Autors Tēma: Cittautu virtuves kolorīts :)  (Lasīts 7724 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Lynx

Cittautu virtuves kolorīts :)
« : 2014. gada 01. oktobris, 15:01:38 »
Teema laikam vairaak domaata tiem un taam, kas shobriid nedziivo Latvijaa.
Man te nesen - peec muusu pilseetinjas lielajiem sveetkiem - San Maurizio (Sveetaa Mauriicija - Montalbano aizbildnja diena), kas tiek svineeta kopumaa 4 dienas. Shaj laikaa tiek riikotas kopiigas izeeshanaas gan ar gjimeneem, gan ar draugiem.
Tad nu luuk - peec shii gada San Maurizio  man radaas zinaamas paardomas par itaalju eeshanas paradumiem.
Ok - caurmeeraa itaalju virtuve ir forsha un kaardinosha, iipashi visi Antipasti (mazaas uzkodinjas), pesto u.t.t...  Un jaa - arii pastas... Bet ir viens liels BET, kas man liek atziisties gluzhi vai naaves greekaa - itaalju (vismaz muuspuses - par visiem es neuznjemos atbildiibu runaat) ikdienas eeshanas paradumi man ir stipri par smagu.
Nu piemeeram:
° vienaa eedienaa sajaukti kartupelji ar pastu,
° Pirmajaa eedienaa pasta ar meerci, vai kaa citaadi gatavoti, otrajaa galja, treshajaa cepti kartupelji... tad saldumi, auglji, rieksti,
° pildiiti baklazhaani, kad no daarzenja viss miikstums izkasiits un mizaa riivmaizes, siera un olu masa sapildiita (shitaa pat tiek artishoki sacuukoti.
Un plus visam - ljoti daudzi sieri un salame ir nu ljooti saaliiti - jau no maza gabalinja man rodas sajuuta, ka uz meeles visas garshas kaarpinjas izdegushas no saals...
Aaa un veel viena fishka, kas pirmo reizi sastapta mani no kaajaam nogaaza. Njem sakaltushu maizi, uz briidi iemeerc uudens bljodaa, tad njem tomaatu, krusteniski iegriezh un visu sulu un muukstumu uz slapjaas maizes izspiezh. pa virsu oliiverllja, saals, kalteets oregano. Tas man skjita diezgan baisi.
Ko es ar visu shito penteri gribeeju pateikt...vienkaarshi padaliities pieredzee - kaa juus sadziivojas ar miitnes zemes eeshanas paradumiem, kas pietruukst no Latvijas produktiem.
Man pietruukst - kefiirs, biezpiens, kreejums, grikji, zhaaveejumi...
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 01. augusts, 12:15:44 no Spārka »

Atslēdzies Emīlija

Re: Cittautu virtuves koloriits :)
« Atbilde #1 : 2014. gada 01. oktobris, 15:10:05 »
Klau, a itāļi nejūtas pārēdušies no visa šitā?

Man sīka visu vasaru Atēnās nodzīvoja, un pēc stāstiem likās, ka pie grieķiem ir visai līdzīgi - namamāte ir norūpējusies, ja viesi normāli aiziet, nevis pārēdušies izripinās pa durvīm...

Man ir pierdze ar franču radiem - uzkodas, siltās uzkodas, pamatēdiens, sieri, deserts... pie katra savs vīns un noslēgumā - šampis labākam miedziņam... uz pirmo aci likās ārprāts, bet tā kāpa starpām tiek ļoti daudz pļāpāts, kaut kā tas viss nebeidzas ar baigo pārēšanās sajūtu. es pat teiktu - visai harmoniski... un, jāsaka, patīk man gan viņu virtuve, gan ēšanas paradumi

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #2 : 2014. gada 01. oktobris, 15:15:34 »
Pashi jau laikam nejuutas, bet ir viens bet - sheit redzu ljooti daudz resnu cilveeku. It iipashi tas manaams pludmalee. Gan jauni, gan veci, gan pavisam mazi.  Goda vaards - Latvijaa nav resnulju tik daudz.
Nezinu - vai pie vainas muuzhiigaa un visur esoshaa pasta vai paaugstinaatais saals daudzums , bet tas nu ir fakts...
Viesojoties vai kaut paaris meeneshos sho smagumu taa iisti nevar izjust. Man arii vismaz pirmais pus gads pagaaja vieglaa eiforijaa, bet kad iestaajaas ikdiena... Tad nu tagad biezhi gatavoju atseviskji sev - un viiram (vinjsh gan man caurbira - nekas labumaa neiet un var sagremot arii pastu un kartupeljus)

Pieslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2014. gada 01. oktobris, 16:28:43 »
Man nupat viena paziņa pēc ciemošanās Itālijā kaunīgi atzinās, ka viņai ir garšojuši tikai antipasti, dažas picas un saldējums. Par pārējiem mikšļiem, pat smalkā restorānā - esot bijusi neērtās situācijās -ka vienkārši negaršīgi. Un vēl -ka ļoti nesmuki servējot. Vai tā tiešām ir?

