Negribētu piekrist Mao teorijai par lielveikalu īpašniekiem kā iniciatoriem. Viņiem nekas nemainās no tā, vai tie veikali strādā, vai nē. Drīzāk otrādi.
Paskatoties uz to pašu T?C Alfa - tur ir gan bankas, gan ēstuves, gan pārtikas veikals, gan elektronikas veikali, apģērbu veikali un kas tik viss vēl ne. Tātad - īpašniekam ir telpas, kuras tas iznomā dažādiem veikaliem. Ir gan veikali no veikalu tīkliem, gan mazas bodītes, kas ir tikai tur. (Viens tējas veikals tur ir tāds, ko nekur citur neesmu atradis. Gan jau, ka ir vēl kaut kas, kas ir tikai tur. Ā, nu jā - kinoteātrim arī nav filiāļu citur un, ja es padomātu, izdomātu kaut ko vēl)
Tātad, šie te tirgotāji/pakalpojumu sniedzēji, par savām telpām maksā nomas maksu, kas sevī ietver gan platības izmantošanu, gan komunālos pakalpojumus. Visi tirdzniecības punkti veikalā nepieder vienam īpašniekam. Attiecīgi - katrs tirdzniecības punkts pats par sevi ir ieinteresēts apkalpot pēc iespējas vairāk pircēju, lai peļņa, atņemot izdevumus par pārdevēju algām un izdevumus par telpām, būtu maksimāli lielāka. Apgrozījums šajos veikalos vislielākais ir tieši brīvdienās. Tas skaidrojams ar faktu, ka lielākā daļa viņu klientu strādā normēto darbalaiku (Darbadienās no-līdz) attiecīgi viņiem laiks iepirkties ir tikai brīvdienās.
Šāda nestrādāšana brīvdienās būs diezgan pamatīgs robs budžetā. Pat tādi lielie tīkli, kā Drogas utt, neies ķēpāties ar peļņas zaudējumu un savu bodi attaisīs kaut kur blakus - ārpus lielveikala telpām, vietā, kur nebūs aizliegts strādāt svētdienā. No tā vien, ka lielveikals svētdienā būs slēgts ar likumu, nomas maksu par telpām taču neviens nesamazinās, un, pat, ja to darīs, ieguvums uz neiegūtās peļņas fona būs pārāk mazs, lai būtu rentabli palikt tajās telpās.
Mao, es saprotu, ka konspirācijas teorijas Tev ir sirdij tuvas, bet elementāra matemātika, kas balstās uz reāliem cipariem no reāliem tirdzniecības centriem rāda, ka pašiem tirdzniecības centriem šādi te gājieni ir totāli nerentabli.
Sakarā ar to, ka mazos veikalus svētdienās neviens neliks slēgt, es vairāk skatītos uz to, kam ir izdevīgas mazās bodes.
Man pašam, personīgi, šķiet, ka lielveikala slēgšana nav risinājums. Reiz jau šis ir bijis. Toreiz baznīca uzstājās, ka jāslēdz svētdienās veikali, jo tad cilvēki ies uz baznīcu, kas ir absurds pašā saknē. Ko darīt ar tādiem, kā es, kas svētdienā neapmeklē ne vienu, ne otru? Kas jau tagad neatpūšas pie dabas vai kā savādāk, nedarīs to arī tad, ja lielveikals būs slēgts.
Turklāt, ja uz veikalu dodas visa ģimene, man kāds var paskaidrot, kas tur ir tik šausmīgs, kāpēc sēdēt visiem kopā uz dīvāna mājās būtu ok, bet staigāt pa veikalu - nē?
Vispār, lielveikals ir lieliska iespēja studentiem, kam darba dienās jau ir mācības, un darbs brīvdienās ir liels bonuss. Protams, ka būs arī tādas iestādes lielveikalos, kur strādās arī cilvēki, kam sen jau vairs nav studiju vecums, bet pārsvarā tomēr šādās vietās, tāpat, kā McDonalds utt, tie ir jaunieši. Mums valsts nav tik bagāta, lai studentiem šāda iespēja nebūtu nepieciešam.