Autors Tēma: Ēzelis un burkāns  (Lasīts 10388 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

RaFix

• Viesi
Ēzelis un burkāns
« : 2016. gada 14. aprīlis, 00:57:17 »
Noklausīties nav labi, es zinu. Taču esmu kaut kāds baigi vērīgais, tāpēc bieži dzirdu lietas, kas ar mani vispār nekā nav saistītas.
Pēdējās dienās darbā, ēdot pusdienas, secinu, ka kolēģu sarunas ir par un ap vienu tēmu - ko piesolīt saviem skolniekiem, lai tie sekmīgi pabeidz mācību gadu.
Mājās braucot apstājos pie veikala, izkāpjot no mašīnas, blakus mašīnā dzirdēju skaņdarbu no Kaukāza Gūsteknes. Atcerējos ēzelīti, kas ne par ko negribēja iet uz priekšu un visu, kas notika tālāk. Tad atcerējos kolēģu sarunas.
Sanāk, ka mūsdienu skolnieks ir tāds kā ēzelītis. Parasti, lai panāktu, ka ēzelis iet tur, kur vajag, tam priekšā karina burkānu, lai viņš, iedams pie burkāna, veiktu savu ceļu. Kamēr ēzelis tiecas pēc burkāna, viņš iet. Būtu jau ok, problēmu atradu tajā, ka ceļš taču tam ēzelim ir pilnīgi vienaldzīgs, svarīgs tikai burkāns. No tā izdaru secinājumu, ka ja ēzelim (skolniekam) piesolīs burkānu (Telefonu/kompi/citu kādu loriņu) viņš līdz galapunktam (Sekmīgām atzīmēm mācību gada beigās) aizies, taču no ceļa (mācību procesa) neko īsti arī neiegaumēs.
Tā nu man radās pārdomas. Ok, ēzeļi skries pēc burkāna, kamēr pabeigs skolu. Tālāk viņi būs gana izauguši (Negribu lietot vārdu pieauguši, tas te neiederas), lai izdomātu sev burkānus paši. Problēmas sāksies brīdī, kad, lai tiktu pie burkāna, būs jāsapelna nauda pašiem. Lai strādātu, būs nepieciešamas zināšanas, kam, teorētiski, būtu bijis jāaizķerās galvā, kamēr skrēja pakaļ iepriekšējiem burkāniem, bet tur no tā būs ļoti maz kas palicis - tikai tas minimums, kas visu laiku tiek malts uz riņķi un arī tas blāvā atmiņā, ka jā - kaut kas tāds vispār bija, jā, jāpaskatās googlē, varbūt ko līdzīgu atradīs!
Kāda būs nākotne ar šādu ēzeļu baru?  :thinking:

Man pašam vēl bērnu nav un pagaidām esmu optimistiski noskaņots, ka tad, kad būs, savu bērnu es par ēzeli nepataisīšu, jaunajam cilvēkam jau no bērnības tiks skaidrots, kāpēc viņam ir jāmācās, ko tas reāli dod. Varbūt es esmu naivs un utopisks, bet vai tiešām tā burkānu metode neved pakaļā?  :scratch:

Atslēdzies Minne

Re: Ēzelis un burkāns
« Atbilde #1 : 2016. gada 14. aprīlis, 01:24:46 »
Varētu domāt, ka pieaugušie (ēzeļi) nekustas burkāna dēļ :P

RaFix

• Viesi
« Atbilde #2 : 2016. gada 14. aprīlis, 01:46:04 »
Varētu domāt, ka pieaugušie (ēzeļi) nekustas burkāna dēļ :P
Un no procesa neko neiemācās?

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 14. aprīlis, 07:08:09 »
Iemācās - tehniku kā ātrāk veikt ceļu lidz burkānam.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2016. gada 14. aprīlis, 07:24:11 »
“...es savu bērnu par ēzeli nepataisīšu...“
Domā, tie burkānu karinātāji domāja savādāk?
Mūsdienās to laikam sauc par materiālo stimulēšanu;).

