Autors Tēma: Latvijai "politikas" īpatnība  (Lasīts 3156 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Latvijai "politikas" īpatnība
« : 2016. gada 14. jūnijs, 01:30:38 »
Savā ziņā Latvijai "politikas" īpatnībām tagad ir nācis klāt vēl viens precedents, kas norāda uz apolitisku attieksmi pret politiskiem procesiem, un tas ir Belēviča atkāpšanās. Un šo procesu izceļ viņa aizvietotāja atrašana. Par veselības ministri tiek piedāvāta BKUS galvenā vadītāja Anda Čakša. :) Un šeit ir Latvijas politikas paradokss.

Kā Andu Čakšu vērtēt kā cilvēku, kam jāuzņemas politiskā atbildība par Latvijas valsts politisko izvēļu īstenojumu? Patiesībā šis jautājums ir arī par pašu premjeru - Māri Kučinski, bet nu par Māra politiskajam izvēlēm atbild "valdošā koalīcija" - NA, ZZS un Vienotība. Savukārt ar Čakšu īsti tā nav, jo neviens agrāk nav izteicies, ka Čakša varētu kļūt par politisku amatpersonu, līdz ar to viņas redzējumam uz veselības aizsardzības sistēmas attīstību neviens nav pievērsis uzmanību. Tai pašā laikā, Čakša agrāk bija pazīstama kā VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca", kurā notiek tik daudz un brīnumainas lietas. Proti, Čakša personīgi ne par ko atbildību neuzņemsies, jo viņas personiskajam politiskajam viedoklim līdz ministres postenim vispār nav pievērsta politiskā uzmanība, kaut gan viennozīmīgi nevar teikt, ka viņa nav "pavāļājusies" Latvijas "medicīnas sistēmā".

Patiesībā šim pārdomām par politisko atbildību un bezatbildību "veselības ministrija" nebūs nozīme, jo aizejot Belēvičs ir apsolījis lielas lietas, kuras tagad paliks jaunajai ministrei, kurai nu bus jālec jau braucošā vilcienā un jāmēģina izvēlēties pareizās sviras. Bet šeit vienalga gribas atgriezties pie politiskās atbildības, kas ir Latvijas politiskās sistēmas neizprastais bērns, gan politiskā atbildība, kuru uzņemas dakteris Zatlers izdodot lēmumu nr. 2, gan tam sekojošais Valda Dombrovska izklupiens pēc Zolitudes Maximas sabrukšanas, gan patiesībā arī tagad Belēviča aiziešana no ministra amata. Tie ir piemēri, kad politiskā atbildība tiek izmantota, lai "noshēmotu" un novirzītu uzmanību no galvenā - klasiskais "ķeriet zagli" manevrs. Proti - galvenais jautājums jau ir par Māra Kučinska valdības spēju vispār kaut ko izdarīt! Un vai Māra Kučinska valdības ilglaicība nebūs atkarība no 12.Saeimas  politiskā "status quo" citu variantu neiespējamība? Proti, gumijas stiepšana jo esošā koalīcija nespēj neko vairs citu piedāvāt? Bet ne par to pašlaik ir galvenais jautājums, bet gan par politiskās atbildības jēdzienu vispār - par politiķiem, kuri tādi ir atklāti un publiski. Vai patiešām kādam bija nojausma kā Čakša gaida Belēviča atkāpšanos, lai turpinātu viņa lietu? Un vispār, pieņemsim, ka šovakar Kučinskim ir palicis slikti pēc pusdienām, un viņš noliek valdības vadītāja pilnvaras. Kurš bez Piebalga var viņu aizstāt (jo Piebalgs var visu!)?