Es neesmu bijusi Itālijā

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #4 : 2014. gada 01. oktobris, 17:01:45 »
Sicīlijā man garšoja viss... :) kūkas bija nāvējoši gardas, it īpaši tās pelēkās trubiņas ar rikotas krēmu iekšā... nu jā, paēdusi es biju jau no antipastas un deserta, protams... :) bet tākā bij jāēd smalkās vietās, kur ir mazas porcija,s tiku galāparasti ar visu...

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2014. gada 01. oktobris, 17:15:16 »
Lynx, ļoti interesanta tēma! Noteikti gribu izteikties, bet tagad nav laika...

Anete Goba

• Viesi
« Atbilde #6 : 2014. gada 01. oktobris, 17:38:32 »
Tavaa pusee laikam nav tie leishu veikali vai vismaz polju, kaa citaas Eiropas valstiis, jo tad tev netruuktu tie tevis uzskaitiitie produkti.

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #7 : 2014. gada 01. oktobris, 17:42:14 »
Man nupat viena paziņa pēc ciemošanās Itālijā kaunīgi atzinās, ka viņai ir garšojuši tikai antipasti, dažas picas un saldējums. Par pārējiem mikšļiem, pat smalkā restorānā - esot bijusi neērtās situācijās -ka vienkārši negaršīgi. Un vēl -ka ļoti nesmuki servējot. Vai tā tiešām ir?

Es neesmu bijusi Itālijā
Par to pasniegshanas smukumu vai ne - nu tas jau no pasha kroga atkariigs - ir gadiijies visaadi.
Par picaam vispaar iipash staasts - man saakumaa bija nepierasti, ka picas pildiijums ir stipri nabadziigaaks, saliidzinaajumaa ar vairumaa Latvijas piceeriju gatavotajaam. No iistajaam itaalju picaam man laikam miiljaakaa "Crudaiola" - taada iipasha picca, kur cepta tiek tikai pati piccas pamatne, peec tam karstai piccai liek virsuu svaigo proshutto, pleeksniitees riiveetu Parmeggiano, svaigus tomaatinjus un bagaatiigi rukkolas lapas. Nezinu, vai Latvijaa shaadu piccu gatavo, bet man jau patiik - ljooti
Gelato (saldeejums) - nu tas gan sheit ir labs, iipashi tas, kas uz vietas gatavots, no tiira piena ar dabiigaam piedevaam. Kuucinjas arii - mazmaziitinjas, lielaakas, pavisam lielas - iists maakslas darbs...
Bet lielos vilcienos man, ar visu to, ka man patiik rosiities virtuvee un arii laiks atljauj, iistu itaalju pusdienu gatavoshana ir apgruutinosha - pasta, meerce, kartupelji, galja un veel kas klaat, salaati.... katli, pannas, skjiivji... ufff.... Un ja veel man pashai shaads pusdienoshanas veids patiktu. Biezhi vien piedomaaju par LV laikiem - izvaari zupas katlu un visiem labi...

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #8 : 2014. gada 01. oktobris, 17:43:47 »
Tavaa pusee laikam nav tie leishu veikali vai vismaz polju, kaa citaas Eiropas valstiis, jo tad tev netruuktu tie tevis uzskaitiitie produkti.
Man tieshaa tuvumaa nav. Tuvaakais ir Taranto, bet tas ir kaadus 100 km no mums. Un vispaar ir taa ar Itaaliju - jo taalaak uz dienvidiem, jo tauta konservatiivaaka attieciibaa uz eeshanu

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #9 : 2014. gada 01. oktobris, 21:10:36 »
Nu, man te piefrancijā pietrūkst vien auksti kūpinātas skumbrijas, pārējais viss tā kā būtu. Ja kaut kas nav nopērkams veikalā, tad uzdarinu to pati (piem., skābētus kāpostus ar ķimenēm un burkāniem, citādi man te ir tikai smalkā vīna skābējumā bez burkāniem, vai arī biezpiens, ko taisu pati, kad sakārojas).
Biju pārlaimīga atklāt, ka tiek gatavota arī asinsdesa, taču vīlos, kad pagaršoju. Latviešu asinsdesa ar grūbām ir entās reizes advansētāka un garšas ziņā pārāka. Tāpat esmu atklājusi savai garšai tuvu majonēzi (kas nav ne olaina, ne citronaina).

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #10 : 2014. gada 01. oktobris, 21:12:22 »
Jā, nu ir jau arī krievu veikali, kur nu bez tiem. Bet tajos principa pēc neiepērkos un nav jau arī īsti vajadzība.

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #11 : 2014. gada 01. oktobris, 21:29:30 »
Īsti nevarēšu padalīties, jo nav tā, ka visu laiku dzīvoju ārzemēs. Ik gadu ne vairāk kā 16 nedēļas, līdz ar to man vieglāk pielāgoties....

