Autors Tēma: Kārlis Skalbe (1879‒1945)  (Lasīts 5263 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Kārlis Skalbe (1879‒1945)
« : 2016. gada 06. aprīlis, 13:57:26 »
Citāts
Kārlis Skalbe bijis, skolotājs, rakstnieks, trimdinieks, cietumnieks cariskajā Krievijā, latviešu strēlnieks, Latviešu pagaidu Nacionālās padomes loceklis, viens no Latvijas valsts dibinātājiem, divu Saeimu deputāts, Žurnālistu arodbiedrības līderis, bet mūža beigās trimdinieks Zviedrijā. Ja tam visam pieskaita bagāto literāro mantojumu, iznāk neparasti bagāts mūžs.

http://www.letonika.lv/literatura/section.aspx?id=2677712
Un šeit mūsdienu plašo izvēlu laikā es domāju katram šķiet gribas uzdot sev jautājumu, ka as es esmu dzīvē bijis un vai izmantojis pat 1/4 no savām iespējām? Un kāpēc man bija vajadzīga šī brīvība, ja defacto iespēju izmantošana starp noti un planšeti ir viss ko nereti izmantojam :)
Bet manuprāt, ko letonika ir piefiksējusi ļoti pareizi, plašas iepazīšanas:
Citāts
Strādājot par skolotāju Ērgļos (1901‒1904), Skalbe iepazinās arī ar Antonu Austriņu, Jāni Akurateru, Jāni Poruku, bet galvenais ar Lizeti Erdmani, kas kļuva par dzejnieka sievu.
:)

Savā ziņa, lai tā saucamie latvieši saņemtos un parūpētos par savu kultūras mantojumu, viņiem vajag Skalbes gadu, jo kopš 2015 gada visi Skalbes literārie darbi ir bez komerciālām autortiesībām. :) Līdzīgs iemesls kāpēc bija Aspazijas un Raiņa gads, jo 2014. gadā beidzās komerctiesības uz Aspazijas darbiem. No otras puses, Skalbes darbi bez maz vai ir iekļauti labi pārdodamo darbu sarakstā un ir pieejami par maksu pat letonika.lv, t.i., tikai skolas bibliotēkām. Visas pārējas saites ir izmetātas pa kaut kādiem anarhistikajiem avotiem.

Nu sākumam viennozīmīgi noder: Kārlis Skalbe "Vikipēdijā"

Vēl kas ir pieejami:
Kārlis Skalbe — «Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties» mosties.org (1904, fragments)
defacto citātiem
  Kārlis Skalbe "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties" pilns darbs ar ilustrācijām uz Ukrainas servera.
Audiogrāmatas no Pasakas.lv un arī šeit ir pārs pasakas kas ir publicētas, bet nav pieejamas.
"Kaķīšu dzirnavas" Daukas studijas multiplikācijas filmā pasaka pasakas.net
Kārļa Skalbes pasakas
Kā Jānis brauca nezināmo meklēt ~ Ūdens māte ~ Pasaka par vērdiņu
Varbūt vēl kaut kur kaut kas ir, atzīšos google.lv neizmantoju.
Bet man liekas, ka klāsts ir daudz daudz par mazu, bet ja kāds zin vēl kādu saiti ar pieklājīgi noformētu, dodiet ziņu ... :)   
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 06. aprīlis, 14:08:07 no tas_pats_lv »

Atslēdzies Luīze

Re: Kārlis Skalbe (1879‒1945)
« Atbilde #1 : 2016. gada 06. aprīlis, 14:11:04 »
Būs kur obligāto literatūru skolniekiem palasīt...  :thumbsup:

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #2 : 2016. gada 06. aprīlis, 14:22:51 »
Būs kur obligāto literatūru skolniekiem palasīt...  :thumbsup:
A kur tas būtu, jo es domāju, ka daudzi domā, ka tas kaut kur ir brīvi pieejams, un kā Latvija ir latviešu valsts, bet tā nemaz nav - uz ielas runā krieviski, pa tiesākās ziņas var uzzināt tikai angliski ...  :wtf: . Tā kā ja zināt kur var izlasīt, teiksim, Kārļa Skalbes "Mazās piezīmes" (1920) dariet zināmu :)