Latvijas neattīstītītajā politiskajā vidē nav rezerves kandidātu un publiski neviens tāds nav, bet katrus nākamos kandidātus uzrunā "zoodarzā".  Latvijā ir ļoti lielā pelēkā ekonomika, bet nav pelēkās (shadow) valdības, kas uzņemtos pienākumu kritizēt un oponēt pamatvaldībai. Līdzīga problēma ir Saeimas vēlēšanu kandidātiem. Vai bez esošajiem Saeimas locekļiem jūs varat nosaukt kaut vienu Saeimas kandidātu nākamajām velēšanām, kuram būtu jēga lasīt un kura aktivitātēm būtu jēga sekot?
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 14. jūnijs, 09:32:15 no pitons »

Atslēdzies nex

Re: Latvijai "politikas" īpatnība
« Atbilde #1 : 2016. gada 14. jūnijs, 09:35:11 »
Cien. Lietotāj,

Ja ir vēlme izteikties, tas ir labi. Ja vēlme izteikties ir ne tikai ar mērķi izteikties, bet arī - lai kāds tos palagus arī izlasa, der kaut nedaudz piedomāt pie teksta formatēšanas nelielai pārskatāmībai. Es saprotu ka pamatā te visiem gramatika riebjas, bet nu tomēr...

Protams, tikai ieteikums, ne rīkojums.

P.S. Atļāvos salikt dažus punktus un komatus. Ja nu kāds lasa, lai vieglāk uztvert domu.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 14. jūnijs, 09:47:46 no pitons »

Atslēdzies reno

« Atbilde #2 : 2016. gada 14. jūnijs, 09:54:53 »
Cerams, Piton, ka tavu ieteikumu ņems vērā.
Vakarnakt ieraudzīju to palagu un ātri aizvēru

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 15. jūnijs, 17:11:06 »
Es biju netaisnīgs pret Čakšu Andu, patiešām nezināju, ka viņa ir izgājusi "īsos kursus kā būt Veselības ministrei" vēl Belēviča laikā, kad 3 mēnēšus bijusi Belēviča konsultante, proti tā vien izskatās ka Belēvičs laicīgi gatavojis savu aizstājēju. Un nevelti tagad, vēl Saeimas neapstiprinātai, Čakšu Andai jau ir jāskaidrojas ka nebūs Belēvičs brunčos, kaut gan labāk būtu skaidrojusies, kādu politiku aizstāvēs uz tā saucamajiem Belēviča plāniem saistībā ar veselības apdrošināšanās sistēmu, kur viņas paziņojums par privātu apdrošinātāju piesaisti bija kategoriski noraidošs ar norādi, ka veidos tikai pakalpojumu sniedzēju konkurenci. Kā no pieredzes jau zinām, šāda liberalizācija farmācijā izraisīja cenu celšanos pakalpojumiem.

p.s. Pitons piedod, bet es dodu priekšroku, ka manus tekstus gramatiski uzrauga 
Citāts
« Last Edit: Jūnijs 07, 2016, 09:40:44 no lumbergs »
:) Un man personīgi patīk , ka man ir redaktors, kas izlabo manas neuzmanības kļūdas. Un es nerakstu cilvēkiem kas nemīl lasīt, bet tikai rakstīt, kaut arī tādi ir vajadzīgi :) 

Atslēdzies nex

« Atbilde #4 : 2016. gada 15. jūnijs, 17:35:59 »
Esmu laikam pārprasta.

Skaidrībai - teksta rediģēšana šajā gadījumā bija tikai un vienīgi paraugdemonstrējums, tas neatkārtosies. Algotu tekstu regiģētāju šeit nav.

Ieteikuma pamatbūtība bija lūgums rakstītājam cienīt arī lasītājus. Ja tas šķiet mazsvarīgi - nu ko... Nu neko.

Atslēdzies Broms

« Atbilde #5 : 2016. gada 15. jūnijs, 17:38:40 »
Esmu laikam pārprasta.

Ahu.. Appim... Apmulst var!
Izrādās, ka pitns ir pitonE.

