Autors Tēma: Sterilizācija.  (Lasīts 4291 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mao

Sterilizācija.
« : 2016. gada 30. aprīlis, 07:07:29 »
Baigais čakars ar to burku vārīšanu.
Kā tās sterilizēt cepenē?
Dzirdēju, ka var arī mikrenē. Kā?

Nē, nē - tikai gatavojos. Pirmo reizi pilnīgi patstāvīgi. Nē, nu "pilnīgi" gan nav teikts, var sanākt proporcionāli otrādi, bet sagatavoties tak var?

viesmiiliigs

• Viesi
Re: Sterilizācija.
« Atbilde #1 : 2016. gada 30. aprīlis, 08:29:33 »
Es nesterilizēju baigi. Izmazgāju ar dzeramo sodu, izlaistu ar vārošu ūdeni no tējkannas un viss.

Bet tas, ko Tu gribi darīt, ir pasterizācija (pilnu burku karsēšana ūdenī vai cepenē ).
Gurķu marinēšanai to var aizstāt ar 3x pārliešanas metodi. Visādiem vārītajiem ķaušiem a la lečo - pildīt vārošu burkās, aizvākot, sakraut stūrī ar vākiem uz leju apsegt ar pāris guļammaisiem. Kad atdzisušas  (un tas var būt arī pec 24h), griež atpakaļ, krāmē glabāties.

Atslēdzies Trix

Re: Sterilizācija.
« Atbilde #2 : 2016. gada 30. aprīlis, 09:05:05 »
Baidos, ka pilnas burkas cepenē ir vēl lielāks čakars nekā pasterizēt katlā.

1. Visas burkas izmazgāt, es teicu - Izmazgāt, un tas nozīmē kārtīgi izberzt ar asu švammi un trauklīdzekli, nevis mazliet apskalināt. Izskalot, izplaucēt ar vārošu ūdeni, salikt uz tīra dvieļa ar kaklu uz leju, vāciņus arī nomazgāt un izkarsēt. Katrs mēsliņš un tauciņš ir potenciāls pelējuma avots. Šis attiecas uz jebkuru konservēšanu neatkarīgi no pēcapstrādes. Netīras burkas pasterizēšana neglābs.

2. Tālākais atkarīgs no produkta.

a) Ievārījumus gāž burkās max karstus, vāks virsū, sega visam pāri, lai dziest savā nodabā. Sīrupiem pudelēs tas pats. Šķidrumā peldošus vārītus objektus (piem., ķirbjus) gāžu otrādi, ievārījumus ne [pēc manas bērnības pieredzes, tieši tas apķepušais vāks sāk pelēt].

b) Kompotus un gurķus, ko burkās liek aukstus, aplej ar vārošu suslu un pasterizē. Pēc burku piepildīšanas vāciņus uzliek, viegli aizskrūvē, bet nepiegriež. Tā, lai aiz vāka var pacelt, bet lai gaiss brīvi staigā.

Nepieciešamie atribūti - liels katls, katla izmēra rimbulis ar caurumiem un kājiņām (piem., kaut kāda caurumainā bleķa plāksne, kam atlocīti stūrīši uz leju). Burkas pa tiešo uz katla dibena neliek, skatās, lai neskaras pie katla sienām un viena pie otras. Avīzes kā paliktnis kalpo slikti, jo zem tām krājas lieli burbuļi, dvieli neesmu mēģinājusi - sanāk nelīdzena pamatne uz locījuma vietām, IMHO neērti, jo burkas gāžas.

Ja negribi lieku ķēpu, burkas iepriekš jāpiemēra, cik katlā ietilpst vienā reizē, un vienā porcijā pasterizē viena augstuma burkas. Vispirms mazākās, tad lielākās, jo pieliet klāt karstu ūdeni ir vieglāk, nekā smalstīt nost, kad burkās smeļas. Uzvāra ūdeni tējkannā (vai otrā katlā), saliek pirmo porciju tukšā katlā, pielej vārošu ūdeni līdz kakliņam, karsē atkarībā no burku izmēra (laiku meklē internetā). Gurķus - līdz brīdim, kad sāk manīt krāsas maiņu. Katlu tur "blusošanas režīmā" - kad skraida sīki burbulīši gar katla malām, bet nevārās (pedanti mēra temperatūru).

Vislielākais čakars ir izņemt pirmo burku, jo ūdens tuvu pirkstiem - dvielis mēdz pieraut ūdeni. (Esot atribūti izņemamšanai.) Kā burka ārā, tā piegriež vāku līdz galam, apmet otrādi, ņem nākamo utt. Saliek nākamo burku porciju, papildina ar karstu ūdeni līdz kakliņam un turpina. Ja beidzamajai porcijai paliks mazāk burku, ūdeni vajadzēs vairāk. Kamēr burkas silst, nokopj iepriekšējās - saliek atpakaļ pareizā virzienā kaut kur, kur netraucē. Ja produkts atļauj, pārsedz - karsēšanās turpinās ilgāk. Gurķus, ķirbjus es nesedzu - stāsta, ka pārkarsējas un kļūst mīksti.

