Doma kā parasti laba, bet izpildījums, kā parasti būs tur, kur gaisma neiespīd...
Nekur nestrādājošam zildeguna bomzim pienāktos absolūtais minimums - aizlīmēt, lai nenoasiņo un izsviest uz ielas. Nevis es par saviem nodokļiem tos parazītus ārstēšu [oi, tikai nevajag par to, ka katrs tur var nonākt... Kas grib strādāt, tas jebkurā lauku pakaļā vai pat Rīgas pievārtē atradīs pieskatāmu būceni ar dārzu, kur sev iztiku izaudzēt, nevis samangos lētajai ļergai un atlūzīs uz parka soliņa].
Un tālāk sākas pieejamās palīdzības groza papildinājumi - par izglītību, par nostrādātajiem gadiem, par ģimenē [nevis ar alimentiem] audzināmajiem bērniem, par bērniem augstskolā papildu bonuss. Netraumatisks sports, piedalīšanās sporta pasākumos [tāpat tur visus reģistrē] - bonuss. Par ilgstošu neslimošanu, resp., veselības uzturēšanu kārtībā - nepieciešamības gadījumā (piem., lauzta kāja) papildu bonuss [atmācīs hipohondriķus, kas bezjēgā "izmeklējas"], par ilgstošu slimināšanos - procenti nost [izņemot dažas reālas diagnozes tipa vēzis un vēl šis tas]. T.i. apdrošināšana ir vērsta uz cilvēka veselības saglabāšanu, nevis uz padumju slimnieku ražošanu.
Par atkārtotu pieķeršanu uz ielas dzērumā vai vairākkārtēju rupju CSN pārkāpšanu: procenti nost - ja pats sevi indē un lieki riskē, tad neprasi, lai tevi ārstē par citu nodokļiem.
Utt.
Un pie viena - emigrantiem, kas brauc uz Latviju pēc medicīnas - pilna summa, nevis valsts apmaksātais. Valsts medicīna ir tiem, kas nodokļus maksā un valsti uztur.
Šitie tādi pirmā pārgājiena uzmetumi. Ja ar galvu piestrādātu, sistēma būtu itin adekvāta.
Bet šobrīd tas ir tikai vēl viens nodoklis, ko noskrāpēs no darba devēja, pretī iedodot to pašu neko.
Nezinu, kā tagad ar privāto apdrošināšanu, bet pirms gadiem 5-6, kad man beidzās iespēja tikt pie adekvātas apdrošināšanas, es pētīju iespējas. Darba devējs var dabūt padotajiem apdrošināšanu - ...ja darbinieku ir ne mazāk kā 10.
Tas, ko piedāvāja slimokase, bija izsmiekls - praktiski nekāda labuma. Tolaik pārējie apdrošinātāji privāti nedrošināja. Vai pieprasīja tādu summu, kas pārsniedza potenciālos izdevumus. Paldies, iztikšu.