Tā tās čūskas maskējas ;)

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #6 : 2016. gada 15. jūnijs, 19:03:14 »
Andas Čakšas uznāciens turpinās pilnā spozmē:
https://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/VAD/VADData

No Veselības aizsardzības sistēmas viņa 2015 gadā ir saņēmusi:
103166,56 Eur algā, kas ir 8597,22 Eur katru mēnesi.

Citāts
Saskaņā ar jaunajām izmaiņām Ministru prezidenta alga būs 3771 eiro. Ministriem alga 2791 eiro vietā būs 3580 eiro, savukārt parlamentārajiem sekretāriem 2170 eiro vietā būs 2777 eiro alga.
Tvnet.lv 

Nu kaut viņai izdodas savilkt galus, jo savienot amatus gan jau nav iespējams!!!  :thumbsup:

p.s. mīļā, pitoniete, es cenšos cik nu vien varu. Tici vai netici, es neielaižu tās kļūdas speciāli. Man ļoti žēl, ka viņas ir tik daudz un padara tekstu, ko es rakstu, nepatīkamu. Varbūt Tevi nomierinās, ka pie formas bija Kenigsbergas Imanuanuels vainīgs, jo viņš rakstīja gana sarežģīti un galīgi "nesmuki", un pēc viņa virināšanas paliek ne tikai pārdomas, bet arī estētiskais iespaids valodai. Piedod.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #7 : 2016. gada 15. jūnijs, 19:12:34 »
/liec Kantam mieru, saliec atstarpes teksta blokiem :) /

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #8 : 2016. gada 15. jūnijs, 19:38:34 »
Vismaz 3 + Spārkai
Man ir viens kritērijs kļūdām (atzīšos, pašai iznāk šad tad  kļūdīties) - ja kļūdu dēļ kļūst grūti saprast tekstu, tad tas ir par traku!
Piedod, tas_pats_lv.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 15. jūnijs, 21:20:26 »
Man ir viens kritērijs kļūdām (atzīšos, pašai iznāk šad tad  kļūdīties) - ja kļūdu dēļ kļūst grūti saprast tekstu, tad tas ir par traku!
Piedod, tas_pats_lv.

P.S. Atļāvos salikt dažus punktus un komatus. Ja nu kāds lasa, lai vieglāk uztvert domu.

Izrādās tur nemaz nav bijušas pretenzijas pret kļūdām, kuras tur arī ir, bet vēlāk nav labojamas. Bet pitonam ir bijušas pretenzijas pret punktiem un komatiem, un viņa arī sadalīja tekstu pa blokiem un salika tukšumus, lai vizuāli teksts būtu patīkamāks. 

/liec Kantam mieru, saliec atstarpes teksta blokiem :) /

Imanuels arī netaisīja savos tekstos liekas atstarpes
| iemācies lietot pogu "pievienot attēlu |

Un es varētu piekrist kā Imanuels jau nu nav sevišķi iecienīts smuko sieviešu sabiedrībā, un ja kāda sāks viņu gana iejūtīgi un brīvi analizēt, es viņas ieskaitīšu pie īsto 'gudrinieču' prototipiem :sarcasm: . :) Tad varbūt attaisnojumam noderēs, ka es šo tekstu ieliku 1:38 :)
p.s. es šo novirzīšanos no tēmas parasti definēju kā spamu, un tas patiesi traucē! 

« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 15. jūnijs, 21:47:43 no pitons »

Atslēdzies ...(cita)

« Atbilde #10 : 2016. gada 15. jūnijs, 21:25:40 »
Kas atļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim...

