Autors Tēma: Kafka un Cilvēks, kas smejas  (Lasīts 6306 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies samtene

Re: Kafka un Cilvēks, kas smejas
« Atbilde #15 : 2015. gada 07. decembris, 14:18:08 »
 :) Es iedomājos, ka, ja dekorācijas kā senos laikos darbinātu ar cilvēku spēku, tad veči saspļautu saujās, un dekorācijas paceltu un nolaistu kā nākās, droši vien :)

Kaut gan, scenogrāfija bez datortehnikas Cilvēkā, kas smejas nemaz nevarētu būt. To grīdas līmeņa precizitāti, lai aktieri varētu pārvietoties neklupdami, pēc tam, kad dekorācijas ir iegrimušas "pazemē", bez datoriem nu nekādi :)

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #16 : 2015. gada 07. decembris, 20:43:48 »
Par Kafku, tik sliktas atsauksmes sen neesmu dzirdējusi .... Pat no studentiem LKA, kuri plāno būt par kritiķiem, esmu dzirdējusi tikai labu ... šis tad nu ir izņēmums ...
Nekas no Kafkas neesot... līdzīgi varenajiem cer, ka izrāde tiks izņemta no repertuāra ...

Kā jums, kas redzējuši? Kas ir tie mīnusi, plusi?

Atslēdzies hm@

« Atbilde #17 : 2015. gada 07. decembris, 23:08:37 »
Nesapratu- LKA studenti peļ vai saka labu?

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #18 : 2015. gada 08. decembris, 05:34:17 »
Saka, ka šito vajadzētu ņemt ārā no repertuāra.
Neesot tur nekas no Kafkas. Es gan arī nezinu, ko cilvēki gaidīja :)

Atslēdzies hm@

« Atbilde #19 : 2015. gada 08. decembris, 09:38:23 »
Neesot tur nekas no Kafkas. Es gan arī nezinu, ko cilvēki gaidīja :)

Man tādā ziņā bija labi - Kafku nezinu, tāpēc par visu, ko redzēju, domāju - ā, tas ir Kafka, tā vajag :):)

Laikam es šobrīd esmu vienīgā, kas uz Kafkas Ameriku bijusi... jācer, ka vēl kāds pagūs redzēt un ierakstīt.
ā, atcerējos, man prasīja, zinot, ka arī par Milēdiju momentā runāja, ka izgāšanās un jāņem nost, lai salīdzinu Kafku ar Milēdiju, kura trakāka. Mans verdikts- nevar salīdzināt, Milēdijā aktieri paši ālējās un jau spēlēja kā izgāšanos, Kafkā viņi cenšas spēlēt pa īstam.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #20 : 2015. gada 08. decembris, 10:08:36 »
ā, atcerējos, man prasīja, zinot, ka arī par Milēdiju momentā runāja, ka izgāšanās un jāņem nost, lai salīdzinu Kafku ar Milēdiju, kura trakāka. Mans verdikts- nevar salīdzināt, Milēdijā aktieri paši ālējās un jau spēlēja kā izgāšanos, Kafkā viņi cenšas spēlēt pa īstam.

Hm@, Tev škita, ka Milēdiju aktieri spēlēja kā izgāšanos?
Man gan tā nešķita... Nu jā, es nesaņēmu to, ko gaidīju, t.i. paša Dž.Dž. anotācijā apsolīto, bet ja nerok tik dziļi :) Varbūt esmu viena no nedaudzajiem, kas uzskata, ka šo to pamainot, būtu bijusi tīri normāla izrāde :)

Atslēdzies samtene

« Atbilde #21 : 2015. gada 08. decembris, 10:17:47 »
Par Kafku, varbūt ierakstīšu, ja spēšu noformulēt savu viedokli :)

Par otro šīs tēmas izrādi - Cilvēks, kas smejas, man nav viennozīmīga viedokļa, nepievienojos tiem, kas ir stāvā sajūsmā :)

Atslēdzies hm@

« Atbilde #22 : 2015. gada 08. decembris, 10:26:24 »
Milēdija - sākumā aktieri spēlēja sakostiem zobiem ( vismaz man tāds iespaids radās pirmizrādē) , izņemot milēdiju, kura centās izbaudīt savu tiumfālo atgriešanos, bet nespēja tikt galā ar pārējo aktieru viedokli par izrādi... un pirmizrādes publika bija cerējusi uz kaut ko dziļāku, nu kaut nedaudz musketierīgāku un ne tik pilnu ar dziesmām... pēc tam, cik zinu, izrādēm turpinoties, aktieri arvien vairāk  atraisījās, zinot, ka arī publikai un kritikai ir tāds pats viedoklis par izrādi kā viņiem pašiem, arī publika jau zināja , uz ko nāk , un visi daudz maz bija apmierināti. Noslēguma izrāde bija triumfāla - aktieri priecīgi, ka pēdējā, ņēmās, cik vien varēja, tur bijušas vairākas zelta vērtas epizodītes:)

un - tu, samtene , neesi vienīgā, kas uzskata, ka bija kļūda noņemt šo izrādi:) ja izrādi pareizi reklāmās pasniegtu ( un tam ari es piekrītu), tad publika lauztos uz to:)
Bet Kafkam laikam nedraud šāda publikas pievilkšanas iespēja:)

Atslēdzies hm@

« Atbilde #23 : 2015. gada 10. decembris, 14:57:23 »
Cilvēks, kas smejas - kritiķi visi vienā balsī paziņo, ka abas izrādes ir viena par otru vājākas , Kafka un Cilvēks. Man gribētos vairāk aizstāvēt Cilvēku, kas smejas. Kāpēc? Režisore centusies, scenogrāfs izdomājis pasakainu risinājumu, skatuvnieki mokās katrā izrādē, liek sveces altāros, lai viss strādātu kā vajag, aktieriem likts dejot un dažādi kustēties, komponistam taisīt jaunu aranžējumu - vārdsakot, visi nenormāli centušies. Tāpēc atļaušos teikt, ka šī ir labāka izrāde par Ameriku.

Scenogrāfija tiešām laba, atšķirībā no Kafkas, kur uzlikts uz skatuves viss, kas bijis pieminēts romānā, šeit ir alegorijas.
Pati izrāde daudzējādā ziņā Princi un Ubaga zēnu atgādināja, sākot ar Maiklu Hendonu, resp, Laizānu.  Un pie tam ne jau dēļ Kalniņa mūzikas šī asociācija. Un pie tam to senseno iestudējumu Ubagzēnam, pirms gadiem 30, ar Kaijaku un Reini galvenajās lomās.. :(

Mūzika - mans sāpju moments. Neviens vēl man nav izsskaidrojis, kāda mārrutka pēc bija jātaisa jaunas aranžijas vecajām dziesmām. Vai tāpēc, ka ImKalniņš tagad ir sliktais un mēs no viņa gribam norobežoties? Tad kāpēc vispār jāņem šī mūzika? Būtu kārtīgas vecās notis un tie, kas atpazītu šīs dziesmas, būtu laimīgi, bet tie, kas dzirdētu pirmo reizi, teiktu, o, jā, tātad tāds ir Imka! Bet tagad vienīgais, kas ir panākts, ir sajūta, ka aktieri nemāk dziedāt. Tas nekas, ka viņi ir dziedājuši n-tos koncertus, mūziklus utt, te sajūta, ka balsis lūzt, pauzē, šķībi dzied. Bet tāds ir tas aranžējums. Fē.

Par mīlestību - pašās beigās es pieslēdzos galvenajiem varoņiem un nopārdzīvoju viņiem līdzi. Lai gan vienu brīdi Gvinplēns izskatījās pamatīgi aizrāvies ar Džoziannu, tomēr izrādījās, ka viņš mīl Dea. Pēdējās 10 minūtes no izrādes bija ļoti pārdomāti skaisti uzvestas.

