Autors Tēma: Jāņu ķimeņu siers  (Lasīts 4915 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

viesmiiliigs

• Viesi
Jāņu ķimeņu siers
« : 2015. gada 17. jūnijs, 20:32:20 »
Jāņi ap stūri un laiks izvēlēties īsto recepti savam Jāņu sieram. Šajā tēmā dalamies ar savām gan receptēm, gan bildēm, prasam padomu un sniedzam palīdzību gatavošanā, siešanā un ēšanā!
Es jau gadiem gatavoju pēc šīs receptes (autors Minka):

Citāts
Nepieciešamās lietas:

1.2 kg biezpiena
2.5 l piena
100g sviesta
1-3 ēd. Karotes ķimenes
3 olas
Sāls
Marle

Sagatavošana:

Ielej katlā pienu un biezpienu un liek karsēties. Piens nedrīkst vārīties. Es darīju tā, ka sākumā uz lielāka karstuma, tad uz mazāka un tad atkal uz lielāka un mazāka karstuma. Karsēju aptuveni 1h. Bet principā jāskatās, kad pienam iet sūkalas, tad masa tālākam procesam ir gatava. Paņem sietiņu un lielāku katlu, kur notecēt liekam šķidrumam, bet sietiņā vispirms jāieklāj mitra marle. Nezinu kāpēc mitra, bet pēc maniem novērojumiem, laikam tāpēc, ka tā marle turas labāk pie sietiņa :))))!

Kad, šai te masai ir notecējis liekais šķidrums, liek atkal katliņā, kurā jau iepriekš ir izkausēts sviestiņš ar sāli un ķimenēm, kad biezpiena masa ir ielikta, pa virsu uzlej nedaudz sakultās olas jāsāk strauji maisīt uz liela karstuma tikmēr, kamēr masa neveidojas vienā pikucī. Katliņu ņemam nost, sieru liekam marlē vai vairākās uz "nostāvēšanu".

Atslēdzies reno

Re: Jāņu ķimeņu siers
« Atbilde #1 : 2015. gada 17. jūnijs, 20:57:05 »
Es laikam arī tāpat taisu, vismaz process noteikti tāds.
Jāuzmanās ar olu pievienošanu -ja masa pārāk karsta, sarauj baltumus.
Es esmu likusi arī citas garšvielas -sierāboliņu, kurkumu dzeltenumam, saspiestu ķiploku. Šogad mani ir ungāru ķiploku masa tūbiņā -ideāls pievienošanai. Pirktajam  Jāņu sieram man visvairāk nepatīk bezgaršīgums un sausums. Vienu gadu kaut ko ne tā izdarīju, un masa bija tik staipīgi elastīga, ka sapinu bizi.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #2 : 2015. gada 17. jūnijs, 23:07:59 »
Jūs nu gan esat Kaucmindietes... Respect! :faint:

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #3 : 2015. gada 17. jūnijs, 23:11:50 »
Taisu līdzīgi, bet katru gadu iznāk savādāks. Vienu gadu bija Jāņu brī siers ar ķimenēm.Garša laba, bet ar karoti ēdams. Tas laikam no biezpiena kā tāda un produktu proporcijām atkarīgs. Gaidu bildes!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2015. gada 17. jūnijs, 23:26:29 »
Vot nezinu. Man nekad nav izdevies dabūt gumijainu un staipīgu. Vienmēr mazliet drūp. Kad salasījos, ka ilgāk jākarsē, vispār sanāca grants sauja...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #5 : 2015. gada 18. jūnijs, 00:56:16 »
Toč kaucmindietes. Esmu pāris reižu dzīvē pamēģinājusi,bet metu mieru, jo rezultāts neapmierināja dēļ konsistences -vienu gadu drupatains, citu staipīgs. Tagad daru tā, ka CT pērku pie tantukiem pašgatavotu. Ir arī "grēkots", pērkot veikalā plaša patēriņa jāņu sieru, bet vismaz esmu iegaumējusi, kuri ir pērkami -dzelteni un ne-sausi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2015. gada 18. jūnijs, 08:27:29 »
No manējiem visvairāk slavēti tie mīksti staipīgie, ko var uz maizes smērēt.
Varbūt no biezpiena treknuma un sviesta daudzuma atkarīgs?

