Autors Tēma: Marokāņu tomātu zupa (derēs gavēnim)  (Lasīts 10461 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Antuanete

Marokāņu tomātu zupa (derēs gavēnim)
« : 2015. gada 07. marts, 15:22:06 »
Recepte, tā teikt, tikko no plīts; noskatīju kaut kādā sieviešu žurnālā (laikam pēdējā Santa). Ja izmanto dārzeņu buljonu, tad recepte pilnīgi vegāna, tātad derēs arī nopietnajiem gavēņa ievērotājiem.

1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
eļļa cepšanai
400 g bundža ar tomātiem
300 g konservētu vai vārītu turku zirņu
300 g vārītu vai konservētu lēcu
1 l buljona
1 tk malta kumina (vislabāk tikko smalcināts piestā)
1/4 tk ingvera
melnie un kajennas pipari pēc garšas
pēc vēlēšanās - puscitrona sula, zaļumi pārkaisīšanai (kinzas mīlētājiem noteikti kinza, vienkāršiem mirstīgajiem pētersīļi, lociņi vai kādi dīgsti)

Ķiploku un sīpolu sasmalcina, karstā eļļā apcep kopā ar smalcināto kuminu. Kumina te ir samērā daudz, bet nevajag bīties, jo tā garša lieliski saspēlējas ar pārējām un tā uzkrītoši nav jūtama.
Pievieno tomātus savā sulā (iespēju robežās tomātus sasmalcinot) un uzkarsē, pēc tam pielej buljonu (vai nu karstu vai arī visu kopā atkal uzkarsē). Tad liek klāt turku zirņus un lēcas, ingveru un piparus, visu vēl kādas 10 minūtes pavāra, lai garšas savelkas. Nogaršojot var definēt, vai gribas skābāku - ja jā,tad piespiež klāt citrona sulu. Ber virsū zaļumus un ēd.
Manuprāt, labi piederētos klāt arī kāda karote skābā krējuma un sasmalcināti kukurūzas čipsi.

Par lēcām - receptē bija brūnās lēcas, kas tik viegli neizšķīst, un tad zupa sanāk dzidrāka. Man bija oranžās, kuras nejauši pārvārīju putrā, bet rezultāts patiesībā tieši tāds, kā vēlējos - zupa ir ar vieglu tumīgumu. Pipari - pieliku 1/8 tējkaroti kajennas piparu, bet nekāds asums nav jūtams, tā ka ugunsrijējiem šis daudzums noteikti jāpalielina.

Atslēdzies ragana

Re: Marokāņu tomātu zupa (derēs gavēnim)
« Atbilde #1 : 2015. gada 09. marts, 10:20:49 »
Kaut ko līdzīgu vārīju vakar. Sanāca ļoti laba. Vienīgi nebija klāt turku zirņu. Ņēmu tomātus, kas jau ar oregano bundžā salikti.
Turku zirņus liku klāt baklažānu-paprikas ķausim/ Kopā ar rīsiem bija garšīgi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2015. gada 09. marts, 16:31:32 »
Ar kinzu noteikti ir superīga.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #3 : 2015. gada 09. marts, 16:34:24 »
Kinza man jāiemācās. Vēl pa īstam nesaprotu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2015. gada 10. marts, 14:01:39 »
tā -nopirku kons. turku zirņus Zupa būs

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2015. gada 11. marts, 16:37:29 »
Nenormāli laba zupa!! Man gan nekas gavēnisks  un veģetārs nebija -katrā šķīvī bija maltās gaļas  frikadeles, drīzāk kotletes, jo atsevišķi cepu uz pannas

Kārtība man mazliet cita -baidījos par izšķīšanu, tādēļ buljonā (želejveidīgā) atsevišķi vārīju lēcas, bet sīpoli ķiploki tomāti kumins   pannā atsevišķi.Uz beigām zirņus un tad sajauc visu kopā, ar ūdeni pieregulējot šķidrumu.
Kuminu tiešām var bērt droši, es pat beigās papildināju. Ar kinzas (saldētās) lapām dievīgi

(Tomātiem es vienmēr pieberu kādu tk cukuru)