Pamudinājumam: O.Zanders: ‘Skalbe un latviskā kultūra’

Atslēdzies tuk

« Atbilde #3 : 2016. gada 06. aprīlis, 14:35:39 »
“...starp noti un planšeti  ir viss ko nereti izmantojam.“
Varbūt tomēr nevajag tik ļoti vispārināt un “nolikt“.
Īpaši uz man pazīstamo  jauno paaudzi raugoties tā nešķiet gan, varu vien apbrīnot
plašās intereses un zināšanas dažādās sfērās.
Bet informācijas daudzums pasaulē ar katru sekundi palielinās un
nu jau svarīgāk nevis visu atcerēties, bet gan prast orientēties un
atrast nepieciešamo informāciju.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #4 : 2016. gada 06. aprīlis, 15:02:59 »
“...starp noti un planšeti  ir viss ko nereti izmantojam.“
Varbūt tomēr nevajag tik ļoti vispārināt un “nolikt“.
Īpaši uz man pazīstamo  jauno paaudzi raugoties tā nešķiet gan, varu vien apbrīnot
plašās intereses un zināšanas dažādās sfērās.
Bet informācijas daudzums pasaulē ar katru sekundi palielinās un
nu jau svarīgāk nevis visu atcerēties, bet gan prast orientēties un
atrast nepieciešamo informāciju.
Augstāk minētais citāts attiecas uz to, ka Latvijā uz viņas 100 gadi būs ideāla "patērētāju sabiedrība", kurai ir savi ideāli. Piemēram, patērētāji neizvēlas savu svārku piegrieztnes, to nosaka ražotājs, viņi izvēlas svārku krāsu, kas vislabāk atbilst viņu būtībai un rūpējas par to ar mazgāšanas līdzekļiem, līdz jāpērk jauni. :)
Un tev nav nemazākā nojausma, cik tukšā ir jaunākā paaudze. Bet nu, neveidosim mēstuļu virkni, un pievērsīsimies tomēr tēmai - vai Tev tomēr patīk Kārlis Skalbe, un ko tu esi tiklā pēdējo par viņu lasījis un kur, un vai nevari padalīties ar saiti? :) 

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2016. gada 06. aprīlis, 15:29:47 »
Nja, viss slikti un būs vēl sliktāk... Kad mēs augām zāle bija zaļāka.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2016. gada 06. aprīlis, 16:51:10 »
Tad tev, lai lasītu Skalbi, vajadzīga nevis grāmata, bet saite? :laugh:

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 06. aprīlis, 18:01:10 »
Tad tev, lai lasītu Skalbi, vajadzīga nevis grāmata, bet saite? :laugh:
Nu forumā grāmatu nenodosi :) Kaut gan var publicēt arī kādu Skalbes pasaku. Bet nu saite (oficiālā nosaukumā hipersaite) ir vieglākais veids, kā nodod informāciju uz jau sagatavotu materiālu. Kaut gan es nemēģinu Jūs atrunāt no materiālu sagatavošanas. Jūs to varat darīt un es pateikšu paldies. :)  Par hipersaiti: https://lv.wikipedia.org/wiki/Hipersaite :) Pie mums pēc vairāk kā 2000 gadiem kopš mūs Kunga dzimšanas tā apmainās ar zināšanām, ar 'saišu' apmaiņu.   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2016. gada 06. aprīlis, 18:25:35 »
Pasaku jāpublicē obligāti, citādi mēs mucā auguši un pa spundi baroti un
K.Skalbi lasījuši neesam.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 06. aprīlis, 20:09:40 »
Pasaku jāpublicē obligāti, citādi mēs mucā auguši un pa spundi baroti un
K.Skalbi lasījuši neesam.
Protams, ka tu esi lasījis Kārli Skalbi un Tev pie nakts galdiņa kreisā pusē stāvs Kārļa Skalbes "Mūža raksti" 12 sējumos, no kuriem ir iznākuši kopš 2001 tikai 6 sējumi. Protams, ka tu un Camma zin visu un neparko smadzenes nelauza un vai tās ir jālauza  :just_popcorn: ?    Bet ir cilvēki, kam Kārļa Skalbes pasakas gribas palasīt bērniem, bet viņi jau ir pieradināti pie planšetes, viņiem grāmatas ir par smagu un tur nestrādā meklēšana. Vai tāpēc viņiem nav nekādas cerības atrast, ka šīs citāts ir Kārļā Skalbes un ieinteresēties ar par citām Skalbes pasakām?