Bet .... Itālijā bija visgrūtāk :( Ideālais dienvidos ir jūras veltes :) Un ja gadās dzīvot apartamentos, kuros nav aizliegums tos gatavot, tad ... mmmm.... piedzērušās mīdijas vien varētu ēst katru otro dienu :D

Itālijas restorānos man iet grūti, bet viesnīcas vakariņās vēl smagāk ... Nu kā starterī var ēst pastu??? Manā galvā tas ir pamatēdiens... un tad vēl  un vēl pasta vai kartupeļi ... Mani līdzbraucēji arī bieži saka - un mēs maksājam naudu par pusvārītiem makaroniem salātu vietā un tad atkal pusvārīti makaroni pamatēdienā? :D

Polijā tā īsti garšīgi man nav izdevies paēst ... Vācijā reizēm gribas aiziet uz Maķīti, kaut to nemēdzu lietot.... Albānijā visi raudājām, kad nokļuvām pie Enveras Hodžas pavāra ... jo, kad bijām pieēdušies līdz uzacīm, tad izrādījās, ka tas bija strateris ... :( Jā, tas laikam bija trakāk kā Itālijā...

Īsāk sakot - tik labi kā Latvijas mājās nav bijis nekur labāk ... izņemot tās mīdijas  :blushing: :'(

Atslēdzies true detective

« Atbilde #12 : 2014. gada 01. oktobris, 21:57:26 »
manā mītnes zemē, manuprāt cilvēki ēd diezgan veselīgi, nu vismaz, kad skatos ko kolēģi, paziņas, draugi bāž mutēs. tiek ēsts daudz piena produktu, sevišķi biezpiens (dažādas variācijas), kas tiek pievienots klāt jebkam, tas ir salātiem, biezzeņu zupām, jogurtam, putrām utt.  nekas tāds baiss netiek ēsts, ja nu vienīgais man, kā cilvēkam, kas neēd gaļu, izraisa šausmas sardeles, kas tiek pieskaitītas bezmaz nacionālam ēdienam. ēd maizi daudz, dzer daudz kafiju, arī dārzeņus daudz ēd.

ps. maize, biezpiens garšo protams savādāk, biezpienu un Laimas zefīru šokolādē pērku spec.veikalā. man ēdiens ir piesaistīts vietai, un kaut kā škiet, ka pat tas pats zefīrs, esot LV garšo labāk.
mani izbesī, ka šeit parasto kafiju kafejnīcās utt, pasniedz no parastā kafijas automāta ( tipa mājas automāts), man negaršo tāda kafija, jo nav pietiekami stipra un pietiekami karsta, īpaši, ja sastāvējusi. vai mazliet atlikušo veco kafiju no automāta krūzes samiksē ar svaigo kafiju, lai neliet ārā. pērku tēju vai espresso.  esot LV, parastā kafija kafūžos garšo pēc espresso, jo te ir susla.
kas tiešām pietrūkst ir LV kūkas, te nav tik garšīgas.
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #13 : 2014. gada 01. oktobris, 22:10:01 »
manā mītnes zemē, manuprāt cilvēki ēd diezgan veselīgi, nu vismaz, kad skatos ko kolēģi, paziņas, draugi bāž mutēs. tiek ēsts daudz piena produktu, sevišķi biezpiens (dažādas variācijas), kas tiek pievienots klāt jebkam, tas ir salātiem, biezzeņu zupām, jogurtam, putrām utt.  nekas tāds baiss netiek ēsts, ja nu vienīgais man, kā cilvēkam, kas neēd gaļu, izraisa šausmas sardeles, kas tiek pieskaitītas bezmaz nacionālam ēdienam. ēd maizi daudz, dzer daudz kafiju, arī dārzeņus daudz ēd.

ps. maize, biezpiens garšo protams savādāk, biezpienu un Laimas zefīru šokolādē pērku spec.veikalā. man ēdiens ir piesaistīts vietai, un kaut kā škiet, ka pat tas pats zefīrs, esot LV garšo labāk.
mani izbesī, ka šeit parasto kafiju kafejnīcās utt, pasniedz no parastā kafijas automāta ( tipa mājas automāts), man negaršo tāda kafija, jo nav pietiekami stipra un pietiekami karsta, īpaši, ja sastāvējusi. vai mazliet atlikušo veco kafiju no automāta krūzes samiksē ar svaigo kafiju, lai neliet ārā. pērku tēju vai espresso.  esot LV, parastā kafija kafūžos garšo pēc espresso, jo te ir susla.
kas tiešām pietrūkst ir LV kūkas, te nav tik garšīgas.
Un kura ir shii miitnes zeme?

Atslēdzies j

« Atbilde #14 : 2014. gada 01. oktobris, 22:11:00 »
Klau, būtu labi, ja to valsti tomērskaļi nosauktu- nu, kā tēmas autore. Interesanti taču.