Autors Tēma: Pamest dzimto vietu un doties strādāt uz Rīgu-sajūtas, jautājumi....  (Lasīts 9751 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Kalniņa

Visi laucinieki un mazpilsētu iedzīvotāji labprāt strādātu savās dzīvesvietās, bet situācija ir tāda, ka darba izvēles iespējas parasti ir Rīgā, tad nu liela daļa dodas uz galvaspilsētu, velk tur savu darba dzīvi un brīvdienās bēg atpakaļ uz savām miera ostām. Arī bērni, pieaug, izstudē un kur tad ir darbs - Rīgā. Tad tik katru nedēļas nogali klausies, kā tur riebjas, bet izejas jau nav. Jaunieši jau nu vēl tā, sametas kopā, kaut ko īrē, dzīvo jaunieša dzīvi, bet mēs, pieaugušie? Labi, man Rīgā būtu diezgan lielāka alga savā specialitātē, bet īre vai braukāšana apēstu visu, ko piepelni klāt. Tad nu strādā tepat un pelni rīdziniekprāt smieklīgu algu. Man tas liekas tik bēdīgi, ka visiem jādodas uz Rīgu, jo cilvēks jau ir tendēts palikt savā dzimtajā vidē, bet ir spiests doties uz Rīgu.
Man reizēm rodas jautājums - kā ir iedzimtajiem rīdziniekiem- viņi tiešām mīl šo manā uztverē nervozaino pilsētu, mīl tās stundas, kas jāpavada sab.transportā, tiešām kāds mīl Rīgu? Varbūt rīdzinieks nespētu dzīvot, piemēram, Liepājā? Kā arī mana doma par to - vai jums ir nācies pamest savu komfortvietu, pat savu ģimeni, lai strādātu Rīgā?Par ārzemēm šoreiz nerunāju.
Mazliet nesakarīgi, bet nedaudz man  sakāpinājies jautājums...

Atslēdzies Luīze

Re: Pamest dzimto vietu un doties strādāt uz Rīgu-sajūtas, jautājumi....
« Atbilde #1 : 2015. gada 13. augusts, 11:45:49 »
Esmu rīdziniece. Līdz darbam braucu 20 minūtes ar sabiedrisko transportu. Pie mājas ir upe, mežs. Un veikali arī. :)
Grēks būtu sūdzēties. Laikam neatbilstu Justīnes stereotipam. Un nezinu, vai gribētu pārcelties kaut kur ārpus Rīgas. Varbūt vienīgi, kad aiziešu pensijā. :)

Nezinu, kā citās lielajās pilsētās, bet lauku miestos un mazpilsētās dzīves ritums ir ievērojami lēnāks. Varbūt tas relaksē.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #2 : 2015. gada 13. augusts, 11:49:42 »
Pametu pirms 11 gadiem - privātmāju mazpilsētā pie jūras, ierastu dzīvi, svaigu gaisu un brīvību. Jo atnāca ES.  :(  Un mana darba vairs nebija. Vīrs palika mājā, bērni skolā Rīgā.
Mēģināju dzīvot pēc modeļa - no pirmdienas līdz piektdienai Rīgā, brīvdienas pavadu mājās. Pēc 5 gadiem vairs neizturēju, divas saimniecības pārāk dārgi izmaksāja, māja pamazām pārvērtās par vientuļa vecpuiša mītni, nespēju visu pa brīvdienām padarīt. Tā nu visi tagad esam Rīgā, bet māja izīrēta.
Man pašai lielu problēmu ar dzīvi Rīgā nav, jo palīdz tas, ka dzīvoju senā mājā ar lielu un zaļu pagalmu un visa ģimene esam te. Bet skumja jau vienalga pastāv - jūras pietrūkst.