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #7 : 2015. gada 18. jūnijs, 12:19:59 »
Cik es esmu dzirdējusi -visvairāk tieši NO PIENA ir atkarīgs, kāds jāņu siers sanāks -no treknuma u.c. (to tantuki CT ir teikuši, pie kuriem pērku šo sieru).

daddy

• Viesi
« Atbilde #8 : 2015. gada 18. jūnijs, 12:53:14 »
Vissvarīgākais ir piens. Vajag īstu svaigpienu, jo no veikala paku piena (Tere, pere) nekāds baudāms siers nesanāks... 

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #9 : 2015. gada 18. jūnijs, 16:23:57 »
Šodien veikalā ieraudzīju to sieru no plaša patēriņa sieriem,kurš nav sauss un ir dzeltens -Rankas Jāņu siers un patreiz Maximā nopērkams akcijā par 4.99/kg. Starp citu, no bērnības ģimenē esam smērējuši jāņu sieram sviestu virsū ēdot (bez maizes) -tādejādi daudz garšīgāki pat tie, kuri pasausi.
(Bet šis koments nav domāts kaucmindietēm)  :rofl:

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2015. gada 18. jūnijs, 16:29:33 »
es vienmēr esmu taisījusi no īsta lauku piena, bet rezultāts atšķiras

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #11 : 2015. gada 18. jūnijs, 17:00:51 »
Nutad, vēlreiz.

4 litri piena
~1 kg biezpiena
100-200 g sviesta
250 g saldā krējuma
3-5 olas
sāls, ķimenes

Pienu katlā uzkarsē, līdz kamēr "pirksts deg", diezgan karstu. Drupina iekšā biezpinu, visu nepārtraukti maisot. dažu minūsu laikā, diezgan ātri, biezpiens "savelk" arī pienu, veidojot staipīgu masu. Ja neparko nesavelk un neatdalās sūlakas - iešauj kādu tējkaroti citronskābes. Ilgi karsēt nevajag, būs sausi, cieti graudi.

kad sūkalas atdalījušās, masu nolej marlē. Es lietoju padomjlaiku plastmasīga aizkara gabalu - nerauj tik ļoti klāt kā marle un stingrāks, glabāju kā acuraugu - sieram ļoti ērts. Notecina dažas minūtes, gatavo jau pannu un kausē sviestu, kur kausēt to padarīšanu.

Pannā (es lietoju to maznoderīgo delimano - šai lietai labaa, jo katlam baigi "rauj klāt") liek sviestu cik nav žēl, liek iekšā to karsto, notecināto pļecku un kausē. Visu laiku maisa. iesit iekšā olas pa vienai, ja grib "ar ziediņiem", ja grib smuki viendabīgu kā veikala sieriem - iepriekš olas sakuļ. Maisa, maisa, cilā, maisa, kamēr masa mīskti staipīga. Pieber sāli, ķimenes, vēl pamaisa. Piešauj saldu krējumu pa starpām, lai "labuma" vairāk un siers mīkstāks. ja grib liesāku - var tās pašas sūkalas pieliet.

kad masa smuka, vijīga un viendabīga, liek marli apaļā bļodā un gāž tajā iekšā silto sieru, pirms tam gabalu noknieebjot un siltu ar gardu muti apēdot. Aizsien, ar mezglu iespiež bedrīti, viss. noliek vēsā vietā.

Olas labāk lauku, pienu biezpienu - nu kaut no tirgus... veikala produkciju neesmu lietojusi.

Priecīg līgošan.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Minne

« Atbilde #12 : 2015. gada 18. jūnijs, 17:14:48 »
Es arī tāpat kā Narcise pērku Rankas sieru (man vispār ļoti garšo viņu produkcija) un tad sviestu pa virsu.
Kad biju jaunāka un čaklāka, arī sēju sieru, neatkarīgi no Jāņiem un tā - vnk patika viskautko izmēģināt.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #13 : 2015. gada 18. jūnijs, 17:21:48 »
Vakar paņāmu Degoles. Bija foršs, kā mājās taisīts - ne ta stingrs, ne ta drupens. Garšīgs. Pat sīks ēda.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #14 : 2015. gada 18. jūnijs, 19:36:38 »
Emīlij, dievīgs siers!
Tik nesaprotu, kā no Nr3 baltā mīkstā, beigās sanāk Nr4 dzeltenais , saturīgais. Man reizēm tā arī paliek smērējams pat pēc visas turēšanas ledusskapī! Nekas , biezpiens jau ir, sieram būs būt!