātus ar raudeni un olīveļļu. Tu ko, kāds alkohols ?! Arī kafijai streiks pieteikts.

ēvele

• Viesi
« Atbilde #20 : 2014. gada 14. decembris, 21:21:49 »
Tieši tāpēc nepatīk iet ciemos pie cilvēkiem, kas pārņemti ar to ēsttaisīšanu un ēšanu un apvainojas, ka neēd. Tā vietā, lai liktu mierā un nekā nereaģētu, sākas lielā ņemšanās - ko tad tu ēd utt.

Vai tik autorei ar saviem viesiem nebija tāpat, ka pati sāka to uztraukumu un ņemšanos ap ēdienu? Piedod, tikai pieņeēmums no pieredzes.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #21 : 2014. gada 14. decembris, 21:21:51 »
Nav forši un patiesībā ir nepieklājīgi, saņemot uzaicinājumu, nepastāstīt par tik krasām izmaiņām ēdienkartē. Īpaši tad, ja tie jau sen zināmi cilvēki, kas zina, ko tu mēdz gatavot.

No draugu saraksta gan nesvītrotu ārā :)

Bet tā normāli, ja zinu, ka kāds no draugiem neēd kādu lietu un es to zinu, tomēr ievēroju. Nebūs tā, ka vienīgie salāti ir biešu un kāds no viesiem bietes neēd. Tik specifisku neēdoņu gan manos draugos nav. Ja zinātu, ka tādi ir, tad jau domātu, ko darīt.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #22 : 2014. gada 14. decembris, 21:41:15 »
Neesmu īpaša viesību rīkotāja ar plaši klātiem galdiem utt, taču, ja nāk ciemos draugi, par kuru ēdienu izvēles atšķirībām zinu, protams, cenšos kaut ko pielāgot viņu gaumei. Nemaz nemēģinātu vienlaikus saaicināt visus draugus, radus, jo nezinu kā tiktu galā - kam alerģija pret laktozi, kas ir veģetārietis, kas ēd pēc ajūrvēdas un nelieto olas... Vienīgā izeja - groziņu vakars  :smile:
Ja nezinātu - ko no manis var prasīt... Un droši, ka nostādīšana fakta priekšā jau pēc ierašanās, aizvainotu un atstātu rūgtumu.

Un sarunas pie viesību galda par to, ka majonēze slikta, etiķis pē, utml, arī nekam neder. Ja pie galda runā par ēdienu, jāizceļ pozitīvais, nevis jābojā oma citiem ar kritiku. Parasti pie galda taču neviens nekritizē mājasmāti pat tad, ja kāds ēdiens nav padevies, bet slavē to kas sanācis labi.
Reizēm šķiet, ka, teiksim tā, diēta ir kā upuris, nevis labprātīga izvēle, un nu tradicionāļiem jājūtas vainīgiem.

Pirms kāda laika Rīgas Laikā lasīju nelielu apcerējumu par līdzīgu tēmu - kā gan mūsdienās sarīkot gardēžu vakariņas, ja viens nēēd to, otrs šito, trešajam alerģija pret vēl kaut ko... Lai gan, ja padomā, viss ir vienkārši - ja kāds kaut ko neēd/nevar ēst, viņš vairs nevar būt gardēdis
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #23 : 2014. gada 14. decembris, 22:39:26 »
Taa kaa vegjetaarieshu un vegaanu apkaart padaudz, protams, ka plaanojot tas jemams veeraa. Virsuu ar savu paarlieciibu neviens neskrien, cuukkaaju no mutes aaraa nerauj.

Atslēdzies Zazū

« Atbilde #24 : 2014. gada 14. decembris, 22:59:43 »
Manuprāt, noteikti vērā ņemamas ir lietas, kas saistītas ar veselību un tās problēmām. Par tām iepriekš, protams jābrīdina, tad ar to rēķinās.
Ja kko neēd pārliecības dēļ un par to brīdina, tad vēl ok, bet šajā gadījumā - pārliecība, nebrīdināšana, kritika... nu, lai iet pupās. Draudzību pārtraukt - tas ir tā bērnišķīgi, ja kas grib pārtrūkt, pārtrūkst pats no sevis, bet nu tajā pasākumā gan krasi grieztu tematu uz citu pusi :)
Я - тучка, тучка, тучка, я - вовсе не медведь

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #25 : 2014. gada 14. decembris, 23:15:37 »
Izdzeršu vēl glāzi vīna un kļūšu pavisam skarba... :P

Ja tā padomā, ja ciemošos pie veģetārieša, vai viņš man gādās cūkas stilbiņu kā visēdājam? Nedomāju vis. Tad kāpēc gan no visēdāja tiek gaidīts, ka viņš pielāgos ēdienkarti viesu ēšanas īpatnībām (izņemot, protams, ja tas saistīts ar veselibas problēmām)? Zina taču, pie kā aicināti ciemos.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Camma