Lai nu kas, bet šitais process IMHO galīgi nav čakarīgs, ja tehnoloģija adekvāta un ir tehniskā domāšana komplektā ar spēju paredzēt savas darbības sekas (ja ieliksi mazu burku pilnā katlā, piesmelsies kā likts). Jāgaida, kamēr porcija izkarsēsies, jebkurā gadījumā - tā cepenē, tā katlā. Diži vairāk par 10 burkām reizē man reti ir, tās ir 2 porcijas. Kamēr karsējas, tikmēr satīru virtuvi.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies daddy

Atb: Sterilizācija.
« Atbilde #3 : 2024. gada 02. aprīlis, 17:34:19 »

bišķi tēma jāatdzīvina, tipa padoms vajag! :)

Uz jubileju bērni uzdāvināja autoklāvu. Vajadzēja iemēģināt. Paņēmu Rimčikā cūciņu un 10 burciņas ietaisīju. Laurlapa, 5-piparu maisījums un 1% sāls. 40 min 120 grādos 4 atm. Viss kā pēc grāmatas. Garša super, gaļiņa mīksta un maiga.

BET. Burkas pildīju ar aukstu gaļu, atstāju 1cm līdz vāciņam un skrūvēju ciet pie "neitrāla" spiediena. Ārā nekas nespiedās, bet pēc sterilizācijas burkās joprojām neitrāls spiediens (t.i. vāciņš nav ievilcies). Un tas man nepatīk - kā es zināšu, kad tās burkas "uzpūtīsies", ja tur kāds bacilis vai neblīvums radīsies? Gribētos, lai burkās ir vakuums.

Jūsu pieredze, kas esat ar autoklāviem ņēmušies?

Atslēdzies Camma

« Atbilde #4 : 2024. gada 02. aprīlis, 18:52:51 »
Šitā di@susies neesmu. Bet. Vai tad ''neitrāls spiediens'' panākams tikai iZtabas temperatūrā? Parasti jau vakuumu (nosacīti) panāk skrūvējot ciet verdošas burkas.
Visus sakost!

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #5 : 2024. gada 02. aprīlis, 19:13:16 »
Principā arī neievelkas. Nezinu, no kā tas atkarīgs, bet tā arī liku kādreiz autoklāvā- jau aizvērtas, ar aukstu, zaļu gaļu iekšā. Tiesa,vākoju ar parastajiem vākiem, nu tad, kad vajadzēja 10x piegriezt, pēc tam jau radās vākojamie ar atsperu mehānismu. Nekas nebojājās un galu galā organoleptiskā novērtēšana nav atcelta. Ja uzpūtīsies, tad redzēsi.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2024. gada 02. aprīlis, 19:16:27 »
Zaļa gaļa izklausās baisi, soriki...  :smile:

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #7 : 2024. gada 02. aprīlis, 19:17:30 »
Svaiga, ja Jums tīk labāk  :) .

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2024. gada 02. aprīlis, 20:42:12 »
Vai autoklāvā nepārcepas tā... kā viņu nosaukt... plastmasiņa vai gumijiņa, kas vāciņam iekšpusē? Tur tak t⁰ dafiga...

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #9 : 2024. gada 02. aprīlis, 20:44:56 »
Nē, viss ok, vienīgi,kad atver, tad dažreiz izkrīt tāda liela palikusi, bet tas brāķa vāciņiem, parasti ir viss kārtībā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #10 : 2024. gada 02. aprīlis, 21:50:19 »
Zaļa gaļa izklausās baisi, soriki...  :smile:

Aha, kad zaļa tad jau kaput un allez...  :mrgr: 

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2024. gada 03. aprīlis, 08:29:10 »

Vai autoklāvā nepārcepas tā... kā viņu nosaukt... plastmasiņa vai gumijiņa, kas vāciņam iekšpusē? Tur tak t⁰ dafiga...

Nē, tur tikai 120 grādi un 40 minūtēs nekas nepārcepās!  CL forumā vīri ieteica ņemt speciālos sterilizācijas vāciņus https://tara24.lv/lv/58-sterilizacijas-vacini, kuri darbojoties kā vārsts - ārā laiž, iekšā ne. Nu pamēģinās.

Ceptu skumbriju jau var pikāt burkās karstu un pārliet ar karstu marinādi, tur toš viss ievilksies. Tāpat jāpamēģina būs zirņi ar speķi...  :steak:

Jautājums bija vairāk par zaļu-gaļu :)    Lumberg, paldies!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #12 : 2024. gada 03. aprīlis, 08:31:34 »
Šitā di@susies neesmu. Bet. Vai tad ''neitrāls spiediens'' panākams tikai iZtabas temperatūrā? Parasti jau vakuumu (nosacīti) panāk skrūvējot ciet verdošas burkas.

Nāksies. Kārtīgā saimniecībā piederās. Šī ir burkošanas augstākā līga!! Galvenais - var burkot cauru gadu... un droši - skaties uz cipariņiem un sūc aliņu... nav nekādi "gurķi ar 3-reizēju pārliešanu", kad suņi, bērni, kaķi pa kājām... Es uzsitīšu roku un tad padalīšos ar pieredzi!! :)

PS kā vīniņš sanāca??

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #13 : 2024. gada 03. aprīlis, 10:42:28 »
A es domāju - šeit būs par kaķiem....

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2024. gada 03. aprīlis, 11:51:50 »
A es domāju - šeit būs par kaķiem....

kā tad...tēmā- Virtuves pieredze, padomi, prieki »Sterilizācija.  kaķa olas sagribējās?? :f-palm: