Autors Tēma: "Raiņa sapņi" NT?  (Lasīts 4387 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

"Raiņa sapņi" NT?
« : 2015. gada 01. februāris, 21:05:57 »
Vai kāds ir redzējis? Patika?

Atslēdzies taj

Re: "Raiņa sapņi" NT?
« Atbilde #1 : 2015. gada 02. februāris, 09:15:04 »
Tikai vēl tiek apsvērts.

Atslēdzies hm@

« Atbilde #2 : 2015. gada 02. februāris, 09:32:48 »
Man ir redzējuši divi "respondenti" :)
Abiem puslīdz vienādi iespaidi, kaut arī katrs ir no savas "grupas". Plus pievienojot klāt vienas kritiķes teikto pēc pirmizrādes - izrāde ir gana interesanta. Tiem, kas Raini studējuši visu savu dzīvi, droši vien labāk neiet. Prieks par aktieriem, kas tikuši Serebreņņikova režisētā izrādē, tas tomēr ir radošs rokraksts. Ir mīnusi - tipisks Serebreņņikovs, ar "citātiem" no Dvēselēm un Voiceka. Otrs mīnuss, ko pieminēja - koris, kurš tāds pagaidām sasaistīts, nedrošs.
 Tai pat laikā - ir vietas, kas ir "ou!" , ir vietas, kas rada interesi izlasīt Dobrovenska Raini un viņa brāļus (un tas jau ir nozīmīgi!).

Domāju - skolnekiem/studentiem/skolotājiem (vismaz literatūras) ir noteikti jāredz, lai varētu skolā par to runāt stundā, kad jāapgūst Rainis (ceru, mūsdeinu skolā vēl māca literatūru????).  Pie tam - visām šīm trim "kategorijām" biļešu cena visas sezonas garumā ir 5 eiro ( ja nejaucu skaitli), katrā ziņā- par ļooooti pieņemamu cenu.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #3 : 2015. gada 02. februāris, 17:15:39 »
Netēlošu snobi un neiešu. Neinteresē ne Serebrjaņņikovs pēc Voiceka, ne arī Rainis šķiet aktuāls.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #4 : 2015. gada 02. februāris, 17:22:35 »
Tiem, kas Raini studējuši visu savu dzīvi, droši vien labāk neiet.

Kāpēc, ne e? Tieši tieši tiem, kas visu dzīvi...  :) Ja nu Rainis atklājas pavisam no citas puses, nevis tas parastais,  hrestomātiskais, obligātās literatūras, visiem pazīstamais Rainis.
Man arī ir atsauksmes kā par interesantu izrādi, publika esot piecēlusies kājās, nu varbūt tāpēc, ka KS parādījies. Lai nu kā, pēc dažām dienām man būs arī pašai savi iepaidi  :rofl:

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #5 : 2015. gada 02. februāris, 17:52:13 »
Dobrovenska grāmata bija baigi labā. Izklausās, ka labak būtu vēlreiz pārlasīt neka doties uz izrādi :) Lai gan " Dvēseles" man patika.

Atslēdzies hm@

« Atbilde #6 : 2015. gada 03. februāris, 09:09:01 »

Kāpēc, ne e? Tieši tieši tiem, kas visu dzīvi...  :) Ja nu Rainis atklājas pavisam no citas puses, nevis tas parastais,  hrestomātiskais, obligātās literatūras, visiem pazīstamais Rainis.

Tiem, kas Raini studējuši visu mūžu, tie jau sen par Raini zin daudz vairāk kā hrestomātisko daļu:)  Raiņa dzīve bijusi gana raiba un - ir ļoti daudz pierakstu uc liecību, kuras ir studētas.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #7 : 2015. gada 03. februāris, 13:22:12 »
Tā būs obligātā izrāde skolām, diez vai cilvēks oarastais uz to ies.

Atslēdzies hm@

« Atbilde #8 : 2015. gada 03. februāris, 14:04:34 »
Tā būs obligātā izrāde skolām, diez vai cilvēks parastais uz to ies.

