Man vislabāk garšo skābētas sēnes.
Podiņus un berzlapes notīra, novelk cepurītēm krāsaino miziņu, cik nu var - jauniem poķiem tā nonāk pilnībā, paaugušākām sēnēm - tikai ārmala. Sēnes liek katlā ar aukstu ūdeni - 3 litri ūdens un kaudze ar sēnēm, jo sēnes ļoti stipri saplok. Vāra, kamēr visas sēnes nogrimst (10 min. burbuļošanas), tad karsto ūdeni nolej un pārlej ar aukstu, kārtīgi noskalo. Sēnes izgāž uz caurdura (sieta), lai notek liekais ūdens (3-4 minūtes). Emaljētā bļodā izgāž sēnes no sieta, apsāla ar rupjo sāli tā, kā kad taisītos tūlīt ēst, apmaisa, noliek vēsumā uz 12 stundām.
Pagaršo, vai pietiek sāls. Ja vajag, piesāla vēl. Pieber smalki saplākšņotus ķiplokus (man garšo ķiploki), pieliek diļļu saulsardziņus (es lieku kādus 5-6 uz kilogramu vārītu sēņu). Apmaisa un saliek cieši burkās ar plastmasas vākiem (burku riktīgi piestūķē) vai podiņā, kur var ielikt slogu. Stūķējot redzēsi, ka ir sēņu ''sula'' un sālsūdeni parasti nemaz nevajag. Ik pēc dienas-divām sēnes jāpieblīvē, jo skābs un veidosies gāzes burbulīši. Pēc nedēļas vai divām gatavs ilgākai glabāšanai. Glabā pagrabā vai lecskapī.
Ja pieliek sāli vairāk kā garšotu uzreiz ēdot, tad būs sālītas sēnes un tās neskābs. Tādas pirms lietošanas būs 2-3 stundas jāatsāļo ūdenī. Sāla īstās rudens sēnes, cūcenes, vilnīšus, alksnenes.
Rudens sēnes ir ar baltu pieniņu griezuma vietās un rūgtas. Tāpēc tās vāra 15-20 minūtes un tad mērcē aukstā ūdenī, to nomainot ik pēc 12 stundām 3 reizes.