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #5 : 2016. gada 14. aprīlis, 08:05:01 »
Vispār jau JEBKURAM ir vajadzīgs kāds stimuls - burkāns vai pātaga. Burkāns darbojas efektīvāk. Tikai, ja bērnu agrā vecumā pieradina tikai pie materiālas dabas burkāna, viņš var pazaudēt citu burkānu - gandarījumu,  prieku un apmierinājumu par labi paveiktu darbu. Tas, kas aizķēries atmiņā no dažādos kursos saklausītā.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #6 : 2016. gada 14. aprīlis, 08:30:19 »
Ja nonāks līdz sekmīgām atzīmēm un līdz ar to līdz zināšanām, tad jau galvā arī viss paliks, nav svarīgi, kāpēc - burkāna vai kā cita dēļ. Ļoti daudziem bērniem pašu galvās radītais burkāns ir būt labākajam klasē.
Dumjiem un slinkiem bērniem nelīdzēs nekāds  burkāns - ēzeli nepārtaisīsi.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #7 : 2016. gada 14. aprīlis, 08:54:42 »
Manuprāt, tas ir tikai normāli, ka tiek izmantota burkāna metode, jo mūsdienās diez vai kāds iet uz darbu tāpat vien, lai "partijai un valdībai, un vecākiem prieks".

Mans pusaudzis arī ir gatavs mācībās palaisties, lai gan muļķis nav, bet slinks gan. Un tajā vecumā Rafika argumenti ir pie vienas vietas. :) Tā nu katru vakaru tēvam atrāda mājasdarbus, jo savādāk kaut ko pamanās "aizmirst" izpildīt. Dažreiz procesam pieslēdzos es.  Sekmes ir strauji uzlabojušās, un gan jau kaut kas arī prātā aizķeras. Bonusā gan nekas konkrēts nav apsolīts. Mans parastais arguments - ja nemācīsies, konfiscēšu planšeti . :)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2016. gada 14. aprīlis, 09:25:09 »
Jā, mēs arī ar atņemšanas metodi -ja nevarēs saplānot laiku,
lai mācībās viss ok, būs jāatsakās no kādām ārpusskolas aktivitātēm...
Darbojas, visam laiks atrodas;).

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2016. gada 14. aprīlis, 12:23:23 »
Un kas tevi, rafix, mudināja vai stimulēja mācīties?
Vienmēr jau kāds burkāns darbojas, pātaga tikai galējais paņēmiens

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #10 : 2016. gada 14. aprīlis, 13:12:30 »
Hm... bet tiešām tas burkāns ir tāda materiāla lieta - sak, labi mācīsies, dabūsi jaunu telefonu? Tik ļoti novienkāršot mācīšanās jēgu man arī nešķiet normāli.  Nez, man kādreiz likās tikai normāli, ka ir jāmācās, lai būtu gudra :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2016. gada 14. aprīlis, 13:51:07 »
Man tā vēlme mācīties uznāca kaut kur tehnikuma otrajā kursā, reāli patika, ne jau viss, bet daudz kas. un nepārgāja visu augstskolu.

Pamatskolā nekā tāda nejutu... zināju, ka jāiet uz skolu un jāmācās, lai ātrāk tiktu no tās prom... paradokss, ne?

Domājot par šodienas bērniem/burkāniem, manuprāt tā 12 klašu izglītības sistēma ir ieilgusi, lai neteiktu, ka iepuvusi.
19 gadīgiem ērzeļiem un ķēvēm ir kalni jāgāž, nevis vidusskolas solā jātup...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #12 : 2016. gada 14. aprīlis, 14:47:01 »
Domājot par šodienas bērniem/burkāniem, manuprāt tā 12 klašu izglītības sistēma ir ieilgusi, lai neteiktu, ka iepuvusi.
19 gadīgiem ērzeļiem un ķēvēm ir kalni jāgāž, nevis vidusskolas solā jātup...
:yes:
Gluži manas domas. Vidusskolai būtu jābeidzas ar pilngadību, tā 12.klase ir no lieka. Pēterītis ar Anniņu sen jau kopā dzīvo, labi ja vēl sīko nav uztaisījuši, bet sēž skolas solā un noraksta mājasdarbus... Absurds kaut kāds.

Atslēdzies Broms

« Atbilde #13 : 2016. gada 14. aprīlis, 15:09:40 »
:yes:
 Pēterītis ar Anniņu sen jau kopā dzīvo, labi ja vēl sīko nav uztaisījuši, bet sēž skolas solā un noraksta mājasdarbus...
:D
Un ja Anniņa sākusi bastot, tad skolotājai dilemma ar ko vest pārrunas - ar Anniņas vīru jeb vecākiem :)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #14 : 2016. gada 14. aprīlis, 18:17:10 »
Pokemonu paaudzei tagad bērni sadzimuši. Ar to arī viss pateikts.