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #3 : 2015. gada 13. augusts, 12:11:24 »
Esmu dzimusi un augusi Rīgas centrā vismaz 3. paaudzē. Kad apprecējos, 20 gadus dzīvoju Pierīgā. Strādāju gan Rīgā. Pilsētas trūkumu kompensēja ģimene. Izšķīros. Sapratu, ka tomēr ļoti ilgojos pēc Rīgas. Nopirku (ak drausmīgais kredīts, kas vilksies vēl gadiem) dzīvokli Rīgas centrā. Citur nevarēju pat iedomāties. Guļamrajoni nav man domāti. Nenožēloju un esmu max apmierināta nu jau vairāk, kā 10 gadus.
Vienīgais laiks, kad man netīk būt Rīgā, ir skaistās vasaras dienas. Tad ir drusku bēdīgi. Toties man ir gana iespēju paciemoties ārpus Rīgas.
Sabiedriskais transports mani nekaitina. "Sliktajos" maršrutos gan reti sanāk braukt. Garākos braucienos bērni bieži ar auto aizved.
Ļoti patīk, ka centrā viss ir tuvu.
Ziemā patīk arī pa lielveikaliem pavazāties.
Izmaksas. Nu man ir liels kredīts (tā pati īre vien sanāk), bet arī alga nav maza. Domāju, ka ēšana Rīgā sanāk lētāk (bet laukos jau parasti kkas dārzā arī izaug). Man transporta izdevumi minimāli. Ir tā iespēja braukt par puscenu.
Es no Rīgas centra neparko negribētu šķirties. Mazpilsētā vai laukos nespēju dzīvi iedomāties. Bet nekad jau nesaku nekad...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #4 : 2015. gada 13. augusts, 12:12:58 »
Negribeetu dziivot Riigaa
Stranna, jo citas valsts lielpilseetaa gan nebuutu pret

Atslēdzies tex

« Atbilde #5 : 2015. gada 13. augusts, 12:24:30 »
Dzimusi un dzīvojusi Rīgā. Patīk. Arī mikrorajons :P
Tikai logus nevajag uz padomju arhitektūru ;)

Meži, veikali, viss pa rokai. Uz jūru var ar velo aizbraukt...

Vai gribētu dzīvot, piemērm Liepājā? Nē.
Laukos? Un visu laiku ar savām roķelēm uzturēt saimniecību? Nē. Tikia, ja kāds cits to uzturētu. Vai būtu TIK daudz,ka strādniekus nolīgt...
Stundu pa zemes ceļu kratīties līdz veikalam... nē.
Būtu ar mieru dzīvot vairumā no Eiropas lielajām pilsētām. Bet ne mazpilsētelēs.

Pieslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2015. gada 13. augusts, 12:51:35 »
Dzimusi, augusi, skolā gājusi, strādājusi  Rīgas centrā, pa vasaru Jūrmalā. Tad pārcēlāmies uz Jūrmalu pavisam. Ziemā it īpaši bija sajūta -tā un tagad man jābrauc uz to čuhņu un jāpamet visa jautrība.
Tagad jau pierasts, un daudzas lietas man patīk labāk -visa iepirkšanās ērta, ir kur nolikt mašīnu, medicīna arī normāli pieejama.
Ŗīgas dzīvoklī troksnis traucē gulēt, bet man jau šeit kluss rajons un  -kas ir pats svarīgākais -klusi kaimiņi. Pat rejoši suņi nevienam nav