Atslēdzies Kika

« Atbilde #6 : 2015. gada 11. marts, 20:01:35 »
Laba zupiņa! Es regulāri vāru pēc šīs receptes-->>

https://www.rimi.lv/receptes-un-produkti/receptes/pirmie-edieni/pikanta-tomatu-un-lecu-zupa.html

Vienīgi kumīna vietā lieku timiānu un kaltētu baziliku, nelieku sviestu un citronzāli, bet laima sulas vietā izmantoju citrona sulu, jo ar laima sulu zupai ir piegarša, kas man nepatīk. Pasniedzu ar pētersīļiem vai svaigu baziliku. Un tomātus var nemalt, jo visu zupu beigās sablenderēju :)
One small positive thought in the morning can change your whole day! :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2015. gada 11. marts, 20:43:44 »
Man patika, ka ir īsta zupa ar sajūtamām sastāvdaļām un tomāti bija jau bundžā sakapāti.
Citrona sula neprasījās, pietika skābuma no tomātiem.

Ja nav kumins un kinza, tad jau pa pavisam citām garšas sliedēm aiziet. Vispār mīļš man tas kumins!

Atslēdzies Kika

« Atbilde #8 : 2015. gada 11. marts, 22:19:54 »
Man patika, ka ir īsta zupa ar sajūtamām sastāvdaļām un tomāti bija jau bundžā sakapāti.
Citrona sula neprasījās, pietika skābuma no tomātiem.

Ja nav kumins un kinza, tad jau pa pavisam citām garšas sliedēm aiziet. Vispār mīļš man tas kumins!

Man arī kumīns ļoti iepaticies, un pret kinzu nav nekādu pretenziju :) Vispār šai zupai ir visādas variācijas, var seleriju kātus vai papriku likt. Turku zirņi, šķiet, ir mani mīļākie zirņi, es tos varētu kā riekstus ēst  :thumbsup:
One small positive thought in the morning can change your whole day! :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #9 : 2015. gada 12. marts, 04:17:01 »
Nekad neesmu lietojusi turku zirņus. Kas viņiem īpašs? Cik ilgi vārās?
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2015. gada 12. marts, 07:30:24 »
Manējie no bundžas, tieši akcija gadījās.  Konsistence un garša vairāk kā pupām, palieli, stingri

Atslēdzies hm@

« Atbilde #11 : 2015. gada 13. marts, 10:43:34 »
Camma - mana pieredze ar turku zirņiem ir nejēgā slikta. Biju sadomājusies taisit kaut ko līdzīgu humusam, laikam neiemērcu, bet vārījās ilgi, tāda smaciņa arī visu laiku, un, kad beidzot bija mīksti un sastampājami, viņiem bija nepatīkama garša, apmaram tāda pati kā smaka. Droši vien kaut ko darīju nepareizi, bet nospriedu, ka turpmāk pirkšu gatavus

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #12 : 2015. gada 13. marts, 14:07:40 »
Man ar garsho turku zirnji

Atslēdzies Betons

« Atbilde #13 : 2015. gada 13. marts, 14:25:43 »
Camma - mana pieredze ar turku zirņiem ir nejēgā slikta. Biju sadomājusies taisit kaut ko līdzīgu humusam, laikam neiemērcu, bet vārījās ilgi, tāda smaciņa arī visu laiku, un, kad beidzot bija mīksti un sastampājami, viņiem bija nepatīkama garša, apmaram tāda pati kā smaka. Droši vien kaut ko darīju nepareizi, bet nospriedu, ka turpmāk pirkšu gatavus

tāda tā garša ir. Ne pārāk. Tipa - jāpierod :D  :D nafig vispār jāpierod, ja negaršo ..

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #14 : 2015. gada 13. marts, 14:37:23 »
Nekad neesmu ēdusi konservētus turku zirņus. Bet zupas recepte uzrunā, būs jāpamēģina nelielu daudzumu izvārīt.

Turcijā pirku kaltētus turku zirņus, bija divi varianti ar atšķirīgu sāls daudzumu. Pirku tos, kur mazāk sāls, garšoja pēc miltainiem riekstiem. :)