Autors Tēma: Jaunatklātās grāmatas  (Lasīts 123565 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Luīze

Atb: Jaunatklātās grāmatas
« Atbilde #780 : 2023. gada 14. jūnijs, 16:23:05 »
Pēc Reno ieteikuma paņēmu no bibliotēkas Vladimira Zismana "Ceļvedis orķestra pasaulē un tās pažobelēs" Gundara Āboliņa tulkojumā, nebiju vīlusies ne mirkli, tāpēc no manis *****
Grāmata ir gan izzinoša, gan asprātīga. Tas nekas, ka es nesapratu pusi no lietotajiem mūzikas terminiem un mūzikas instrumentu sastāvdaļām :mrgr:

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #781 : 2023. gada 17. jūnijs, 12:51:22 »
Aleksejs Saļņikovs  Petrovi ar gripu ****

Viens no retajiem tulkojumiem no Krievijas autoriem.

Petrovi  -vīrs, sieva un dēls dzīvo Jekatirenburgā un ziemā pirms Jaungada visi pa kārtai saslimst ar gripu. Stāstījums visu laiku mainās, Petrova tagadne, Petrova bērnības atmiņas, Petrovas stāstījums, dīvainie draugi -brīžiem kā īsti gripozi murgi. Stāsts sākas ar īsti krievisku dzeršanu. Tas mani sākumā gandrīz pilnīgi atbaidīja -slims, dzer, kaut kur klīst ar mistiskiem paziņām. Viss notiek ap 2010-15 gadu, nav nekāda padomija. Atmosfēra radīta pārliecinoši briesmīga un nomācoša.

Bet beigās kaut kā gribas ticēt, ka ar Petroviem viss būs puslīdz labi, tik briesmīgi viņš nemaz nedzer un varbūt kādreiz publicēs savus zīmētos komiksus par citplanētiešiem. ( ja vien 2023. nebūs iesaukts armijā)
Lasījās raiti, bet man bilde līdz galam kopā nesalikās, kaut kā neiebraucu, kas beigās notika ar Sniegbaltīti. Dodu ***.

Atslēdzies reno

« Atbilde #782 : 2023. gada 17. jūnijs, 18:42:49 »
Sniegbaltīti beigās izskaidroja, bet vairs neatceros, kā :)

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #783 : 2023. gada 17. jūnijs, 22:23:42 »
Iesāku to gripu, pamocījos, pašķirstīju un noliku. Kaut kādi murgi likās.

Atslēdzies reno

« Atbilde #784 : 2023. gada 18. jūnijs, 08:37:43 »
Bija  tas Petrovs tāds murgains, kā jau Krievija

Izlasīju  tādu interesantu grāmatiņu sērijā Latvijas vēstures mīti un versijas, izdevniecība Aminori, sarunu vedējs Zanders
Pielāgošanās. Padomju laiki Latvijā.  ***

Savas versijas par kādu noteiktu tēmu stāsta Lauris Gundars, pārējie visādi Dr. hist., phil. art. un sc. inf.
Gundaram visinteresantākā un pārdomas rosinošākā -"Kāpēc viņi klusēja?"
Visjuceklīgākā un pat neprecīzā par ēdienu Kurš baro, tas kontrolē. Bet tēma jau ir Mīti un versijas, tā kā jau pašos pamatos pieļauj tādu peldēšanu.

Mums protams ar vīru bija plaša diskusija, kā mēs katrs atceramies  savu agrīno bērnību -ko mēs zinājām, nojautām, cik ģimenē runāja. Grāmatā tāds labs jēdziens -zināt to, ko nezin, jo par to neviens nerunā (aptuveni)
Man liekas, ka visdīvainākie ir 70. gadi, kad uz skatuves uznāca cilvēki, kas jau faktiski bija uzauguši padomju sistēmā. Tad parādījās īsta noslāņošanās, izvēles -rāpšanās pa partijas kāpnēm  vai klusām audzēt tulpes. Šo laiku katrs atceras citādāk -ja mamma strādāja par pilsētiņas universālveikala vadītāju, dzīve mazliet atšķīrās  ;)  ( tas tāds smieklīgs fakts iz dzīves)

Nesen izdotās "puikas atmiņas" bija pamatīga  detaļās, bet nekādās filozofijās un analīzēs "kāpēc" neieslīga. Tādēļ šīs versijas savā ziņā interesantākas.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #785 : 2023. gada 18. jūnijs, 12:15:34 »
...reno, šo nevajadzēja likt pie latviešu literatūras?...vai varbūt vispār vēstures tēmā, ja nav literatūra?

Atslēdzies reno

« Atbilde #786 : 2023. gada 18. jūnijs, 13:44:09 »
Taisnība. Drīzāk pie vēstures, kā jaunu tēmu Padomju Latvija -kaut kā tā

Pārliku
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 18. jūnijs, 13:49:39 no reno »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #787 : 2023. gada 22. jūnijs, 11:05:51 »
Mišels Velbeks "Serotonīns" (latv.2022.)     

Laikam jau visas tēmas par Velbeka grāmatām ir starp pazudušajām. Var atrast tikai vienu reno citātu no "Kartes un teritorijas". 

Latviešu valodā ir izdots -   
"Elementārdaļiņas"   
"Varbūt ir sala"   
"Platforma" 
"Karte un teritorija" (Gonkūra prēmija)   
"Pakļaušanās" 
"Serotonīns"     

...un jā - labākā ir "Karte un teritorija"!  :yes:     
Ja runājam par "Serotonīnu", tad tā ir miršanu no skumjām....skumjas savukārt no tā, ka pasaule iet postā un arī mīla zudusi.   
Romāns uzrakstīts no pirmās personas par 46-47 gadus vecu vīrieti (Z.Skujiņam paldies par "Vīrieti labākajos gados")...vispār arī man šis vecums bija gadi, kad visvairāk aizdomājos par pašnāvību, bet tas pārgāja, kad man kļuva 50!   
Velbeks ir talantīgs ciniķis, kretīns un ģeniāls rakstnieks, kuram brīžiem gribas sadot pa muti, bet es arī viņu ļoti labi saprotu - mēs esam vienaudži, viņš pāris mēnešus jaunāks...   
https://www.janisroze.lv/lv/gramatas/dailliteratura/romani/serotonins.html   
Dāmām varbūt neiesaku, jo rakstīts no pirmās personas...tas ir izvirtis vīrietis pusmūža gados un tad jau jums diez vai izdosies identificēties ar viņu, kas man sanāk uz viens, divi, trīs!....nu, dāmas laikam to visu lasītu no ierakumu pretējās puses...kāds draņķis!...un iespējams var priecāties, ka tur otrā pusē ir sakāve...bet sakāve ir visai civilizācijai... 

Atslēdzies reno

« Atbilde #788 : 2023. gada 23. jūnijs, 21:12:49 »

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #789 : 2023. gada 24. jūnijs, 07:12:48 »
Godīgi sakot, nezināju par tādu Māru Vildi. Ļoti interesantas abas intervijas, tiešām. Grāmatu par gruzīniem gribētos izlasīt.
https://jauns.lv/raksts/sievietem/561087-damu-romanu-laiks-sen-pagajis-ko-lasa-gramatas-ta-notiek-tikai-gruzija-autore-mara-vilde

https://jauns.lv/raksts/sievietem/565067-gramatas-ta-notiek-tikai-gruzija-autore-mara-vilde-macas-no-karlsona-un-zalamana

Lasīju interviju un smaidīju. Daudzos jautājumos mums līdzīgi uzskati. Un no šīs intervijas par Kluso dzīvi uzzināju.

