Ar vienreizēju "konsultāciju" smadzenes nepārstādīsi un līdz tam iedolbīto dzīves uztveri nemainīsi. Un to es saku no savas pieredzes. Man šāda fīča prasīja gandrīz 20 gadus. Tās konsultācijas 20 minūtes - kaķim zem astes. Ja tur nav reāls plāns - ej tur, dzīvo šeit, tev palīdz mentors Ieva, kas atbild uz visiem jautājumiem bez rīstīšanās un vadā aiz rokas, līdz cilvēciņš var paiet pats.
Bet nav ne tādu cilvēku, ne iespēju. Vairāk atgādina epizodi ar roņa izglābšanu un laimīgo atpakaļ izlaišanu... Tauta aplaudē un sauc urrā laimīgi izglābtajam ronim,... kuru pēc minūtes turpat saplosa haizivs. Priekškars krīt.
Ar kaut ko ir jāsāk, bet ne tur. Vispirms aizvāciet seksualizāciju uz katra stūra, ieskaitot seksīgas zobubirstes un seksīgus telefonus...
Bet tas nenotiks, jo nav ekonomiski izdevīgi.
Un tad tāda konsultācija ir tikai plāksteris uz lauztas kājas un iespēja ieraust kārtējo valsts piķi ieinteresētās kabatās.
Izstaastiishu gadiijumus iz dziives. Veel padomju laiks. Mans braaleens aiziet armijaa. Vinja 18 - gadiigaa draudzene konstatee, ka ir staavoklii. Savai mammai nesaka, bet pasaka mana braaleena mammai. Taa pieredzeejusi abortniece, nu tajos laikos tas bija kontracepcijas veids, sarunaa jau dakteri un laiku, kad tur doties. Meitene dienaa, kad jaadodas uz attieciigo proceduura, tomeer pasaka savai mammai, kas ar vinju noticis un kur vinja tagad dosies. Mamma pasaka vienu teikumu - meitinj, vai tu zini, ka peec tam tev var nebuut beernu? Nu tajos laikos jau nerunaaja par to, ka taa ir nogalinaashana, bet vairaak no mediciiniskaa viedoklja, ka tas nav labi veseliibai, ka var nebuut beernu utt. Nee, mamma neko nespieda, meitene pati izleema, un nekur neaizbrauca. Piedzima meita, kurai tagad ir 30 gadu.
Otrs gadiijums, arii ap to pashu laiku, cits mans braaleens, un darbiiba notiek laukos. Braaleens paarnaak no armijas un padara gruutu 18 - gadiigu, tikko vidusskolu beigushu meiteni, pats nobiistas, izvairaas un no meitenes beeguljo. Vinjas tante, uzzinaajusi situaaciju, jau gaadaa naudu abortam. Meitene ir sadraudzeejusies ar ciema feldsheri, kas arii ir pavisam jauna meitene un nesen saakusi tur straadaat, izstaasta vinjai. Feldshere arii tikai no mediciiniskaa viedoklja pastaastiijusi, kas tas aborts taads ir, kaadi sarezhgjiijumi, komplikaacijas, ka var buut peec tam spontaanie aborti, jo taa ir mehaaniska iejaukshanaas, ka var buut gruuti palikt staavoklii peec tam utt. Meitene nekur neaizbrauc, piedzimst meita. Un ne jau viegli tas bija tur laukos, visi skatiijaas - re, re, shii staavoklii, nez, no kura tad..
Jaa, shajos gadiijumos taas 18 gad meitenes bija nobriedushaakas personiibas nekaa dazha laba 28 gadiigaa muusdienaas, kura jaanjem aiz rocinjas un visur jaavadaa, jo pati neko nespeej. Jaa visiem tas neder, bet tai apmulsumaa kaada sakariiga cilveeka parunaashanaas reizeem tomeer noder.
Jaasaka, ka abos gadiijumos mani braaleeni beigaas tomeer appreceeja taas meitenes, kopaa ir veel shodien. Bet tad, kad vinjas pienjeema tos leemumus, vinjas bija vienas.