Citāts
Jā, viņa bij ļoti nelaimīga Laime: tur, augšā, viņai bij iedots pārāk sīks mērs priekš nabaga ļaudīm; kur pietrūka, vajadzēja izlīdzēties ar smaidu, ar tukšu cerību, aiz kuras nebij nekā cita kā tās pašas grūtās dienas, kuras pil istabās kā kūtras ūdens piles no caura jumta. Lēnām viņas sariešas pie griestiem, un tu dzirdi, kā pie kājām tev nokrīt netīrs, pelēks piliens.

"Daudz gaidīju, daudz cerēju,
 Bet laime mani vīla,"

nabaga ļaužu dzejnieks dziedāja. Bet ko Laimei bij darīt, ka viņai nebij vairāk kā šis saldais vilts? Viņa bij ļoti bēdīga, kad tai nebij ko dot. Tad viņa dienām nozuda meža biezumā, klausījās, kā strazdiņš dzied un balodis dūdo uz savas caurās ligzdas malas. Viņai vajadzēja redzēt pieticību un prieku, lai varētu vēl ticēt laimei
K.Skalbe "Pasaka par vērdiņu"
Varbūt viņš no šī citāta kļūst par par labāko Latvijas finanšu speciālistu? :)   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2016. gada 06. aprīlis, 20:42:00 »
Fuj, tiem ļaunajiem, kuri bērnus pie planšetēm pieradināja
un tagad pasakas gribētu palasīt...
Varbūt to infu tad labāk ievietot portālos, kurus bērni ar planšetēm lieto.
Tad viņi 100 punkti kļūs par finanšu ministriem.

Atslēdzies taj

« Atbilde #11 : 2016. gada 06. aprīlis, 21:03:54 »
Pilntekstus, kuru nosaukumi uzrādās tādās vietnēs kā:
http://letonika.lv/literatura/default.aspx
http://gramatas.lndb.lv/
http://periodika.lv/
http://news.lv/
var lasīt jebkurā publiskajā bibliotēkā no bibliotēkas IP adreses  :)

Atslēdzies samtene

« Atbilde #12 : 2016. gada 06. aprīlis, 21:21:20 »
Es kaut kā nespēju iebraukt, kur ir problēma?  :thinking:
Kas gribēs lasīt Skalbes pasakas, to arī darīs, vienalga kādā informācijas nesējā tās arī nebūtu atrodamas...

Atslēdzies taj

« Atbilde #13 : 2016. gada 06. aprīlis, 22:41:03 »
Iespējams, varētu rasties ķibeles, kad skolās kaut kas jālasa programmu ietvaros un visiem nepietiek grāmatu, arī bibliotēku plaukti nav bezizmēru. Tad dažreiz lieti noder iespēja virtuāli lasīt, it īpaši, ja tas nav apjoma ziņā liels autordarbs.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #14 : 2016. gada 07. aprīlis, 08:12:31 »
Klau, ja man 12 sējumi Skalbes darbu jālasa, tad vēl 12 - Blaumaņa, tad vēl 12 - Raiņa, tad vēl Akurāters, tad Plūdons  - man būs informācijas daudz. Latviskas, nenoliegšu. Bet VECAS. Kad tad Šekspīru un Dostojevski lasīt? Kad - analītisko ķīmiju, kvantu mehāniku un lauku teoriju?
Un man jautājums - kad Tu - tas_pac_lv - pēdējo reizi lasīji kaut jel ko pa pī-mezoniem, laika relativitātes pierādījumiem? Ak, nelasīji... Tumsoņa.
Latviešu literatūra ir laba lieta. Bet tāpēc negrasos plika un pastalās pa tirgu staigāt un latviešu tautasdziesmas dziedot mangot kancīti siera... poļu ražotu.
Visus sakost!