Autors Tēma: Literāro citātu kladīte  (Lasīts 61123 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Minne

Atb: Literāro citātu kladīte
« Atbilde #150 : 2020. gada 18. novembris, 00:43:28 »
Mums tādu skolā nemācīja  :mrgr:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #151 : 2020. gada 18. novembris, 08:26:04 »
Ja vajag komentāru, tad bija tā.
P aizbrauca uz Boldinu lietas kārtot. Uznāca holēras karantīna, kas sekmēja visražīgāko posmu P daiļradē.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #152 : 2020. gada 20. novembris, 13:43:08 »
"Nevaru atvērt acis. Guļu, spilvens smaržo pēc publiskās veļas mazgātavas. Vēderā spiež, un man ļoti vajag nobezdēties. Ļaujos, un tas sanāk ar lielu troksni. Vēl joprojām spiež. Acis ar krietnu piepūli tomēr atveras, uz blakus gultas sēž sieviete un skatās uz mani. Pēc matiem pazīstu, ka tā ir Gunta.       
 - Kāpēc viņa man neteica, ka es drīkstu laist gāzes un pēc tam iet mājās? Es dzirdēju, ka jums to visu stāstīja, - narkozes apdullināta, naivā tiešumā jautāju Guntai. Viņa smaida.     
 - Droši gāzējiet. Jums visu teica un visu atļāva.   
 Es vēlreiz gari un atviegloti nobezdos. Spiediens mazliet atlaižas.     
 - Jūs arī pa "zaļo koridoru"? - Tiešuma lēkme vēl nav pārgājusi.   
 - Jā, - Gunta saka un joprojām smaida. - Teica, ka uzreiz būs atbilde.   
 Atveras durvis, un māsiņa ienes un noliek uz Guntas gultas gala apdrukātu lapu. Tad pagriežas pret mani.   
 - Kā jūtaties? Mēģinājāt celties?     
 Es mēģinu uzreiz, bet pat sēdus reibst galva. Māsiņa to redz un mierīgi, ar abām rokām atbalstot manus plecus, atgulda atpakaļ.   
 - Vēl kādas piecas minūtes, un tad mēģiniet atkal.     
 Gunta pa to laiku lasa savu slēdzienu. Viņa vairs nesmaida. Es domāju par divdesmit pieciem "zaļā koridora" procentiem, kuriem audzēju neatrod, māsiņa pa to laiku ir piekārtojusi manu segu un izgājusi no palātas. Man gribas zināt, kas Guntai tur ir rakstīts, bet narkoze acīmredzot jau ir pietiekami atgājusi, lai es neuzdrošinātos jautāt.       
 - Veikta totāla FCS līdz...caecum, kas tas tāds? - Gunta piepeši lasa balsī. - Resnās zarnas gļotāda gluda, spīdīga. Motorika aktīva. Haustrācija saglabāta, - viņa pieklust, tad turpina: - Man nav vēža.     
 Gļotāda gluda, spīdīga, motorika aktīva, haustrācija saglabāta, tas skan kā , kā dzeja, kā dziesma, tā ir mantra, ko skaitīt rītā un vakarā, laiku pa laikam iedūcoties "omm". Es guļu un domāju par to, ka šinī telpā jau piecdesmit procentiem izmeklēto pacientu audzējs nav diagnosticēts. Gļotāda gluda un spīdīga, haustrācija saglabāta...     
 Atmostos. Gunta ir prom, bet blakus gultā guļ cita sieviete. Māsiņa ir mani pamodinājusi un tieši rokās dod apdrukātu lapu. Brilles guļ dziļi somā, un es nolemju te neko nelasīt. Ceļos, galva vairs nereibst, apģērbjos, vēl nāk gāzes, un es ļauju tām ar troksni lauzties no manis ārā. - O, gospoģi! - atskan no blakus gultas, paskatos, acis viņai ir ciet. Pirms aiziet, nobezdos gari un izteiksmīgi vēl vienu reizi. Un atkal viņa žēlīgi atsaucas: - O, gospoģi!" (c)   

Jana Egle "Pasaulē viss pa vecam" ( no "Domuzīme").

Atslēdzies tuk

« Atbilde #153 : 2020. gada 20. novembris, 14:17:52 »
Lasīju pie jaunākajiem ierakstiem, pat nepaskatoties kurā sadaļā un nodomāju - o gospodzi, Nakatam i šunts, i vēzis, vajag tak tā nepaveikties... tik pie pēdējās rindas attapos :D

Atslēdzies reno

« Atbilde #154 : 2020. gada 05. decembris, 23:01:55 »
Pie viena FB vēstījuma par "toletēm"atradu šādu dzejoli:

Uzpūš vējš un aizskari plīv
tad, kad piegdiena pienāk
mana meitene baltā meitelī
pie manīm iztabā pienāk

Pamoztos gultā, vēdars man tukš
skatos zemaijos griestos
mamma virtuvē kokletes cepj
kausē plācmaizei sviestu

K. Vērdiņš

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #155 : 2021. gada 14. janvāris, 18:17:23 »
Gudrinieks Vailds. Pirmajai un ceturtajai atziņai pilnīgi piekrītu.