nē, kāpēc gan ne?  Ies arī "normālie pieaugušie", domāju, ka arī tā sauktajai klasiskajai abonementu publikai varētu tīri normāli patikt, kā nekā, tur taču "mūsu" Rainis, arī dziesmas un koris. Otrkārt, interesanti, ko cittautietis par interesantu R. biogrāfijā atzinis, ko - par dīvainu.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #9 : 2015. gada 03. februāris, 21:46:23 »
Atsakos prognozē šīs izrādes mūžu uz skatuves,jo vairāk, ka nav redzēta, un ja "Mans nabaga tēvs" jau pazudis no repertuāra, tad Rainis vrb ilgi sabūs !?:))  Par kuru no viņiem bija teiciens - "Rainis mūžam dzīvs" vai "Ļeņins mūžam dzīvs"?? ;d
Ak kā, un Jaunatnes teātrī kādreiz bija izrāde "Es jūs piespiedīšu mīlēt Raini". G.Priedes luga, ja nemaldos. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2015. gada 05. februāris, 21:58:31 »

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #11 : 2015. gada 05. februāris, 22:06:50 »
Ceturtdienas vakarā pa LTV1 100g kultūras.diskusija bija par šo izrādi. Noskatījos, bet nu neiešu gan . :) Visu jau arī nevar redzēt, -tad jau katru d. uz teātri jāiet.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #12 : 2015. gada 05. februāris, 22:55:58 »
Vai nu es pēkšņi nesaprotu krievu valodu, bet kaut kāda tendencioza tā recenzija.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #13 : 2015. gada 12. februāris, 18:22:21 »
Nevarēju saņemties ko uzklabināt, vairāk patīk lasīt citu rakstīto, bet lai nu būtu arī vēl kāds redzējušā viedoklis, varbūt raisās diskusijas  :)

Īsumā - man patika. Ļoti. :)

Nezinu, kas ir tipisks Serebreņņikovs, līdz šim biju redzējusi tikai divas viņa izrādes. Kā skatītājs parastais es izmantotos izteiksmes līdzekļus neuztvēru (putnu, burtus vai gaismas, piemēram) kā atkārtošanos, sevis atražošanu, klišejas vai tamlīdzīgi, kaut gan, ja man liktu uzminēt izrādes veidotājus, putna galva varbūt arī raisītu asociācijas ar KS :smile: .
Izrāde nav Raiņa biogrāfijas faktu izklāsts. Raiņa sapņi (un arī murgi), domu pieraksti un nedaudz dzeja, un tas viss ietērpts tādā skaistā vizuālo tēlu, kustību un skaņu partitūrā. Būtībā jau nebija galveno lomu, visi pa kārtai bija visi, aktieri darbojas kā viena komanda un tas viss kopā, gaismas, skaņa, mūzika, dekorācijas raisa tādas sajūtas.... neaprakstāmas... vismaz man...

Kailums uz skatuves mani nemulsināja, kaut varbūt arī tā bija pārāk tieša ilustrācija sapnim par kailiem vīriešiem…
Patika, ka mūzikas instrumentus spēlē ne tikai Nīmanis, bet tiek izmantotas arī jauno aktieru prasmes (Siliņš-klavieres un Aniņš –ģitāra).

Nepiekrītu, ka izrāde nav domāta tiem, kas studējuši Raini visu mūžu (daži literatūrzinātnieki, varbūt). Pat, ja kāds ir lasījis Raiņa dīvainos sapņus, tādus kā „Aspazijai izņemtas zarnas” vai „smalki apģērbies kauju zēnus, ēdu”, vai zina par Raiņa vēlmi kļūt par prezidentu, uz skatuves notiekošais katram var izraisīt savas asociācijas, emociju un sajūtu gūzmu, atbilstoši iepriekšējai dzīves pieredzei, kā arī priekšstatiem par Raini.

Man pēc izrādes palika tāda gaiša un pacilājoša sajūta, kaut nebija tur ne diženā, ne lielā, ne kāda tur vēl, Raiņa, drīzāk parastais, pieviltais, par nāvi domājošais, arī vientuļais un tik diametrāli pretējais kā personība.

Scenogrāfija un tērpi lieliski, režija talantīga,  mūzika tiešām brīnišķīga, un koris tik iederīgs tajā, kas notiek uz skatuves. Un Doveikai - tik skaista balss.

Vienīgais, kas man traucēja, bet tā laikam tehnikas vaina, ka reizēm mikrofonos nevarēju saprast sacīto, tāpēc ik pa laikam pametu acis uz tekstu krievu un angļu valodā skatuves augšpusē.

Zinu, ka gribētu šo izrādi redzēt vēlreiz.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #14 : 2015. gada 12. februāris, 20:33:22 »
Netēlošu snobi un neiešu. Neinteresē ne Serebrjaņņikovs pēc Voiceka, ne arī Rainis šķiet aktuāls.

Kāpēc tā? Kāds sakars šai izrādei ar snobismu?