Autors Tēma: Piedodiet, bet tomēr par sēnēm ...  (Lasīts 2299 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies baaciens

Piedodiet, bet tomēr par sēnēm ...
« : 2016. gada 29. jūlijs, 21:40:13 »
Sēņu lietās esmu ābečnieks - zinu kāds izskatās šampinjons veikalā un atpazīstu gaileni mežā. Nojaušu, kāda varētu izskatīties bērzlape / podiņš; beka (visparastākā) un baravika. Man jau liekas, ka zinu, kāds izskatās vilnītis (mani mēdz apstrīdēt - nevar būt, vilnīši ir rudens sēnes  :facepalm: ) un pūpēdi vienmēr atrodu, bet tas neskaitās.

Taču man nekad nav bijis sakars ar sēņu gatavošanu - gaileņu mērci var neskaitīt. Vēl sliktākas manas zināšanas par sēņu uzglabāšanu. Līdz šim esmu iztikusi ar mammas dāvātajām sālītajām, veikala šampinjoniem un ārzemijā pirktām kaltētām .... Viss.
Tad nu jautājums - kādas ir jūsu receptes, ieteikumi, padomi par sēņu kaltēšanu, saldēšanu, sālīšanu un marinēšanu?
Manī ir iedzītas bailes par sēņu uzglabāšanu marinētā veidā, bet tās man garšo vislabāk. Ja nu pienācis laiks mēģināt? ;)

Būšu pateicīga par katru noderīgu un nevīzdegunīgu ieteikumu, jo labāk, ja no reālas pieredzes...

Atslēdzies reno

Re: Piedodiet, bet tomēr par sēnēm ...
« Atbilde #1 : 2016. gada 29. jūlijs, 21:43:12 »
Man šovakar :alkofest:
Vispār vados no brūnās un baltās konservēšanas grāmatas, neko no galvas nezinu, bet vāru pēc vecajā smilšu kastē lasītas receptes

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 29. jūlijs, 22:10:45 »
Man vislabāk garšo skābētas sēnes.
Podiņus un berzlapes notīra, novelk cepurītēm krāsaino miziņu, cik nu var - jauniem poķiem tā nonāk pilnībā, paaugušākām sēnēm - tikai ārmala. Sēnes liek katlā ar aukstu ūdeni - 3 litri ūdens un kaudze ar sēnēm, jo sēnes ļoti stipri saplok. Vāra, kamēr visas sēnes nogrimst (10 min. burbuļošanas), tad karsto ūdeni nolej un pārlej ar aukstu, kārtīgi noskalo. Sēnes izgāž uz caurdura (sieta), lai notek liekais ūdens (3-4 minūtes). Emaljētā bļodā izgāž sēnes no sieta, apsāla ar rupjo sāli tā, kā kad taisītos tūlīt ēst, apmaisa, noliek vēsumā uz 12 stundām.
Pagaršo, vai pietiek sāls. Ja vajag, piesāla vēl. Pieber smalki saplākšņotus ķiplokus (man garšo ķiploki), pieliek diļļu saulsardziņus (es lieku kādus 5-6 uz kilogramu vārītu sēņu). Apmaisa un saliek cieši burkās ar plastmasas vākiem (burku riktīgi piestūķē) vai podiņā, kur var ielikt slogu. Stūķējot redzēsi, ka ir sēņu ''sula'' un sālsūdeni parasti nemaz nevajag. Ik pēc dienas-divām sēnes jāpieblīvē, jo skābs un veidosies gāzes burbulīši. Pēc nedēļas vai divām gatavs ilgākai glabāšanai. Glabā pagrabā vai lecskapī.
Ja pieliek sāli vairāk kā garšotu uzreiz ēdot, tad būs sālītas sēnes un tās neskābs. Tādas pirms lietošanas būs 2-3 stundas jāatsāļo ūdenī. Sāla īstās rudens sēnes, cūcenes, vilnīšus, alksnenes.
Rudens sēnes ir ar baltu pieniņu griezuma vietās un rūgtas. Tāpēc tās vāra 15-20 minūtes un tad mērcē aukstā ūdenī, to nomainot ik pēc 12 stundām 3 reizes.
Visus sakost!