Bet citātu klades man bija kopš pusaudža gadiem. Sadedzināju. Dzejas gan tur bija mazāk. Vairāk aforismu.
Nu mani skolas laikā iemācīja, pierakstīt citātus, kas raksturo lit. darbu varoņus. Un es absolūti atdzinu, ka pierakstus citātu pārdrukāšanai vajag atļaut! Laikam pirms vidusskolas gala eksāmena skolotāja atklāja, ka pilnīgi brīvos sacerējumus vērtē zemāk, jo to izvēle nozīmē, ka tu nezini "konkrētās tēmas". ;)  Es biju vīlies ... jo brīvajās tēmas varēja izvērst savas domas kruzuļus un virtuļus :D
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 14. janvāris, 18:20:00 no Spārka »
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #156 : 2021. gada 16. janvāris, 14:18:49 »
«Миром правит не тайная ложа, а явная лажа» — Виктор Пелевин

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #157 : 2021. gada 17. janvāris, 23:46:22 »
Par valsti saucu to, kur visi kopā dzer indi, labie un sliktie - par valsti, kur visi zaudē paši sevi, labie un sliktie - par valsti, kur visu lēno pašnāvību sauc par "dzīvi".     
Frīdrihs Nīče

Atslēdzies reno

« Atbilde #158 : 2021. gada 18. janvāris, 14:26:42 »
Kad nams ir jauns, par to jāgādā gandrīz kā par bērnu. Tas ir jāpielabo un jāpielāpa, jāaprūpē un jāapkopj, taču, kad namam ir, piemēram, divsimt gadu, tas jau tiek galā pats. Viss, kas varēja satrūdēt, ir jau satrūdējis. Viss, kas varēja nosēsties vai pāršķelties, ir jau nosēdies un pāršķēlies. Vecā namā vienkārši jādzīvo saprātīgi, kas nozīmēv- jādzīvo tā, kā šajā namā dzīvots jau agrāk.

Selja Ahava  Lietas, kas krīt no debesīm
Pašlaik vēl lasu. Stāsti, kas savstarpēji savijas

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #159 : 2021. gada 13. februāris, 17:29:16 »
Viņa papurināja galvu, izgāja no virtuves un devās uz dzīvojamo istabu. Bezgaumība, ar kādu tā bija iekārtota, viņai gandrīz laupīja elpu. Uz grīdas zaļgans savēlies paklājs, tapetes ar sarkanām un zilām svītrām, melns ādas dīvāns, tā priekšā zems koka galds, divi virtuves krēsli. Liels televizors bīstami nestabili stāvēja uz maza trīskāju ķebļa, un, šķiet, bija tikai laika jautājums, kad tas zaudēs līdzsvaru un nogāzīsies zemē. Pie logiem karājās dzelteni aizkari ar melniem trijstūriem.
                                               Šarlote Linka Pagātnes ēnas

Gluži neviļus ienāca prātā kāds foruma biedrs...

Atslēdzies sanda

« Atbilde #160 : 2021. gada 13. februāris, 23:29:22 »
... kad namam ir, piemēram, divsimt gadu, tas jau tiek galā pats...
Selja Ahava ...
Radās vēlme ar kreiso kāju pakasīt labo ausi... tā arī pateicu vienai mājai vismaz par  šo ziemu... tā iekšpusē neatļauj lietot mobilo un visādi uzvedas, bet neceru, ka jumtu pati lāpīs.

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #161 : 2021. gada 23. aprīlis, 17:41:24 »
"Kad akmens novēlies no sirds, uz tā var pasēdēt." Knuts Skujenieks
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16

Atslēdzies Trix

« Atbilde #162 : 2021. gada 29. aprīlis, 08:26:00 »
Lepnība – kad gribas pazemot, lepnums – kad negribas pazemoties.

Vispār jau bezautora internets, bet man ļoti patika formulējums.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies LVSNor

« Atbilde #163 : 2021. gada 18. maijs, 08:08:07 »
"1984" Orvels

"Viņš sāka vingrināties. Viņš iedomājās apgalvojumus - "partija apgalvo, ka zeme ir plakana", "partija apgalvo, ka ledus ir smagāks par ūdeni" - un vingrinājās neredzēt vai nesaprast argumentus, kas tos apgāza. Tas nebija viegli. Vajadzēja lielu spriešanas un improvizācijas spēku. Piemēram, aritmētiskās problēmas, ko radīja apgalvojums "divreiz divi ir pieci", viņa prātam bija neaptveramas. Bija nepieciešama arī sevišķa prāta elastība, spēja vienubrīd ļoti smalki lietot loģiku un tūliņ pēc tam izmest no apziņas visrupjākās loģikas kļūdas. Stulbums bija tikpat vajadzīgs kā gudrība un tikpat grūti sasniedzams."

Atslēdzies Trix

« Atbilde #164 : 2021. gada 18. maijs, 08:59:23 »
Tas, ka sievieti nedrīkst saukt par sievieti un vīrieti - par vīrieti, šķiet, pat Orvelam nebija.
(Neatceros, bet pārlasīt nespēju.)
Es visu atceros, Ričard...