Atslēdzies reno

« Atbilde #790 : 2023. gada 24. jūnijs, 09:56:20 »
Jā, es arī par filmu ievēroju un nosmaidīju. Tiešām, būs tomēr jānoskatās

Atslēdzies Minne

« Atbilde #791 : 2023. gada 24. jūnijs, 13:07:53 »
Man toties būtu beidzot jāsaņemas ierakstīt Amā Klusās dzīves tēmā

Atslēdzies reno

« Atbilde #792 : 2023. gada 26. jūnijs, 08:09:20 »
Lasu vairākas grāmatas vienlaikus, arī Orķestra beigas vēl palikušas. To arī pa lappusei palasu

Guzela Jahina Zuleika atver acis
Smags stāsts par "kulaku izsūtīšanu"30. gados.
Sākumam gandrīz netiku pāri, jo tatāru ģimenes sadzīves normas, sievietes loma, ko pieņem kā pašsaprotamu,   iet pāri mūsu saprašanai.  "viņi dzīvoja bagāti, jo bija 2 istabas" -tādi bija tie Tatārijas budži.
Kazaņas universitātes medicīnas profesors ap 1918. gadu ir maigi sajucis prātā. Viņu izglābj mistiska ola, kas maigi ietver viņa galvu un viņš vairs neredz un nedzird to, ko negrib.
Pusgadu ešelonu rindas virzās uz Sibīriju, pa ceļam pametot neizturējušo līķus. Stāsts ir briesmīgs, parasti es no tādiem vairos, bet kaut kā ir paņēmis savā varā.

Par sievietes izdzīvošanu ir arī Ingas Gailes "Jaukumiņš", tikai mūsdienās. Šeit nesit, metodes ir smalkākas. Arī esmu apmēram pusē.

Ērlinga Kages "Soli pa solim
" vispār nav mans, bet varbūt saņemšos
Sāras Penneres "The London Seance Society" gan gaida savu kārtu, ar nepacietību

Visbeidzot tā, par ko Taj apjautājās -Alija Heizelvuda  Mīlestības hipotēze
Nu īsta pludmales labsajūtas grāmata. Interesanti tikai tas, ka darbība notiek universitātes profesionālajā sabiedrībā - doktorantūras studenti, postdoki, profesori un pētnieciskā vide, kur nevis mācās, bet raksta savus doktora darbus. Citādi viss normā -pārpratumi, iemīlēšanās, vētrains sekss, atkal pārpratumi un laimīgas beigas

Atslēdzies reno

« Atbilde #793 : 2023. gada 28. jūlijs, 20:04:19 »
Penneres Seansu biedrība, godīgi sakot, apnika. Beigās pa diagonāli pāršķīru.

Tempā izlasīju Danelijas "Pasažieris bez biļetes", rotams, ka lasās ļoti raiti, jo stāsts pārpilnsgan ar komiskām, gan ļoti sirsnīgām epizodēm. No viņa filmām miglaini atceros Rudens maratonu, labi - Mimino un Kin dz-dza. Padomju kino virtuve aprakstīta lieliski, tāds baiss raganu katls, kur kaut kādā veidā citi izdzīvoja, citi nē. Dzeršana nenormālos apjomos ir neatraujama šīs dzīves sastāvdaļa, pats Danelija to atzīst.

Atslēdzies reno

« Atbilde #794 : 2023. gada 26. septembris, 08:13:56 »
Beidzot izlasīju
Viktorija Janišova Sēņotāja

Gāja diezgan lēni, jo visādas citas gadījās pa ceļam, bet šis stāsts nav ne viegls, ne raits.
Protams, arī sezona īstā, jo sēņošanas apraksti būtu izdalāmi kā atsevišķi piedzīvojumi.
To jau es zināju, ka čehi ir sēņotāju nācija Nr. 1 ar vislabākajām grāmatām un attēlu atlantiem. No vīra stāstiem -vai, kāda nauda esot tērēta, ģimene mērenā šokā.

Jaunās sievietes stāsts ir lēnprātīgi traģisks. Bērnības smago pāridarījumu aizmirst viņa nespēj, un dzīvo vientulībā un nabadzībā, pārtiekot no sēņošanas un niecīgās
invaliditātes pensijas. Ļoti poētiski vientulīgās dzīves apraksti

Autorei arī pārējās grāmatas esot par destruktīvām ģimenes attiecībām. Laikam tāda skarba pieredze