Autors Tēma: Citur neliekams pastāsts  (Lasīts 4554 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Citur neliekams pastāsts
« : 2016. gada 21. februāris, 17:20:17 »
 Lai vai kā tur būtu, bet raksturs cilvēkiem veidojas skolā. Tas zināms jau sen un tiek izmantots nesamaitāto bērnu dvēseļu šablonēšanai tādā virzienā, kāds nu pašreizējai valdībai vajadzīgs. Padomijā visās skolās par pareizu politisko audzināšanu un puišu sagatavošanu lielgabalgaļas lomai rūpējās īpaši “skolotāji” - vojenruki. Kā likums, nevienu citu valodu, izņemot krievu. šie kungi nezināja un skolās parasti vadīja pēdējo gadu-divus pirms iziešanas pensijā. Kaut ko no civilās aizsardzības pamācīja, ļāva izjaukt-salikt “kalašu”, pašaudīties skolas bēniņos ierīkotajā šautuvē ar mazkalibreni. Reti kurš no vojenrukiem riskēja rādīties ar sīkajiem resgaļiem kaut kur sabiedrībā, izņēmums – ja vojenruks bija piekomandēts krievu skolai. Tad gan visādas kara spēles un maršēšanas gāja vaļā vai uz katriem valsts svētkiem.
Kā bija, kā ne, viens īstenais tēvzemes patriots sadomāja, ka viņam arī latviešu puikas jāiedīda staigāt “strojevim šagom”. Kā par nelaimi skola pašā Rīgas centrā un sporta laukuma nav. Ko darīt? Ies maršēt pa ielu! Nu labi, maršē ap kvartālu - “raz, dva, ļevoi” - skaisti! Vajadzētu kādu dziesmu, lai soļošana brašāka. Vai maļčiki nezinot kādu ritmisku dziesmu, kas soļošanai piemērota? Ak, zinot gan? Nu tad nākamais aplis ap kvartālu dziesmas pavadījumā.
Un tad pašā Rīgas centrā, brašiem soļiem atbalsojoties apkārtējo namu sienās, atskan puišu skaļā un vienotā balss :
“....Upe tek riteņos, heisā,
Brūtgāns pāri brien, heisā,
Kule mirkst ūdenī, heisā,
Zāle di@sā lien, heisā...”
Vojenruks tikai vēlāk tā kautrīgi esot nokomentējis, ka dziesma laikam īsti laba neesot izvēlēta, jo garāmgājēji dīvaini smaidījuši, bet nekādas bumbas piesiet nav varējis, jo valodu nav zinājis...
Visus sakost!

Atslēdzies Emīlija

Re: Citur neliekams pastāsts
« Atbilde #1 : 2016. gada 21. februāris, 18:27:27 »
Melodiju nezinu bet man kaut kā ne-so-ļo-jas... :)

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 21. februāris, 18:35:48 »
Labi soļojas :)
Visus sakost!

Atslēdzies Mao

« Atbilde #3 : 2016. gada 21. februāris, 18:42:50 »
Melodiju nezinu bet man kaut kā ne-so-ļo-jas... :)

Divas ceturtdaļas - Kas Tev nesoļojas? Plijē?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #4 : 2016. gada 21. februāris, 21:51:07 »
Vai tad vojenruks tikai puišus dresēja? Pie mums trenkāja visu klasi. Es varēju kalašņikovu izjaukt un salikt ka prieks 1 minūtē. Un visas detaļas varēju nosaukt. Un visus pagonus bija jāatpazīst. Un ar gaiseni jāšauj, un militarajās skatēs jāsoļo un jādzied "U soldata vihodnoj, pugovici v rjad....I ot ulibok djevušek vsja uļica svetla..." :D

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #5 : 2016. gada 21. februāris, 22:06:08 »
Kalašņikovs , svēta lieta! Vajadzēja izjaukt un salikt uz laiku. Ar hronometru. Šautuvē ar visiem brunčiem metāmies garšļaukus uz matračiem un šāvām mērķī.
Dziesma gan man nedzirdēta.
Bet bija vēl tāda lieta , kā ierindas skates. Mazajās klasēs .Tur bija jāsoļo ar dziesmu. Diesma bija izvēlēta debila:

Pa debesu āri
Trauc lidoņu pāri
Un vēro no augstuma tie
Cik braši mēs esam
Kā karogus nesam...

Nu mēs arī dziedājām - "Pa debesu āri, trauc miroņu pāri... "   

Atslēdzies Minne

« Atbilde #6 : 2016. gada 21. februāris, 22:14:36 »

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #7 : 2016. gada 21. februāris, 22:44:50 »
Minne, super!

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2016. gada 22. februāris, 01:07:43 »
Minne, super!

Pūka, šīs bija maigais variants ;)

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #9 : 2016. gada 22. februāris, 08:15:24 »
Minne,Tu esi leenais divplaaksnis,vot es - izaardiju un saliku atpakalj 28 sekundees! :rofl: protams,ja traapiijaas labais kalashs,bet ,ja tas kroplis,kuram laidee bija penal s prinadljezhnostju...nu i na.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #10 : 2016. gada 22. februāris, 08:35:31 »
Minne,Tu esi leenais divplaaksnis,vot es - izaardiju un saliku atpakalj 28 sekundees! :rofl: protams,ja traapiijaas labais kalashs,bet ,ja tas kroplis,kuram laidee bija penal s prinadljezhnostju...nu i na.

lumberg, neatceros savas sekundes, bet gribēju teikt, ka robeža bija tā 1 minūte. Bet arī ne par to ir stāsts ;)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #11 : 2016. gada 22. februāris, 09:28:59 »
Nekad neesmu varējusi kaut kādus kalašņikovus salikt. Izjaukt jā.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #12 : 2016. gada 22. februāris, 11:11:40 »
Kalašņikova jaukšana un salikšana likās interesantākais, kas tajās stundās bija un nesapratu, kādas var būt grūtības atcerēties secību. Vienīgās grūtības varēja sagādāt, ja tika defektīvais kalašņikovs (vispār bija 3)- kaut kas tam bija salocīts un grūti noņemams, reiz pat aizplēsu īkšķa nagu izjaucot.
Mūsējam vojenrukam prispičilo, ka visiem vajag vienādas cepures, beretes, bet, kā jau padomjlaikos, arī ar tām bija naprežonka un ne vienmēr bija nopērkamas, un beigās viena klasesbiedrene ieradās pašadītā... :D

Dziedājām gan "Div dūjiņas", gan vojenruka iecienītās "Песня о тревожной молодости" pirmo pantu un piedziedājumu: И снег, и ветер.
И звёзд ночной полёт...
Меня моё сердце.
В тревожную даль зовёт.

No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2016. gada 22. februāris, 11:25:57 »
Vot, es šim visam kā esmu pagājusi garām. Vienreiz mācījāmies likt gāzmaskas.
Teorija par kodolkaru.
Nekādi kalašņikovi,soļošanas un dziedāšanas.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #14 : 2016. gada 22. februāris, 11:50:51 »
Tiešām nebija ierindas skates (manuprāt, tā šo lietu sauca)?
Visām klasēm bija jāpiedalās sacensībās - cik saskaņoti maršē; kā pilda komandas - pa labi, pa kreisi utt., nejaucot ierindu; vēl bija sasaukšanās - tipa - "viens un divi, trīs un četri, kas tur soļo, kas tur dzied.." (tas gan laikam mazākajās klasēs, vidusskolā vairs neatceros).

Tuk, tava versija drīzāk pēc civilās mācības ož, nevis militārās, lai gan arī tur bija par kodolkaru.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck