Autors Tēma: Latviešu valoda  (Lasīts 8775 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Re: Latviešu valoda
« Atbilde #30 : 2016. gada 08. janvāris, 23:25:44 »
 :rofl: Oij, Krustmāt Agate, atkārtošana, protams, zināšanu māte ...

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #31 : 2016. gada 08. janvāris, 23:30:48 »
:D Vislabāk man ss.lv dzīvnieku sadaļā patika, ka pārdeva pavlīnes... Bet tas pasen bija, nezinu, vai piedāvājums joprojām spēkā.

Bija ar telefonu fotografēts jautrs teksts ar norādījumiem, kā barot pagalma kaķus - pilnīgs gugletransleits :P, taču šovasar telefoni tik ļoti mainījās (jauns, remontā, nomainīts, vecais, atkal nomainīts jaunais...), ka nevaru vairs atrast bildi.
Lasīju, jautrojos un domāju - vai tiešām nav neviena, kam atrādīt latvisko tekstu pirms lipināšanas pie sienas.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #32 : 2016. gada 04. aprīlis, 00:28:42 »
Filozofēju. Tāpēc tēma ielikta šeit.
Es sakārt meklēju vai nevar ielikt sarunu "latviešu valoda" sadaļā mistika. Jo latviešu valodas izcelsme ir ļoti mistika. Pilnīgi skaidrs ka 13 gs mūsdienu latviešu valodu neviens īsti nesaprastu, līdz pat tam ka pat vārdi ir mainījuši nozīmi, no 'draugs', kas 13gs bija analogs 'draudam' līdzīgi svešajiem, līdz mūsdienu viņa izpratnei.  :bunny:
Un latviešu rakstu valodu izveidoja vācu mācītāji, lai latvieši neiedomātos, ka viņi ir lietuvieši, kurus līdzīgi apstrādāja poļi. Un droši vien tā ari ir īpatnība, ka latvieši, kad nav par ko strīdēties, strīdas par valodu un tas tā sakot ir ielikt latviešu valodai šūpulī:
Citāts
Bez apsūdzības izskatīšanas, bija arī pārmetums kamdēļ Reiters peļot Georga Manceļa tulkojumu, uz ko Reiters nekavējoties atbildējis: tāpēc ka Manceļa grāmatās neesot nevienas lapas, kurās nebūtu latviešu valodas kļūdas.
https://lv.wikipedia.org/wiki/Jānis_Reiters un runa iet par ~1665. gadu :)
Līdzīgi ir izteicies arī Jānis Rainis: "man kauns latviešiem paskaidrot viņu pašu valodu. ..latviešu valoda ir bagātā, un, kas viņas neprot, lai mācās, bet lai nelielas ar savu nezināšanu un nabadzību." 
Un ja es kaut ko uzrakstu nepareizi, es reti kad kādam skaidroju, ka tas ir nepareizi es esmu kļūdījies, bet gan vainu noveļu un viņa latviešu valodas neprasmi, jo kurš gan zin visas lokālizrunas. :) Un man dzīve, bez mācībām Kārļa Mīlenbaha vidusskola, ir iemācījusi, ka pareizā latviešu laterālā valodā runā tikai "krievi' proti, t.i. kas viņu ir iemācījušies, jo normāls latvietis runā kaut kāda "mājas dialektā".   :) Tā kā latviešu valodai nav robežas!!! :)       

Atslēdzies tex

« Atbilde #33 : 2016. gada 04. aprīlis, 01:01:11 »
PAr lv valodas bagātību runājot, kkad palasīju nerātnās tautas anekdotes... TIK daudz anatomisku un seksuālu izdarību apzīmējumu nezināju ar viesiem 12 gadiem skolā...

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #34 : 2016. gada 04. aprīlis, 17:43:31 »
PAr lv valodas bagātību runājot, kkad palasīju nerātnās tautas anekdotes... TIK daudz anatomisku un seksuālu izdarību apzīmējumu nezināju ar viesiem 12 gadiem skolā...
Vai, man gan ar šiem vārdiem un nevārdiem nav bijusi nekāda problēma, jo es laikam esmu audzis neparastā vidē - proti, līdz kādiem 10 gadiem es domāju ka Latvijā dzīvo tikai latvieši un visi krievi u.c. dzīvo Krievijā un kaut kur citur. :)   Bet nu jā, izglītības trūkumu laiks novērsa un jau uz 18 gadiem es zināju kā Latvijā ~80% var runāt krieviski un tikai ~50% latviski. :) Un tas noteica arī šo vārdu lietojuma valodu ;)

07.03.2016. «Vai latviešu valodas dialekti mūsdienās ir dzīvi?» – stāsta Dr. philol. Anna Stafeckahttps://lvak.wordpress.com/2016/02/17/07-03-2016-vai-latviesu-valodas-dialekti-musdienas-ir-dzivi-stasta-dr-philol-anna-stafecka/
«Latviešu valodu visos Latvijas novados, kā zināms, nerunā vienādi. Dažviet territoriālās atšķirības valodā ir nelielas, citviet to ir tik daudz, ka dažādu dialektu runātājiem savā starpā ir pat grūti saprasties. Dzīvā runātā tautas valoda dažādu iekšēju un ārēju apstākļu ietekmē arvien attīstās un pārveidojas. Arī izloksnes un dialekti pārveidojas, nivelējas, un daudzas valodas parādības zūd. Šīs pārmaiņas nav vienādas visā valodas lietojuma territorijā. Izloksnes cita no citas un no visai nācijai kopīgās jeb literārās valodas atšķiŗas ne tikai ar vārdu krājumu, bet arī ar fōnētiskām, morfoloģiskām īpatnībām un sintaktiskām konstrukcijām. Kas no tā ir saglabājies mūsdienās un vai latviešu valodā izloksnes un dialekti joprojām ir dzīvi – to mēģināsim noskaidrot priekšlasījumā, balstoties uz LZP projektā «Latviešu valodas dialekti XXI gadsimtā: sociolingvistisks aspekts» iegūtajiem rezultātiem.»

Atslēdzies Ēsma

« Atbilde #35 : 2016. gada 04. aprīlis, 18:12:09 »
Piedo, e valodas fašists-  runa nekur neiet. Runa ir vai runas nav.
Kauč gan- kā kāds neklasiķis reiz teicis- "... ja doma lido, kāpēc runa nevar iet"

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #36 : 2016. gada 04. aprīlis, 18:35:17 »
Piedo, e valodas fašists-  runa nekur neiet. Runa ir vai runas nav.
Kauč gan- kā kāds neklasiķis reiz teicis- "... ja doma lido, kāpēc runa nevar iet"
Hehe, mana klasikā atbilde ir kaut tavs autobuss nekad tā arī neatnāktu, bet vienmēr atbrauktu. :) Un lai cik Tev būtu paviršas zināšanas par latviešu valodas lingvistiku, tavas zināšanas par politoloģiju ir vēl sliktākas, jo tev droši vien pat nojausma nav kas īsti ir "fašisms". :)   

Atslēdzies Camma

« Atbilde #37 : 2016. gada 04. aprīlis, 19:31:17 »
tas_pac_lv ....
Ir ļoti dīvaini lasīt pārdomas par valodniecības tēmām, ja tās uzrakstītas tik ļoti kleinā valodā....
Visus sakost!

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #38 : 2016. gada 04. aprīlis, 20:41:33 »
Es nopietni aizdomājos par kā pareizi ir jāraksta "valodas fašists" - tā tak ir idioma vai ne, jo tiešā nozīme ir pilnīgi neizprotama?  :bunny:

p.s. nav "kleinas valodas" ir nesaprotamas, bet tā ļoti biezi nav valodniecības problēma. ;)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #39 : 2016. gada 04. aprīlis, 21:25:57 »
O, beidzot viena tēma, kur valodas fašisti var izkauties.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #40 : 2016. gada 04. aprīlis, 21:27:59 »
Es nopietni aizdomājos, par kā pareizi ir jāraksta "valodas fašists" - tā tak ir idioma, vai ne?, j Jo tiešā nozīme ir pilnīgi neizprotama. ?
p.s. nav "kleinas valodas", ir nesaprotamas, bet tā ļoti bieži nav valodniecības problēma.

IR kleina valoda un še mēs to ir būt redzēt visā godībā!
Visus sakost!

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #41 : 2016. gada 04. aprīlis, 21:34:04 »
Camm, tev jau pašai arī tā valoda stipri eupatņeja.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #42 : 2016. gada 04. aprīlis, 22:13:42 »
Ir kleina valoda un še mēs to ir būt redzēt visā godībā!
Ehh, tā nedrīkst izsmiet cita cilvēka valodu ;) :

Hmm, man patīk Fatima:

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #43 : 2016. gada 04. aprīlis, 22:33:13 »
Un re kur veselu Jānis Skutelis, LMT "Viedizrāde" filozofē 1:14:31 t.s. arī par latviešu valodu:

un uzrakstīt kleini nemaz nevar :) , bet sanāk stulbi. 

RaFix

• Viesi
« Atbilde #44 : 2016. gada 04. aprīlis, 22:39:13 »
un uzrakstīt kleini nemaz nevar :)
Var. Kam domāti interpunkcijas likumi? Jebšu, Tavuprāt, pieturzīmju lietojumu ir iespējams brīvi interpretēt?  :thinking: