Autors Tēma: Helsinki. Nesteidzoties.  (Lasīts 1497 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Pūka

Helsinki. Nesteidzoties.
« : 2016. gada 11. maijs, 23:13:50 »
Helsinki nav no tām vietām, kuras speciāli izvēlētos kā ceļojuma galamērķi. Tur nav daudz tādu objektu, kas ceļvežos apzīmēti ar "must see". Es Helsinkos bāzējos Kallio rajonā. Studenti, bohēmisti, saulesbrāļi, brīvmākslinieki, dīvaiņi ir Kallio publika. No Kallio kalna gala tad arī dodos pastaigās un skatos, kā dzīvo somu tauta.
Lietas , ar ko viņi lepojas. 1) Skandināvu dizains. Arabia keramika, Iittala stikls, protams Alvara Aalto mākonīši - stiklā, metālā, Marimeko  tekstils, Fiskars instrumenti. Starp citu Alvara Aalto vāze man patīk. Nosauktie zīmoli un vēl daži citi visi zem viena jumta atrodami vecajā ARABIA fabrikas ēkā. 68.autobuss.Tas ir netālu no centra, bet veikali ir krietni tukšāki. Tomēr japāņi, kuriem ļoti patīk somu dizains, ir  atklājuši arī šo vietu un iepērkas ievērojamos daudzumos! Dizains nav no lētajiem.
2) Ziemeļu jūgendstils.Skarbāks. Mazāk caku. Centrālā stacija ar spēkavīriem, Nacionālais muzejs ar granīta lāčiem, Kallio baznīca. Vienu ēku, esmu iedēvējusi par Granītpili - Žilam Vernam par godu.
3) Koka villu arhitektūra. Arhipelāgā ir daudz salu un uz tām villas, līdzīgas mūsu Jūrmalai, ar tornīšiem un koka mežģīnēm. Tikai lielākas- uz stabila klints pamata paceļas trijos vai četros stāvos. Kādreiz bija pat speciāla ekskursija ar kuģīti, kas vadāja starp salām un stāstīja, kuram kura lepnā māja pieder.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Pūka

Re: Helsinki. Nesteidzoties.
« Atbilde #1 : 2016. gada 11. maijs, 23:24:31 »
Bildēs Arabia krūzes, Iittala slavenais trauks (kam īsti domāts?). "Granītpilī" ir normāls restorāns, tāpat arī tajā izbūvē uz ūdens ir restorāns.
Rīt pastāstīšu vēl pa dažām vienkāršām netūristu pastaigu vietām.

Nekādas Baltās baznīcas, Senāta laukuma, Fazer kafejnīcas, krastmalas tirgus, Ziemeļu un Dienvidu Esplanādes ar tējas namiņu, Atelier kafejnīcas ar Helsinku panorāmu viesnīcā Torni! Esmu sajūtu medniece, vienkāršu prieku krājēja.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 12. maijs, 08:00:24 »
O, ir atkal ko paskatīties un palasīties!
Arabia krūzes man patīk gan. Tādas siltas un mājīgas. Man patīk atsevišķiem ēdieniem un dzērieniem lietot atšķirīgus traukus - piem., krūzes - patīk kafiju strēbt no vienas, tēju no otras, bet zapcūdeni noteikti no glāzes. Šitādu krūzi arī labprāt lietotu aukstos rudens vakaros, tieši kā tās rudenīgās lapas pierunā....
Tās stikla briesmas negādātu nekādā gadījumā!
Pa Somiju nekur tālāk kā Helsinku centru neesmu ceļojusi, tā ka dod tik šurp savus iespaidus ar bildēm!
Visus sakost!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #3 : 2016. gada 12. maijs, 13:35:50 »
Tas stikla lielais ķobis maksā 46.00 eiras un japāņi pērk atspērušies!

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #4 : 2016. gada 12. maijs, 13:38:25 »
Tie stikla ķobji vienīgie smukie. Es domāju, ka cukurtrauki. Krūzes absolūti nekādas, neinteresē.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #5 : 2016. gada 12. maijs, 13:45:25 »
Tie stikla ķobji iittalas klasika, bet man arī nepatīk. Nuuuu, ja palicis mantojumā no senčiem viena lieta, bet pirkt ko tādu ni, ni
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #6 : 2016. gada 12. maijs, 22:36:35 »
1.Pastaigu maršruts. Vanhankaupunginkoski. 2 ūdenskritumi un Vantaa upes. 6.5 km no centra. Var apvienot ar ARABIA fabrikas veikalu, tas pusceļā. Skat kartē augšā, labā stūrī - Vantaa upē ir maza saliņa, kas sadala to 2 straumēs, vienā ir dabiska ūdenskritumu kaskāde, otrā 8m augsts aizsprosts, dzirnavām, elektrostacijai- tagad muzejs.  Ir 2 tiltiņi, kas ļauj apiet apli ap ūdenskritumiem. Gar upes malām parks, var skriet, nūjot, riteņot, vērot putnus,vai sēdēt kafejnīcas terasē pie ūdenskrituma un pļāpāt. Pa vienu aizsprosta ūdenkrituma pusi reizēm ekstrēmisti lec ar kajakiem, pūloties palikt dzīvi.  Ūdens gan kaku krāsā, bet tas piederas pie pavasara!

