Autors Tēma: bērnu vārdi  (Lasīts 26891 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mangusts

Re: bērnu vārdi
« Atbilde #60 : 2015. gada 14. februāris, 13:19:21 »
Nu laikam doma, ka skaisti skan gan vārds, gan uzvārds ar D.
Vēl Didzis, Daumants

Man pašai nez kāpēc Didzis un vēl Ģirts, Uģis nevisai patīk. Par pēdējiem zinu, ka tā ģ dēļ
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies tex

« Atbilde #61 : 2015. gada 14. februāris, 18:48:56 »
Laikam doma bijusi, ka gan vārds, gan uzvārds ar D. Tā kā uzvārda 1. burtu noaminīt nevar, tad...
ģirts tak kā vecvārds nozīmē piedzēries, ne?
Didzis arī diez kas nav... Uz D diez kas nav, no kā izvēlēties. Daunis vsp super mūsdienās... nabaga bērns, kuru tā nosauktu... uz tā fona tiešām kkādi no EN pagrābtie būs gana OK.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #62 : 2015. gada 14. februāris, 21:21:37 »
Ārzemniekiem tie neparastie vārdi ir kudiš neparastāki kā mūsējie. Re kur Džeimijam Oliveram meitas: Poppy Honey Rosie (Magone Medus Rozīte(?)), Daisy Boo Pamela (Margrietiņa Bū Pamela), Petal Blossom Rainbow (Ziedlapiņa Pumpurs Varavīksne), bet dēlam viens no vārdiem ir Lācis...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #63 : 2015. gada 15. februāris, 08:21:22 »
tā jau ir, tādēļ -es jau neko

20. 30. gados  latvisko vārdu bums -vecajos kalendāros daudz ko jautru var atrast. Un dzīvē kungiem un  kundzītēm ap 80 arī

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #64 : 2015. gada 15. februāris, 10:39:49 »
Tā īsteni latvisku vīriešu vārdu mums ir ļoti, ļoti maz un apritē - vēl jo mazāk (ja neskaita folkloristu ģimenēs). Meitenēm ir drusku labāk, bet arī neko daudz, un laba tiesa ir 20.-30. gadu jaunrade (piemēram, Mirdza, Jautrīte u.tml.). Lielākā daļa "tradicionālo" vārdu ir ienākuši caur vācu valodu, respektīvi, savā laikā bijuši tikpat sveši kā Darels, Stīvs vai Keita :)

Pieslēdzies reno

« Atbilde #65 : 2015. gada 15. februāris, 11:00:19 »
laikam tomēr caur bībeli

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #66 : 2015. gada 15. februāris, 11:52:58 »
Ja tā padomā, iespējams gan, ka bībeliskos vārdus sāka likt pēc Glika bībeles tulkojuma. Bet daudzi vārdi noteikti ienāca caur muižām, kad turīgākie saimnieki sāka dot bērniem smalkos vācu vārdus.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #67 : 2015. gada 15. februāris, 13:59:52 »
Ieinteresējos un izvilku tēva dzimtaskoka piezīmes. Pārsvarā bībeles/vācu vārdi, vienīgais, ko varētu par latvisku uzskatīt -Ilze-dz. 1850., bet vāciešiem jau arī ir Ilse.
Pa paaudzēm atkārtojas vārds Sanders -no Aleksandra,Ēvarts,Krists. Mans vecvectēvs ir Bērtulis, vecvecmamma -Margarieta

Viens Sanders ( 1876 -1922) pārvedis sievu nēģerieti Nensiju, bet nākamajā gadā noslīcis. (jūrnieku dzimta, nav vienīgais)

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #68 : 2015. gada 15. februāris, 15:30:18 »
Kas, jūsuprāt, ir latviskie vārdi?

Pieslēdzies reno

« Atbilde #69 : 2015. gada 15. februāris, 15:34:35 »
Ausma Dzidra Smaida
Dzintars

Kā ar Uldi -vai to Rainis izdomāja? Zane ,Baiba, Gatis

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #70 : 2015. gada 15. februāris, 16:40:06 »
Baigi biju iedomājusies, ka man dikti latvisks vārds, bet sarakstā nekur neatrodu ... :D

http://www.nacionalisti.lv/raksts/109/kultura-tradicijas/ka-izveleties-latvisku-vardu-savam-bernam/

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #71 : 2015. gada 15. februāris, 17:15:29 »
Pff , kad piedzima vecākais dēls , ļoti ilgi nevarējām izdomāt vārdu , lai gan pirmais , ko iedomājos , kad viņu ieraudzīju , arī bija īstais ! Bija padoms no malas - kāda no vectēviem vārdu izvēlēties , bet tur nu es uzreiz sapratu , ka garām - viens opīc man Fricis , otrs - Ādolfs , man , īstenai latvietei !

Atslēdzies Trix

« Atbilde #72 : 2015. gada 16. februāris, 08:23:24 »
IMHO dzimtas vārdus var dot, ja dzimta stipra, cilvēki lieliski. Man tā dzimta tāda... nekāda. Nu nelikšu es vārdu kā cilvēkam ar smagu likteni vai pavieglu galvu. Zemēs, kur tā ir gadsimtu tradīcija, varbūt savādāka uztvere, bet ne šeit un ne man.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Murmulāde

« Atbilde #73 : 2015. gada 16. februāris, 12:18:38 »
Vēl jau ir Dins, Dāvis, Daniels.
Didzis man pašai nepatīk. Griežas ausīs.
Ja es jūs kaitinu un tracinu, jūs vienmēr varat nolīst stūrītī un paraudāt!

daddy

• Viesi
« Atbilde #74 : 2015. gada 16. februāris, 13:25:44 »
kas ta nu, forumietēm bērnu pieplūdums gaidāms, ka šāda diskusija panesusies? :D :D
nuja, marts jau nav aiz kalniem, kad tie "jāņu bērni" dzims :)

iesaku visādam gadījumam piemeklēt gan puikas, gan meitenes vārdiņu :))