Tā.Mājās nav miegazāļu, nav nekāda stiprāka alko - tikai mājas vīns - puspudele ribās.Miega nevienā acī. Rīt otrpusis uz vājnīcu jāved diagnozes precizēšanai.Ģimenes ārste - super - nosūtījumu iedeva, kolēģi ar super - nodaļā pretim paņems - re - korupcija īsti nav , blats varbūt?Bet ciliks visu mūžu godam jaunos kolēģus mācījis, savā specialitātē un ne tikai - labi zināms.Daudzi teiks - muļķis, jo naudu no neviena pacienta nekad nav ne prasījis, ne licis manīt, ka būtu jādod:)))Man ar, par laimi, bijusi iespēja no pacientiem nelegālu naudu ne prasīt, ne kā citādi izdabūt.Un nekad nav ienācis prātā, izrakstot ciliku no slimnīcas vai konsultējot savā specialitātē, neiedot līdzi receptes.Un es te varētu gari un krāšņi stāstīt personīgu pieredzi, tuvinieku pieredzi - traģiskāku par Cammas aprakstīto un arī otrādi - daudzus gadījumus, kad kolēģi bez lūgšanas un prasīšanas darījuši to, kas nav viņu pienākums - glābuši un palīdzējuši.
Bet jautājums jau mūžsenais un parastais - ko darīt, lai kaut ko vērstu par labu patreizējā haosā Latvijas medicīnā?
Esmu riktīga pesimiste, šajā jautājumā atbildi meklēdama ( lai gan vispār dzīvē - daudzi mani uzskata par neglābjamu optimisti).
Tātad - kurš no šeit rakstītājiem var pateikt:
1.Cik gadā no medicīnai atvēlētā budžeta apēd slimnīcu padomes????
2.Kādam mērķim tādas izveidotas ( te gan atbilde rodama uzreiz - partiju barotavas)
Senos laikos, kuros es gan atpakaļ negribētu, bija slimnīcaa galvenais ārsts, vietnieks medicīnas jautājumos un vietnieks saimnieciskajos jautājumos - katrs par savu sfēru atbildēja, katrs vairāk vai mazāk bija kompetents savā jomā.Tagad - daudzskaitlīgas padomes un neviens īsti nesaprot - ko šie ļautiņi tur dara un par ko saņem algas, kuras dr parastajam un arī profesoram parastajam sapņos nerādās?
3.Mūs valsts partiju un vēlēšanu sistēma ir tāda,lai atvieglotu dzīvi visiem, izņemot cilvēkus parastos (ārstus, skolotājus, zinātniekus, strādniekus utt. utml) - kā nāk jauna valdība, tā iepriekšējie ministri visbiežāk pazūd tālēs zilajās un neviens NE PAR KO NEATBILD!!! Tikai daži piemēri - nezinu precīzi - cik gadus muļļāta un gals nav paredzams - tā pat e- veselība;Rozentāle pēc ŠĶēles pavēles likvidēja 1. slimnīcu Rīgā - pilsētas centrā izvietotā slimnīcā bija labā līmenī viss izveidots, lai sniegtu neatliekamo palīdzību.Tagad visas nejēdzības Stradiņu un Gaiļezera uzņemšanā ar to arī skaidrojamas, ka šīs slimnīcas nebija plānotas tādai pacientu plūsmai.Tā varētu ilgi turpināt...
Secinājums parastais - zivs pūst un smird NO GALVAS!!!
Pūka ieteica - noārdīt līdz pamatiem veco sistēmu un salikt jaunus cilvēkus....Noiets etaps, diemžēl.Zinu konkrētus kolēģus, kuri deviņdesmitajos, entuziasma pilni, metās darbā, lai visu pārveidotu un sakārtotu.Tad, kad viņi redzēja, ka caurām naktīm strādājuši, veidojuši likumprojektus utt., bet LĒMUMI TIEK PIEŅEMTI CITUR - protams - tādi, kādi attiecīgajā brīdī pie varas esošajiem izdevīgi - tad daži no viņiem atgriezās medicīnā parastajā un ir godīgi un cienījami ārsti šodien, kādi metās taisīt politisku karjeru ( gan ne visai spožu), kādi vispār pazuda no apvāršņa.
Gaismu tuneļa galā šajā brīdī neredzu. Jaunie kolēģi? Pragmātiski un gudri - daudzi jau pēdējos kursos izvēlas valsti, kurā turpināt savu darba dzīvi, apgūst attiecīgo valodu un - atā!Un ko gan viņiem pārmest?Kurš metīs pirmo akmeni?