Autors Tēma: Par padomju laikiem  (Lasīts 17960 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mangusts

Re: Par padomju laikiem
« Atbilde #45 : 2015. gada 21. janvāris, 15:49:02 »
Citāts
Ak jā, taupīšanas bija aktuāla.

Jap, no šī sindroma man joprojām grūti tikt vaļā. Tāpat kā no sindroma - kā gan pirkt kaut ko jaunu, ja vēl vecā lieta labi kalpo.

Man gan nepatīk arī mūsdienu patērētāju sabiedrības stils salūzīs, saplīsīs utml., izmetīs un jaunu vietā nopirks - kaut kā tās lietas plīst un lūst arvien vieglāk.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies imho

« Atbilde #46 : 2015. gada 21. janvāris, 15:51:38 »
o, izraadaas, ir bijushi ne tikai specveikali, bet arii specaptiekas, pilnas ar vati.  D

Atslēdzies rutta

« Atbilde #47 : 2015. gada 21. janvāris, 15:53:45 »
Nu neatceros, kad būtu aptiekā beigusies vate.

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #48 : 2015. gada 21. janvāris, 15:55:43 »
Nezinu, kur tik švaki jums ir bijis!

Tu tici, ka radinieks kombināta veiklā tos gaļas produktus sapirka ? :D
Es gan zinu, ka senčiem bija blats dažos veikalos, braucām "iepirkties" caur dienesta ieeju.
Kaimiņam radinieks uz gaļas fūres brauca, šad tad pieveda uz mājām. Bērnu uzdevums bija pavaktēt ceļa galu vai nebrauc kāds svešais kamēr lielie izkrauj :D
Augļus pirka kastēm, jo nu atkal ne jau oficiāli veiklā tos pirka. Jā, manējie audzēja puķes, un braucot no toreizējās Ļeņingradas un saveda visādas mantas, kādas LV nebija.
Oficiāli veikalu plauktos pārsvarā bija nekvalitatīva un diezgan pabaisa produkcija. cilvēki visādi riktejās, draugu-radu un citāda savstarpējā izdevīguma sistēma bija labi attīstīta, tas tika darīts, lai dzīvošana būtu daudz maz normāla. nu ja tā vispār var teikt. Naudas bija, bet nopirkt par to īsti nebija ko. 
Ja es jūs kaitinu un tracinu, jūs vienmēr varat nolīst stūrītī un paraudāt!

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #49 : 2015. gada 21. janvāris, 15:56:22 »
rutta, un vai tad tas nav "blats", ka no radinieka gaļu dabūjāt? Citi bez tādiem radiniekiem ēda varītās desas, kurām, kā stāsta tualetes papīrs un zāģskaidas jauktas klāt. Cik patiesības nezinu.

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #50 : 2015. gada 21. janvāris, 15:57:42 »
rutta, un vai tad tas nav "blats", ka no radinieka gaļu dabūjāt? Citi bez tādiem radiniekiem ēda varītās desas, kurām, kā stāsta tualetes papīrs un zāģskaidas jauktas klāt. Cik patiesības nezinu.

es par to pašu. Blats ļoti daudz ko nozīmēja.

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #51 : 2015. gada 21. janvāris, 15:59:07 »
Nu neatceros, kad būtu aptiekā beigusies vate.

par vati nezinu. Laba manta bija piparmētru tabletes, c-vitamība bumbiņas un glukoze apaļā :D sava veida valūta sētā

Atslēdzies rutta

« Atbilde #52 : 2015. gada 21. janvāris, 16:01:08 »
Nu var jau būt, ka blats.
To, ka radinieks pirka, zinu, jo braucām uz kombināta bodi un jams pēc saraksta saņēma un maksāja.
Nav man diži sliktu atmiņu, nav.

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #53 : 2015. gada 21. janvāris, 16:02:18 »
Nu var jau būt, ka blats.
To, ka radinieks pirka, zinu, jo braucām uz kombināta bodi un jams pēc saraksta saņēma un maksāja.
Nav man diži sliktu atmiņu, nav.

Tā bija arī mana bērnība. Bērnībai pēc definīcijas sliktām atmiņām nevajadzētu būt.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #54 : 2015. gada 21. janvāris, 16:02:51 »
" Un daudzus gadus vēlāk ēdu ĪSTU, GATAVU banānu - kas par smaržu un garšu! Un tad arī sapratu, kā tie padcilvēki tika čakarēti."

Eskimosu, inuitu utt. bērni 1700. gadā arī par banānu nebija pat dzirdējuši. Un ko? Dzīvoja, ķēra roņus un godāja senču tradīcijas.
Izrādās, bijuši čakarēti... :D

Atceros, ka piegādes mašīna agros rītos nobrauca gar veikalu, izkrāva piena, krējuma kastes utt., un tas viss ar visiem vējā plīvojošajiem papīriem pie veikala stāvēja līdz tā atvēršanai, kamēr krāvējs saveda zālē. Nekad neredzēju, ka kaut paciņa vai pudele būtu trūkusi. Atstāj tu šodien kaut ko pie veikala - nospers ar visām ietves flīzēm.
Protams, visu, ko pa kluso varēja izvazāt, izvazāja, bet tagad jau nekas nav mainījies! Tikai ja tolaik par tautas mantas izvazāšanu lielos apjomos varēja arī cietumā ietikt un no partijas izlidot, tad tagad par zagšanu lielos apjomos un prihvatizāciju - tikai miljonāru sarakstā un par partijas bosu.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #55 : 2015. gada 21. janvāris, 16:04:54 »
Kombināta bodēs arī no malas jebkurš nevarēja iepirkties. Tāpat kā bija specveikali daudzbērnu ģimenēm, armijas veikali (armijnieku kundzītēm) utt.

Atslēdzies rutta

« Atbilde #56 : 2015. gada 21. janvāris, 16:05:43 »
Vot tagad gan varēja kaut kā pietrūkt- varbūt tik apaļa nebūtu palikusi- it īpaši, kad atmetu smēķēšanu   :(

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #57 : 2015. gada 21. janvāris, 16:06:46 »
Protams, visu, ko pa kluso varēja izvazāt, izvazāja, bet tagad jau nekas nav mainījies! Tikai ja tolaik par tautas mantas izvazāšanu lielos apjomos varēja arī cietumā ietikt un no partijas izlidot, tad tagad par zagšanu lielos apjomos un prihvatizāciju - tikai miljonāru sarakstā un par partijas bosu.
un liela daļa to arī darīja, zudums uz zagšanas rēķina jau bija ierēķināts grāmatvediski. protams, ja uzrāvās, sods bija liels. Un miljonāru saraksti jau ari tapa no šiem  blata fīreriem un bijušajiem partijniekiem. tie tak tika pirmie pie lielās privatizācijas utt. 
Tauta tika turēta informācijas un normālas preču aprites vakumā. pati sistēma veicināja blata attīstību.

Atslēdzies rutta

« Atbilde #58 : 2015. gada 21. janvāris, 16:07:48 »
Nomade, vot atcerējos, ka netālu bija armijas bode- tur arī šo to varēja nopirkt bez kāda blata.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #59 : 2015. gada 21. janvāris, 16:19:24 »
Nomade, vot atcerējos, ka netālu bija armijas bode- tur arī šo to varēja nopirkt bez kāda blata.
Formāli armijas bodē (Ļeņina ielā, netālu no pieminekļa) varēja iepirkties tikai ar militārpersonas apliecību. Bet "varēja sarunāt" arī bez apliecības