Autors Tēma: Par valodām  (Lasīts 3813 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nomade

Par valodām
« : 2016. gada 14. aprīlis, 20:43:33 »
Iedomājieties, ka esat skolā un jāizvēlas, kuru svešvalodu mācīties. Kura tā būtu, kādi apsvērumi izvēlē? Vai no šodienas skatupunkta būtu izvēlējušās/-ušies ko citu?
Es reiz izvēlējos angļu, jo ārkārtīgi patika skolotāja. Izvēli neesmu nožēlojusi. Toties pēc šīs valodas neviena cita sarežģītāka valoda (vācu, franču) nelien galvā.
Tagad tīnis ir izvēles priekšā - kuru, kādu? Franču zina, angļu zina, kuru citu?

viesmiiliigs

• Viesi
Re: Par valodām
« Atbilde #1 : 2016. gada 14. aprīlis, 20:55:25 »
Kādas opcijas? Kādi plāni nākotnei? Spāņu, ķīniešu, kādu no skandināvu?

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #2 : 2016. gada 14. aprīlis, 20:58:15 »
Nu, Piaf, 14 gadi un lielā nākotne.... Kas viņ'zin, tāpēc jau te klaušinu.
Eiropas valodas jāizvēlas. Ķīņu un krievu ir out, tādas nepiedāvā. Sīkai ar nav tādas izteiktas noslieces uz kādu teritoriju.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:03:04 »
Nu bet kādas ir iespējas? Man skolā bija 3 svešvalodas pieejamas - krievu, angļu, vācu.  Pirmo mācījos no 2.-9.klasei,  otro no 5.-12.klasei, vācu - videnē.
Ko Tavam jauneklim ir iespēja dabūt?  Jebko?

Atslēdzies Nomade

« Atbilde #4 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:14:06 »
Nu jā, jebko no ES.
Tā padomājot, secinu, ka spāņu un itāļu būtu vieglāk apgūt, jo gramatika līdzinās franču. Tai pat laikā nenoliedzu, ka būtu superīgi, ja zinātu, piemēram, dāņu.
Bet šeit jautāju tādēļ, ka foruma lasītājām un lasītājiem gan jau ka ir +/- 40. Nu gribu izzināt, kā ir no pieredzes. Kura valoda bija un ir noderīga, kura būtu bijusi noderīga, kuru tikai vēl gribētu apgūt?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:16:09 »
Kāds piedāvājums?
Balsotu par spāņu.
Es visu atceros, Ričard...

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #6 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:22:36 »
Darbā būtu plusiņš zviedru somu. Pati gribētu spāņu.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #7 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:27:37 »
Man arī patīk visas romāņu valodas. Spāņu val runā visa Latīņamerika. Droši vien mūsu platuma grādos noderīga būtu kāda skandināvu val., bet man tās nepatīk. Kas patīk, to, lai mācās.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:29:08 »
14gadnieka acīm skats ir citādāks kā 40gadnieka.

Turklāt viens ir praktiskā, pragmatiskā puse, bet otrs - emocionālā.

Praktiski viņam varbūt derētu vācu vai spāņu, bet emocionāli...?

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #9 : 2016. gada 14. aprīlis, 21:34:22 »
Atkarīgs jau no piedāvājuma, bet es arī tagad joprojām ņemtu spāņu/franču/itāļu un samācītos klāt visas citas romāņu valodas.
Savukārt no darba ņēmēja viedokļa, dzīvojot LV, skandināvu valodas noteikti noderētu, un arī vācu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2016. gada 14. aprīlis, 22:16:10 »

No darba ņēmēja viedokļa, dzīvojot LV, noderētu krievu daudz vairāk kā skandināvu.

Nu bet kāds tad ir skolas piedāvājums? Jāizvēlas taču būs no tā, nevis kas vien ienāk prātā.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #11 : 2016. gada 14. aprīlis, 23:14:39 »
Katram savs tas darba ņēmēja lauciņš :)

Atslēdzies Afrora

« Atbilde #12 : 2016. gada 14. aprīlis, 23:41:17 »
Nu jā, jebko no ES.
Turku vai kādu no arābu  :sarcasm:
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #13 : 2016. gada 15. aprīlis, 07:59:02 »
Ja zina franču un angļu valodas, tad trešā varētu būt vācu, itāļu vai spāņu. Ja nepastāv opcija - krievu valoda. Vismaz Latvijā tomēr krievu valodas sliktas zināšanas diezgan sarežģī dzīvi. Meitai diezgan nācās nopūlēties, lai sameklētu darbu, kas arī interesē un kurā viens no galvenajiem kritērijiem nebija krievu valodas zināšanas. Diemžēl...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2016. gada 15. aprīlis, 08:06:21 »
Pati gribētu spāņu.
Uz priekšu! Jāmācās to, kas patīk.
Ja ir ķēriens, arī ziemeļvalstu valodas piemācīsies. Un nav teikts, ka pēc 10 gadiem tas darbs būs tāds, kā iecerēts. Nav jau viduslaiki ar mūrnieku un namdaru dinastijām.
Es visu atceros, Ričard...