Iniciētas iz raksta par to, kā reliģiozs pāris savu priekšlaikus dzimušo bērnu mēģinājuši izglābt ar lūgšanām, neizglābuši un sēž cietumā.
Tu uzšuj kleitu. Izdomā, nopērc audumu, šuj, strādā... Gatavs. Kleita ir tava. Velc, kur gribi, nevienam nedod. Ja gribi, protams, vari pārdot. Ja kāds paņem tavu kleitu, tas nav likumīgi. Ja es savu kleitu saplēšu, par to man soda nav. Žēl, bet neko darīt.
Tu sakomponē dziesmu. Uzraksti vārdus, mūziku. Dziedi pats, pelni naudu ar koncertiem. Ja kāds cits mēģina to dziedāt, iestājas autortiesību aizsardzība un tam citam pa tauri vai atņem naudu. Ja es savu dziesmu vairs nedziedu, par to neviens nesatraucas.
Tu izaudzē ķirbi. Uz savas zemes, no neapēstas ķirbja sēklas, visu vasaru laisti. Rudenī ēd, izspied sulā vai pārdod. Tavs ķirbis, liec, kur gribi, kaut sacūko par helovīna masku. Ja tas ķirbis sapūst vagā, visiem vienalga. Nākamgad stādīšu citu.
Tu palaid kaķeni runčos, sagaidi kaķēnus. Mīļo kaķeni, priecājies par kaķēniem, vēlāk atdod draugam, pārdod kādam. Tavi kaķēni. Kamēr tu viņus nespīdzini, visiem pie kājas. Nomira? Žēl, bet tā notiek.
Tu uztaisi bērnu. 9 mēnešus mocies, piedomā pie ēšanas, dzīvošanas, veselības, dzemdē, mīļo, baro, mazgā, neguli. Bet bērns NAV TAVS. Tev ir tikai pienākumi, bet nekādu tiesību. Vienkāršojot - nekādas garantijas, ka kādam nesagribēsies, lai tu audzini tā, kā iedomājas citi, citādi bērnu tev vienkārši atņems. Saslima un nomira? Traģiski. Sāp man, svešiem vienalga. Bet sods man pienākoties gan.
Vot nesaprotu, kādas tiesības jebkādām instancēm var būt uz manu bērnu? Tā ir mana iniciatīva, mani resursi, mana veselība un mans laiks. Par mana bērna eksistenci man vēl ir jāpiemaksā, un galu galā no tā mana bērna vēl citi slauks un slauks savu labumu nodokļos. Uz kāda pamata kāds uzurpē sev tiesības noteikt, ko man darīt savu ražojumu? Ja es nebūtu viņu dzemdējusi, viņa nebūtu vispār.
Es saprotu, ja kāds man bērnu būtu aizdevis lietošanā [audzināšanā] - ar svešu mantu jārīkojas pēc īpašnieka noteikumiem. Ja es īrēju dzīvokli, tas nav mans, es tur nevaru kurināt ugunskuru. Bet ja es uzbūvēju māju un istabas vidū uzkuru ugunskuru, tā ir mana problēma, ka no mājas paliek melna čupiņa [tikmēr, kamēr es neprasu apmaksāt ugunsdzēsējus manas izklaides novērošanai]. Gribu un nodedzinu [kamēr tas neapdraud apkārtējos].
Tad kāpēc uz manis radītu bērnu man tiesību nav? Ne jau sabiedrība mani apsēkloja, kopa un izdzemdināja. Sabiedrība nav ieguldījusi ne pušplēsta centa viņa tapšanā.