Helsinki nav no tām vietām, kuras speciāli izvēlētos kā ceļojuma galamērķi. Tur nav daudz tādu objektu, kas ceļvežos apzīmēti ar "must see". Es Helsinkos bāzējos Kallio rajonā. Studenti, bohēmisti, saulesbrāļi, brīvmākslinieki, dīvaiņi ir Kallio publika. No Kallio kalna gala tad arī dodos pastaigās un skatos, kā dzīvo somu tauta.
Lietas , ar ko viņi lepojas. 1) Skandināvu dizains. Arabia keramika, Iittala stikls, protams Alvara Aalto mākonīši - stiklā, metālā, Marimeko tekstils, Fiskars instrumenti. Starp citu Alvara Aalto vāze man patīk. Nosauktie zīmoli un vēl daži citi visi zem viena jumta atrodami vecajā ARABIA fabrikas ēkā. 68.autobuss.Tas ir netālu no centra, bet veikali ir krietni tukšāki. Tomēr japāņi, kuriem ļoti patīk somu dizains, ir atklājuši arī šo vietu un iepērkas ievērojamos daudzumos! Dizains nav no lētajiem.
2) Ziemeļu jūgendstils.Skarbāks. Mazāk caku. Centrālā stacija ar spēkavīriem, Nacionālais muzejs ar granīta lāčiem, Kallio baznīca. Vienu ēku, esmu iedēvējusi par Granītpili - Žilam Vernam par godu.
3) Koka villu arhitektūra. Arhipelāgā ir daudz salu un uz tām villas, līdzīgas mūsu Jūrmalai, ar tornīšiem un koka mežģīnēm. Tikai lielākas- uz stabila klints pamata paceļas trijos vai četros stāvos. Kādreiz bija pat speciāla ekskursija ar kuģīti, kas vadāja starp salām un stāstīja, kuram kura lepnā māja pieder.
[attachment deleted by admin]
[attachment deleted by admin]