Autors Tēma: Madeleinas. Marsela Prusta motīvs. Džeisona Stethema motīvs.  (Lasīts 1377 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pūka

Būtu smalki, ka es ar zināšanām par cepumiem madeleinām varētu paslepoties Francijas kulinārās kultūraszināšanas sakarā. Vai Marsela Prusta sakarā. Re ko viņš raksta, kad bija pārsalis un mamma lika viņam iedzert liepziedu tēju un iedevu klāt keksiņus:
...dienas drūmuma un rītdienas skumīgo izredžu nomākts pacēlu pie mutes karotīti tējas līdz ar atmielkšķētu keksa gabaliņu. Taču mirklī, kad kēksa drupatiņas kopā ar tējas malku pieskārās auksslējām, nodrebēju, juzdams , ka manī norisinās kas ārkārtējs. Mani pārņēma svētlaimīgs prieks,prieks pats par sevi, bez kāda iemesla.
Bet nē. Es mūsdienu meitene , madeleinas ieraudzīju filmā "Kurjers" ar Džeisonu Stethemu, kur viena no viņa čiksām gribēja viņu iepriecināt, paspēlēt uz sentimentu un izcepa pēc pavārgrāmatas viņam cepumiņus brokastīs. 
Tad nu bruņojusies ar visu iepriekšpieminēto, mēģināju slaveno cepumu replicēt. Keksis kā keksis. Bet kopā ar 3 stāstiem un liepziedu tēju pavisam neslikts cepums.

3 olas
100 g cukurs
2 ēd.karotes nostrīķētas brūnais cukurs
130 g kausēts padzesēts sviests
Citronu miza no 1/2 liela citrona
Milti 110-120 grami
sāls 1/2 tējkarote
cepam pulveris 1 tējkarote
Vaniļas ekstrakts 1-2 piles ,( originālā rožūdens 1 ēdamkarote (kas tas par zvēru?)

Olas sakuļ ar cukuru gogelmogelī, piemaisa visus sausos produktus un beigās sviestu. Ieliek uz stundu ledusskapī un sagatavo formiņas - izsmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. 190 grādi 11-12-13minūtes. Formiņas speciālās - 12 cepumi bedrītes integrētas plātē.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies reno

Re: Madeleinas. Marsela Prusta motīvs. Džeisona Stethema motīvs.
« Atbilde #1 : 2016. gada 21. marts, 20:07:04 »
skaisti -īpaši jau stāsts

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #2 : 2016. gada 21. marts, 20:17:46 »
Es.....hmm.... to Prustu laikam pirmajā piegājienā nevarētu izlasīt - tik gari un piņķerīgi izsakās... Bet sajūta, ka no kāda nieka var uzreiz palikt priecīgs it forša, kaut biežāk tā gadītos!

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #3 : 2016. gada 21. marts, 20:19:09 »
Smuki! Un gan jau pietiekoši garšīgi arī, vispār jāiet uztaisīt krūzi liepziedu tējas!

Atslēdzies Mango

« Atbilde #4 : 2016. gada 22. marts, 10:33:23 »
Tev bija madeleinu formiņas?

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #5 : 2016. gada 22. marts, 11:03:46 »
Gan jau, ka mīklu var likt ar karoti uz plāts (un cepampapīra), garša no tā nemainīsies.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #6 : 2016. gada 22. marts, 11:22:06 »
Es biju sākusi skatīties uz to formu, bet, ja saki, ka nekas īpašs, tad principā var pat nepirkt :)

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #7 : 2016. gada 22. marts, 11:24:34 »
Jā man ir plāte ar 12 bedrītēm. Bedrītes piepilda par divām trešdaļām.Bet tikpat labi var izmantot apaļās rievotās keksa formiņas, varbūt pat papīra, tik jāizsmērē ar sviestu un miltiem, lai nāk ārā . 1 cepumam liku apmēram deserta karoti mīklas.  Ja mīklu cep uzreiz, tad lej no trauka, ja pastāv ledusskabī, drusku sabiezē, bet vēl joprojām ir plūstoša, tad ar karoti paņemu, ar pirkstu bīdu nost!  No dotajiem daudzumiem sanāca 30 cepumi. Interesē rožūdens - kas tas ir un kādu garšu dotu?

Bērniem varētu patikt! Un tā ka šis cepums/kekss ir maziņš nāk par labu arī figūrai! Man tieši kā bērnam , visvairāk patīk formīte! Nu tad Svētais Jago, Žaks, Jēkabs, par kuru es te nesen tulkoju parūpējās, lai man kāds to formu uzdāvina! (Francijā šo formiņu sauc par Sv.Žaka gliemežvāku);)
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 22. marts, 11:33:49 no Pūka »

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #8 : 2016. gada 22. marts, 11:31:53 »
Skaties indusu veikalos. Pēdējo reizi, kad ieklīgu (kaut kāds uz brīvibas ielas), tur arī bija, tikai nesapratu vai kosmētiskais vai pārtikas.

Ko vēltajās formās varētu iespiest? Jo forma cepumam jau ir smuka. Un kā ar mieklas biezumu, ja taisītu ar pildījumu - džemu, iebiezināto pienu?

Atslēdzies Mango

« Atbilde #9 : 2016. gada 22. marts, 11:37:42 »
Man ir pārtikas rožūdens, ko arī uz sejas smērēju kā toniku. : ) Pirku pie krišnām. Bet esmu arī citās lavočkās redzējusi, 2.90 eur. Tāda saldena garša un smaržo tā, it kā pēc rozēm, bet it kā nē,
ne bulgāru rozes protams. : D

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #10 : 2016. gada 22. marts, 11:38:22 »
Cepumi ir ar smuko pusi uz augšu. Otrā pusē ir izteiktāks vai neizteiktāks kuprītis, tā esot jābūt. Pa diviem kopā lipināt - tad būtu kuprītis jānogriež. Bet var glazēt, un kā garšvielas vēl minētas, mandeles, rieksti, magoņu sēkliņas (Gordon Ramzy), zaļā tēja, un kaut kādas ēdamās rožu lapiņas vai pumpuri.

te Gordona video.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 22. marts, 11:44:44 no Pūka »

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 22. marts, 11:52:40 »
Es vairāk  biju domājusi cepšanas laikā. Ieliek puskaroti mīklu, bik pildījumu, atlikušo mīklas dozu pa virsu - pildījums ir iecepts cepumā.