Valsts iekārtā strādā tikai zagļi, vai ne? (Es neesmu apvainojies par pēdējo dienu diskusijām par valsts iekārtu. Esmu sapratis, ka izpratnes par to, kas un kāpēc notiek, nav nekādas.)
Pārcelsimies uz vienkāršāku, tautai draudzīgāku vidi - Centrāltirgus. Cik pārdevējiem jūs tur uzticaties, ka produkti ir svaigi? Cik no jums ir apšmaukti uz svaru?
Aiziesim uz lielveikalu. Cik no jums ir saskārušies ar nepareizi izdotu atlikumu? Ar čekā "iesistu" lieku preci? Ar nepareizu svaru kādam auglim?
Tagad kārta bankām, privātām bankām, kurās bieži vien mājaslapās komisijas ir viena summa, bankā paskaidro, ka jā, tā ir, bet ne jūsu gadījumā?
Tiem, kas paši ir uzņēmēji, atkarībā no darbības profila, būtu jāpamana, cik bieži pazūd dažādas lietas - sākot ar papīru ofisos un beidzot ar instrumentiem un materiāliem ražošanā.
Kāpēc es to visu pieminēju? Kāda tauta, tāda valdība. Zagļi ir visur. Tie, kas tagad izkrāpj lielas naudas, visi ir sākuši ar mazumiņu, viņi riskēja tieši tāpat, kā centrāltirgus zivju tante, kā lielveikala pārdevēja, kā ofisa darbinieks, kas aiznesa papīra iepakojumu. Starpība ir tajā, cik gudri šo nozagto liek lietā, lai iegūtu vēl vairāk. Taču tas nemaina būtību - zaglis ir un paliek zaglis.
Var jau teikt, ka tantes tirgū un pārdevējas veikalā to dara, jo dzīves apstākļi slikti. Vai tad mūsu lielajiem zagļiem nav slikti dzīves apstākļi? Kā lai pa šitādiem ceļiem brauc ar tādām mašīnām, ko viņi par sazagto naudu varētu atļauties? Loģiski - jāsazog vēl īpašumam kaut kur Eiropas dienvidos. Katram sava labas dzīves latiņa un katram pašam sava sirdsapziņa - zagt vai nē. Tas attiecas gan uz pārdevēju, gan uz valsts vadību.
Cilvēki, kas pieņem jūsu iesniegumus dažādās valsts iestādēs, ir nozaguši ne vairāk, kā pildspalvu vai papīru. Ja pat to ir darījuši. Ja mēs izmetīsim no Saeimas, ministrijām, tiesām, dienestiem utt visus, kas tur ir tagad un aizstāsim ar tiem, kas tur nekad nav bijuši, nekas labāks nebūs. Arī tauta zog un krāpjās. Tas, ka nauda maitā cilvēkus, jau sen nav noslēpums. Ielieciet veikala vadītāju, kas ir šmaukusies ar pavadzīmēm (Jūs nezināt, ir vai nav) finanšu ministres amatā un pabrīnieties, kāpēc nekas nemainījās, ja jau visi ir nomainīti. Kāda tauta, tāda valdība.
Mūsu valdības un tautas galvenā atšķirība ir tā, ka valdībā nav muļķu. Nē, viens ir gan. Kaimiņš.
Mūsu valstī pilsoņi par savām tiesībām neinteresējas vairāk, kā par sociālo atbalstu. Citādi - ko tad es, es jau neko nevaru mainīt. Vari! Pilsoņi arī var iesniegt likumprojektus, grozīt likumus un pat tos atcelt.
Ja es tagad uzsāktu parakstu vākšanu pret aizliegumu tirgot alkoholu pēc 22:00 (Tas nozīmē nelegālā alkohola tirdzniecības apjomu samazinājumu, lielākus ienākumus no akcīzes un citus labumus), neviens pat nepajautātu, kāds no tā labums, bet parakstu skaitu es savāktu nevis likumā noteiktajos 12 mēnešos, bet gan max mēneša laikā. Ja uzsāktu to pašu par prostitūcijas legalizāciju (Mūsu valstī tā ir ierobežota, nevis aizliegta. Legalizācijas gadījumā tas nozīmētu gan iespēju sievietēm, kas nodarbojas ar šo, iegūt sev sociālās garantijas, gan IIN valsts kasē no viņu ienākumiem, kas vidēji ir 150-200€ dienā. Es nekļūdījos rakstot - vidējā Rīgas prostitūta pelna tieši šādu summu, gan vieglāk izkontrolējamu OVP, attiecīgi arī samazinot risku šādā ceļā saslimt viņu klientiem un nodot to savām ģimenēm (Zinu, ka jūsu vīri jau nekad, nekad... ), gan iespējas no iegūtajiem līdzekļiem uzlabot daudzas lietas valstī), par šo es varētu skaidrot gadiem un nevienam nepielektu, ka tās prostitūtas taču nepazudīs. Nav objektīva skatījuma uz lietām. Tie bija tikai piemēri, šādus piemērus es varētu sarakstīt daudz.
Pilsoņu tiesības paredz:
1) iespēju iesniegt, mainīt vai atcelt likumus
2) grozīt Satversmi
3) atlaist valdību (Mūsu situācijā bezjēdzīgi)
un daudz citu lietu, no kurām reāli nav jēgas, kamēr neiemācīsimies operēt ar tām pirmajām 3. Tās var uzlabot medicīnas sistēmu, var dot ieguldījumu izglītībā, var nest lielākas sociālās garantijas, var palīdzēt uzņēmējiem, salabot ceļus, arī citas lietas - izbeigt nejēdzības un novirzīt resursus, kur tie nepieciešami.
Lai to izdarītu, ir nedaudz jāizkāpj no savas komforta zonas. Kādam ir jāsāk kaut kas darīt. Viens es jau izmēģināju - fiziski trūkst laika, jo vēl ir arī jāstrādā un 4-5h miega nevienam par sliktu nav nākušas. Ja atrastos 2-3 domubiedri - darītāji, pa visiem to varētu iekustināt.
Ar cieņu, Zaglis RaFix (Esmu profesionāls zaglis. Manā kompī ir kādi 5Gb pirātiskas mūzikas un dažas reizes dzīvē esmu nospēris puķes no mammas dobēm. Bez grēka neesmu.)