Ezme, kopš kura laika bērni būtu atstājami "paši ar sevi" bez pieskatīšanas?
Piedod, bet atstāt pilnīgā pašplūsmā nepieskatītus bērnus, pat patoloģiski flegmatiskus, kur nu vēl tādus, kas mierīgi var otram sagādāt pamatīgus miesas bojājumus, es tomēr netaisos, lai nu piedod man "brīvības" adepti. Kā vienu ar visādu priekšmetu (zīmuļu, piemēram) bakstīšanu sejas virzienā, tā otru, kam 3,5 gados pēc vecuma vēl pienākas nefiltrēt personisko rīcību un par neiedotu mašīnu ievilkt otram pa galvu. Es atļauju bērniem mierīgi darboties pašiem un ar sevi, ja vien tiek ievēroti daži noteikumi - nesist, neplēst un nebakstīt sejā. Un to es dzirdu arī no otras istabas jau no pirmajām notīm. Lai nu kuram bērni tik daudz spēlētos vieni paši ko grib un kā grib.
Pūka, vasarā būs 5.
Veikalā - kā kuro reizi, pārsvarā [nu jau] staigā ap mums, pa ceļam visu apskatot. Runājam par visu, ko pajautā, pastāstu, ko nejautā, arī pastāstu, ja šķiet noderīgi (kas tas par aparātu un ko ar to dara, kur rodas piens un kāpēc tas jogurts nav ēdams

). Bet ja ienāks prātā, bizos, kur grib. Sarunāšana "pieturi man groziņu, stum tētim ratus utt." ir kaķim zem astes. Uz saukšanu vārdā nereaģē, uz uzķērcienu pilnā rīklē reaģē [gan jau kāds kādreiz nostučīs bāriņtiesai...]. Reizēm par sodu "kā kartupeli" ietupinu iepirkumu ratos. Sēž un raud. Pastāstu 869. reizi, kāpēc jāsēž. Ja sarunāsim, ka neskries un izlaidīšu, pēc 1 minūtes sēž ratos atpakaļ. Nav saistības ar "veikalā noguris" - var paņemt vīli starp plauktiem, tikko iegājis, var sākt spēlēt paslēpes pēc 10 minūtēm (to kaut kā saprotu). Gandrīz paskrēja Depo zem pacēlāja, nobijās. Domā, kaut kas mainījās? Ha. Skrien tāpat. Pārsvarā nemēģinu stiept, kur man vajag, ejam kā pa muzeju, pa ceļam pievācot nepieciešamo.
Izkāpj no mašīnas pirmais, saku "
pastāvi pie durvīm, kamēr brālis izkāps", neesmu beigusi teikumu, kad metas pāri ielai. Kaut kā to visu menedžēju, bet smagi. Veikalā pārsvarā ejam četratā. Es ar puikām lēnām visu apskatām, vīrs tikmēr pielasa, ko vajag.
Agrā bērnībā (kādu pirmo pusotru gadu un vēl mazliet) necieta svešus cilvēkus (liels pūlis ir vienaldzīgs, ja kāds nāk tuvāk vai pievērš uzmanību, tad tas ir bīstams), ilgi pētīja. Kad pierada, tad pieņēma un pats gāja runāties (otrais tāpat, bet gadus divarpus vismaz

), gan pret svešiem, gan pret retāk redzētajiem vecvecākiem tas pats. Ja kāds uzmācās pirmais ar uķi puķi, tad sīks sataisīja skandālu (normāli, par to nestresoju, visus uzreiz brīdināju, lai nepievērš uzmanību, citādi būs mēsli, es arī neciestu, ja man līstu virsū svešas tantes). Tagad ar svešiem bez aiztures, ies runāsies - pilnīgi normāli. Ne pret pieaugušajiem kāda problēma, ne pret bērniem.
Kaut kāda nervu šaize viņam, iespējams, ir, bet ja ir, tad tā ir iedzimta nervu sistēmas īpatnība. Nemeklēšu ne psihdakteri, ne tabletes. Ne man tam laika, ne naudas, ne vēlēšanās nočakarēt to pašu, kas tajā galvā ir - jo puika ir gudrs, loģika kolosāla, tādas filozofijas pērles laiž, ka es brīžiem uz pauzes. Pamazām kļūst labāk, pie tā arī palieku. [Tradicionālā medicīna - izņemot ķirurģiju traumu gadījumā - 40 gadu laikā nav mani pārliecinājusi par spēju reāli risināt problēmas.]
Bet komplektā sīks ir čīkstulis par katru štruntu (iedodu ūdeni svītrainajā glāzē, sīks raud - gribēju puķaino!!! Bet kamēr lēju, skatījās un neko neteica... 6x es noslauku galdu - pofig, septīto reizi noslauku galdu, sīks asarās - ēēēēēs gribēju noslaucīt!!! Nu un kā lai es to zinu, ka tu gribēji? Ja gribi, palūdz!). Kā kas, tā lūpa līdz grīdai.
Pagaidām viņam iekš b/d ir daudzmaz normāls kolektīvs, izņemot 2 tipus, kas visus terorizē, bet tie ir nu jau ir mazliet pievaldīti. Neko dižu no audzītēm izspiest man neizdodas, pirmkārt, pārsvarā aizved/savāc vīrs, arī tad, kad es tur trāpos, nekāda dižā runāšana nesanāk. It kā viss normāli, nekādu katastrofu nav, visi apmierināti. Bet viņiem ir diezgan piesātināts laiks, tādas brīvās ālēšanās praktiski nav, vakaros mazliet, bet arī tad viņus daudzmaz organizē. Tā ka izpausties nesanāk.
Vai var jau būt, ka tomēr ir izdevies kaut ko 4 gadu laikā iemācīt...
Bērnudārzs ir pirmo gadu. Izmaiņu nekādu. Kā nevarēja neko iestāstīt pirms b/d, tā nevar tagad - "paklausībā" izmaiņu nav. Ja neskaita stāstus par spokiem, zombijiem, mēdīšanos, apsaukāšanos un citus socializācijas "jaukumus".