Autors Tēma: Konzervi  (Lasīts 10201 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies dip

Re: Konzervi
« Atbilde #15 : 2016. gada 23. aprīlis, 23:00:42 »
Pie mums ir VīZIJAS. Vadlīnijas laikam ir sūdīgāk, jo sākumā taču arī bija VīZIJAS :rat:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #16 : 2016. gada 24. aprīlis, 09:13:14 »
Bardaks jau arī nedrīkst būt, vadlīnijām vai kādiem noteikumiem ir jābūt noteikti.

Var redzēt, ka Tu neesi redzējusi medicīnas vadlīnijas. :D
Vai dzīvo izļutušajā Eiropā. :D

Zin', kā tas izskatās? No klucīšiem uzzīmēts primitīvs algoritms: pacients elpo? Uz palātu. Neelpo? Iepūt priekšā 3 x, paspied pakaļā 10 x. Pacients elpo? Uz palātu. Neelpo? atkārtot. Pacients elpo? Uz palātu. Neelpo? Uz morgu.
Ar dažām niansēm kardioloģiskos, uroloģiskos vai gastroenteroloģiskos gadījumos.

Jorpojām nesaprotu, vai tie ir izstrādāti savas pakaļas piesegšanai [Nosprāga? Es neko - es pēc vadlīnijām rīkojos!] vai mediķu stulbuma pabalstīšanai [jādomā nav, ir vadlīnijas]. IMHO šie rīcības algoritmi dažādos gadījumos būtu jāiezaurē min. 2. kursā kā 2x2, nevis jāliek par rīcības shēmu profesionāļiem, kam tomēr būtu jābūt pietiekamai zināšanu un pieredzes bagāžai, lai ar sesto muguras skriemeli nojaustu un sajēgtu, vai šito tagad vajag elpināt vai klizmot. Un ka 99% gadījumu būtu jāelpina, bet šo vienu - jāklizmo.

Dr. Hauss, protams, ir pasaku tēls, bet savā ziņā ārsta ideāls - kurš atrod risinājumus ar kreiso kāju caur labo padusi un izsmadzeņo it kā absolūti nesaistāmas, bet pareizas diagnozes.
Vadlīnijas šādu "pašarbību" nocērt saknē.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Camma

« Atbilde #17 : 2016. gada 24. aprīlis, 09:56:19 »
Trix ir absolūti atkodusi, par ko ir runa.
Daļā gadījumu procedūra vai izmeklējums vai zāles tiek lietoti 5-6gadus BEZ vadlīnijām. Tad tos iekļauj vadlīnijās. Gadus 3-5 tie ir adekvāti, tikai strikti ierobežotā gadījumu skaitā - jebkura atkāpe pacienta kondīcijā jau ir ĀRPUS vadlīnijām. Un tad tās vadlījas kļūst par vecu papīreļu čupiņu, jo nomainījies viss - zāles, metodes. Un tad pa starpu vēl cūku gripa, Ebola un Zika, kam vadlīnijas vēl 5 gadus gaidīsim. Un kur ir tās vadlīnijas lauku dakterim, kā mēris ārstējams, ko pasaules blandoņas atstiepuši?
Un ticiet man - vienkaršās lietas, pamati, vadlīnijās nemaz nav. Piemērs? Ja sirdzējam sāp vēders, tad ĢĀ šamo janogulda uz grīdas, galda vai izceltām klētiņas durvīm un rūpīgi jāizčamda vēderu. Nekur tas vadlīnijās nav rakstīts. Un netaustīs. Nosūtīs uz sonogrāfiju. Par elementāru kakugrammu pat neiedomāsies. Jo tie ir 10 minūtes un 2 eiro. Nevis 20 par procedūru... Un domāt ta negribās - lai gastrologs domā. Un gastrologs pliku pakausi noplēsis par sarežģīto gadījumu - cilvēks bumbierus pierijies...
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #18 : 2016. gada 24. aprīlis, 10:02:54 »
Un pavisam traks viedoklis - medicīnā naudas ir pietiekami. Normālai ārstēšanai. Ja pļekerē, tad izpļekerēs arī 10x lielāku finansējumu.
Visus sakost!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #19 : 2016. gada 24. aprīlis, 12:37:45 »
Es nupat praksē saskāros ar vadlīnijām. Aizeju pie maksas daktera, prasu, nu kā, kas, cik laika prasīs šādu triviālu kaiti izārstēt  . Individuālu attieksmi gaidu. Vai vismaz kaut kādu psiholoģiski uzmundrinošu tekstu - dakteris ta maksas! Dakteris paņem no galda grāmatiņu - pēc vispārpieņemtās shēmas/vadlīnijām tas prasīs tik un tik laika un iebaksta ar pirkstu rindkopā.

Un otra lieta - vai tiešām svētajās vadlīnijās nav ierakstīts, ka jebkuram ārstam ir JĀRUNĀ ar pacientu, un JĀIZSKAIDRO ārstēšana. Pacients stulbs un nesapratīs? Pacients latīņu valodu nesaprot? Nē, jebkuru lietu, var pateikt vienkāršos vārdos. Bet nē - dorsāli un ventrāli, un laterāli , sindroms un disfunkcija...

