Autors Tēma: NT Idiots  (Lasīts 1996 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies samtene

NT Idiots
« : 2015. gada 15. aprīlis, 12:42:19 »
Biju uz otro izrādi, un tā kā pirms izrādes nebija nekādu recenziju un atsauksmju, devos uz teātri kā „balta lapa” :) , gatava sagaidīt un pieņemt „da jebko”. Tiesa gan, ar saviem priekšstatiem par režisoru Nastavševu, un apmēram nojaušot, ko varētu sagaidīt.

Pieņemu, ka katram ir savi priekšstati par Idiotu. Savulaik ar interesi noskatījos krievu daudzsēriju filmu, un man kaut kā Idiots visvairāk saistās ar šo filmu, tās aktieriem un tēliem. Ar interesi gaidīju Nastavševa versiju.

Izrādes scenogrāfija – melna, tumša skatuve (gandrīz jāsaka, kā jau Nastavševam piedienas :) ), kur sākotnēji rindā izvietotas vairākas telefona būdas. Šķiet, ka VN iedvesmojies no padomju laika filmas „Karnevāls” dziesmas „Pozvoņi mņe, pozvoņi…”, jo arī izrādes muzikālajā noformējumā skan šī dziesma.

Sākumā ir tik tumšs, ka neko nevar saskatīt, tad vienā no telefona būdām jeb kastēm tiek izgaismots tāds mazs un sarāvies kņazs Miškins, pamazām parādās arī pārējie. Lomu sadalījums manai sapratnei atbilstošs, ja nu vienīgi nesaredzēju kādu īpašu pamatojumu viesaktiera izrakstīšanai no VDT (Strads Ļebedeva lomā).

Aktieriem ir ko turēt tīri fiziski (kā jau Nastavševam piedienas :) ), jo režisors liek viņiem rāpties uz šīm būdām jeb kastēm, pāri kastēm, brīžiem dialogi notiek pie pašiem zāles griestiem, turoties pie griestu stangām jeb kā tās pariktes tur sauc. Brīžiem sāku baiļoties, vai noturēsies, nenokritīs…
Kastes, kuras tiek stumdītas, grūstītas un spārdītas, manā uztverē bija tādi kā rāmji, kuros cilvēks ielikts, te mēģina izrauties, te atkal saglabāt līdzsvaru, kad viņa „rāmis” tiek kratīts un grūstīts. Gaidīju, kā tiks parādīti, manuprāt, svarīgi skati, tādi kā naudas dedzināšana... Interesanti..., un, tīri vai sabijos un fiziski sajutu to izmisumu un smagumu, kad abu sieviešu tikšanās un skaidrošanās skatā Miškins tiek piespiests pie zemes ar kasti, kurā izmisīgi pārvietojas Aglaja, tad uzrāpjas Nastasja F, un tad vēl arī Rogožins.

Jāsaka, man par prieku, nebija tādas tīri fizioloģiskas izpausmes, kā vemšana un siekalošanās, un arī šķaidīšanās ar kaut ko nebija.

Lasot lomu sadalījumu, pamanīju, ka Vimbam jāspēlē 2 sievietes un 2 vīriešus. Nodomāju, ka šoreiz negribu vīrieti svārkos… :) Kaut gan, pēc būtības jau tās divas mātes ir tās, kas satur savas ģimenes, pildot arī vīrieša funkcijas … Bija interesants risinājums, Vimbas tā kā nebija un tomēr bija. Iznāca paklanīties ar ieģipsētu roku, no tā secinu, ka viņa traumas dēļ pirmizrāde tika pārcelta.

Vispār, aktieri visi bija forši, spēlēja atdevīgi, un pie paklanīšanās varēja manīt viņu nogurumu, Krūzkops un Dumburs bija pilnīgi slapjām galvām.

Nu jā, bija skatītāji, kuri pēc 1.cēliena paņēma savus mētelīšus un aizgāja, tā kā nevaru viennozīmīgi ieteikt iet un skatīties. Jāiet tādiem, kam patīk tādas Nastavševiskas un mazliet kreizīgas izrādes.

Atslēdzies samtene

Re: NT Idiots
« Atbilde #1 : 2015. gada 15. aprīlis, 12:45:41 »
Ai, baigi garš gabals, īsāk kaut kā nesanāca... :blushing:

Atslēdzies hm@

« Atbilde #2 : 2015. gada 15. aprīlis, 13:27:34 »
Paldies! Ar lielu interesi izlasīju, vēl man nav tuvumā š īizrāde, tāpēc varēju mierīgu sirdi lasīt, arī , ja tu būtu ko priekšā pateikusi. BEt uzslava tev - manuprāt neko lieku neesi "pačukstējusi".

Par pirmizrādes pārcelšanu - nevis Vimbas, bet paša Miškina dēļ pārcēla pirmizrādi, viņiem tur vairāki satraumēti ...  Un, tā kā fiziski tik smaga izrāde, nācās pārcelt.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #3 : 2015. gada 15. aprīlis, 13:36:23 »
Sižets jau visiem zināms, tā kā to pārstāstīt diez ko pat nebūtu jēgas :) , mēģināju tikai savas sajūtas noformulēt.
Intriga jau ir tajā, kā to vai citu ainu VN ir parādījis.

Atslēdzies hm@

« Atbilde #4 : 2015. gada 15. aprīlis, 15:49:07 »
Tieši to jau arī tu neesi izstāstījusi! Nu, drusku pateici, bet tik to, ko bildēs varēja redzēt.  :)

Bet par saturu - labi piemirsts vecais... atceros, biju uz DT studentu ( tas gads, kad Dīcis, Grūbe, Andžāns ) diplomdarbu, kur viņi bija iestudējuši kopā ar "vecajiem", atceros, skatījos, bet par sižetu neko pateikt nevaru.. visvairāk prātā palika tie grāmatu saiņi, ko daži personāži diezgan muļķīgi staipīja pa skatuvi:)

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #5 : 2015. gada 15. aprīlis, 20:39:11 »
Izklausās labi, man Nastavševs patīk :) Jāieraksta pie "ejamajām" izrādēm. Man gan kaut kā šogad klibo teātru apmeklējumi...

Atslēdzies Mango

« Atbilde #6 : 2015. gada 17. aprīlis, 09:36:50 »
Izrāde bija smaga un mokoša. Tāda sajūta, ka režisors gribējis pārāk daudz ko mazajai zālei vai arī kritis galējībā no iepriekšējās reizes, kad nebija nekā, tad tagad nav kur adatai nokrist (uz Veceni neesmu bijusi, nevaru komentēt).
Burvīgā ideja sadeg pieblīvētībā.
Patika pirmā cēliena noslēgums ļoti. Un varēja arī izrāde beigties.
Otrais cēliens paiet uz grīdas un, ja es savā trešajā rindā neredzēju, tad nezinu, ko darīja citi savā septītajā.
Patika Krūzkops, Lūriņa, Dumburs, Vimbam ir ko rauties intonācijās.

Mans secinājums tāds, ka ideja uz desmitnieku, bet realizācija pieci.
Nevar lielās zāles izrādi iespiest mazajā.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #7 : 2015. gada 17. aprīlis, 11:00:04 »
Patika pirmā cēliena noslēgums ļoti. Un varēja arī izrāde beigties.

Man arī patika pirmā cēliena noslēgums. Un vienu brīdi man arī likās, ka izrāde beidzas, un ne man vienīgajai... iestājās pat tāda kā  neveiklības sajūta, vai ir jau sācies starpbrīdis, vai vēl kas būs... varētu iet mājās, ja vien sižetiski stāstam nebūtu jāturpinās... :)

Ar Veceni es šo izrādi nesalīdinātu, drīzāk ar Makbetu, man tādas sajūtas vismaz.

Ja izrādes anotācijā teikts par Krievijas apokaliptiskajām noskaņām, tad es gan attiecībā uz redzēto tādus vispārinājumus neizdarītu.

Bet izrāde nav viegla, pats Idiots jau nav viegls materiāls, un ja vēl režisors velk uz to apokaliptisko noskaņu, tad otrais cēliens ir daudz smagāks par pirmo... bet tā tas arī ir, nāve, prāta aptumsums... vairāku individuālo pasauļu sabrukums, tā kaut kā, manuprāt...

Es kaut kā nevaru iedomāties tieši šo izrādes koncepciju uz NT lielās skatuves, tieši šo, nē...

Atslēdzies Mango

« Atbilde #8 : 2015. gada 17. aprīlis, 11:08:14 »
Ja režisors gribēja, ka es kā skatītājs mokos tāpat kā aktieri būdiņās, viņam tas izdevās par 200%. Ņemot vērā, ka ap skatītājiem arī bija tāds pats būris...apokalipse arī man vienā brīdī iestājās...
Bet es nezinu, vai tas ir tas, ko vēlos teātrī...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #9 : 2015. gada 17. aprīlis, 11:14:28 »
KD vakar recenzija. Neiedvesmojoša.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #10 : 2015. gada 17. aprīlis, 11:20:53 »
Recenzija nekāda... Padomāju, ka uzrakstīts vnk pieklājīgi...

Atslēdzies samtene

« Atbilde #11 : 2015. gada 17. aprīlis, 12:23:54 »
Apokalipse man likās iestāsies tad, kad 2.cēliena sākumā palaida dūmus :) . Šajā zālē jau tā nekad nav gaisa, un tad vēl dūmi, labi, ka ātri izklīda...

Atslēdzies hm@

« Atbilde #12 : 2015. gada 17. aprīlis, 13:33:01 »
Par recenzijām - 1.aprīlī biaj joks - ka notiks konference , kurā kritizēs kritiku.  Jo bieži vien kaut kas tur nesaslēdzas. Neesmu vēl lasījusi par Idiotu un Dzeguzes ligzdu, bet man ir viedooklis par Jaunā ārsta piezīmju un Ugunsgrēku nokritizēšanu .

Atslēdzies samtene

« Atbilde #13 : 2015. gada 17. aprīlis, 13:59:01 »
Skatītāji ir dažādi, un kritiķi ir dažādi. Un arī izrāde no izrādes tomēr atšķiras  :)

Atslēdzies Mango

« Atbilde #14 : 2015. gada 17. aprīlis, 14:04:48 »
Man šķiet, vakar bija tā reize, kad nesaslēdzās.
Bet pozitīvas lietas bija, kuras arī minēju.