Atslēdzies samtene

« Atbilde #24 : 2015. gada 11. decembris, 15:15:19 »

Cilvēks, kas smejas - kritiķi visi vienā balsī paziņo, ka abas izrādes ir viena par otru vājākas , Kafka un Cilvēks.
Neesmu lasījusi nevienu kritiku, redzēju vakar KDi, ka ir par Cilvēku, bet nenopirku, neizlasīju :) Radzobes kritiku par Ameriku redzēju, bet arī neizlasīju.
Bet, man ir savs viedoklis :)

Kaut scenogrāfijas pamatā ir kuģa tilpne, un es saprotu šo ideju, kopumā piekrītu vienam NT mājas lapā izteiktajam viedoklim, ka līdzīga Indulim un Ārijai. Man bija tieši tādas pašas asociācijas :) It sevišķi, kad tos garos veidojumus gar abām skatuves malām cilāja augšā, lejā (nesapratu, tie bija domāti kuģa masti vai kas?). Varbūt līdzība tāpēc, ka abām izrādēm scenogrāfi ir krievi, un tas tagad modīgi? Visumā iespaidīgi, jā, bet Indulis un Ārija bija pirmie, tā kā ...

Mūzikas aranžējumi mani netraucēja, manuprāt, bija labi, es laikam negribētu izrādē klausīties Menueta stilā izpildītas dziesmas. Man gan nepatika fonogrammu izmantošana,  bet nu labi, ar prātu jau saprotu, ka kopējai labskanībai vajag. Var teikt, ka muzikālie gabali man patika, tikai tie pārsvarā kaut kā negāja kopā ar pārējo darbību, manuprāt. Vai nu dramatizējuma autors pie vainas, vai arī tomēr RK pietrūcis pieredzes to visu tā smuki salikt kopā.

Lietas kas , manuprāt, “leca ārā” no kopējā…
  • pārsvarā uz skatuves valda tāda baisa un apsūdzoša  atmosfēra, aktieri ņemas savā nodabā, skatītāji sastinguši vēro notiekošo, bet vienā dziesmā (parlamenta?) Doveika un Egliens pienāk pavisam tuvu skatuves malai, kā aicinot skatītājus iesaistīties, dziedāt un varbūt pat plaudēt līdzi, tomēr skatītāji neiesaistās, vismaz otrajā pirmizrādē nē…
  • nesapratu tās parlamenta lelles uz podiem… nē nu, ideju es sapratu, bet iespaidīgāk, manuprāt, būtu dzīvi statisti, kas kustētos un runātu kā lelles…
  • Homo – Igo romānā, bez šaubām, ļoti svarīgs tēls, bet izrādē tas puskailais puisis ar vilka ādu uz muguras, kaut kā nelikās iederīgi, varbūt vienkārši varēja iztikt ar skaņu efektiem…
Sanāca gari, un vairak par mīnusiem, bet kopumā es neuzskatu RK debiju LV par izgāšanos :)

Atslēdzies hm@

« Atbilde #25 : 2015. gada 11. decembris, 15:35:15 »
es tos scenogrāfijas kustīgos elemntus uztvēru kā taustekļus (vismaz dažviet) un arī karaliene kā tāda kukaine bija satērpta.

Te atačmentā - ābolu ķocis no vakardienas KDi

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies samtene

« Atbilde #26 : 2015. gada 14. decembris, 13:57:43 »
Paldies, hm@, palasīju recenzijas... nu ko lai saka...

Atkalatgriešanās Dailē kā aktrisei bija kudī spēcīgāka kā debija režijā... bet muzikālās izrādes ir grūtāk taisīt kā parastās, manuprāt. Un opera arī ir kaut kas cits tomēr, muzikālais rāmis neļauj izplūst un aktieriskais mazāk...

Bet, ja viņa grib būt režisore, gan jau būs :) Varbūt tikai vajadzēja sākt ar mazo zāli, piešaut roku :) Kolēģim Rešetinam, redz, sanāk labāk "pārkavlificēties" :) - kamerzāle, mazā zāle, un gan jau kaut kad būs arī lielā zāle.