Nu negribas man iepriekš gatavoties kā uz eksāmenu , lai PAREIZOS jautājumus dakterim uzdotu. Man tiešām interesē , ko medicīnas vadlīnijas saka par to, kā jārunā ar pacientu.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #20 : 2016. gada 24. aprīlis, 12:48:59 »
Par naudu medicīnai. Tā runā, ka farmācijas bizness ir gandrīz tik pat ienesīgs, kā ieroču un narkotiku tirdzniecība.... joks....

Zinu konkrēti, ka dažiem laboratorijas reaģentiem tirgotājs uzliek tādu uzcenojumu , lai tīrā peļņa galu galā būtu 60-70%. Un kas galu galā samaksā par analīzi, manipulāciju? Valsts vai pacients. Sorry - ne pa tēmu.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #21 : 2016. gada 24. aprīlis, 13:59:47 »
Par Cammas aprakstīto - labāk lai sūta uz sonografiju vai pie gastro, nekā pačamda man vēderu un atlaiž mājās. Normālas vadlīnijas.
Un man nevajag Pūkas minēto aprunāšanos, priekš kam tā čalošana, kas tā patīk vecākiem ļaudīm.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #22 : 2016. gada 24. aprīlis, 14:09:16 »
Nāra - spešelī priekš Nārām japāņi jau podu uztaisījuši - ij analīzes uztaisīs, ij diagnozi uzstādīs, ij recepti izdrukās, ij vāģi garāžā iesprostos (slimam nav ko vazāties). Tik neaizmirsti katrreiz puķūdeni tOletē lejot apdomāt - vai tik Tevi nesāks tūlīt ar antibiotiķiem un nieru mazspēju ļečīt....
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #23 : 2016. gada 24. aprīlis, 15:43:27 »
Un vēl - ja tas "ģā" to vēderu pačamdīs un fiksi izdomās, ka vajag ātros un uz slimnīcu prom nekavējoties, nevis gaidīt kvotu uz sonogrāfiju? Kā tad?
Visus sakost!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #24 : 2016. gada 24. aprīlis, 17:44:55 »
Starp pačalošanu un terapijas izskaidrošanu ir "divas lielas starpības". :)

Varu derēt , ka vadlīnijās komunikācija ar pacientu/skaidrošana ir gana labi atrunāta, tur viss kārtībā.  Tikai to grūtāk pārbaudīt, kā konkrētu medicīnisku manipulāciju ķēdīti, ar ko sūdīgi dakteri piesedzas. Normāliem dakteriem arī ar komunikāciju viss kārtībā,  bet jo švakāks dakteris, jo vairāk latīņu valodas, lai parādītu savu "erudīciju", vai vienkārši recepte "un tagad pamēģināsim šo (medikamentu)". Metod naučnogo  tika. (Zinātniskā bakstīšanās metode tiek pielietota, protams, vadlīniju ietvaros.)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #25 : 2016. gada 24. aprīlis, 17:58:36 »
vienkārši recepte "un tagad pamēģināsim šo (medikamentu)". Metod naučnogo  tika.
...starp citu un diemžēl ir plaši lietota un absolūti pieņemta aksioma... Standartā dodam šito. Ja nedēļu nepalīdz - dodam to. Ja nepalīdz - šito. Ja joprojām nepalīdz, tad sāksim domāt.
Un daudzmaz darbojas, ...ja pacients ir ar standarta problēmu.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #26 : 2016. gada 24. aprīlis, 18:07:00 »
Vispār, Pūk, pēc tām līnijām mediķim ir jāizskaidro diagnoze un ārstēšanas plāns
pacientam saprotamā, uzsvars uz saprotamā valodā. Šeit nedomāju svešvalodu,
bet pacienta izglītotības pakāpi...

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #27 : 2016. gada 24. aprīlis, 18:10:03 »
Kopš es ap 10 gadu vecumā izlasīju Feldšera rokasgrāmatu, uzskatu sevi par speciālistu visos tur aprakstītajos gadījumos :) Tā ka neesmu mediķis, ir vienmēr nostrādājis, jo tfu tffu tfu, sarežģīti gadījumi nav bijuši.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #28 : 2016. gada 25. aprīlis, 09:19:29 »
Un buus veel trakaak... jo vadliinijas ir lieta ar ko piesegt pakalju pret arvien pieaugosho pacientu veelmi suudzeeties un tiesaaties...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #29 : 2016. gada 25. aprīlis, 10:10:14 »
Un buus veel trakaak... jo vadliinijas ir lieta ar ko piesegt pakalju pret arvien pieaugosho pacientu veelmi suudzeeties un tiesaaties...

Baidos gan, ka lielā daļā gadījumu sūdzības ir pamatotas. Lai kā kliķe nepiesegtu viens otru un neveltu vainu uz "neinformētajiem un nepateicīgajiem pacientiem"...

IMHO jautājums par olu un vistu.
Reiz sensenos laikos, kad dakteri bija aicinājuma profesija un ārstēja visus ar [no mūsdienu viedokļa] pilnīgi nejēdzīgiem līdzekļiem, cilvēki tik un tā ārstam uzticējās un šo cienīja.
Kas bija pirmais - ārsti palaidās un sāka dakterēt pa roku galam, vai cilvēki sāka neuzticēties un ārsti tāpēc ieslēgt pofigu?