Jāsāk krāt vanšu tilta bildes. Te vantenieks uz Vantaa upes.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #7 : 2016. gada 12. maijs, 22:40:51 »
Te vēl. Putniņi.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2016. gada 12. maijs, 23:05:15 »
Brrrr....To ūdeni labāk neskatīties, toč pēc baisiem kakūdeņiem izskatās. Vasaras vidū straume varētu būt mierīgāka un ūdens - krietni pievilcīgāks veldzējuma meklētājiem :)
Zosis gan smukas! Tik viena tāda "Romu-glābjoša'' izskatās.
Zilās norādes ir pilnīgs štrunts, salīdzinājumā ar būtni, kas bildes labajā malā redzama. Vai tā kailā jaunuve tur tiešām bija? Vai arī tas būs kārtējais vēstījums no paralēlās pasaules, kas iemūžinājies fotogrāfijā?
Visus sakost!

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #9 : 2016. gada 12. maijs, 23:50:42 »
Ūdens smuks, pat varavīksne ietrāpījusies. Putni raženi. Debesis kā Latvijā.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #10 : 2016. gada 13. maijs, 12:21:50 »
Jaunuve plika sauļojas vai ziema vai vasara. Māksla!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #11 : 2016. gada 15. maijs, 15:07:16 »
3.pastaigu maršruts. Botāniskais dārzs parks, "ezeriņš". Dziļi Helsinku pilsētā iestiepjas  līcis , kurš beidzas ar izlocījumiem, it kā pats Alvars Aalto būtu zīmējis. Dabā tas izskatās kā 2 ezeriņi, kuriem pa vidu iet dzelceļš, kurš turpat arī beidzas ar Centrālo Staciju. Apkārt ezeriņiem ir labiekārtoti celiņi un apstādījumi. Skriešanai, velo. Vai nu tas bija jaukais pavasara laiks, bet somi ap ezeriņu riņķoju ievērojāmās masās, vienam otram sakskaitīju pat divus trīs riņķus.Tāpat velobraucēji. Visi košās sporta drēbītes un elsdami pūsdami jož pēc veselības vai bēg no infarkta.
Bet vienā malā ezeriņam ir botāniskais dārzs. Cik sapratu - dārzs/parks par brīvu, jāmaksā tikai par ieeju oranžērijās. Ar lepnumu varu teikt, ka mūsu botāniskie dārzi un siltumnīcas ir smukāki. Varbūt pie vainas agrais pavasaris, kad parka daļā nekas diži neziedēja. Bet kā pastaigu vieta - jauka, ir arī kajejnīca ar ārā terasi. Citādi - vienkārši parks. Ā - te tikai staigātāji, es labāk ierakstījos publikā,nekā ezermalā, kur visi dikti sporto.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #12 : 2016. gada 16. maijs, 16:07:15 »
Man patika pelēcīgie stikla ķobji un mīlīgās krūzes.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #13 : 2016. gada 18. maijs, 14:13:00 »
2.pastaigu maršruts. Zilās būdiņas apmeklējums. Pārejot pāri dzelzceļam pa tiltiņu, mēs varam apiet (apnūjot, apbraukt ar riteni, apskriet)apkārt otram ezeriņam, pašam līča galam. Brašākie somi jož ikdienā apkārt abiem ezeriņiem, nav tur daudz km. Ja nonākam pašā līča galā, tad varam apskatīt Helsinku operas, Nacionālā muzeja , Finlandia koncertzāles celtnes. Tas turpat vien ir.
Ja pārāk neattālinamies no dzelzeļa tiltiņa,ko uzskatam par maršruta sākumpunktu,  varam apskatīt 3-4 lielas villas un  apmeklēt Zilo būdiņu. Zilā būdiņā mani pilnīgi apbūra. Tā ir kafejnīca ar terasi ūdens malā. Absolūti necila, bet dīvaini pievilcīga. Izejot apli, cilvēki paņem kafiju, saldējumu, kādu saldumu , sēž skatās uz ūdeni un runājas. Varu derēt , ka tur iespējams pārkāptas n- tās normas (cik tuvu pie ietves, ceļa utt)un PVD nolikumi, bet pasākums darbojas cilvēkiem par prieku! Ja esat tuvumā sameklējiet Sininen huvila vai Blue cottage!