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #11 : 2016. gada 21. jūnijs, 19:52:40 »
http://apollo.tvnet.lv/zinas/caksa-virzis-valsts-istenotu-veselibas-apdrosinasanas-modeli-to-ari-gatava-aizstavet/734435

Čakša virzīs valsts īstenotu veselības apdrošināšanas modeli; to arī gatava aizstāvēt  BNS   Otrdiena, 2016. gada 21. jūnijs 17:40    Veselības nozares finansēšanai jaunievēlētā veselības ministre Anda Čakša atbalsta valsts īstenotu veselības apdrošināšanas modeli un to arī plāno kolēģiem izskatīšanai, aģentūrai BNS pauda pati ministre.
 Čakša sacīja, ka šo jautājumu apspriedusi gan ar premjerministru Māri Kučinski (ZZS), gan Latvijas bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču. Tieši veselības finansēšanas modelis esot visvairāk apspriestais jautājums ministres pirmās darba nedēļas laikā.
 «Valsts īstenots veselības apdrošināšanas modelis pieprasīs no mums ļoti aktīvu darbību saistībā ar Nacionālā veselības dienesta pārveidi un uz rezultātu balstītu iepirkumu veidošanu. Kā arī, protams, kā piesaistīt klāt papildu finansējumu. Mums būs saruna ar finanšu ministri par to no kuriem nodokļiem varētu veselības nozarei [piesaistīt] finansējumu,» sacīja Čakša. <...>

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #12 : 2016. gada 07. jūlijs, 13:14:50 »
Čakša: Sabiedrība nav gatava, ka valsts finansē tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību

Finansējums veselības aprūpei Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs svārstās robežās no 5,1 - 16,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Latvijā tas ir 2,9%, kas nozīmē, ka tas ir būtiski mazāks pat par pašu mazāko, kāds ir OECD valstīs.
 «Ir svarīgi saprast kā mēs kardināli izmainīsim finansējumu un novirzīsim medicīnai daudz vairāk naudas. Un ar daudz šajā gadījumā es domāju tiešām daudz - papildu simtiem miljonu. Protams, to nevarēs izdarīt vienā gadā, bet mums ir jābūt plānam, kā tuvākajā laika posmā katru gadu, palielinot finansējumu vismaz par 70-90 miljoniem, sasniegt līmeni, kas kaut nedaudz pietuvinātu nepieciešamajam līmenim,» uzsvēra Čakša.

Čakša kārtējo reizi ir atgriezusies pie formālajiem rādītājiem, kur Finanšu ministrija jau pasen veselības aprūpei norāda ka esošo līdzekļu izlietojums nav optimāls, un Finanšu ministrija baidās iepludināt vairāk naudu, jo tas tikai palielinās "izzagšanu" un "izsaimniekošanu". "Shēmas" dakteru vidū ir tikpat populāras kā pārējā sabiedrībā, kur formāli iesniedz papīrus par padarītiem darbiem, kas neatbilst paveiktajam.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #13 : 2016. gada 07. jūlijs, 22:59:20 »
Aizvakar TV24 Belēvičs teica, ka kāda ES vai pasaules  (nedzirdēju) organizācija rekomendējusi Latvijai VALSTS pārvaldītu obligātās veselības apdrošināšanas modeli. Bez privātajiem apdrošinātājiem un bankām.
Bet mums pašlaik 3 modeļi apspriešanai. Kāda eža pēc?

"Lai vairāk būtu skaidrs" - es par obligātu veselības apdrošināšanu. Un no iedzīvotājiem savākto naudu apsaimnieko 1 valsts institūcija, teiksim, veselības ministrija.

Pārāk vienkārši? Laikam Latvijā jā, jo  kāpēc darīt kaut ko vienkārši, ja var kā vienmēr -izzagt un  izpļakarēt naudu nejēdzīgos valsts iepirkumos utt.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2016. gada 07. jūlijs, 23:09:32 »
Nu, liela daļa,lai neteiktu lielākā, jau nav spējīga ik mēnesi no algas atskaitīt 25 -70 eiro.
Tur jau tas āķis.
Nevis sabiedrība nav gatava,bet gan sabiedrībai nav naudas.
Vēl jau arī nodokļi jāpārskata,jo mēs jau šobrīd maksājam caur nodokļiem.