Ideāli jau būtu nakšņojamais dzīvoklis centrā, no kurienes viss ar kājām

« Atbilde #7 : 2015. gada 13. augusts, 13:20:39 »
Oj, Liepājā gan es gribētu dzīvot - es gan tur esmu bijusi tikai kā tūriste, bet kaut kas mani tajā pilsētā valdzina, atšķirībā no Ventspils, kas it kā ir vairāk sapucēta. Visu mūžu esmu dzīvojusi Rīgā, un man te patīk. Protams, gribētos mājiņu pie jūras vai ezera, bet reāli saprotu, ka nepavilkšu finansiāli, un, pat ja būtu finanses, tāda privātmāja ar dārzu prasa vairāk piepūles, nekā es būtu gatava ziedot. Tad nu samierinos ar tām reizēm, kad aizbraucu pie kāda ciemos ārpus Rīgas.   
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2015. gada 13. augusts, 13:28:39 »
Dzimus, augusi pilsētā, ne mazā, ne lielā. Viss turpat - skola, veikali (ar mūžīgajām rindām pēc deficīta :D], poliklīnika, ar kājām var aiziet visur, autobuss uz tālākajiem pilsētas galiem. Vasarās asfalta smarža pēc lietus, pagalmi, kur kāpt kokos un spert kaimiņu zemenes.

Studējot pārvācos uz Rīgu, secināju, ka darba iespējas reāli ir tikai tur (internets tolaik - max iezvanpieeja, tehniskās iespējas ne tuvu mūsdienām) un nodzīvoju vairāk kā 20 gadus dažādās Rīgas vietās. Bija vietas, kur pēc tumsas uz ielas labāk nerādīties, kur nu vēl svārkos. Bija vietas, kas gana zaļas, kur ūdens no krāna dzerams bez vemšanas. Bet arī tur Rīga smird. Vakarā izej ārā - smird. Centra piemīztās un pievemtās vārtrūmes, piesmirdušie pagrabi. Piebāztais sabtrans, kur jāspiežas pie sasvīdušiem rumpjiem, lai vispār tiktu iekšā. Mašīnas, autobusi, bomži, kuru kļuva aizvien vairāk. Smird apakšējā dzīvoklī smēķējošie, smird blakus dzīvoklī nemazgātie.  To asfalta smaržu pēc lietus es tur nespēju atrast.
Troksnis nepārtraukti, taurējošas mašīnas, pīkstoši luksofori, bļaujoši garāmgājēji, gaismas cauru nakti - bez melniem aizkariem neaizmigt.

Jā, protams, ērti uz kādu klubu aiziet, nav jādomā, kā mājās nokļūt, teātris, pasākumi, kas beidzas vēlu. Un klienti sasniedzamā attālumā. Bet tas arī viss. Tā arī nespēju pierast, un sajūta, ka Rīga ir viena vienīga netīra, smirdīga miskaste, kas jāpacieš darba dēļ, tā arī nepārgāja.

Kad kļuva par dārgu (resp., pienāca atziņa, ka bērt savu naudu caurā namsaimnieka mucā ir absolūti bezperspektīvi), pārvācos uz laukiem. Kur, izkāpjot no mašīnas vai vilciena, var ieelpot. Vienkārši ieelpot. Kur, nošķūrējis sniegu no taciņas, tu redzi sava darba rezultātu, kur sēne, mellene un zemene nav centrāltirgū, bet aiz grāvja. Kur no rīta var iziet zālītē ar pliku dē, bērnus var ielikt ratiņos un nolikt aiz stūra ēnā vai palaist pagalmā (nezinu, ko es ar viņiem darītu Rīgas plikajos pagalmos ar narkomānu šļircēm, prezervatīviem, bomžiem un "brāļutautas" kaimiņu tatāru leksiku aiz sienas).
Māju bagāto ļaužu geto atļauties es nevaru un negribu (dzīve pēc svešu cilvēku diktētiem noteikumiem līdz sīkumiem, nav man pieņemama), visur citur tā garoza ir par biezu. Rīgā mani vairs neiedabūs nekas.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #9 : 2015. gada 13. augusts, 13:35:54 »
Jā, laikam rīdziniekiem ir Rīgas pieradums, tāpat kā nerīgas iedzivotājiem cits pieradums. Esmu dzīvojusi Rīgā, tur tomēr viss ir ļoti dārgāks - ēšana, skaistumkopšana, kafejnīcas, viss. Tu nevari pusstundas laikā visur aiziet kājām, mani visvairāk tracina sabtransports.  Mazpilsētā ar mazāku algu var labāk dzīvot. Lasu, ka Rīgas nomalēs mežs, jūra blakus - tad es vēl saprotu, bet Rīgas centrs, esmu tur īrējusi ilgstoši. brrrr. Laikam jau katrs pierod pie sava. Vēl mani kaitina sveštautiešu pārsvars un tās Rīgas padibenes, kas visur klīst, manā pilsētā gan vieni, gan otri  reti gadās.
Tad vēl klausos- Rīgā kultūra utt, bet, kad salīdzina, tad  esmu vairāk Rīgā kultūru gada laikā baud'ijjusi nekā mana māsa rīdziniece :)
Netaisos ne strīdēties, ne pārliecināt, tikai manas pārdomas....jo laikam atkal būs jādodas uz Rīgu...

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #10 : 2015. gada 13. augusts, 13:38:23 »
Peljnjaa es dotos aarpus lv, nevis uz Riigu...

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #11 : 2015. gada 13. augusts, 13:41:18 »
Es tik asi neatļāvos, bet Trix noraksturoja manu sajūtu par Rīgu.
Tāpēc tik sāpīgi, ka atkal tur jāatgriežas.

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #12 : 2015. gada 13. augusts, 13:45:10 »
Peljnjaa es dotos aarpus lv, nevis uz Riigu...

Neprotu valodas.
Melno darbu neesmu gatava tur veikt, lai par kādu samaksu, kā arī esmu par vecu, lai tagad dotos prom no LV.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #13 : 2015. gada 13. augusts, 13:55:09 »
Jā, laikam tieši bērnības atmiņas padara vietu mīļu vai nemīļu. Esmu dzimusi un uzaugusi Rīgas centrā, tagad atkal atpakaļ savas bērnības rajonā- kas var būt labāks par šo? Parki, kafejnīcas, Daugava...sabiedrisko transportu lietoju 5-10 reizes mēnesī- centrā viss ir, nekādas vajadzības kaut kur braukāt.

Meita ar znotu nopirka dzīvokli mazpilsētā- vienā no skaistākajām, manuprāt, bet...ir tā smakšanas sajūta- viss tāds maziņš, visi cilvēki zināmi, viss notiek vienādi katru dienu. Tagad taisās uz Rīgu atpakaļ, jo vairāk tāpēc, ka znotam visi peļņas darbi Rīgā.

Es pati esmu 100% pilsētas cilvēks- neinteresē ne dārzi, ne cauruļu vai jumtu labošana savam rokām. Esmu laimīga neko par to nezināt. Kops dzīvoju viena, pat ēst vairs netaisu- un esmu laimīga netērēt laiku man pilnīgi neinteresantajai sadzīvei. Jā, un man arī patīk, ka uz teātri vai muzeju var aiziet stihiski, kad ir noskaņojums, nevis mēnešiem ilgi to plānot un lauzīt galvu, kā aizbraukt un kurš pieskatīs lopus :) Saprotu, ka pārspīlēju, bet tādas nu ir manas sajūtas.

Tas, ko Justīne apraksta- jā, tā varētu būt Maskavā vai Mumbajā, bet Rīga? Jauka, mierīga, maza pilsētiņa :)

Atslēdzies samtene

« Atbilde #14 : 2015. gada 13. augusts, 13:57:15 »
 Jautājums ir par to, vai doties strādāt uz Rīgu, ja dzīvo ne-Rīgā?

Ja ir varianti, tad jāapdomā. Ja nav citu iespēju, tad jau jādodas uz Rīgu, ko tur daudz... Daudz kas jau atkarīgs no dzīvesvietas attāluma līdz galvaspilsētai :).

Tik daudzi braukā uz darbu no tā saucamajām Rīgas guļampilsētām, strīpām vien, strīpām vien... :) No Ogres, Tukuma, Jelgavas, Dobeles utt., no Cēsīm, katru dienu...