Atslēdzies Camma

« Atbilde #3 : 2016. gada 29. jūlijs, 22:29:47 »
Šis jau bija gadu atpakaļ, bet nu, ja vajag...
Tomātu-sēņu salāti
Protams, bez sīpola ne soli! Te viss atkarīgs no iedvesmas un dabiskās vajadzības.... Ņemu 3-4 kg tomātu, sagriežu 1x1 cm kubiņos - žvarkt, katlā. Sēnes iztīra vēl pirms tomātu graizīšanas. Man šim nolūkam vislabākās liekās makavices. Jo vairāk sēņu, jo labāk - parasti ir 1kg sēņu uz 2-3 kg tomātu un 4-5 lielām sīpolgalvām. Sēnes sašņikā 1x1 kubiņos, sīpolus - plānās 1/8 ripiņās. Kad tomāti pavārījušies minūtes 20-mit, pieber sēnes un sīpolus. Sāli liek pēc paša garšas izjūtām, pieliek mellos un smaržīgos piparus. Visu ķausi pavāra minūtes 10-mit, burko verdošu. Burkas uz 30 min. apgāž uz vāka, tad atceļ normāli. Var ēst aukstus vai karstus. Sēnes iepriekš nevāra, smeļot burkās, katla dibenā atstāj biškuci - tur būs druska smilšu, bet ne vairāk, kā mēdz būt no rupjās vārāmās sāls.
Šis produkts ir feinšmekeriem -vispirms pamēģini nelielu daudzumu - uz 1-2 burķelēm... lai nav jāsūkstās par saķēzītām sēnēm :)
Visus sakost!

Atslēdzies Minne

« Atbilde #4 : 2016. gada 29. jūlijs, 23:25:24 »
No bērnības atceros, ka mums ziemai sēnes vienmēr tika sālītas, bet kā - nezinu - to darīja vecāki. Tīnes gados patika viskautko mēģināt, tad pati arī marinēju. Pēc kkādas pavārgrāmatas (Masiļūnei diez varēja kkas pa šo līniju būt?)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2016. gada 29. jūlijs, 23:52:31 »
Reiz sensenos laikos es marinēju ķirbjus. Nu un to marinādi, kas palika pāri, uzlēju dažām sēnēm...
Vot tā gan nekādā gadījumā nedari!!!!! :D Tās saldenās sēnes nav ēdamas. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #6 : 2016. gada 29. jūlijs, 23:59:25 »
Reiz sensenos laikos es marinēju ķirbjus. Nu un to marinādi, kas palika pāri, uzlēju dažām sēnēm...
Vot tā gan nekādā gadījumā nedari!!!!! :D Tās saldenās sēnes nav ēdamas. :D

Trix, Tu esi ģeniāla :)

Es... reiz marinēju šampinjonus, jo man garšo un tā vajadzēja būt lētāk ... Receptē vajadzēja baltvīnu ... tā reibusi no sēnēm esmu vienu vienīgo reizi, laikam kaut kas nogāja greizi ... :D

Atslēdzies Camma

« Atbilde #7 : 2016. gada 30. jūlijs, 00:13:13 »
Marinēšanai princips pavisam brutāli vienkāršs.
Marinēju tikai bekas - apšu, bērzu, baravikas, makavices. Jo glumākas, jo labāk. Ņem kādu 1,5-2 l ūdens tilpumu uz kārtīgu kaudzi iztīrītu un sagrieztu sēņu (2-3 kg iztīrītu, sēnes ir salīdzinoši vieglas). Ūdeni uzvāra, iebuhņī sēnes, uzvāra, piemet 10 krustnagliņas, 10 smaržīgos piparus, pustējkaroti melnos graudu piparus, 3-4 lauru lapas, 3 ēd.kar. (vai 4 deserta ar nelielu kaudzīti) cukura, 2 ēd.kar.sāls, 100 ml etiķa. Visu apmaisa un pagaršo. Jāuzmanās ar garšošanu, jo grūti saprast verdošam garšu. Labāk pasmelt kādu karoti un nogaidīt 4-5 minūtes un tad garšot. Lieku sašņikātu ķiploku -5-6 kārtīgas daivas un 5-6 diļļu lietussardziņus (sadalu vairākās daļās vai vienkārši ar šķērēm nošņikāju pašu augšu, lai ir sīki čemuri). Man patīk piesātināta garša, nevis vārgs etiķūdenītis.
Kangarei, manuprāt, kā reiz ir etiķūdenītis ar sīpoliem. Citiem patīk tā. Es sīpolus nelieku.
Visu pavāra 5-10 minūtes, karstu burko, apgāž uz vāka uz 30 min, griež normāli, ar sajūsmu noklausās vāku knikšķos, iepagrabo vai ieplaukto (aukstums nav obligāts).
Ja sēnes karsē ļoti ilgi, tās izdarās kā Hašeka aprakstītās olas - jo ilgāk vāra, jo cietākas kļūst... :)
Visus sakost!

Atslēdzies Emīlija

Atb: Piedodiet, bet tomēr par sēnēm ...
« Atbilde #8 : 2021. gada 16. augusts, 12:24:46 »
man vakar sanāca etiķi x2 ieliet, ar 100 gramiem četa pavājš likās, piegāzu vēl tikpat

citas attiecības ievēroju, ķiplogu dāsni piemetu :) dilles nē, nebija pa rokai

Nu raudzīs, kas sanāks