« Atbilde #26 : 2014. gada 14. decembris, 23:23:39 »
Vo, nonācu pie tām pašām domām kā Mangusts. Pat iedomāties nevaru, kā tas būtu pieprasīt striktiem veģetāriešiem/vegāniem, lai šmorē cūkkāju vai gatavo pildīto karpu... Vai atvikties ciemos un tad smādēt visu, jo "no tā jau paēst nevar, šitas bezgaršīgs un kas tad taisa šito saldo bez īsta cukura un olām un kā tad lai uzņem D vitamīnu bez taukiem...".
Ha, baidos, ka šamo lecskapī nez vai atradīsies tušonkas burka nebaltai dienai, a la ja nu Camma ielingo ciemos!
Visus sakost!

Atslēdzies Es456

« Atbilde #27 : 2014. gada 14. decembris, 23:25:45 »
Es no pretējās nometnes. Nē, veģetāriete neesmu. Bet ciemos praktiski neēdu. Arī mājās, uzņemot ciemiņus - gandrīz neēdu. Nevienam nekad neesmu skaidrojusi kāpēc, jo skaidrot nav ko - neēdu un viss, bez būtiska iemesla - paknibinos, lai galīgi neapbižotu. Un ko nu man darīt - ko skaidrot? Paldies dievam, draugi paši ēd un man īpašu uzmanību nepievērš. Ar bērnu vēl trakāk - baisma alerģija. Kad bija mazs, ciemos gājām ar savu groziņu. Nekad neesmu skaidrojusi mājas mātei, cik slimi vai veseli esam - uzskatu, ka gatavojoties ciemiņu uzņemšanai tāpat pietiek rūpju, lai vēl domātu, ko gatavot mums. Tagad, kad bērns ir pieaudzis, cik zinu, necieš runāt par savu draudzeni-alerģiju. Viesībās esot vienkārši neēd, ko nevar un viss. Alergēnu ļoti daudz. Tātad no mana skatu punkta sanāk, ka nav ko saimniecei satraukties, katrs dara kā grib. Ja cilvēks neļaujas pabaroties - lai sēž pie tukša šķīvja. Vienīgi ne visai patīkami tas, ka visa kompānija spiesta apspriest " ēdu/neēdu" lietas. Taču domāju, ja ne veģetārisma jautājums, tad atrastos cits temats ar kura palīdzību kļūt par vakara naglu. Cilvēki vienkārši uz to tendēti.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #28 : 2014. gada 14. decembris, 23:28:19 »
Protams, ka zinot draugu ēšanas paradumus, ikviena namamāte centīsies sastādīt ēdienkarti tā, lai katram atrastos kas piemērots. Par draugiem tak mēs to zinām. Šajā gadījumā  no viesu puses nepabrīdināt mājasmāti par izmaiņām savos ēšanas paradumos bija nesmuki. Manuprāt, normāli būtu to pateikt, kā arī paņemt līdzi "groziņā" kādu interesantu veģetāru ēdienu, ar ko citus pacienāt. Un mājasmāte, pabrīdināta, arī būtu piedomājusi un kaut ko veģetāru pagatavojusi, tad visiem būtu labi un izpaliktu rūgtums. Ja nepateica - paši vainīgi, vajadzēja izraudzīties kaut ko pieņemamu no tā, kas ir, un paturēt pie sevis visus izteikumus par to, kas etiķains, kas salds, kas trekns.
Manuprāt, ja kāds kaut ko neēd vai kādu diētu ietur, tā ir viņa darīšana, un visiem pie galda tas nav jāklausās, sevišķi vēl didaktiski pamācošā tonī.
Man iznāk šad un tad satusēt kompānijā, kur daudz vegānu, un problēmas nerodas - neviens nevienu necenšas apskaidrot un savai ticībai pievērst; katrs ēd, ko atzīst par ēdamu esam, un sarunas nebūt negrozās ap to, ko kurš ēd vai neēd.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #29 : 2014. gada 14. decembris, 23:34:45 »
es ļoti labi atceros, ka  savā laikā māšuks apgredzenojis savu mīļumu bija mammucim paziņojis, ka  šams ir visāda  veida ideāls, vienīgais ... neēd majonēzi. Mammis bija šokā... nu ne jau tāpēc, ka mēs pie katra ēdiena to majonēzi liekam, be ko nu .... tradicionālais  svētku Rosols!! Ak, Kungs...  Māšuks  situācīju atrisināja vienkārši, - atsevišķā bļodā  izgāza daļu no rosola un pasniegza  otrai pusei atsevišķi, paskaidrojot pārējiem, ka  šams nemīl majonēzi. Vēsi... Šams ēda bez jebkādiem iebildumiem... majonēzi nemīl joprojām .... ;o)))